aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥΟ άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα του Απόλλωνα

Ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα του Απόλλωνα

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ήταν στις 16 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, του 2016 όταν ο Απόλλων νίκησε τον Άρη με 4-1, με τον Σωφρόνη Αυγουστή να κάθεται για πρώτη φορά στον πάγκο των κυανόλευκων, αντικαθιστώντας τον Πέδρο Εμανουέλ. Λίγοι πίστευαν πως ο σύλλογος της Λεμεσού, με τον 39χρονο -τότε- Σωφρόνη θα άλλαζε την τύχη του και θα έμπαινε σε άλλο φεγγάρι.

Ο Απόλλων βρήκε τον προπονητή του, τον άνθρωπο που θα τον οδηγούσε πολύ ψηλά. Με την παρουσία στο «Βελοντρόμ» ο νεαρός προπονητής έγραψε 110 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Το ίδιο βράδυ της 16ης του Δεκέμβρη, της πρώτης του παρουσίας στον πάγκο του Απόλλωνα, πληροφορήθηκε τον θάνατο της μητέρας του, την οποία κήδεψε δύο μέρες αργότερα. Πέρασαν από τότε δύο χρόνια και οι ευχές της μάνας έπιασαν και θα πρέπει και αυτή να καμαρώνει από ψηλά τις επιτυχίες του γιου της.

Ο ήρωας του επικού αγώνα με τη Γιάπλονετς (ποιος δεν θυμάται την πρόκριση μέσα στην Τσεχία, την 1η Οκτωβρίου 1998, όταν ο Απόλλων απέκλεισε 4-3 τη Γιάπλονετς με τον Σωφρόνη να αποκρούει τα τρία τελευταία πέναλτι των Τσέχων!) έγινε ο 52ος προπονητής στην ιστορία του Απόλλωνα και πιθανότα, αν δεν ήταν Κύπριος, το όνομά του θα έκανε αίσθηση και στην Ευρώπη.

Τέτοιο πάθος, τακτική και κοουτσάρισμα δεν τα συναντάς εύκολα. Το γήπεδο είναι ο καλύτερος καθρέφτης και η πορεία του τον κατατάσσει ως τον άνθρωπο που άλλαξε τη μοίρα του Απόλλωνα.

Ο Νίκος Κίρζης, που του εμπιστεύτηκε τις τύχες της ομάδας, νιώθει δικαιωμένος. Τον πήρε από την εφηβική ομάδα και του παρέδωσε εν λευκώ τα κλειδιά της πρώτης ομάδας.

Το πιο σημαντικό για τον Κύπριο προπονητή είναι πως δεν αμφισβητήθηκε ποτέ.  Με τον Αυγουστή, ο Απόλλων έχει εξασφαλίσει δύο σερί προκρίσεις στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, κέρδισε ένα κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ. Με όποιον και αν αγωνίζεται, θέλει η ομάδα του να πιέζει και να δημιουργεί. Οι παίκτες του θέλει να κινούνται στη δική του φιλοσοφία. Ο Σωφρόνης έχει δημιουργήσει ένα δικό του στυλ ποδοσφαίρου. Τι κι αν δεν κατέκτησε τίτλο πρωταθλήματος; Ο ίδιος και οι ποδοσφαιριστές θα προσπαθήσουν και φέτος και θα νιώθουν  πως έχουν τις ευκαιρίες να αναγνωριστεί και πάλι η ποιότητα της ποδοσφαιρικής τους ταυτότητας.

Οι 110 αγώνες του Σωφρόνη

Με τον 41χρονο προπονητή στον πάγκο του ο Απόλλων σημείωσε 213 γκολ. Είναι δείγμα της επιθετικής φιλοσοφίας που χαρακτηρίζει τον ίδιο. Επίσης, οι 68 νίκες σε 110 παιχνίδια λένε πολλά.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
69 ματς (47 νίκες, 14 ισοπαλίες, 8 ήττες / 140-53 γκολ)

ΚΥΠΕΛΛΟ
14 ματς (9 νίκες, 2 ισοπαλίες, 3 ήττες / 30-10 γκολ)

ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ
1 ματς (μία νίκη / 2-1 γκολ)

ΕΥΡΩΠΗ
26 ματς (11 νίκες, 5 ισοπαλίες, 10 ήττες / 41-36 γκολ)

ΣΥΝΟΛΟ
68 νίκες, 21 ισοπαλίες, 21 ήττες / 213-102 γκολ)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ