aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ«Σοβαρομιλούμε να φέρουμε ξένους στο παρά ένα; Απίθανο για 14 ομάδες»

«Σοβαρομιλούμε να φέρουμε ξένους στο παρά ένα; Απίθανο για 14 ομάδες»

Για επαγγελματική ανεπάρκεια των Κύπριων διαιτητών έκανε λόγο ο Γιώργος Φανάρος. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM τόνισε ότι υπάρχουν λάθη που διαμορφώνουν αποτελέσματα, ενώ σημείωσε ότι είναι αποτυχία το γεγονός ότι έμεινε το κυπριακό ποδόσφαιρο με μια χούφτα διαιτητών.

Μιλώντας για το αίτημα του Απόλλωνα να έρθουν ξένοι διαιτητές ανέφερε ότι ο μοναδικός τρόπος να γίνει εφικτό είναι να καλύψει τα έξοδα η ΚΟΠ, ενώ για τις πληροφορίες που θέλουν αριθμό ομάδων του β’ γκρουπ να κινητοποιείται ξανά για πρωτάθλημα 14 ομάδων τη νέα σεζόν απάντησε ότι είναι δύσκολο έως απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Για τα προβλήματα στον χώρο της διαιτησίας: «Είναι πρόβλημα που μας ταλανίζει χρόνια. Αναφέρθηκα ξανά για τη διαιτητική ανεπάρκεια που παρατηρείται. Μπορώ να το αποδείξω αν θέλει κάποιος. Υπάρχει κανείς που μπορεί να ισχυριστεί ότι τα λάθη δεν έχουν διαμορφώσει αποτελέσματα και καθορίσει βαθμολογίες; Καταπιανόμαστε συνέχεια με τους διαιτητές για να πάρουμε μέτρα να τους προστατέψουμε. Στην άλλη πλευρά του νομίσματος υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν να κρατήσουν ζωντανά τα σωματεία. Ξέρουν κάποιοι πώς κρατιούνται ζωντανές Σαλαμίνα, Εθνικός και ΕΝΠ; Κάποιοι βάζουν από τα υστερήματα τους για να κρατήσουν ζωντανά τα σωματεία. Πρέπει να βρεθούν λύσεις. Είμαι 38 χρόνια σε αυτό τον χώρο, λυπούμαι που κάνω κριτική αλλά φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Κάποιοι από τους διαιτητές δεν μπορούν. Δεν σχολιάζουμε την κοινωνική ζωή ενός διαιτητή, αλλά την επαγγελματική τους επάρκεια και διαπιστώνουμε ότι έχουμε πρόβλημα».

Ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση: «Να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να παραδεχτούμε ότι αποτύχαμε. Τόσα χρόνια πώς καταφέραμε να μείνουμε με μια χούφτα διαιτητές; Τι έκανε τόσα χρόνια η σχολή διαιτητών; Πρέπει να παρθούν αποφάσεις και να λύσουμε το πρόβλημα. Αυτά που είδατε προχθές στο “Παπαδόπουλος” είναι η κορυφή του παγόβουνου. Περιμένω να δούμε χειρότερα. Έγιναν πολλές κριτικές και προτάσεις, δυστυχώς παίρνονται αποφάσεις που αποδεικνύονται λάθος. Η ΑΕΛ έκανε μια πρόταση για επαγγελματίες διαιτητές, είναι κάτι που συζητιέται πολύ καιρό. Γιατί δεν μπορούμε να προκηρύξουμε τη θέση και φέρουμε ξένους για να δουλέψουν με συμβόλαιο για ένα χρόνο; Εγώ δεν λέω ότι δεν θέλουμε, αλλά αν κάποιοι δεν θέλουν πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί».

Για τη χρήση του VAR, είπε: «Άλλη μια πονεμένη ιστορία. Είναι ένα εργαλείο που έπρεπε να μας βελτιώσει, αλλά έγινε ένα εργαλείο για να δημιουργεί εντάσεις. Δημιουργούνται εντυπώσεις ότι υπάρχει ανομοιομορφία στα σφυρίγματα. Ένας τερματοφύλακας σε 88’ μπορεί να είναι ήρωας και στα τελευταία δύο να είναι μοιραίος. Αν γίνονται λάθη σε κρίσιμες αποφάσεις υπάρχει πρόβλημα».

Για τις αποφάσεις του ντέρμπι και εάν υπήρξε ανομοιομορφία: «Όταν έδειξε κόκκινη ο διαιτητής χαμογέλασα και είπα ότι καλύπτεται από τον κανονισμό. Την ίδια στιγμή όμως ο… σατανάς δεν με άφησε να μη σκεφτώ ότι όταν έπαιζε Σαλαμίνα-Απόλλων, όταν έγινε η φάση στην περιοχή του Απόλλωνα που ήταν πανομοιότυπη, ούτε πέναλτι δόθηκε, ούτε κίτρινη, ούτε κόκκινη, ούτε λιλά. Έγινε μετά πανομοιότυπη φάση και δεν σφυρίχτηκε τίποτα. Δεν μπορείς να εφαρμόζεις τριγωνομετρία και να λες ότι κάποιος είναι οφσάιντ και μετά μπροστά σου να γίνεται πεντακάθαρη φάση πέναλτι και να μη σφυρίζεις τίποτα και να μη λέει τίποτα το VAR».

Για την πρόταση του Απόλλωνα για κάθοδο ξένων διαιτητών: «Σοβαρομιλούμε να φέρουμε ξένους στο παρά ένα; Για να έρθει ξένος τώρα θα στοιχήσει 100 χιλιάδες κάθε αγωνιστική. Θα δεχτούν οι ομάδες του β’ γκρουπ να φέρουν για το πάνω γκρουπ και να μη φέρουν για το κάτω; Ποιος θα πληρώσει; Θα πεις του Ερμή και της ΕΝΠ να πληρώνουν 10.000 ευρώ για να φέρουν ξένους διαιτητές; Το οικονομικό είναι καθοριστικός παράγοντας. Η μόνη περίπτωση να έρθουν είναι να μπορούν να πληρώνουν τα σωματεία ή αν μπορεί να αναλάβει το κονδύλι η ΚΟΠ. Πρέπει να βρει 1.000.000 ευρώ να δώσει και διαιτητές για να φέρει».

Αν θα δίνονται στη δημοσιότητα οι διάλογοι των διαιτητών: «Υπάρχει όχι μόνο το θέμα των συνομιλιών. Υπάρχουν σχετικά άρθρα από την UEFA. Αν υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί που το απαγορεύουν δεν μπορεί να γίνει. Αν δεν υπάρχει πρέπει να δίνονται όχι μόνο οι διάλογοι, αλλά και οι βαθμολογίες των διαιτητών. Να μη φοβόμαστε να βλέπουμε την πραγματικότητα. Γιατί να μη δίνω στη δημοσιότητα τη βαθμολογία ενός διαιτητή; Υπάρχει ο ισχυρισμός από συναδέλφους ότι υπάρχει κανονισμός από την UEFA που μας το απαγορεύει. Εγώ δεν γνωρίζω τον κανονισμό».

Υπάρχει κινητικότητα για νέο αίτημα 14 ομάδων στο πρωτάθλημα; «Δεν έχω υπόψη μου τέτοια πρόταση. Το βλέπω δύσκολο έως απίθανο να γίνει κάτι. Εγώ διαφώνησα ακόμα και με τον τρόπο που γίνεται το πρωτάθλημα αυτό. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο να διαβαθμιστούν τέσσερις ομάδες στις οκτώ. Διαφώνησα με την τροποποίηση της προκήρυξης αλλά πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις την άλλαξαν. Εγώ πιστεύω ότι πρωτάθλημα με 14 ομάδες μπορεί να λειτουργήσει. Ας κοιτάξουμε πώς να διορθώσουμε το χάλι στη β’ κατηγορία και να κάνουμε καλύτερη κατανομή του πλούτου. Όταν παίρνονται αποφάσεις από την πλειοψηφία είσαι υπόχρεος να τη δεχτείς. Δεν γνωρίζω αν γίνεται κάτι για να αλλάξει η απόφαση».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ