aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥΤσόρνιγκερ: «Είχα προτάσεις από Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία και MLS – Με κέρδισε ο Απόλλων»

Τσόρνιγκερ: «Είχα προτάσεις από Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία και MLS – Με κέρδισε ο Απόλλων»

Μεγάλη συνέντευξη στη γερμανική ιστοσελίδα «spox.com» παραχώρησε ο προπονητής του Απόλλωνα, Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων στην πρόταση που είχε στο παρελθόν από τους κυανόλευκους.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνομιλίες με ομάδες που είχε με ομάδες από Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο και MLS πριν υπογράψει στη λεμεσιανή ομάδα…

Όσα δήλωσε ο Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ:

Ο Απόλλων λέγεται ότι σας είχε ζητήσει ήδη μια φορά στο παρελθόν…

«Ναι, αυτό ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019, μισό χρόνο αφότου έφυγα από την Μπρόντμπι. Δεν μπορούσα να φανταστώ τότε ότι το ποδόσφαιρό μου θα ταίριαζε πραγματικά εκεί. Επιπλέον, η σεζόν είχε ήδη ξεκινήσει και δεν θα είχα κάνει την προετοιμασία. Αυτή ήταν η αιτία που δεν πήγα».

Είχατε την εντύπωση ότι ο Απόλλων ήξερε ακριβώς τι είδους ποδόσφαιρο και τι προπονητή αποκτούσε όταν υπογράψατε;

«Ναι. Όταν ο Απόλλων επικοινώνησε μαζί μου την άνοιξη του 2021, είχα επίσης συνομιλίες με συλλόγους στο MLS, στη Γερμανία, την Αγγλία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Ολλανδία. Το σκέφτηκα ξανά και ξανά: Δεν ήξεραν καν τι είδους προπονητή ήθελαν στην πραγματικότητα. Κάποιος μου είπε κάποτε ότι θα ήθελε να παίζει σαν τον Γιούργκεν Κλοπ, αλλά με πολλή κατοχή…»

Πώς ακριβώς σε κέρδισε ο Απόλλων;

«Ήταν τελείως διαφορετικά εκεί. Ήξεραν ακριβώς τι τους άρεσε και τι θα έπαιρναν μαζί μου. Αυτό φάνηκε στις συνομιλίες και υποστηρίχτηκε επίσης από το γεγονός ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα επικοινώνησαν ξανά μαζί μου, δεν με… μαύρισαν. Το να παίζω για τίτλους είναι συναρπαστικό για μένα. Το κατάλαβα στη Λειψία και στη Μπρόντμπι ότι μου ταιριάζει αρκετά».

Η ανακοίνωση από τον Απόλλωνα ήταν έκπληξη για κάποιους. Σε ποιο βαθμό πιστεύατε ότι μια μετακόμιση στην Κύπρο θα υπήρχε κριτική από το κοινό;

«Καθόλου. Πέρασα τα πάντα σε βάθος με την οικογένειά μου, τον σύμβουλό μου και δύο από τους καλύτερους φίλους μου. Ήταν καλό για μένα που έβλεπαν τα πράγματα αρκετά νηφάλια. Γι’ αυτό ακύρωσα γερμανικό κλαμπ στην τελική φάση των συνομιλιών με τον Απόλλωνα».

Στον Απόλλωνα ήθελαν το πρωτάθλημα που τα προηγούμενα χρόνια το διεκδικούσαν όμως στο τέλος δεν μπορούσαν. Τι ήθελαν από εσάς; Το πρωτάθλημα μετά από 16 χρόνια;

«Ναι, στην αρχή. Ήταν κατανοητό. Τερμάτισαν δεύτεροι πέρυσι, πέντε βαθμούς πίσω, και ξόδεψαν καλά χρήματα σε μια νέα προπονητική ομάδα. Δεν θα μπορούσες να πεις ότι η πέμπτη θέση ήταν εντάξει. Αλλά αυτό άλλαξε όταν ξεκινήσαμε και αλλάξαμε τα δύο τρίτα της ομάδας. Δεν είχαμε τον υψηλότερο προϋπολογισμό, δεν είχαμε την υψηλότερη μετεγγραφική αξία παικτών, είχαμε ένα νέο προπονητικό επιτελείο – δεν είχε νόημα να πούμε ότι τώρα θέλαμε να γίνουμε πρωταθλητές. Με τέτοιες προσδοκίες, οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση θα ήταν πολύ πιο μαζική».

Γιατί επιλέξατε τον Μπενιάμινο Μολινάρι που δεν είχε δουλέψει ποτέ σε επαγγελματικό επίπεδο σαν βοηθό;

«Έπαιξα με τον Μπένι και ήταν μαζί μου στη Σβάμπις Γκμούντ για επτά χρόνια. Τον ξέρω καλά και μια φορά μου είπε χαριτολογώντας: Τότε πάρε με μαζί σου! Κάποια στιγμή σκέφτηκα: γιατί όχι»;

Το ξεκίνημά σας στη Λεμεσό κάθε άλλο παρά χαρούμενο ήταν. Δεν κέρδισατε ούτε ένα φιλικό και αποκλειστήκατε στον δεύτερο γύρο των προκριματικών του Κόνφερενς κόντρα στη Ζίλινα. Πώς τα πήγες εκεί.

«Γρήγορα κατάλαβα ότι τα αποτελέσματα είναι πάντα πιο σημαντικά στην Κύπρο, ακόμα και στην προετοιμασία. Μετά τη Ζιλίνα έγινε πολύς θόρυβος: Τι χρειάζεσαι Γερμανό προπονητή όταν παίζεις τόσο άσχημα; Συνειδητοποίησα επίσης ότι οι διεθνείς διοργανώσεις είναι πολύτιμες για μικρότερους συλλόγους με μπάτζετ οκτώ ή δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Εκεί κερδίζεις χρήματα από τον πρώτο γύρο, είναι διαφορετικά απ’ οτι στη Γερμανία. Ως εκ τούτου, το τέλος μας στην Ευρώπη ήταν ένα είδος εφιάλτη, μετά από τον οποίο επικρατούσε μια μικρή διάθεση για το μοιρολόι».

Πώς αντέδρασε η διοίκηση του συλλόγου;

«Ήθελε απαντήσεις, παρόλο που είχα πει εκ των προτέρων ότι ούτε η Ρώμη χτίστηκε σε μια μέρα. Επέστρεψα σε αυτό μετά τη σεζόν. Είπα ότι όλα θα έπαιρναν χρόνο – απλά δεν πίστευες ότι θα απολυθείς. Είναι πολύ σημαντικό στην Κύπρο πώς σε αντιλαμβάνονται απ’ έξω. Όλοι οι ιθύνοντες του συλλόγου πιέζονται, στην Κύπρο ακόμα περισσότερο».

Πώς αντιμετωπίσατε το γεγονός ότι η πίεση από τον κόσμο παίζει σημαντικό ρόλο στην Κύπρο;

«Αυτό αφορούσε ζητήματα μέσα στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν συνδέονταν με ένα ουσιαστικό στοιχείο της φιλοσοφίας μου. Δεν το γνώριζα σε τέτοιο βαθμό και στην αρχή αντέδρασα με καχυποψία. Όταν συνειδητοποίησα ότι αυτό οδήγησε σε συζητήσεις και επίσης ένιωσα αμέσως πτώση στην απόδοση, προσπάθησα να βρω μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Επίσης έμαθα από το πέρασμα μου στην Στουτγάρδη και τη Δανία να μην έχει πολλά ανοικτά μέτωπα την ίδια στιγμή».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ