aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαCONFERENCE LEAGUEΒαντούζ: Το σπάνιο παραμύθι made in Λίχτεσταϊν που διαφημίζει το Conference League (vid)

Βαντούζ: Το σπάνιο παραμύθι made in Λίχτεσταϊν που διαφημίζει το Conference League (vid)

Το Λίχτεσταϊν δεν έχει εθνική Λίγκα, η ίδια φιλοξενείται από την Ελβετία χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη και πρακτικά είναι ουτοπικό να παίξει στο Champions League. Ε και; Η Βαντούζ, ομάδα β΄ κατηγορίας, ζει το όνειρό της με την ιστορική είσοδο στους ομίλους του Conference League, στο πιο σπάνιο… προκριματικό παραμύθι όλων των εποχών.

Στην έδρα της Ραπίντ Βιέννης, χωρούν σε ένα μόνο πέταλο οι σχεδόν 5.700 κάτοικοι της πόλης. Το «Allianz Stadion» (28.000 θεατές) οριακά θα χωρούσε και όλο τον πληθυσμό του Λίχτεσταϊν (38.000). Μέσα σε αυτό το γήπεδο, το πλέον πρωτάκουστο και σύνθετο ποδοσφαιρικό παραμύθι έγινε πραγματικότητα. Η Βαντούζ, γνώριμη στους περισσότερους φίλους της γεωγραφίας ως η πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν και μόνο, πολύ μακριά από καθετί ποδοσφαιρικό, έβαλε το όνομά της στην κληρωτίδα του Conference League. Όχι σε κάποιον προκριματικό γύρο, αλλά στους ομίλους.

Το τελευταίο σφύριγμα του Σλοβένου ρέφερι, Ομπρένοβιτς, έδωσε το σύνθημα για ξέφρενους, ατελείωτους πανηγυρισμούς. Η Βαντούζ, μια ομάδα που δεν ανήκει καν στο εθνικό της πρωτάθλημα, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει, με Ελβετό προπονητή και μίγμα ερασιτεχνών παικτών κυρίως από Λίχτεσταϊν, Ελβετία και Αυστρία, μετά από 26 διαδοχικούς αποκλεισμούς στα προκριματικά ζει το όνειρο της παρθενικής της παρουσίας σε ευρω-όμιλο. Αποκλείοντας κατά τη σειρά τη σλοβενική Κόπερ, την Κόνιασπορ και εσχάτως τη Ραπίντ Βιέννης, με το «χρυσό» γκολ του Ελβετού, Τσιτσέκ (0-1, 1-1 το πρώτο ματς). Πλέον ετοιμάζεται να απολαύσει το ταξίδι, στον όμιλο με Άλκμααρ, Απόλλωνα Λεμεσού και Ντνίπρο, κι ό,τι προκύψει. Το Gazzetta παρουσιάζει τη σπάνια περίπτωση της πρώτης ιστορικά ομάδας του Λιχτενστάιν που προκρίνεται σε φάση ομίλων.

Λίχτεσταϊν: Μόνη χώρα της UEFA χωρίς λίγκα, εισιτήριο από το Κύπελλο
Μοιάζει παράδοξο εν έτει 2022, όταν ακόμα και οι λιγότερο προηγμένες ομοσπονδίες-μέλη της UEFA έχουν οργανώσει τα δικά τους πρωταθλήματα, να υπάρχει χώρα χωρίς εθνική Λίγκα. Αυτή είναι η περίπτωση του Λίχτεσταϊν, στο οποίο δραστηριοποιούνται επαγγελματικά μόλις επτά ομάδες, καθιστώντας ανέφικτη βάσει καταστατικού της UEFA τη διοργάνωση εθνικού πρωταθλήματος. Η μόνη διέξοδος προς την Ευρώπη είναι το Κύπελλο Λίχτεσταϊν, στο οποίο συμμετέχουν οι εφτά ομάδες από κοινού με τις ρεζέρβες τους (δεύτερη και τρίτη ομάδα). Πολυνίκης του θεσμού είναι η Βαντούζ, η οποία μετρά συντριπτικό μερίδιο κατακτήσεων: 48 από τις 75 σεζόν που έχει διοργανωθεί ως σήμερα.

Μέχρι το 2021, ο τροπαιούχος κέρδιζε εισιτήριο για τον πρώτο προκριματικό του Κυπέλλου UEFA και μεταγενέστερα του Europa League, από πέρυσι, όμως, το εισιτήριο αυτό μεταβιβάστηκε στο Conference League. Κάτι τέτοιο, ασφαλώς, δεν προϋπέθετε ευκολότερους όρους για τις άσημες ομάδες της χώρας και η Βαντούζ στην πρώτη της συμμετοχή το κατάλαβε από πρώτο χέρι. Από το 1991 ως το 2022, με εξαίρεση τις χρονιές 1994, 1995, 1998 και 2013, είχε κάθε χρόνο την ευκαιρία της και φέτος την εξαργύρωσε, γράφοντας ιστορία.

«Καταφύγιο» η Ελβετία, στην Ευρώπη από τη β΄ κατηγορία
Πώς συντηρείται λοιπόν η Βαντούζ μια ολόκληρη χρονιά; Μα φυσικά παίζοντας στο πρωτάθλημα της γειτονικής Ελβετίας, από κοινού με τις υπόλοιπες έξι ομάδες του Λίχτεσταϊν. Με σποραδικές παρουσίες στην πρώτη κατηγορία ως ο φτωχός συγγενής, η Βαντούζ αγωνίζεται φέτος στην Challenge League, δεύτερη τη τάξει κατηγορία και αποτελεί τη μοναδική από τους ομίλους των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων φέτος που δεν συμμετέχει στην πρώτη κατηγορία. Αυτό είναι κάτι που έχουμε δει και στο παρελθόν, σε μεγαλύτερη συχνότητα στο Κύπελλο Κυπελλούχων, αλλά και την τελευταία 20ετία: Γουίγκαν, Μπέρμιγχαμ, Αλεμάνια Άαχεν, καθώς και η πιο κοντινή στην περίπτωση της Βαντούζ, Λωζάνη που έπαιξε στους ομίλους του Europa League το 2010-11 έχοντας φτάσει την περασμένη σεζόν στον τελικό του Κυπέλλου Ελβετίας.

Η ιδιότυπη περίπτωση της Βαντούζ, όμως, έγκειται στο ότι ναι μεν είναι φιλοξενούμενη της Ελβετίας για να αγωνίζεται στα πρωταθλήματά της, αλλά δεν έχει δικαίωμα εκπροσώπησής της στην Ευρώπη. Όπερ και σημαίνει ότι η Βαντούζ είχε ένα μοναδικό παραθυράκι ευρωπαϊκής συμμετοχής κι αυτό ήταν το εισιτήριο από το Κύπελλο Λίχτεσταϊν.

Το άπιαστο όνειρο του Champions League
Μέσα σε αυτό το σύνθετο πλάισιο, η μοναδική ελπίδα της Βαντούζ για παίξει στο Champions League είναι μία. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρωτάθλημα ώστε ο πρωταθλητής να κερδίσει θέση στον α’ προκριματικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, απομένει μόνο το πρακτικά αδύνατο, ουτοπικό σενάριο: να κατακτήσει το Conference League, να συμμετάσχει αυτόματα την επόμενη σεζόν στο Europa League ως κάτοχος του τροπαίου και να το κατακτήσει κι αυτό, ώστε αντίστοιχα να βρεθεί στους ομίλους του Champions League (κι από το… πρώτο γκρουπ δυναμικότητας). Τρελό, απίθανο. Ποιος, όμως, δεν θεωρούσε απίθανο μέχρι το βράδυ της 25ης Αυγούστου το ενδεχόμενο να δούμε ομάδα του Λίχτεσταϊν σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης; Κι όσο τα όνειρα είναι δωρεάν, η Βαντούζ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ