aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥΜαυρίας: «Λιμάνι μου η Κύπρος, δεν είναι ακατόρθωτο το Champions League»

Μαυρίας: «Λιμάνι μου η Κύπρος, δεν είναι ακατόρθωτο το Champions League»

Εδώ και λίγες ημέρες η Λεμεσός ζει ιστορικές στιγμές. Ο Απόλλωνας κατέκτησε το πρωτάθλημα Κύπρου για τέταρτη φορά στην ιστορία του και πρώτη μετά το 2006. Η Λεμεσός μοιάζει με μεθυσμένη πολιτεία από τις 15 Μαΐου όταν ο τίτλος εξασφαλίστηκε και μαθηματικά στη νίκη με 4-1 επί του Άρη Λεμεσού. Το παιχνίδι απέναντι στην ΑΕΚ Λάρνακας την Κυριακή (22/5) ήταν γιορτή, με τους παίκτες του Απόλλωνα να πανηγυρίζουν μαζί με τον κόσμο στη φιέστα που διοργανώθηκε για την ιστορική επιτυχία.

Ανάμεσα στους πρωταθλητές ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα ήταν και ο Χάρης Μαυρίας. Ο 28χρονος δεξιός μπακ ήταν από τους σημαντικούς παίκτες της ομάδας της Λεμεσού στη φετινή άκρως επιτυχημένη χρονιά. Συμμετείχε σε 27 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, τροφοδότησε τους συμπαίκτες του με τέσσερις ασίστ και πέτυχε ένα πάρα πολύ σημαντικό γκολ.

Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού παραχώρησε συνέντευξη στην ελλαδική ιστοσελίδα SPORT24, περιέγραψε τα συναισθήματα αυτής της μεγάλης επιτυχίας και το πώς έζησε τις τελευταίες ημέρες στη Λεμεσό.

«Τα συναισθήματά μου είναι πάρα πολύ όμορφα. Οι κόποι μιας χρονιάς ανταμείβονται και αυτό το συναίσθημα είναι πάρα πολύ όμορφο. Όταν ξέρεις δηλαδή ότι όλη η δουλειά που έχεις ρίξει μέσα στη χρονιά, έρχεται Μάιος και τελικά είσαι πρωταθλητής. Αυτό είναι το πιο όμορφο συναίσθημα που μπορείς να νιώσεις θεωρώ», δήλωσε αρχικά ο μπακ του Απόλλωνα.

Όσο για την γιορτή που στήθηκε στο γήπεδο μετά τον ματς με τον Άρη και στους δρόμους της Λεμεσού περιέγραψε: «Ο Απόλλωνας είναι μία ιστορική ομάδα. Έχει δέκα χρόνια πάρα πολλές επιτυχίες με τελικούς Κυπέλλου αλλά και με πορείες στην Ευρώπη. Το μόνο που έλειπε ήταν ένα πρωτάθλημα. Βέβαια, το τελευταίο πρωτάθλημα ήταν 16 χρόνια πριν, οπότε πραγματικά όλος ο κόσμος του Απόλλωνα, το χάρηκε πάρα πολύ και με τη ψυχή του. Οι οπαδοί είναι πάρα πολύ θερμοί και πάντα δίπλα μας. Μπήκαν μέσα στο γήπεδο, ξεφάντωσαν, αυτό ήταν όμορφο μετά από τόσα χρόνια, να βλέπεις τη χαρά για την ομάδα που ακολουθούν».

Ο Απόλλωνας παρά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό από νωρίς, μπήκε δυνατά στο πρωτάθλημα. Στην έναρξη των playoffs είχε χτίσει ήδη μία μικρή διαφορά, την οποία και διατήρησε έως το φινάλε, παρά την «κοιλιά» που έκανε. Η ομάδα του Χάρη Μαυρία πήρε τα σημαντικά αποτελέσματα που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει τον τίτλο.

«Είμαι τα τελευταία τρία χρόνια στην Κύπρο. Θεωρώ ότι τα χρόνια που βρίσκομαι ήταν μακράν το πιο δύσκολο πρωτάθλημα. Μπήκαμε στα playoffs και ήμασταν όλες οι ομάδες κοντά στη βαθμολογία. Η ομάδα μου εννοείται ξεκίνησε το πρωτάθλημα πάρα πολύ δυνατά, ενώ είχαμε μια άσχημη εμφάνιση στα προκριματικά του Europa League με την Ζίλινα που δεν καταφέραμε να περάσουμε.

Μετά από αυτό ξεκίνησε το πρωτάθλημα και ήμασταν πάρα πολύ καλά, αιφνιδιάσαμε τους αντιπάλους με τον τρόπο του παιχνιδιού μας. Ήμασταν μια ομάδα στο γήπεδο, πρεσάραμε από άκρη σ’ άκρη. Εννοείται μέσα στον Ιανουάριο-Φεβρουάριο η ομάδα έκανε μια κοιλιά, η οποία ήταν αναμενόμενη. Την καταλληλότερη στιγμή, κατά τη διάρκεια των play offs η ομάδα πήρε τα ματς που χρειαζόταν, ειδικά τα δύο με τον ΑΠΟΕΛ και τον Άρη και φτάσαμε να πανηγυρίζουμε το πρωτάθλημα, μία αγωνιστική πριν το τέλος».

Η κούρσα του τίτλου εξελίχθηκε σε ντέρμπι τις τελευταίες αγωνιστικές, με τον ΑΠΟΕΛ να πλησιάζει σημαντικά τον Απόλλωνα. Η ομάδα της Λεμεσού με αρκετές ισοπαλίες επέτρεψε στον κύριο αντίπαλο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος να φτάσει σε απόσταση αναπνοής. Πώς το έζησε όμως ο Μαυρίας.

«Ξεκίνησαν τα playoffs και ήμασταν αν δεν κάνω λάθος επτά βαθμούς μπροστά και αντί να πούμε ότι έχουμε το πλεονέκτημα, νομίζω ότι αγχωθήκαμε λίγο. Μας πίεσε το ότι πάμε να κρατήσουμε τη διαφορά. Εκεί ήμασταν λίγο αγχωμένοι και φαινόταν μέσα στο γήπεδο. Πίεση υπάρχει σίγουρα, αλλά όσο φτάναμε προς το τέλος, με ισοπαλίες αλλά παραμέναμε πρώτοι. Όταν φτάσαμε τρία-τέσσερα παιχνίδια πριν το τέλος του πρωταθλήματος, είπαμε αυτό είναι το κομβικό σημείο. Τώρα πρέπει να αφήσουμε έξω την πίεση, να αφήσουμε έξω το άγχος, να μπούμε μέσα με το πάθος μας, να δείξουμε ποιοι είμαστε. Να δείξουμε γιατί είμαστε πρώτοι όλη τη χρονιά και νομίζω ότι αυτό κάναμε και φάνηκε».

Η πιο κομβική αναμέτρηση για τον Απόλλωνα ήταν αυτή απέναντι στον ΑΠΟΕΛ. Η ομάδα της Λεμεσού πήρε τη νίκη με 3-2, με τον Χάρη Μαυρία να σκοράρει και κατάφερε δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε να ξεφύγει στο +4: «Ήταν ίσως το πιο κομβικό παιχνίδι, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί η βαθμολογία την προκειμένη στιγμή. Νομίζω ζούσε όλη η πόλη μία εβδομάδα για αυτό το ματς, δεν άκουγες κάτι άλλο, περπατούσες στους δρόμους και άκουγες θα το πάρετε. Ήταν πραγματικά μία όμορφη εβδομάδα, ζούσαν όλοι στους ρυθμούς του παιχνιδιού και θεωρώ ότι όλο αυτό μας πείσμωσε.

Μας έκανε να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι, μας έκανε να νιώσουμε τη θέληση του κόσμου γι’ αυτό. Μπήκαμε μέσα και για τους εαυτούς μας εννοείται. Όπως είπα στην αρχή ρίξαμε όλη αυτή τη δουλειά όλο τον χρόνο, για να πάρουμε αυτό το παιχνίδι που θα ήταν νομίζω το μεγαλύτερο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και τα καταφέραμε. Και η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν εκπληκτική».

Ο Απόλλωνας είναι μία ομάδα που δουλεύει σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Έχει έναν εξέχοντα τρόπο λειτουργίας που έχει φέρει τα τελευταία χρόνια αγωνιστική άνοδο, πορεία στην Ευρώπη και εν τέλει το πρωτάθλημα. Ο Μαυρίας το ζει ως εξής: «Από την πρώτη στιγμή που ήρθα και όλο αυτό που βίωσα ένα χρόνο είδα πως είμαι σε μια ομάδα πάρα πολύ υγιή. Το βλέπεις από τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης, από το προπονητικό κέντρο που έχουμε, και όλο αυτό βγαίνει και στο γήπεδο τα τελευταία χρόνια. Αν η ομάδα δεν ήταν υγιής εξωαγωνιστικά, δεν θα έβγαινε στο γήπεδο αυτή η καλή εικόνα που έχουμε κάθε χρόνο. Είναι μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια είναι στις καλύτερες της Κύπρου».

Ο Απόλλωνας Λεμεσού με την κατάκτηση του πρωταθλήματος κέρδισε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Είναι όνειρο για εκείνον η πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης: «Εννοείται, πρέπει κάθε φορά να στοχεύεις όλο και πιο ψηλά. Εννοείται ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Να μπούμε εμείς στο Champions League είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Το Europa League είναι ένας καλός στόχος για εμάς, πρέπει ειδικά το Europa League να είναι κάτι που θα το καταφέρουμε».

Mavrias (1)

Ο Χάρης Μαυρίας κατακτά το δεύτερο του πρωτάθλημα στην Κύπρο και μάλιστα σερί. Την περσινή σεζόν είχε πανηγυρίσει παρόμοια επιτυχία με την Ομόνοια. Ποιο είναι όμως το μυστικό του: «Και στην πρώτη μου χρονιά στην Ομόνοια ήμασταν πρώτοι όταν το πρωτάθλημα διεκόπη λόγω του κορονοϊού. Το μυστικό είναι να είναι καλή η ομάδα. Δεν έχω εγώ κάποιο μυστικό, δεν παίζω μόνος μου. Είναι 22-23 παίκτες που προσφέρουν και νομίζω πως πρέπει να είναι καλοί χαρακτήρες πάνω απ’ όλα. Να δέσουν καλά τα αποδυτήρια. Αυτό λέει η εμπειρία μου το ότι μέσα στο γήπεδο υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες, αλλά όταν καταφέρεις να βρεις τα αποδυτήρια μπορείς να κάνεις τη διαφορά και να κάνεις πρωταθλητισμό».

Στον Απόλλωνα αγωνίζονται κι άλλοι Ελλαδίτες ποδοσφαιριστές, όπως είναι ο Αλμπάνης, ο Αυλωνίτης και γενικότερα στο πρωτάθλημα της Κύπρου υπάρχουν παίκτες που έκαναν καλή σεζόν, όμως ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Ποια η σχέση του Μαυρία μαζί τους: «Με τους συμπαίκτες μου που ανέφερες είμαστε πάρα πολύ καλοί φίλοι, είμαστε σχεδόν κάθε μέρα μαζί. Με τα υπόλοιπα παιδιά μόνο στα μεταξύ μας παιχνίδια, καθώς δεν μένουμε στην ίδια πόλη, κάνουμε τα γνωστά πηγαδάκια και μιλάμε λίγο».

Ο Μαυρίας έφυγε από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά το 2013 με προορισμό την Σάντερλαντ. Εκ τότε έχει αγωνιστεί στην Γερμανία με την Φορτούνα Ντίσελντορφ και την Καρλσρούη, στην Κροατία με την Ριέκα και στη Σκωτία στην Χιμπέρνιαν. Είναι όμως τελικά η Κύπρος το λιμάνι του: «Αν σκεφτείς ότι φτάνω στον τέταρτό μου χρόνο και τα τελευταία δέκα χρόνια που έχω φύγει από την Ελλάδα, δεν καθόμουν κάπου πάνω από 1,5 χρόνο σίγουρα θα μπορούσα να πω ότι είναι το λιμάνι μου».

Τι έχει όμως αποκομίσει απ’ όλες τις εμπειρίες του στο εξωτερικό: «Έχω αποκομίσει πολλές εμπειρίες, σίγουρα κρατάω αρκετά πράγματα από κάθε χώρα. Από την Αγγλία τον επαγγελματισμό που υπήρχε, το πόσο πολύ δούλευαν στην προπόνηση, το ότι ασχολούνταν με την παραμικρή λεπτομέρεια, ώστε ο παίκτης να είναι 100% και να αποδώσει μέσα στο γήπεδο. Από την Γερμανία τη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνεται και αν γίνεται αυτή, σίγουρα θα ανταμειφθείς κάποια στιγμή. Αυτά είναι τα δύο πράγματα που έχω κρατήσει ειδικά από τις δύο αυτές χώρες που το ποδόσφαιρο είναι σε υψηλότερο επίπεδο. Τα έχω βάλει στον χαρακτήρα μου θα μπορούσα να πω».

Στόχος του Μαυρία, όπως περιέγραψε στο SPORT24, είναι η επιστροφή στην Εθνική Ελλάδας. Μάλιστα, ο μπακ του Απόλλωνα έχει και έναν παλιό γνώριμο στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, καθώς στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τον Γκουστάβο Πογέτ έχοντας κοινή θητεία στα γήπεδα της Αγγλίας και την Σάντερλαντ. Ο Ουρουγουανός τεχνικός τον είχε χρησιμοποιήσει μάλιστα σε ένα ματς στο FA Cup, όταν και είχε σκοράρει κόντρα στην Κίντερμινστερ.

«Η Εθνική είναι στόχος για κάθε ποδοσφαιριστή. Είμαι της άποψης πάντα ότι ας αγωνίζομαι εκεί που βρίσκομαι και ό,τι είναι να έρθει, ας έρθει. Δεν έχω μιλήσει μαζί με τον Γκουστάβο Πογέτ. Είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί στην Σάντερλαντ τις σεζόν 2013/2014 και 2014/2015. Έχω πάρα πολύ καλή άποψη για εκείνον, είναι πολύ καλός προπονητής».

Η κουβέντα μεταφέρθηκε στο φετινό πρωτάθλημα της Super League Interwetten και μοιραία στον Παναθηναϊκό, ο οποίος επέστρεψε στις επιτυχίες, με πρόκριση στην Ευρώπη και κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας: «Ήταν πάρα πολύ καλός. Από την πρώτη στιγμή ο φετινός Παναθηναϊκός είχε ταυτότητα και αυτό έκανε τη διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί να είχε σκαμπανεβάσματα, αλλά είχε ταυτότητα, προσπάθησε να παίξει, προσπάθησε να δημιουργήσει επιθετικό ποδόσφαιρο. Αυτό που λέμε σε πολλά παιχνίδια ήταν dominate, αυτό νομίζω ότι χαρακτηρίζει τον φετινό Παναθηναϊκό».

Ο Μαυρίας έζησε τις τελευταίες χρονιές, στις οποίες ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στην Ευρώπη, επομένως γνωρίζει καλά τη σημασία της επιστροφής: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ο Παναθηναϊκός εκεί ανήκει, ό,τι και να λέμε τώρα. Λέμε φοβερό ότι βγήκε Ευρώπη ο Παναθηναϊκός, ενώ θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο».

Mavrias

Φυσικά δεν γινόταν να μην ρωτήσουμε τον Μαυρία για τις όμορφες στιγμές που έζησε στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο έχει καταγράψει 79 συμμετοχές με επτά γκολ και δέκα ασίστ: «Έχω πάρα πολλές ωραίες στιγμές με τον Παναθηναϊκό. Εκεί μεγάλωσα, έκανα την πρώτη μου συμμετοχή, έπαιξα Champions League. Από τον Παναθηναϊκό έχω πάρα πολύ καλές εμπειρίες, μεγάλωσα μέσα στην Παιανία, έκανα δυνατές φιλίες, οπότε έχω μόνο καλές αναμνήσεις να πω για τον Παναθηναϊκό».

Η κουβέντα με τον Χάρη Μαυρία έκλεισε με τους προσωπικούς, αλλά συλλογικούς του στόχους από εδώ και πέρα: «Ο προσωπικός μου στόχος ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια είναι πλέον να ξεκινά η χρονιά και να λέω ότι μακάρι να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα στο τέλος της χρονιάς. Αυτός είναι σίγουρα ένας στόχος που βάζω κάθε χρόνο. Από εκεί και πέρα να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Δεν μου αρέσει να μιλάω πολύ για το μέλλον, αλλά να κοιτάζω το παρόν, να προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό στο τι θα γίνει στο σήμερα και αυτό νομίζω ορίζει και το αύριο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ