aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΓΙΑ ΝΑΠΑΑσύλληπτες αποκαλύψεις: Κύκλωμα ΚΟΠ - UEFA για συγκάλυψη σικέ

Ασύλληπτες αποκαλύψεις: Κύκλωμα ΚΟΠ – UEFA για συγκάλυψη σικέ

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΜΑΚΡΙΔΗ

Η εικόνα ενός κυκλώματος διαφθοράς στο κυπριακό ποδόσφαιρο με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA), αποτυπώθηκε με επώνυμη -και αδιάψευστη για την ώρα- μαρτυρία στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών.

Το πρώην στέλεχος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Χάρης Σαββίδης, μιλώντας ενώπιον των βουλευτών, απεκάλυψε ότι η UEFA ενδεχομένως από λάθος απέστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στην Επιτροπή, για παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν σε βάθος χρόνου 18 μηνών και τα οποία είχαν ιδιαίτερα ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα.

Μίλησε, συγκεκριμένα, για 16 αναμετρήσεις, 11 της Καρμιώτισσας και πέντε του Ερμή Αραδίππου. Από τα όσα είπε προκύπτει ότι οι δύο ομάδες έπρεπε να διαγραφούν από τα μητρώα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), βάσει των κανονισμών της. Όταν άρχισε, μάλιστα, να διερευνάται αυτή η υπόθεση, ο κ. Σαββίδης υποστήριξε ότι τον κάλεσε τηλεφωνικώς αξιωματούχος της UEFA που ήταν σε συνεννόηση με την ΚΟΠ, για να τον επιπλήξει εμμέσως και να τον αποτρέψει από τη συνέχιση έρευνας.

Στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπή Θεσμών το θέμα που επρόκειτο να συζητηθεί ήταν τα όσα είχε καταλογίσει πρόσφατα ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Παπαχαραλάμπους είχε ισχυριστεί, μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή (3/5, LegalMatters), ότι ενόσω ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, του έκανε παρέμβαση ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο τελευταίος, όπως υποστήριξε, τον είχε προτρέψει να μην διερευνηθεί από την επιτροπή ο αγώνας Καρμιώτισσα – Απόλλωνας. Το θέμα ενέγραψε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός και η κόντρα Αναστασιάδη-Παπαχαραλάμπους, μάλλον πέρασε σε δεύτερη μοίρα, όταν πήρε τον λόγο ο κ. Σαββίδης. Απεκάλυψε, συγκεκριμένα ότι στις 23 Σεπτεμβρίου του 2020, έλαβε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Επιτροπής μια συνολική αναφορά από την UEFA, για ένα χρονικό διάστημα 18 μηνών. Από τις 1/1/2019 μέχρι και τα μέσα του 2020. Επρόκειτο για 16 αναμετρήσεις.

Διευκρίνισε πως 11 αγώνες αφορούσαν την Καρμιώτισσα και πέντε τον Ερμή, λέγοντας πως αυτά τα 16 παιχνίδια συμπεριλήφθηκαν σε «κόκκινους φακέλους». Από τις αναφορές του, προκύπτει ότι οι δύο από τις 11 αναμετρήσεις της Καρμιώτισσας περιλάμβαναν σημαντικά στοιχεία και αποτελούσαν φιλικά του καλοκαιριού με Απόλλωνα και ΑΕΛ. Τοποθετούνται χρονικά γύρω στις αρχές Αυγούστου (το ένα στις 5/8/2020).

Εξήγησε ότι στο μεν πρώτο φιλικό (Καρμιώτισσα – Απόλλωνας), στοιχηματιζόταν ότι θα μπουν πάνω από τρία τέρματα στο δεύτερο ημίχρονο, «πράγμα» που όπως εξήγησε «έγινε», αφού το ημίχρονο ήταν 0-0 και το τελικό σκορ 0-4. Το δεύτερο παιχνίδι, μεταξύ Καρμιώτισσας και ΑΕΛ, είχε τελειώσει με σκορ 1-8. Ανέφερε ο κ. Σαββίδης χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τον φάκελο της UEFA ήταν η μοναδική φορά που μέχρι και οι Ασιάτες bookmakers τον είχαν αφαιρέσει, γιατί όλοι στοιχημάτιζαν ότι θα μπουν 9 τέρματα. Πράγμα το οποίο έγινε, με αυτογκόλ του τερματοφύλακα της Καρμιώτισσας στο τελευταίο λεπτό».

Από τις αναφορές του προκύπτει ο ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, απέκρυψε το γεγονός. Ο κ. Χάρης Σαββίδης ανέφερε ότι στις 6 Οκτωβρίου του 2020 ο ίδιος μαζί με τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, είχαν συνάντηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας και ρώτησαν τον πρόεδρό της ΚΟΠ αν έλαβε κόκκινους φακέλους. «Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν ότι είναι στην ευχάριστη θέση να πουν ότι δεν υπήρχε κανένας κόκκινος φάκελος τον τελευταίο 1,5 χρόνο», είπε.

Ο κ. Σαββίδης έγινε πιο αποκαλυπτικός, αναδεικνύοντας τον ρόλο της UEFA και του προϊστάμενού της στο «τμήμα ακεραιότητάς». Είπε για τον συγκεκριμένο αξιωματούχο: «Μετά την ανακοίνωση από την επιτροπή ότι παραλάβαμε από την UEFA κόκκινους φακέλους, λάβαμε τηλεφώνημα, εγώ προσωπικά, από υψηλό αξιωματούχο της UEFA, ο οποίος παραπονείτο γιατί να πούμε ότι παραλάβαμε κόκκινους φακέλους από την UEFA. Πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη (2020) ήταν το τηλεφώνημα. Με ξάφνιασε γιατί θεωρούσα ότι και οι ίδιοι επιθυμούν… Ότι είναι μαζί μας στη διαδικασία… Διαπίστωσα ότι το παράπονο της UEFA ήταν συνέχεια παραπόνου που δέχθηκε από την Ομοσπονδία, γιατί να μας στέλνουν εμάς φακέλους (σ.σ. στην Επιτροπή, δηλαδή) και να μην πηγαίνουν στην ΚΟΠ μόνο. Φαίνεται ότι το ζήτημα ήταν ακόμη μεγαλύτερο από έναν απλό αγώνα».

Ο κ. Σαββίδης ρωτήθηκε από τον βουλευτή Ανδρέα Πασιουρτίδη: «Εννοείτε ότι εκ πρώτης διακρίνατε ότι υπήρχε κύκλωμα;». Το πρώην στέλεχος της Επιτροπής απάντησε χωρίς ενδοιασμό: «Αυτά που αναφέρω, βεβαίως, εκεί παραπέμπουν».

Σε άλλο σημείο, ο Χάρης Σαββίδης διατύπωσε τη θέση ότι θεωρεί πως «από σπόντα» στάλθηκε από την UEFA το e-mail, παραπέμποντας σε λάθος που ξεσκέπασε συγκάλυψη. Ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι υιοθετεί πλήρως τις αναφορές του κ. Σαββίδη. Ο τελευταίος εξήγησε ότι λόγω των παραιτήσεων στην Επιτροπή Δεοντολογίας (βλ. γεγονότα Φεβρουαρίου 2021) δεν προχώρησε η διερεύνηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ