aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαSERIE AΟι καλύτερες Ακαδημίες στην Ιταλία

Οι καλύτερες Ακαδημίες στην Ιταλία

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πέρσι το Καλοκαίρι η Αταλάντα μετά από 26 χρόνια κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τη διαφορά πως πλέον ονομάζεται Γιουρόπα Λιγκ. Η αποψινή αντίπαλος του Απόλλωνα θεωρείται μια από τις κορυφαίες επαρχιακές ομάδες της Ιταλίας. Στον όμιλο έχει το προβάδισμα και δείχνει ικανή να διεκδικήσει με αξιώσεις πρόκριση στους «32» της διοργάνωσης.

Μεγάλο μερίδιο έχει ο προπονητής της, ο Τζαν Γκασπερίνι, ο οποίος πέρασε δύσκολες ημέρες όταν τον Σεπτέμβριο του 2011 και μόλις δύο μήνες παρουσίας του στο Μιλάνο, εκδιώχθηκε από την Ίντερ. Κατάφερε, ωστόσο, στην Αταλάντα να ξανακερδίσει τη φήμη του, αφήνοντας μάλιστα εκτός Ευρώπης την ομάδα του Μοράτι, παίρνοντας έτσι το «αίμα» του πίσω.

Το περασμένο καλοκαίρι μετά την επιτυχία της ομάδας του, ο κ. Γκασπερίνι είχε αναφέρει πως είναι ιδανικές οι συνθήκες που βρήκε, γιατί θεωρεί την Αταλάντα ως παράδειγμα των ομάδων που δεν διαθέτουν οικονομικούς πόρους όπως οι μεγάλες της Ιταλίας. Είναι μια υγιής ομάδα που βασίζεται στις Ακαδημίες της, αλλά έχει και έναν πρόεδρο, τον Αντόνιο Περκάζι, ο οποίος επενδύει στους νέους ποδοσφαιριστές.

Πέρσι στην αρχή της σεζόν ξεκίνησε άσχημα και το κλίμα ήταν πάλι βαρύ για τον Γκασπερίνι. Ωστόσο, παρέμεινε προσηλωμένος στο πλάνο του, δεν μπήκε στη λογική της μη ήττας με κατενάτσιο να παίρνει ένα-ένα βαθμό, αλλά συνέχισε να εμπιστεύεται τους παίκτες του και παίζοντας επιθετικά ήρθαν τα αποτελέσματα και η επιτυχία της Ευρώπης.

Πίσω από την ευρωπαϊκή της επιτυχία είχε προηγηθεί σπουδαίο έργο στις Ακαδημίες της. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η επενδυτική πολιτική του προέδρου της, όταν έπεισε τον Φέρμο Φαβίνι στις αρχές του 1990 να αφήσει την Κόμο και να εργαστεί στην Αταλάντα. Ανέλαβε την ευθύνη όλων των τμημάτων και κατάφερε από το 1991 μέχρι το 2014 στις μικρές ηλικίες να κερδίσει 17 εθνικούς τίτλους.

Σύμφωνα με το κέντρο μελετών του Κορβετσιάνο, σήμερα η Αταλάντα θεωρείται ως η κορυφαία ομάδα στην Ιταλία σε επίπεδο Ακαδημιών και έκτη καλύτερη στην Ευρώπη. Μέχρι την περίοδο 2007-08 ο σύλλογος του Μπέργκαμο παρήγαγε 22 ποδοσφαιριστές από την Ακαδημία που αγωνίστηκαν στην Σέριε Α, 32 στην Σέριε Β και τρεις στο εξωτερικό.

Και ένα τελευταίο, το 2014, παγκόσμια έρευνα του «Παρατηρητηρίου Ποδοσφαίρου» κατέταξε τις Ακαδημίες της στην 8η θέση καθώς είχε αναδείξει 25 παίκτες που αγωνίστηκαν στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Από το 2016 στις Ακαδημίες της βρίσκεται και ένα δικό μας παιδί, ο Παναγιώτης Λουκά, με την ελπίδα ότι και αυτός σύντομα θα καταφέρει να αναδειχθεί και να αγωνιστεί σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα απ’ ό,τι το Κυπριακό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ