aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥΗ περηφάνια της Ευρώπης δεν αγοράζεται

Η περηφάνια της Ευρώπης δεν αγοράζεται

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ) 17.00-19.00

Η προχθεσινή εμφάνιση στο Γκούντισον Πάρκ, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα, απαντά χωρίς καμιά παρέκκλιση, στους φίλους του Απόλλωνα (και του ΑΠΟΕΛ) που ορισμένοι επιμένουν να αφήνουν πίσω τους τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και να στρέφουν αποκλειστικά όλη τους την προσοχή, καταβάλλοντας κάθε ικμάδα των δυνάμεων τους στο εγχώριο πρωτάθλημα. Δεν μπορείς να τους εκτροχιάσεις από το όνειρο.

Είναι αδύνατο να προσπαθούν με όλο τους το Είναι, κατακαλόκαιρα, να κερδίσουν θέση σε Ευρωπαϊκό όμιλο και όταν τα καταφέρνουν να το αφήνουν πίσω τους. Τρελοί είναι; Κάποιοι περιμένουν μια ολόκληρη ζωή για να απολαύσουν το νέκταρ που προσφέρουν οι διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Στιγμές αλησμόνητες. Μέρες που κανείς δε θα ξεχάσει και θα έχει να διηγείται στα παιδιά και τα εγγόνια του.

Σποραδικά βλέπεις στον Τύπο πως οι ομάδες σκέφτονται πρώτα τους αγώνες του πρωταθλήματος αφήνοντας κατά μέρος τους Ευρωπαϊκούς. Ανοησίες! Κανένας ποδοσφαιριστής δεν αμελεί την Ευρώπη και όλοι, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, αλλά όλοι, ναι, σκέφτονται τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια. Άλλωστε δεν υπάρχει λογική να σκίζεσαι όλο το χρόνο να εξασφαλίσεις Ευρωπαϊκό εισιτήριο και μετά να λες ωραία πέτυχα το στόχο μου και ακολούθως φτου και απ’ την αρχή. Αυτή η λογική μοιάζει με τον ουροβόρο όφη. Αέναη προσπάθεια, μάταιη. Και πως θα πείσεις μετά ένα ξένο παίκτη (ή Κύπριο) να έρθει στην ομάδα σου όταν δε θα του δώσεις την ευκαιρία να αγωνιστεί σε αυτό το επίπεδο γιατί θα τον χρειάζεσαι να αγωνιστεί το Παφιακό, στο Δασάκι, ή το Μακάρειο;

Αυτό είναι το όφελος. Πέραν του οικονομικού, το μεγαλύτερος κέρδος, είναι πως η ομάδα αποκτά κύρος, μεγαλώνει σαν σύλλογος και μπορεί να καλύπτει (οικονομικά) τις φιλοδοξίες ποδοσφαιριστών οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες το καλύτερο σενάριο θα μειδιούσαν και το χειρότερο θα μας αγνοούσαν. Υπάρχει βέβαια και το κόστος της απώλειας δυνάμεων. Ένα επιχείρημα που προβάλλεται ειδικά στην περίπτωση που χάνονται βαθμοί με αντίπαλους χαμηλότερης δυναμικότητας. Το χρήμα όμως που κερδίζει η κάθε ομάδα από την Ευρωπαϊκή συμμετοχή είναι σε θέση εάν αξιοποιηθεί συνετά θα αυξηθεί ποιοτικά το έμψυχο δυναμικό και με αυτό τον τρόπο αλλά και με την προϋπόθεση πως θα γίνει καλή διαχείριση του, να ξανακερδίσει Ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Είναι μια λογική της επένδυσης που αποφέρει καρπούς και αποδίδει. Αντίθετα η άλλη, η αποστροφή των αγώνων στους ομίλους και η αποκλειστική ενασχόληση μόνο με το Κυπριακό πρωτάθλημα, νομοτελειακά οδηγεί σε αδιέξοδο, σε τέλμα. Βάζοντας στη ζυγαριά την απώλεια βαθμών με τον Ολυμπιακό στο Μακάρειο με την ισοπαλία στο Γκούντισον Παρκ καταλαβαίνει ο καθένας τη διαφορά. Η περηφάνια της Ευρώπης δεν αγοράζεται.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ