aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥΠίττας: «Κάποιοι εχθροί και άσχετοι έλεγαν ότι παίζει γιατί είναι ο πατέρας του εκεί»

Πίττας: «Κάποιοι εχθροί και άσχετοι έλεγαν ότι παίζει γιατί είναι ο πατέρας του εκεί»

Ένας από τους κορυφαίους ακραίους αμυντικούς στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας του ήταν ο Πάμπος Πίττας. Ο επί σειρά ετών αρχηγός του Απόλλωνα, Πάμπος Πίττας μιλώντας στον Active (107,4 & 102,5) και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» ανέλυσε το φαινόμενο Γιαν Λέτσγιακς, ο οποίος πιστώθηκε άλλες δύο ασίστ στη νίκη της Ομόνοιας με 2-0 επί της Νέας Σαλαμίνας.

Μιλώντας για την εξαιρετική πορεία του γιου του, Ιωάννη Πίττα, ο τεχνικός διευθυντής των Ακαδημιών του Απόλλωνα σημείωσε ότι εξαργυρώνει τη δουλειά των τελευταίων χρόνων και απάντησε σε έντονο ύφος σε όσους υποστήριζαν ότι ο νεαρός άσος αγωνίζεται λόγο του πατέρα του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Θα μας εξηγήσεις το φαινόμενο Λέτσγιακς; Είναι σπάνιο φαινόμενο ένας ακραίος αμυντικός να έχει τόση συνεισφορά στο επιθετικό κομμάτι… «Για να μπορείς να το πετυχαίνεις αυτό χρειάζεσαι βοήθειες από συμπαίκτες, αλλά είναι και θέμα δυνατοτήτων. Χρειάζεσαι φυσική κατάσταση για να είσαι στην κατάλληλη θέση. Χρειάζεται να διανύσεις μία απόσταση 80 μέτρων για να πας εκεί και να επιστρέψεις στη θέση σου. Συνεννοείται πολύ καλά με τους συμπαίκτες του και γι’ αυτό προσπαθούν να παίξουν μαζί του. Βλέπουν ότι έχει το πακέτο για να παίξουν μαζί του».

Εσύ ήσουν περισσότερο της γλυκιάς σέντρας εσύ, ενώ ο Λέτσγιακς είναι πιο δυναμικός, σωστά; «Όντως, είναι πιο δυνατό κορμί. Άλλες εποχές τότε, άλλες τώρα. Έχει την πάσα την καλή και τον βλέπουμε συνεχώς να φεύγει πίσω από την πλάτη των αμυνομένων. Γι’ αυτό ο αριστερός εξτρέμ της Ομόνοιας κλείνει προς τα μέσα για να φύγει ο Λέτσγιακς στην πλάτη της άμυνας».

Την εποχή της δικιάς σας ήταν πρωτοποριακό να προωθείται τόσο πολύ ο μπακ. Αυτό έγινε μηχανικά από μόνοι σας ή σας το δίδαξε κάποιος προπονητής; «Στην αρχή γινόταν μηχανικά, όμως στην πορεία κάποιοι προπονητές που ήρθαν το ζητούσαν. Βλέποντας τις δυνάμεις και την ποιότητα που έχει ένας παίκτης το επιζητούσαν περισσότερο».

Πώς μπορεί ένας ακραίος αμυντικός να βάλει 10 γκολ σε μία σεζόν; Είναι καθαρά έφεση έτσι; Δεν είναι θέμα συστήματος… «Εξαρτάται από την ποιότητα του κάθε ποδοσφαιριστή. Εγώ είχα αρχίσει το ποδόσφαιρο ως επιθετικός και κάποιες συγκυρίες με έφεραν μπακ αριστερό. Είχαν το γκολ από πριν και με βοήθησε ως μπακ αριστερό να σκοράρω».

Πέραν του Λέτσγιακς υπάρχουν άλλοι αριστεροί μπακ στην Κύπρο που σε ενθουσιάζουν; «Στην Κύπρο δυσκολεύεσαι να βρεις αριστερούς μπακ που να έχουν αυτό το κομμάτι που έχει ο Λέτσγιακς. Δηλαδή, να μπορείς να επιτίθεσαι και να αμύνεσαι καλά. Είναι δύσκολη θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο γιατί ζητούμε να πλαγιοκοπούν, αλλά να είναι ταυτόχρονα και καλή σε θέση άμυνας».

Ο Απόλλων καθάρισε με 3-0 και θα μπορούσε να πετύχει άλλα δύο – τρία. Είναι μαγκιά αυτό… «Ο Απόλλων είναι από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Μαζί με Ομόνοια, ΑΕΛ και Ανόρθωση θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους το πρωτάθλημα. Υπάρχει ένα πολύ καλό ρόστερ και ορισμένες συγκυρίες θα κρίνουν τον πρωταθλητή».

Είναι η χρονιά σας φέτος; «Ο Απόλλων είναι χρόνια στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Νιώθω ότι σιγά σιγά έχει ωριμάσει ο καιρός για να γευτεί τους κόπους και τους καρπούς όλων αυτών των χρόνων».

Τους νεοφερμένους πώς τους βλέπεις; «Εγώ πάντα είμαι επιφυλακτικός. Καθρέφτης είναι το γήπεδο. Τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ελπίζω και το τέταρτο απόκτημα (σ.σ. Γκεριέ) να βοηθήσει και αυτός».

Χθες βράδυ έδωσε συνέντευξη ο Κώστας Μαλέκκος στους Βάσσο Ηλιάδη και Μάριο Νεοφύτου και μίλησε για τον Ιωάννη Πίττα. Σκέφτηκε να τα παρατήσει όντως κάποια στιγμή; «Η απόφαση μας να πάει δανεικός στην Ένωση ήταν ότι καλύτερο για τον ίδιο. Ο Ιωάννης ήθελε να αποκτήσει το δικό του όνομα γιατί πάντοτε θα υπάρχει το Πίττας. Ήθελα να το εξαλείψει από πάνω του και να κάνει δική του ταυτότητα. Στο Παραλίμνι ωρίμασε και ως άνθρωπο και ως παίκτη».

Δεν είναι εύκολο να μιλάς για το παιδί σου, αλλά είναι όντως λίρα εκατό σε μία ομάδα που επενδύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ένας Κύπριος κάνει τη διαφορά… «Νομίζει ότι ο Ιωάννης τους έδειξε ποιος είναι. Με τις εμφανίσεις και τη δουλειά του έπεισε όλους τους προπονητές. Κάποιοι εχθροί του ποδοσφαίρου και άσχετοι έλεγαν ότι παίζει γιατί είναι ο πατέρας του εκεί. Όσοι με ξέρουν προσωπικά είμαι ο πιο αυστηρός κριτής του Ιωάννη. Οποιοσδήποτε να είναι εάν δεν αξίζει δεν προχωρά. Το αποδεικνύει και στον Απόλλωνα και την Εθνική. Άλλαξαν τέσσερις προπονητές και είναι εκεί. Και επαναλαμβάνω, ο ίδιος ο Ιωάννης το αποδεικνύει».

Είναι το πιο άσχετο σχόλιο αυτό. Όχι γιος του Πίττα να είναι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ούτε ο γιος του Κίρζη δεν παίζει εάν δεν αξίζει. Σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια που έπαιξε είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων… «Συγνώμη που διακόπτω, αλλά το πιο σημαντικό για έναν παίκτη είναι να πάρεις μαζεμένα παιχνίδια και να πεις ότι στα 20 παιχνίδια που έπαιξε στα 15 παιχνίδια ήταν καλός, στα τρία μέτριος και δύο κακός. Αν στα 20 παιχνίδια ήταν καλός μόνο στα 5 δεν μπορεί να παίζει».

Είναι έτοιμος για το άλμα στο εξωτερικό πιστεύεις; «Αυτή τη στιγμή το μόνο που ενδιαφέρει τον Ιωάννη είναι να συνεχίσει να έχει καλή απόδοση και να κερδίσει τίτλους με τον Απόλλωνα. Η ομάδα έχει τα δικαιώματα του Ιωάννη. Εάν έρθουν προτάσεις και κρίνει ο Απόλλων ότι είναι συμφέρουσες για την ομάδα και τον Ιωάννη τότε είναι απόφαση του Απόλλωνα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ