aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαEUROPA LEAGUEΗ έκπληξη, η διεκδικήτρια και η Εγγλέζα

Η έκπληξη, η διεκδικήτρια και η Εγγλέζα

Διαβάστε τα προφίλ των τριών αντιπάλων του Απόλλωνα στον πέμπτο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ. Η Έβερτον, η Λιόν και η Αταλάντα.

Κόντρα σε μία διεκδικήτρια (Λιόν): Η πρώτη ομάδα που τοποθετήθηκε στον 5ο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, στη χθεσινή κλήρωση, είναι η διεκδικήτρια του θεσμού Ολιμπίκ Λιόν. Η ισχυρή γαλλική ομάδα, η οποία τερμάτισε 4η στην περσινή περίοδο, βρέθηκε στον δρόμο του Απόλλωνα, σε μια διοργάνωση στην οποία τον περασμένο Μάιο είχε φθάσει μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τον Άγιαξ. Στο πρωτάθλημα της σεζόν 2017-18, που έχει διανύσει τις πρώτες τρεις αγωνιστικές του, η Λιόν βρίσκεται στην 4η θέση έχοντας απολογισμό 2 νίκες (4-0 το Στρασβούργο εντός, 2-1 τη Ρεν εκτός) και 1 ισοπαλία (3-3 με την Μπορντό εντός). Δύο επιθετικοί σημείωσαν τα 6 από τα 9 τέρματά της και συγκεκριμένα ο Ισπανός Μαριάνο Ντίαθ (3) και ο Γάλλος Ναμπίλ Φεκίρ (3). Από μια φορά έχουν σκοράρει, ο Ολλανδός φορ Μέμφις Ντεπάι, ο Ολλανδός αμυντικός Κένι Τέτε και ο φορ από την Μπουρκίνα Φάσο, Μπερτράν Τραορέ.

Οι άλλες μονάδες του ρόστερ: Τερματοφύλακες οι Άντονι Λόπες, Λούκας Μοσιό, Ματιέ Γκοργκελά. Αμυντικοί οι Μάπου Γιανγκά-Μπιβά, Ράφαελ Ντα Σίλβα, Μουκτάρ Ντιακαμπί, Μαρσέλο, Ζερεμί Μορέλ, Φερνάντο Μαρσάλ, Φερλάν Μεντί. Μέσοι οι Κλεμέν, Γκρενιέ, Χουσέμ Αουάρ, Ζορντάν Φερί, Σέργκι Ντάρντερ, Κρίστοφερ Μάρτινς Περέιρα, Λούκας Τουσάρ. Επιθετικοί οι Μιζιανέ Μαολιντά, Αμινέ Γκουιρί, Μακσουέλ Κορνέ. Στην τεχνική ηγεσία της Λιόν (εδώ και μια διετία) βρίσκεται ο 51χρονος Γάλλος Μπρουνό Ζενεσιό, ο οποίος πήρε προαγωγή μετά από μια τετραετία ως βοηθός προπονητής, ενώ ως ποδοσφαιριστής φορούσε τη φανέλα της ομάδας του για μια δεκαετία. Σήμερα, η Λιόν θα αναμετρηθεί με τη Ναντ στο στάδιο «Λα Μποζουάρ», στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής.

Ο πλούτος, οι Κινέζοι και η έδρα: Ο μεγαλομέτοχος της Λιόν είναι ο επιχειρηματίας Ζαν Μισέλ Ολά, ο οποίος αναδιάρθρωσε τη διαχείριση του συλλόγου, τον έβαλε στο χρηματιστήριο και τον κατέστησε ως έναν από τους πλουσιότερους στον κόσμο. Τον Απρίλιο του 2008, το περιοδικό Forbes αξιολόγησε τον σύλλογο στα 275,6 εκατομμύρια ευρώ, εξαιρουμένου του χρέους. Η Λιόν είχε τότε ετήσια έσοδα 155.7 εκατομμύρια ευρώ. Το 2016, ένα κινεζικό ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο απέκτησε το 20% της Ολιμπίκ Λιόν για 100 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, η Λιόν είναι ανάμεσα στις τρεις δημοφιλέστερες ομάδες της χώρας, μαζί με την Παρί και τη Μαρσέιγ. Όσον αφορά στην έδρα της, από το 2016 έφυγε από το Ζερλάν και μετακόμισε στο «Στάδιο Γκρουπάμα» ή «Παρκ Ολιμπίκ Λιόν», των 59.186 θέσεων.

Ραντεβού με μία Εγγλέζα (Έβερτον): Από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, η κληρωτίδα έστειλε την Έβερτον στον 5ο όμιλο, όπου θα συμμετάσχει ο Απόλλων. Για τον πασίγνωστο αγγλικό σύλλογο δεν χρειάζονται συστάσεις, όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το ότι ο Γούειν Ρούνεϊ, με την επιστροφή του στην ομάδα που τον ανέδειξε, μαζί με τους συμπαίκτες του, θα κάνουν την εμφάνισή τους μπροστά στο κυπριακό κοινό. Θυμίζουμε ότι οι μπλε του Λίβερπουλ, οι οποίοι στην περσινή σεζόν τερμάτισαν στην 7η θέση, σφράγισαν προχθές την πρόκρισή τους στα γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ, δραπετεύοντας με το 1-1 από την έδρα της Χάιντουκ Σπλιτ, με τον Σίγκουρντσον να ισοφαρίζει, δίνοντας αξία στο 2-0 με το οποίο είχαν επικρατήσει στο Γκούτισον Παρκ. Η επόμενη εμφάνιση της ομάδας του Ρόναλντ Κούμαν είναι αύριο, στην έδρα της Τσέλσι για την τρίτη αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ. Στις πρώτες δύο αγωνιστικές, η Έβερτον σημείωσε μια νίκη (1-0 την Στόουκ εντός) και μέτρησε μια ισοπαλία (1-1 με τη Μάντσεστερ Σίτι εκτός), με τον Ρούνι να σημειώνει και τα δύο τέρματα, φτάνοντας τα 200 στο πρωτάθλημα.

Ο 54χρονος Ολλανδός τεχνικός έχει τους ακόλουθους παίκτες στη διάθεσή του: Τους τερματοφύλακες Τζόρνταν Πίκφορντ, Λέιτον Μπέινς, Μάαρτεν Στέκελενμπουργκ. Τους αμυντικούς Μάικλ Κιν, Άσλι Γουίλιαμς, Φιλ Γιαγκέλκα, Σίμους Κόλμαν, Κούκο Μαρτίνα, Ραμίρο Φούνες Μόρι, Μέισον Χόλγκεϊτ. Τους μέσους Μόργκαν Σνάιντερλιν, Ρος Μπάρκλι, Άαρον Λένον, Τζέιμς Μακάρθι, Γκίλφι Σίγκουρντσον, Τομ Ντέιβις, Ντέιβι Κλάασεν, Ίντρισα Γκουέγιε, Κίραν Ντόουελ, Μουχάμεν Μπέσιτς. Τους επιθετικούς Γιανίκ Μπολασιέ, Ουέιν Ρούνι, Κέβιν Μιραλάς, Σάντρο Ραμίρες, Άντεμολα Λούκμαν, Ντομινίκ Κάλβερτ Λεβίν.

Η ευχάριστη έκπληξη της Ιταλίας (Αταλάντα): Η ευχάριστη έκπληξη του περσινού ιταλικού πρωταθλήματος, κλείνει εισιτήρια για Κύπρο, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η Αταλάντα, ως η κάτοχος της 4ης θέσης, βρέθηκε στην κλήρωση και στον 5ο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ. Μια ομάδα που ποτέ δεν είχε κάποια μεγάλη διάκριση, εγχώρια ή διεθνή, φιλοδοξεί να κάνει θόρυβο και στα ευρωπαϊκά γήπεδα, κι ας μην έχει ιδιαίτερη εμπειρία. Η περσινή της πορεία ήταν προϊόν επένδυσης σε ταλαντούχους παίκτες που διψούσαν για διάκριση, με τον 59χρονο Ιταλό προπονητή Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, να δημιουργεί ένα γρήγορο και αποτελεσματικό σύνολο, που στηρίζεται στην ομάδικότητα.

Η φετινή σεζόν δεν άρχισε θετικά για την ομάδα του Μπέργκαμο αφού στην πρεμιέρα ηττήθηκε (0-1) στο «Ατλέτι Ατζούρι ντ’ Ιτάλια» (χωρητικότητας 24.726 θεατών) από τη Ρόμα. Αύριο, η Αταλάντα θα αναμετρηθεί με τη Νάπολι στο «Σαν Πάολο», στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής. Τερματοφύλακες είναι οι Φρανσέσκο Ρόσι, Πιερλουίτζι Γκολίνι, Ετρίτ Μπερίσα. Αμυντικοί είναι οι Ράφαελ Τόλοϊ, Χοσέ Λουίς Παλομίνο, Ανδρέα Μασιέλο, Τζιανλούκα Μαντσίνι, Χανς Χάτεμπερ, Ρόμπιν Γκόσενς, Τίμοθι Καστάγκνε, Ματία Καλντάρα, Αλεσάντρο Μπαστόνι. Μέσοι είναι οι Λεονάρντο Σπινατσόλα, Ματέο Πεσίνα, Φιλίπο Μελεγκόνι, Γιασμίν Κούρτιτς, Νίκολας Χάας, Ρέμο Φρόιλερ, Μάρτεν Ντε Ρόον, Μπράιαν Κριστάντε. Επιθετικοί είναι οι Ανδρέα Πετάνγκα, Ρικάρντο Ορσολίνι, Αλεχάντρο Γκόμες, Αντρέας Κορνέλιους, Γιόσιπ Ίλισιτς, Λούκα Βίντο. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ομάδα νέων (U19) της Αταλάντα, αγωνίζεται και ένας Κύπριος, ο 17χρονος Παναγιώτης Λουκά.

Η επιστροφή, η δυσκολία και η αλλαγή του γηπέδου: Δύσκολη χαρακτήρισαν την κλήρωση οι άνθρωποι της Αταλάντα, οι οποίοι δήλωσαν όμως περήφανοι και χαρούμενοι που η ομάδα τους θα συμμετάσχει στο Γιουρόπα Λιγκ, μια παρουσία που θα βοηθήσει τον σύλλογο να μεγαλώσει, όπως είπαν. Η Αταλάντα επιστρέφει στην Ευρώπη μετά από 26 χρόνια, σημείωσαν. Ενημέρωσαν όμως ότι εκτός απροόπτου η ομάδα τους δεν θα αγωνιστεί στην έδρα της αλλά στο στάδιο Μαπέι, στο Ρέτζιο Εμίλια. Ένα γήπεδο που χρησιμοποιεί ως έδρα η Σασουόλο, την οποία ευχαρίστησε η διοίκηση της Αταλάντα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ