aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥΧαμάς: «Μίλησαν ομάδες μαζί μου, αλλά δεν με ενδιαφέρει»

Χαμάς: «Μίλησαν ομάδες μαζί μου, αλλά δεν με ενδιαφέρει»

Μεγάλη συνέντευξη στο επίσημο περιοδικό του Απόλλωνα παραχώρησε ο Αμίν Χαμάς. Ο Μαροκινός αριστερός μπακ των γαλάζιων της Λεμεσού αναφέρθηκε σε όλα όσα αφορούν την καριέρα και τη ζωή του, τις εντυπώσεις του από το κυπριακό ποδόσφαιρο και το μέλλον του.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Πώς αξιολογείς τους πρώτους σου μήνες στην Κύπρο; Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό σημείο. Διαφορετικά δεν θα ήμασταν στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος, οπότε πιστεύω ότι πάμε πολύ καλά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι απλώς να επικεντρωθούμε στο να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε στο πρωτάθλημα.

Είσαι ευχαριστημένος από τη δική σου απόδοση; Πιστεύεις ότι είσαι σε καλό επίπεδο; Ναι, είμαι ευχαριστημένος από την απόδοσή μου, αλλά μπορώ πάντα να είμαι και καλύτερος. Υπάρχει πάντα χώ- ρος για βελτίωση. Είμαι ακόμα νέος, στα 22 μου χρόνια, οπότε μπορώ ακόμα να βελτιωθώ και να γίνω καλύτερος στη συνέχεια.

Τι νομίζεις δηλαδή ότι πρέπει να βελτιώσεις περισσότερο; Την αμυντική μου συμπεριφορά μερικές φορές. Εντάξει όμως, δεν είναι εύκολο γιατί δίνω πολλά επιθετικά οπόταν χάνω αρκετή ενέργεια. Αλλά ναι, πρέπει να το διαχειρι- στώ με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαι πιο σταθερός και στα αμυντικά καθήκοντά μου.

Αγωνίζεσαι σαν αριστερό μπακ αλλά έχεις αρκετές κινήσεις για παίκτη που αγωνίζεται πιο μπροστά στο γήπεδο. Ήσουν πάντα αριστερό μπακ στην καριέρα σου; Όχι, στην αρχή της καριέρας μου αγωνιζόμουν πάντα πιο μπροστά. Είναι τα τελευταία πέντε χρόνια που αγωνίζομαι ως αριστερό μπακ.

Πώς ήταν η μετάβαση στη νέα θέση; Ήταν κάτι που δεν σου άρεσε στην αρχή; Μου αρέσει να επιτίθομαι ακόμη και τώρα που αγωνίζο- μαι ως αριστερό μπακ. Αλλά εντάξει, την ίδια ώρα όμως είμαι αμυντικός, οπότε πρέπει πρώτα να αμυνθώ.

Είσαι μόλις 22 ετών. Ποια πιστεύεις ότι ήταν η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας σου μέχρι τώρα; Νομίζω ότι η καλύτερη στιγμή για μένα στο ποδόσφαιρο μέχρι τώρα ήταν όταν ήμουν για πρώτη φορά με την Εθνική ομάδα του Μαρόκου, αυτή για μένα ήταν η καλύτερη στιγμή. Η πιο θλιβερή στιγμή στην καριέρα μου ήταν όταν είχαμε χάσει ένα Κύπελλο στο Βέλγιο.

Αναφέρθηκες στην Εθνική Μαρόκου. Παλαιότερα αγωνίστηκες στις μικρές Εθνικές του Βελγίου, ήταν κάτι που σε έβαζε σε σκέψεις για το για ποιαν Εθνική θα ήθελες να αγωνιστείς; Όχι, πάντα ήθελα να παίξω για το Μαρόκο. Ακόμη και όταν με κάλεσαν από την Εθνική Μαρόκου, πήρα τηλέφωνο και τον προπονητή του Βελγίου και του είπα ότι θέλω να παίξω για το Μαρόκο. Ήταν κάτι που ήταν πάντα ξεκάθαρο για μένα.

Πότε αποφάσισες ότι θέλεις να γίνεις ποδοσφαιριστής; Νομίζω ότι γεννήθηκα με αυτό. Αν δω φωτογραφίες από όταν ήμουν μικρός, βίντεο από όταν ήμουν μικρός, έπαιζα πάντα με μια μπάλα. Νομίζω ότι το ποδόσφαιρο με επέλεξε. Παλαιότερα έπαιζα πάντα στους δρόμους. Οπότε από μικρός ήμουν με μια μπάλα στα πόδια, από τότε που αγω- νιζόμουν στους δρόμους.

«Εάν πρέπει να κάνω την κούρσα 20 φορές, θα κάνω την κούρσα 20 φορές. Νομίζω ότι αυτή είναι η νοοτροπία του δρόμου».

Έφερες αυτή τη νοοτροπία του ποδοσφαίρου του δρόμου και στο παιγνίδι σου; Ναι, είναι κάτι που έκανα.

Πιστεύεις όμως ότι ίσως αυτό θα είναι πρόβλημα για σένα; Λόγω της έλλειψης πειθαρχίας στο ποδόσφαιρο του δρόμου. Όχι, όχι. Με τον τρόπο που αγωνίζομαι, πάντα προσπαθώ να δουλέψω σκληρά και προσπαθώ να τα δίνω όλα στο γήπεδο για 90 λεπτά. Εάν πρέπει να κάνω την κούρσα 20 φορές, θα κάνω την κούρσα 20 φορές. Νομίζω ότι αυτή είναι επίσης η νοοτροπία του δρόμου. Γιατί δεν μου αρέ- σει να χάνω. Και αυτό είναι κάτι που έμαθα στο δρόμο.

Ποια είναι η αντίδρασή σου αφού χάσεις ένα παιγνίδι; Είμαι άτομο που δεν μιλάει πολύ ή τουλάχιστον δεν μι- λάει πολύ στα αποδυτήρια. Επίσης, είμαι 22 ετών, έτσι αν αρχίσω να μιλάω σε όλους μπορεί να είναι κάτι που θα μετατραπεί σε αρνητικό στη συνέχεια. Έτσι, παραμένω ήρεμος και προσπαθώ να μιλήσω με τον πατέρα μου και ειδικά με τη γυναίκα μου, και για τα υπόλοιπα δεν μιλάω πραγματικά με κάποιον άλλον. Μόνο με τον πατέρα μου και τη γυναίκα μου.

Όταν ήσουν μικρός, πώς αντέδρασε ο πατέρας σου στο γεγονός ότι ήθελες να γίνεις ποδοσφαιριστής; Ο πατέρας μου ήταν και ο ίδιος ποδοσφαιριστής στο Βέλ- γιο, όπως επίσης και ο θείος μου. Και οι δύο τους μά- λιστα ήταν αρκετά καλοί ποδοσφαιριστές. Αγωνίστηκαν στη δεύτερη κατηγορία στο Βέλγιο. Έτσι το ποδόσφαιρο ήταν λίγο-πολύ στην οικογένεια. Και ναι, από τη στιγμή που ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο, ο πατέρας μου ήταν πάντα από πίσω μου, έτρεχε μαζί μου παντού, με πήγαινε σε κάθε παιγνίδι.

Ήρθε εδώ στην Κύπρο για να σας παρακολουθήσει; Θα έρθει στη συνέχεια ναι.

Ήταν και αυτός αριστερό μπακ όπως εσένα; Όχι, όχι. Ήταν μέσος, όπως επίσης και ο θείος μου.

Σου λείπουν πράγματα από τα παιδικά σου χρόνια που δεν μπορούσες να κάνεις επειδή είχες προσανατολισμό στο ποδόσφαιρο; Όταν είσαι ποδοσφαιριστής, η κοινωνική σου ζωή δεν μοιάζει με αυτή των άλλων παιδιών. Ξέρεις, δεν μπορείς να πας με τους φίλους σου σε πάρτι ή διακοπές όποτε θέ- λεις αλλά δεν είναι κάτι που πραγματικά μου λείπει. Αλλά εντάξει, είναι κάτι που νομίζω όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουν να το αντιμετωπίσουν.

Σε ποια ηλικία συνειδητοποίησες ότι θα γίνεις ποδοσφαιριστής; Όλα ξεκίνησαν σαν όνειρο. Και νομίζω ότι είχα ήδη υπο- γράψει το πρώτο μου συμβόλαιο στα 16 χρόνια μου. Άρα ήμουν στην πρώτη ομάδα στα 17, οπότε ήξερα τότε ότι θα γίνω ποδοσφαιριστής.

Ο Απόλλωνας σε παρακολουθούσε αρκετά πριν τη μετεγγραφή. Ήταν κάτι που γνώριζες;
Ήταν κάτι που γνώριζα ναι. Είχαν πάρει τηλέφωνο για μένα από τον περασμένο Ιανουάριο και ήξερα ότι με ήθε- λαν, αλλά η ομάδα μου στο Βέλγιο δεν ήθελε να με αφήσει να φύγω. Ήξερα όμως ότι υπήρχε ενδιαφέρον από τον Απόλλωνα.

Ήταν κάτι που σε έκανε να αγχωθείς; Να πείσεις τους ανθρώπους του Απόλλωνα ότι έχεις την ποιότητα για να είσαι σε αυτή την ομάδα; Όχι, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πείσω κανέναν. Δεν παίζω ποδόσφαιρο για να πείσω τον κόσμο. Παίζω ποδό- σφαιρο γιατί μου αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο και όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να υπογράψω εδώ, υπέγραψα και δεν μετανιώνω για τίποτα. Υπάρχει πάντα ένας αντα- γωνισμός σε μια ομάδα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Και δεν φοβάμαι κανέναν ανταγωνισμό. Αν ο προπονητής απο- φασίσει να βάλει κάποιον άλλο σαν αριστερό μπακ είναι εντάξει μαζί μου. Τότε πρέπει απλώς να δουλέψω σκληρά για να επιστρέψω.

Πώς αντέδρασες όταν η ομάδα σου στο Βέλγιο δεν σε άφησε να πάρεις μετεγγραφή στον Απόλλωνα; Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι το θεώρησα κάπως φυσιολογικό. Είχα κάποιους τραυματισμούς πέρυσι και δεν είχα αγωνιστεί πολύ. Ήξερα από τον σύλλογο, γιατί δεν ήθελαν να με αφήσουν να πάρω μεταγραφή. Μετά τον Ιανουάριο όμως, είχα αγωνιστεί σε όλα τα παιγνίδια της ομάδας, όμως μετά ήρθε ο υποβιβασμός. Ήταν αρκετά δύσκολο για μένα, γιατί έχω συνηθίσει να παίζω στις κορυφαίες κατηγορίες και με την Waasland βρεθήκαμε στον πάτο, οπότε ήταν δύσκολο. Μετά όμως το καλοκαίρι, με ξανακάλεσε ο Απόλλωνας και ήθελα πολύ να έρθω στην Κύπρο. Το είδα ως μια νέα ευκαιρία επίσης να φύγω από τη ζώνη ασφαλείας μου, να πάω σε μία άλλη χώρα. Και ναι, ήταν σαν μια περιπέτεια και είμαι πολύ χαρούμενος που πήρα την απόφαση να έρθω εδώ.

Είχες προσφορές και από άλλες ομάδες πέραν του Απόλλωνα; Είχα και άλλες προσφορές ναι.

Θα μας αποκαλύψεις από ποιες ομάδες; Όχι (γέλια).

Στην μέχρι τώρα καριέρα σου αγωνίστηκες και για ένα χρόνο στην Ολλανδία. Ήταν η ίδια νοοτροπία στο ποδόσφαιρο με αυτή που υπάρχει στο Βέλγιο; Η νοοτροπία ναι ήταν η ίδια, αλλά το ποδόσφαιρο ήταν τελείως διαφορετικό. Στο Βέλγιο, το ποδόσφαιρο κινείται πολύ γύρω από την φυσική δύναμη και πολύ σκληρό. Στην Ολλανδία, το ποδόσφαιρο είναι πραγματικά ανοιχτό και θέλουν να παίξουν επιθετικό ποδόσφαιρο. Αγωνιζόμασταν τότε (2018-2019) στη δεύτερη κατηγορία και είχα κάνει επίσης μια πολύ καλή χρονιά. Παραλίγο να πάρουμε και την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, αλλά χάσαμε στα πλέιοφ της ανόδου. Ήταν κρίμα που δεν κάναμε το άλμα στην πρώτη κατηγορία αλλά από την άλλη, τότε ήμουν 18 ετών. Άρα για μένα το πιο σημαντικό ήταν να αγωνίζομαι. Και ήμουν χαρούμενος που μπορούσα να πάω εκεί και να αγωνιστώ, οπότε ήταν καλό για την καριέρα μου.

Σου ταίριαζε περισσότερο το στυλ του ολλανδικού ποδοσφαίρου; Ναι, σίγουρα.

Προτιμάς δηλαδή το στυλ του Ολλανδικού ποδοσφαίρου. Σίγουρα ναι, θα επέλεγα το Ολλανδικό. Όπως είπα είναι πιο τεχνικό το ποδόσφαιρο εκεί και πιο ανοιχτό.

Πώς συγκρίνεις τις κυπριακές ομάδες με αυτές του Βελγίου; Νομίζω ότι αν πάρεις τις ομάδες της πρώτης εξάδας εδώ στην Κύπρο, μπορείς να τις συγκρίνεις με τις ομάδες που βρίσκονται στη μέση του βαθμολογικού πίνακα στο Βέλγιο. Βλέπεις ότι και οι κυπριακές ομάδας, πάντα αγωνίζονται και τα πηγαίνουν καλά στην Ευρώπη.

Ήξερες κάποιον στην Κύπρο πριν αποφασίσεις να έρθεις εδώ; Ναι, ήξερα τον Εντογκαλά με τον οποίο είχαμε αγωνιστεί μαζί στην Γκενκ. Οπότε πριν υπογράψω εδώ, μίλησα μαζί του και μου είπε ότι είναι καλό πρωτάθλημα το κυπρια- κό. Τώρα είμαι εδώ και μπορώ να πω σίγουρα ότι ομάδες όπως ο Απόλλωνας, το ΑΠΟΕΛ και η Ανόρθωση, μπορούν, αν αγωνίζονταν στο Βέλγιο, να βρίσκονταν τουλάχιστον στη μέση του βαθμολογικού πίνακα.

Πώς βρήκες το στυλ του ποδοσφαίρου εδώ στην Κύπρο; Είναι ένα μείγμα μεταξύ Ολλανδίας και Βελγίου. Είναι και δυνατό αλλά είναι επίσης ανοικτό και εξαρτάται πολλές φορές και από την ομάδα που θα βρεις απέναντί σου. Έχει λίγο και από τα άλλα δύο πρωταθλήματα στα οποία έχω αγωνιστεί.

Ποιες είναι οι διαφορές της ζωής εδώ σε σχέση με το Βέλγιο; Πώς βρήκες τη ζωή στην χώρα μας;
Αν είσαι εδώ στην Κύπρο, απολαμβάνεις περισσότερο τη ζωή. Εδώ υπάρχει ήλιος, μπορείς να πας να φας παντού και πάντα έχει καλό καιρό. Στο Βέλγιο κάνει τρομερό κρύο και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Είναι πρώτα προπόνηση και μετά σπίτι, και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο. Εδώ μπορείς να βγεις έξω, μπορείς να περπατήσεις, έχει καλό καιρό. Μπορείς δηλαδή να απολαύσεις τη ζωή εδώ στην Κύπρο.

«Πραγματικά πιστεύω ότι ο Απόλλωνας είναι η καλύτερη ομάδα που είχα στην καριέρα μου. Η ομάδα είναι ενωμένη, όλοι τα πάνε καλά μεταξύ τους και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει πολύ».

Είπες ότι ήθελες να φύγεις από το Βέλγιο. Γιατί αυτό; Είχα βαρεθεί το Βέλγιο ποδοσφαιρικά. Όλα κινούνται γύρω από την φυσική δύναμη. Πάντα κοιτάζουν να δουν πόσο δυνατός είσαι, πόσο μεγάλος είσαι και δεν βλέπουν πόσο καλός είσαι με τη μπάλα στα πόδια. Αυτή είναι η γνώμη μου, ίσως άλλοι να έχουν άλλη γνώμη. Και γι’ αυτό ήθελα να φύγω από το Βέλγιο. Μιλάω μόνο για την ποδοσφαιρική νοοτροπία στο Βέλγιο. Πάντα έβλεπαν πόσο καλός είσαι στο σπριντ. Πόσο δυνατός είσαι. Ψάχνουν πε- ρισσότερο γύρω από τα σωματικά χαρακτηριστικά. Και το είχα βαρεθεί αυτό γιατί δεν είμαι ο μεγαλύτερος τύπος, δεν είμαι ο πιο δυνατός τύπος, αλλά έχω άλλα προσόντα.

Στον Απόλλωνα υπάρχουν πολλοί ξένοι παίκτες κατ’ επέκταση αρκετές κουλτούρες μέσα στα αποδυτήρια. Αυτό ήταν κάτι που σε βοήθησε να προσαρμοστείς στην Κύπρο; Όταν ήρθα στον Απόλλωνα νομίζω ότι τότε υπήρχαν εν- νέα νέοι ποδοσφαιριστές. Μιλάω γαλλικά, οπότε είχα άμεση σχέση με τα υπόλοιπα γαλλόφωνα παιδιά. Οπότε ναι, δεν ήταν τόσο δύσκολο να μπω γρήγορα στο πνεύμα της ομάδας.

Τι σε βοήθησε καλύτερα να προσαρμοστείς εδώ; Νομίζω ήταν η μέρα που πήρα το διαμέρισμά μου. Ήμουν πιο χαλαρός στη συνέχεια και είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα σε σχέση με όταν διαμένεις σε ένα ξενοδοχείο, εκεί δεν είναι τόσο εύκολο. Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι ο Απόλλωνας είναι η καλύτερη ομάδα που είχα στην κα- ριέρα μου. Η ομάδα είναι ενωμένη, όλοι τα πάνε καλά με- ταξύ τους, και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Όλοι συμπαθούν ο ένας τον άλλον, όλοι μιλούν μεταξύ τους.

Αυτό είναι κάτι που χτίζει ο προπονητής, αυτή τη νοοτροπία του συνόλου; Ο προπονητής μας έχει μεγάλη εμπειρία στα γήπεδα. Δεν είναι η πρώτη του φορά που κάνει κάτι τέτοιο. Οπότε ναι, είναι αλήθεια ότι ισχύει αυτό.

«Ο προπονητής μου δίνει την ελευθερία των κινήσεων στην επίθεση. Αλλά μου είπε ότι είμαι πρώτα αμυντικός».

Τι συγκεκριμένα πράγματα σου είπε ο Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ για τον τρόπο παιγνιδιού σου; Ήθελε να βελτιώσει κάτι ή να αλλάξει κάτι στον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεσαι; Ναι, σίγουρα. Ο προπονητής ξέρει ότι είμαι 22 ετών, αλλά αγωνίζομαι σε κάθε παιχνίδι και ξέρει ποιες είναι οι ικα- νότητές μου και ξέρει τι πρέπει να βελτιώσω και μου λέει τι πρέπει να εξελίξω. Μου δίνει την ελευθερία των κινήσεων στην επίθεση. Αλλά μου είπε ότι είμαι πρώτα αμυ- ντικός. Οπότε, αν κάτι δεν πάει καλά στην άμυνα θα μου το πει, και είναι καλό για μένα, έτσι είναι που μαθαίνεις. Προσπάθησα λοιπόν να φέρω στο παιγνίδι μου τα επιθετικά μου προσόντα γιατί ξέρω ότι τα έχω, αλλά πρέπει επίσης στο παιγνίδι μου να είμαι πρώτα αμυντικός.

Ποιος ήταν ο παίκτης που αντιμετώπισες τις περισσότερες δυσκολίες εδώ στην Κύπρο;
Θα πω ότι είναι ο Εντογκαλά. Είναι πολύ έξυπνος ποδοσφαιριστής. Τον ξέρω από την Γκενκ, έπαιξα μαζί του, προπονήθηκα μαζί του και ήταν ο παίκτης από τον οποίο αντιμετώπισα τις περισσότερες δυσκολίες στην Κύπρο.

Τι σου λείπει περισσότερο από το Βέλγιο τώρα που είσαι εδώ στην Κύπρο; Η οικογένειά μου. Η οικογένεια είναι το παν, τα υπόλοι- πα δεν είναι τίποτα. Η μητέρα μου ήρθε εδώ στην Κύπρο αλλά έχω να δω τα αδέρφια μου εδώ και πόσο, 8-9 μή- νες; Πηγαίνουν σχολείο, δουλεύουν. Αλλά αν πρέπει να πω ένα πράγμα που μου λείπει περισσότερο, είναι η οικο- γένεια. Είμαι όμως πολύ χαρούμενος που η γυναίκα μου είναι εδώ.

Πόσα αδέρφια έχεις; Έχω έναν μικρό αδερφό, μια μικρή αδερφή και μια μεγα- λύτερη αδερφή.

Πώς είναι να είσαι παντρεμένος ποδοσφαιριστής σε ηλικία 22 ετών; Ξέρω τη γυναίκα μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με- γαλώσαμε μαζί. Στην κουλτούρα μου, είναι έτσι. Και δεν μετανιώνω που την παντρεύτηκα και χαίρομαι που είναι μαζί μου. Και ακολουθεί την περιπέτειά μου όπου και αν πάω. Ας δούμε λοιπόν πού θα μας βγάλει το μέλλον.

Είσαι από το Μαρόκο αλλά μεγάλωσες στο Βέλγιο. Έζη- σες τον ρατσισμό εκεί; Nαι τον έζησα. Και στο ποδόσφαιρο επίσης. Αν είσαι Μα- ροκινός στο Βέλγιο, πρέπει να κάνεις δύο φορές αυτό που κάνουν οι Βέλγοι για να καταφέρεις να αγωνιστείς. Οπό- τε ναι, είναι κάτι που ισχύει. Έζησα και τον ρατσισμό στο σχολείο, παντού. Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πώς μπορεί ακόμα να γίνεται ανεκτός ο ρατσισμός το 2022, δεν καταλαβαίνω.

Ειδικά στο Βέλγιο που θεωρείται και μία προηγμένη χώρα, όπου μάλιστα έζησες όλη τη ζωή σου εκεί.
Ναι, δεν καταλαβαίνω, είμαι και Βέλγος. Αλλά εντάξει, έμαθα να ζω με αυτό και δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα σε αυτό τον τομέα.

Υπήρξε κάποια στιγμή που είπες αρκετά; Όχι, όχι πραγματικά. Στο ποδόσφαιρο μερικές φορές εκνευριζόμουν γιατί μερικές φορές το άθλημα δεν είναι δίκαιο. Και είναι κάτι που βίωσα πολύ αλλά τώρα προ- σπαθώ να είμαι θετικός. Είμαι σε μία καλή ομάδα, είμαι χαρούμενος, είμαι υγιής και για τα υπόλοιπα δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες όταν ήρθες στην Κύπρο; Το να κατανοήσω την νοοτροπία των Κυπρίων.

Και πως βρήκες την νοοτροπία των Κύπριων; Πολύ επικριτική. Μερικές φορές μιλάω με ανθρώπους όταν με αναγνωρίζουν ή όταν πάω να φάω κάπου και κάποιοι που μου μιλούν προσπαθούν πάντα να ψάξουν για κάτι που δεν είναι καλό. Πρέπει όμως να ψάξεις για κάτι που είναι καλό. Δεν μιλώ για τον εαυτό μου, αλλά για την ομάδα. Για παράδειγμα όταν χάσουμε ένα παιχνίδι ή όταν δεν αγωνιστούμε καλά, λένε «γιατί δεν παίζεις καλά, τι συμβαίνει;» Θα τους πω ότι εντάξει, δεν παίξαμε καλά, αλλά πρέπει να δεις τα θετικά, κερδίζουμε και είμαστε πρώτοι και ποιος περίμενε ότι θα ήμασταν πρώτοι όταν είχες δει τότε τα παιγνίδια με τη Ζίλινα; Ποιος πίστευε ότι θα ήμασταν πρώτοι; Αυτό λοιπόν είναι κάτι που αναγνώ- ρισα πολύ γρήγορα. Αλλά ο κόσμος της Κύπρου μοιάζει και λίγο με τους Μαροκινούς. Είναι πολύ ζεστοί, πολύ φι- λόξενοι. Και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ στους ανθρώπους εδώ. Αν παίζεις ποδόσφαιρο στην Κύ- προ, είσαι κάποιος που μπορούν να σε σηκώσουν πάνω τους. Μοιάζει λίγο αυτό με τους Μαροκινούς, τους αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο.

Τι ήξερες για το κυπριακό ποδόσφαιρο πριν έρθεις εδώ; Ήξερα για τον Απόλλωνα από τα παιχνίδια της Ευρώπης και θυμάμαι επίσης όταν ο ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκε με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League.

«Δεν υπήρχε αμφιβολία για τους εαυτούς μας και για την ομάδα μας».

Είσαι γενικά χαρούμενος που είσαι σε αυτή τη χώρα, σεαυτή την ομάδα;
Είμαι, ναι. Δεν μετανιώνω ούτε και 1% το γεγονός ότι ήρθα στην Κύπρο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που ήρθα και είμαι πολύ χαρούμενος που πήρα την απόφαση να έρθω και προς το παρόν όλα είναι θετικά. Έχουμε τώρα 10 ακόμη παιχνίδια στο πρωτάθλημα, οπότε πρέπει απλώς να συγκεντρωθούμε και να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε.

Όπως είπες νωρίτερα, η έναρξη της σεζόν δεν ήταν πολύ καλή. Πώς ήταν η ομάδα μετά τους αγώνες με τη Ζίλινα; Δεν ήταν εύκολο τότε. Δεν υπήρχε αμφιβολία για τους εαυτούς μας και για την ομάδα μας, αλλά δεν είχαμε κερ- δίσει και τα φιλικά παιγνίδια που είχαμε δώσει και όλοι αναρωτιόμασταν γιατί αυτό “δεν λειτουργεί”. Και μετά είχαμε μια συνάντηση με όλους τους παίκτες και όλο το προσωπικό στην ομάδα. Όλοι μιλήσαμε ο ένας στον άλλο για το τι πρέπει να αλλάξουμε και μετά από εκεί και πέρα όλα πήγαν καλύτερα. Ο προπονητής ζήτησε τη γνώμη των παικτών και εμείς δώσαμε τη γνώμη μας και τέλος. Όταν παίξαμε με το ΑΠΟΕΛ σε φιλικό παιχνίδι η κατάσταση ήταν ήδη καλύτερη. Αγωνιστήκαμε τότε και με την Άχνα για το πρωτάθλημα, κερδίσαμε, και από εκεί και πέρα όλα άρχιζαν να βελτιώνονται.

Ποια ομάδα πιστεύεις ότι θα είναι ο βασικός αντίπαλος του Απόλλωνα στα πλέι οφ για το πρωτάθλημα; Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες. Το ΑΠΟΕΛ είναι σίγουρα καλή ομάδα, η ΑΕΚ είναι καλή ομάδα, νομίζω ότι και ο Άρης είναι πολύ καλή ομάδα. Είναι και η Ανόρθωση επί- σης. Δεν μπορώ να σας δώσω μία ομάδα. Στα πλέι οφ όλα τα παιχνίδια είναι ντέρμπι, είναι όλα σκληρά παιχνίδια, οπότε ποτέ δεν ξέρεις. Δεν μπορώ να σας πω ποιος θα είναι ο βασικός μας αντίπαλος.

Όταν ήρθες στην Κύπρο, διαπίστωσες ότι το επίπεδο του ποδοσφαίρου ήταν υψηλότερο από αυτό που ανέμενες; Ναι, το επίπεδο του ποδοσφαίρου εδώ ήταν υψηλότερο από αυτό που περίμενα.

Τι σου αρέσει περισσότερο στο ποδόσφαιρο εδώ και τι πιστεύεις ότι χρειάζεται βελτίωση;
Νομίζω ότι γενικά το επίπεδο του κυπριακού ποδοσφαί- ρου είναι καλό. Δεν μπορώ να σας πω αρνητικά πράγματα.

Πώς σου φάνηκε η φιλοσοφία του προπονητή της ομάδας μας;
Είναι Γερμανός προπονητής και όλοι γνωρίζουμε τους Γερμανούς προπονητές. Είναι πολύ αυστηροί και απαι- τητικοί. Ο τρόπος του παιγνιδιού που παίζουμε απαιτεί πολλά τρεξίματα και αρκετό πρέσινγκ, είναι αυτός ο τρό- πος που αγωνιζόμαστε τώρα. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε καλό σημείο. Κερδίζουμε τα παιγνίδια, οπότε πρέπει απλώς να συνεχίσουμε έτσι.

Πιστεύεις ότι μπορείτε να διατηρήσετε αυτό το είδος της αγωνιστικής έντασης και στα πλέι οφ;
Θα δούμε, δεν ξέρω. Δεν είναι ότι δεν σκεφτόμαστε πολύ για όλα τα παιγνίδια. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να παίρνουμε παιγνίδι με παιγνίδι. Άρα αντίπαλο με αντίπαλο, εβδομάδα με την εβδομάδα, και μετά θα δούμε που θα φτάσουμε.

«Βλέπω το υλικό από τα παιχνίδια που αγωνίζομαι, το παρακολουθώ και προσπαθώ να βελτιωθώ».

Ποια πιστεύεις ότι είναι η αδυναμία της ομάδας μας και ποιο το δυνατό μας σημείο;
Νομίζω ότι φέτος είχαμε πολλούς άτυχους τραυματισμούς αλλά και τιμωρίες. Και είχαμε αρκετό rotation στην ομάδα. Νομίζω ότι έχει 10 παιχνίδια που δεν έχω αγωνι- στεί με τα ίδια παιδιά στην άμυνα μαζί μου. Αυτό λοιπόν, νομίζω ότι είναι κάτι που έχουμε εμείς και δεν έχουν οι άλλες ομάδες αυτή τη στιγμή. Ότι δηλαδή έχουμε πολλές αλλαγές στην εντεκάδα και δεν έχουμε αγωνιστεί πολύ με την ίδια εντεκάδα. Αλλά από την άλλη πλευρά, έχουμε κά- νει τέτοιο rotation στην ομάδα και έχουν αγωνιστεί πολλοί άλλοι παίκτες και συνεχίζουμε να κερδίζουμε παιγνίδια. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα μας μέχρι τώρα.

Ποιος μπορούμε να πούμε ότι είναι ο καλύτερός σου φίλος εδώ στον Απόλλωνα;
Μακράν ο Ρόμπι. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, μιλάω πάντα μαζί του, αγωνίζεται δίπλα μου, οπότε νομίζω ότι ο Ρόμπι ξέρει τα προσόντα μου και ξέρει πώς να με πιέζει. Εγώ και ο Ρόμπι συζητάμε μερικές φορές στο γήπεδο και ουρ- λιάζουμε ο ένας στον άλλο, αλλά είμαστε μια ομάδα και μερικές φορές πρέπει να το κάνεις αυτό, τον σέβομαι τόσο πολύ και δεν με νοιάζει αν συμβαίνει αυτό. Σέβομαι την καριέρα του, σέβομαι αυτά που πέτυχε και έτσι προσπα- θώ να μάθω από αυτόν. Είναι σίγουρα κάποιος που μι- λάω περισσότερο από τους άλλους μαζί του, σχεδόν κάθε μέρα, ακόμα και όταν έχουμε ρεπό.

Πώς είναι η ζωή εδώ στη Λεμεσό; Μένω πολύ στο σπίτι, δεν είμαι κάποιος που βγαίνει πολύ έξω. Ίσως για δείπνο με τη γυναίκα μου μία φορά την εβδο- μάδα, ίσως δύο φορές αν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο όπως για παράδειγμα πριν μερικές μέρες που ήταν η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αλλά η γυναίκα μου φοιτά, οπότε είναι και αυτή αρκετές ώρες στο σπίτι γιατί σπουδάζει από απόσταση. Δεν είμαι λοιπόν κάποιος που βγαίνει πολλές φορές έξω, μου αρέσει να παίζω πολύ PlayStation (Call of Duty). Έτσι, όταν επιστρέφω σπίτι από την προπόνηση, συνήθως αυτό κάνω.

Μαζί με τον Ίλιεφ; Μερικές φορές ναι (γέλια). Όπως είπα δεν είμαι κάποιος που του αρέσει να βγαίνει έξω. Είμαι κάποιος που του αρέσει να μένει σπίτι, να παρακολουθεί τηλεόραση, να παρακολουθεί ποδόσφαιρο στην τηλεόραση και να παίζει Playstation. Περνάω χρόνο με τη γυναίκα μου στο σπίτι. Αλλά εντάξει, δεν είναι ότι μένω σπίτι κάθε μέρα. Μερι- κές φορές το πρωί ξυπνάω και πάω με τη γυναίκα μου να πιούμε καφέ, αλλά δεν είμαι κάποιος που πηγαίνει συνε- χώς έξω για πάρτι. Δεν πίνω αλκοόλ, ποτέ.

Είπες ότι σου αρέσει να μένεις σπίτι και να παρακολουθείς ποδόσφαιρο. Σου αρέσει να βλέπεις συνεχώς ποδόσφαιρο ή επειδή είναι και το επάγγελμά σου, θα υπάρξουν και οι μέρες που δεν θα θέλεις να παρακολουθήσεις; Εξαρτάται. Αν είναι αγώνες για το Champions League, το απολαμβάνω. Παρακολουθώ ακόμα πολύ Βελγικό πο- δόσφαιρο. Νομίζω ότι μεγάλωσα με αυτό. Οπότε εξακο- λουθώ να παρακολουθώ την παλιά μου ομάδα να παίζει. Μερικές φορές μου αρέσει να παρακολουθώ ποδόσφαι- ρο, αλλά μερικές φορές δεν θέλω καν να δω ποδόσφαιρο, οπότε δεν θα δω.

Το ποδόσφαιρο ήταν η διέξοδος από την πόλη που μεγάλωσα. Παρακολουθείς τα δικά σου παιγνίδια ώστε να δεις τι έκανες καλά και τι όχι; Ναι, παίρνω το βίντεο με τα παιγνίδια από τα παιδιά στην ομάδα. Βλέπω το υλικό από τα παιχνίδια που αγωνίζομαι, το παρακολουθώ και προσπαθώ να βελτιωθώ.

Αν δεν ήσουν ποδοσφαιριστής, τι θα ήθελες να ήσουν; Δεν γνωρίζω, αλήθεια. Αν δεν ήμουν ποδοσφαιριστής δεν ξέρω τι θα μπορούσα να γίνω, δεν ξέρω. Μεγάλωσα σε μια πολύ δύσκολη πόλη στο Βέλγιο, με πολλούς εγκληματίες και πολλούς κακούς ανθρώπους. Και υπάρχουν πολλοί άν- θρωποι που ήταν καλοί φίλοι μαζί μου και στο τέλος κατέ- ληξαν κακοί άνθρωποι. Οπότε πραγματικά δεν ξέρω. Είμαι πραγματικά θρησκευόμενος άνθρωπος, οπόταν δεν αγγίζω ποτέ τίποτα κακό και δεν θα αγγίξω ποτέ. Έτσι δεν ξέρω τι θα γινόμουν αν δεν ήμουν ποδοσφαιριστής γιατί δεν ξέρω ποιο δρόμο θα ακολουθούσα αν δεν ήταν το ποδόσφαιρο.

Το ποδόσφαιρο ήταν και η διέξοδός σου από τις άσχη- μες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν εκεί που έζησες; Ναι. Το ποδόσφαιρο ήταν η διέξοδος από την πόλη που μεγάλωσα.

Είπες επίσης ότι είσαι και πολύ θρησκευόμενος. Πιστεύεις ότι αυτό σε προστάτεψε από κάποια κακά βήματα τα οποία θα μπορούσες να πάρεις μεγαλώνοντας; Ναι, είναι κάτι που ισχύει. Μεγαλώνοντας, ο πατέρας μου και η μητέρα μου πάντα μου έλεγαν ποια είναι τα καλά πράγματα και ποια είναι τα άσχημα πράγματα. Και ποτέ δεν είχα καν την πρόθεση να κάνω άσχημα πράγματα. Οπότε δεν θα έκανα ποτέ κάτι που δεν είναι σωστό.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σου όνειρο; Τι θέλεις να πετύχεις περισσότερο στην καριέρα σου; Το όνειρό μου είναι να παίξω σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πιστεύεις ότι μπορείς να το πετύχεις αυτό με το Μαρόκο; Είναι κάτι που το πιστεύω ναι.

Βλέπουμε ότι υπάρχουν Μαροκινοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Ποιος είναι ο δικός σου ανταγωνισμός, στην Εθνική του Μαρόκου; Τώρα αυτή τη στιγμή, βασικό αριστερό μπακ στην Εθνική είναι ο Adam Masina από τη Watford. Δεν έχουν πραγ- ματικά δεύτερο αριστερό μπακ. Αλλά το θέμα είναι ότι στο Μαρόκο, τους αρέσει να παίζουν με τον Αχράφ Χακίμι στα αριστερά και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο όνομα. Αλλά εντάξει, ήμουν ήδη στην πρώτη ομάδα, έχω ακόμα επαφή μαζί του και θα δούμε στο μέλλον. Το Μουντιάλ είναι στο τέλος του χρόνου και θα δούμε τι θα ακολουθήσει.

Μιλάς με τον προπονητή της Εθνικής; Όχι με αυτόν τον προπονητή. Είναι ο νέος προπονητής, αλλά με τον προηγούμενο προπονητή μιλούσαμε πολύ. Αν έχω την ευκαιρία να πάω στο Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν ξέρω, ο χρόνος θα δείξει.

Αλλά εδώ στην Κύπρο αγωνίζεσαι αρκετά καλά. Δεν είναι κάτι που βλέπουν από την Εθνική;
Είναι κάτι που ισχύει, αλλά έχω ακούσει πως λένε ότι το Κυπριακό θεωρείται λίγο ‘μικρό’. Δεν το καταλαβαίνω αυτό, θυμώνω κι εγώ με αυτό. Γιατί έπαιξα μέχρι τώρα σε πόσα παιγνίδια, 24 ή 25; Έχω έξι ασίστ. Δεν καταλαβαί- νω αλήθεια, γιατί υπάρχουν Εθνικές που καλούν παίκτες που αγωνίζονται στην Κύπρο, ακόμη και παίκτες που δεν αγωνίζονται και τόσο πολύ εδώ. Και εγώ αγωνίζομαι αρκετά. Ελπίζω πραγματικά να το πετύχω γιατί είναι όνειρο για μένα να αγωνιστώ για το Μαρόκο. Και έχω αρκετή οικογένεια στο Μαρόκο και πολλούς ανθρώπους να με περιμένουν εκεί. Οπότε πραγματικά ελπίζω μια μέρα να παίξω στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την χώρα μου.

Επισκέπτεσαι συχνά το Μαρόκο; Προσπαθώ να πηγαίνω συχνά, αλλά η τελευταία φορά που ήμουν εκεί ήταν με την εθνική ομάδα. Αλλά τώρα δεν έχω σχεδόν καθόλου χρόνο. Πάντα υπάρχουν παιγνίδια και μετά όταν έχω διακοπές, μου αρέσει να πηγαίνω κάπου με τη γυναίκα μου ή με την οικογένειά μου.

«Οι υποστηρικτές εδώ είναι πολύ συναισθηματικοί κι εκδηλωτικοί».

Πώς είναι η ζωή στο Μαρόκο; Είναι λίγο σαν εδώ στην Κύπρο. Σας λέω ότι είναι η ίδια κουλτούρα, η ίδια νοοτροπία επίσης. Είναι ωραία χώρα, ζεστή, είναι λίγο σαν την Κύπρο με αυτόν τον τρόπο. Δεν είχα πολλές δυσκολίες να προσαρμοστώ εδώ γιατί έχω συνηθίσει στους “νότιους” ανθρώπους. Είναι επίσης πολύ συναισθηματικοί άνθρωποι, ειδικά στο ποδόσφαιρο. Εί- ναι καταπληκτικό όταν παίζεται ένα παιχνίδι και υπάρχει 70.000 κόσμος στο γήπεδο.

Πώς είναι όμως το ποδόσφαιρο εκεί; Τώρα το πρωτάθλημα γίνεται καλύτερο. Τώρα άρχισαν να πληρώνουν καλά για να φέρνουν στην χώρα πολ- λούς παίκτες απ’ έξω. Ένας προπονητής εκεί τώρα, ήταν προπονητής στο Βέλγιο. Ο Marc Wilmots προπόνησε την Εθνική Βελγίου και πήγε στη Raja CA στο Μαρόκο τώρα. Και κερδίζει καλά χρήματα. Έτσι αρχίζουν να αναπτύσ- σουν το ποδόσφαιρο εκεί.

Τους οπαδούς εδώ στην Κύπρο πως τους βλέπεις; Βλέπω ότι οι οπαδοί εδώ είναι πολύ παθιασμένοι. Κρίμα που δεν έρχονται στο γήπεδο. Είναι πραγματικά κρίμα. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, για μένα στο Τσίρειο νιώθω ότι οι οπαδοί είναι 100 μέτρα μακριά. Αλλά οι υποστηρι- κτές εδώ είναι πολύ συναισθηματικοί κι εκδηλωτικοί και μου αρέσει.

Είσαι σε ένα άθλημα που οι νέοι παίκτες πληρώνονται πολλά χρήματα. Πώς επενδύεις τα χρήματά σου; Κέρδιζα ήδη πολλά χρήματα όταν ήμουν νέος. Έχω έξυ- πνους γονείς. Οπότε ναι, επένδυσα τα χρήματά μου σε καλά πράγματα, τίποτα ανόητο. Η γυναίκα μου είναι πολύ έξυπνη. Έτσι προσπαθούμε πάντα να αναζητούμε καλές επενδύσεις.

Έχεις επενδύσει σε ακίνητα; Ναι, έχω επενδύσει.

Παρακολουθείς τάσεις όπως τα κρυπτονομίσματα; Παρακολουθώ και μάλιστα έχω επενδύσει σε κρυπτο- νομίσματα. Δεν ασχολήθηκα πραγματικά με αυτό ούτε το ερεύνησα πολύ, αλλά ναι, το κρυπτονομίσματα είναι το μέλλον. Πιστεύω ότι σε 10 χρόνια, ίσως και 15 χρόνια, δεν θα πληρώνεις με χρήματα, θα πληρώνεις με crypto.

Είχες κάποιον να σου εξηγήσει πώς λειτουργεί αυτό; Όχι, το καλύτερο είναι να κάνεις τη δική σου έρευνα. Έκα- να λοιπόν τη δική μου έρευνα και επένδυσα στα πράγματα στα οποία πιστεύω ότι ήταν το καλύτερο να επενδύσω.

Ποια ήταν η καλύτερη επένδυση που έκανες; Δεν ξέρω. Έχω Bitcoin, Ethereum, έχω Cardano, δεν ξέρω πραγματικά. Αλλά πιστεύω ότι η καλύτερη επένδυ- ση είναι στην ακίνητη ιδιοκτησία, γιατί δεν θα χάσετε ποτέ όταν αγοράζετε σπίτια. Αν πρέπει λοιπόν να πω κάτι, η κα- λύτερη επένδυση είναι τα σπίτια.

Αγοράσατε κατοικία στην Κύπρο με τη σύζυγό σου; Όχι. Αλλά πραγματικά τώρα, μιλούσα με τη γυναίκα μου την περασμένη εβδομάδα και είπαμε ότι ίσως στο μέλλον θα ήταν ωραίο να αγοράσουμε ένα διαμέρισμα εδώ στην Κύπρο, έστω για διακοπές. Γιατί η Κύπρος είναι πραγμα- τικά μια ωραία χώρα. Δεν ήμουν ποτέ στην Κύπρο πριν, αλλά είναι πολύ ωραία χώρα.

Πόσες χώρες έχεις επισκεφτεί; Πολλές. Και ποτέ την Κύπρο (γέλια). Έχω πάει σε όλο τον κόσμο, από την Ασία μέχρι την Αμερική.

Είσαι και τυχερός γιατί το άθλημά σου σε βοηθάει σε αυτό. Ναι. Λόγω του ποδοσφαίρου έχω ταξιδέψει στην Αμερι- κή, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, την Αφρική και αλλού. Είχα πάει και στην Ελλάδα πριν αλλά ποτέ στην Κύπρο.

Τι συνάντησες που σου έκανε εντύπωση στις χώρες που επισκέφθηκες; Κάθε χώρα έχει τον δικό της τρόπο ζωής. Σε μια χώρα είναι ευχαριστημένοι με όχι πολλά πράγματα, σε μια άλλη είναι ευχαριστημένοι με πολύ περισσότερα πράγματα. Κάθε χώρα λοιπόν έχει το δικό της ξεχωριστό κάτι. Για την Κύπρο πιστεύω είναι μια μικρή χώρα, αλλά από ότι έχω δει είναι πολύ ωραία.

Σε αναγνωρίζει ο κόσμος στους δρόμους; Ναι, πολύ. Όπου και αν πάω. Δεν με πειράζει είναι κάτι το φυσιολογικό. Το θέμα τώρα είναι ότι πρέπει να δείξεις όπου πας το safe pass σου και όταν βλέπουν πάνω να αναγράφεται το Amine Khammas ξέρουν άμεσα ποιος είμαι, αλλά δεν με πειράζει. Ο κόσμος ζητάει φωτογραφί- ες μαζί μου και φυσικά δεν με πειράζει, νομίζω ότι είναι φυσιολογικό.

Ζητάνε το πρωτάθλημα όταν σε συναντάνε; Ναι, πολύ (γέλια).

Λαμβάνεις μηνύματα και από οπαδούς άλλων ομάδων στην Κύπρο;
Λαμβάνω μηνύματα από οπαδούς άλλων ομάδων ναι. Αλλά δεν απαντώ. Γιατί να απαντήσω σε οπαδό άλλης ομάδας; (γέλια).

Ποιο ήταν το ποδοσφαιρικό σου είδωλο όταν μεγάλωνες; Μεγάλωσα με τον Λέο Μέσι, αλλά το είδωλό μου είναι ο Μαρσέλο, με διαφορά. Στα πιο παραγωγικά του χρόνια του ήταν μακράν ο καλύτερος αριστερός μπακ του κό- σμου. Τώρα δεν είναι σε αυτά τα χρόνια αλλά όταν ήταν, ήταν μακράν ο καλύτερος.

Τώρα ποιος είναι ο καλύτερος αριστερός μπακ στον πλανήτη; Αυτός ο τύπος της Μπάγερν Μονάχου, ο Αλφόνσο Ντέι- βις. Αυτός ο τύπος είναι πραγματικά μία “μηχανή”. Αλλά είναι διαφορετικός ο τρόπος που αγωνίζεται σε σχέση με εμένα. Το παιγνίδι του εξαρτάται αρκετά από τα τρεξίματα και τη δύναμη, ενώ το παιγνίδι του Μαρσέλο ήταν περισ- σότερο γύρω από την τεχνική και την ντρίμπλα. Και είναι και στην ηλικία μου, γύρω στα 22.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι εσύ συμπεριφέρεσαι λες και είσαι μεγαλύτερος από 22, είσαι πιο προσγειωμένος σε σχέση με άλλα παιδιά της ηλικίας σου. Ισχύει αυτό, αλλά παίζω επαγγελματικό ποδόσφαιρο από τα 16 μου. Μερικές φορές μιλάω με παίκτες από την ομά- δα, με τα νεότερα παιδιά, και πάντα μου λένε ότι όταν με βλέπουν να αγωνίζομαι ή να χειρίζομαι καταστάσεις, είναι σαν να είμαι 25 ετών. Αλλά μην ξεχνάτε ότι είμαι επαγγελ- ματίας ποδοσφαιριστής ήδη πέντε χρόνια τώρα.

Η ομάδα των ονείρων σου που θα ήθελες να αγωνιστείς ποια είναι; Δεν έχω πραγματικά μια ονειρική ομάδα. Θα έλεγα όμως ότι το πρωτάθλημα των ονείρων μου είναι το Ισπανικό.

«Χαίρομαι που είμαι παίκτης του Απόλλωνα και δεν σκέφτομαι άλλα πράγματα. Εστιάζω στο πρωτάθλημα».

Είσαι λάτρης της τεχνολογίας; Μόνο βιντεοπαιχνίδια. Δεν τα πάω καλά με τα τηλέφωνα, δεν τα πάω καλά με τις φωτογραφίες, τη διαδικασία να ανεβάσω φωτογραφίες. Η γυναίκα μου θα το κάνει αυτό από εμένα. Δεν είμαι καλός με αυτό. Είμαι καλός μόνο με το PlayStation (γέλια).

Έχεις social media; Έχω ναι.

Εσύ όμως διαχειρίζεσαι το λογαριασμό ή η γυναίκα σου; Είναι ο λογαριασμός μου, αλλά συνήθως όταν δημοσιεύω κάτι ή δημοσιεύω μια φωτογραφία, ρωτάω τη γυναίκα μου, «τι λεζάντα να γράψω για αυτή την εικόνα;» Τι έχω να πω; Αλλά όχι, δεν είμαι πραγματικά άτομο των social media, προσπαθώ να επικεντρωθώ στο ποδόσφαιρο.

Νιώθεις έτοιμος να αγωνιστείς σε υψηλότερο επίπεδο; Ή νιώθεις ότι ένας ακόμη χρόνος στον Απόλλωνα θα είναι καλός για σένα; Πολλοί μου κάνουν αυτή την ερώτηση (γέλια). Ακούω αυτή την ερώτηση πολύ. Δεν ξέρω, θέλω πολύ να επικεντρωθώ στον Απόλλωνα τώρα. Έχω άλλα δύο χρόνια μετά από το τέλος της χρονιάς που είμαι παίκτης του Απόλλωνα και πραγματικά δεν ξέρω τι θα γίνει. Προσπαθώ να επικεντρωθώ στο πρωτάθλημα τώρα. Και αν έρθει η στιγμή να κάνω ένα βήμα, τότε θα το κάνω. Αλλά δεν θα αναγκάσω τον εαυτό μου να κάνει ένα βήμα αν δεν είμαι έτοιμος να κάνω το βήμα. Τώρα είμαι παίκτης του Απόλλωνα και χαίρομαι που είμαι εδώ και χαίρομαι που είμαι παίκτης του Απόλλωνα και δεν σκέφτομαι άλλα πράγματα. Εστιάζω στο πρωτάθλημα.

«Θέλω να κερδίσω το πρωτάθλημα και δεν υπάρχει τίποτα που να θέλω περισσότερο από αυτό».

Υπήρχε ένα άρθρο πριν από μερικές μέρες που έλεγε ότι ενδιαφέρονται για σένα ομάδες από το εξωτερικό. Για να είμαι ειλικρινής, κάποιες ομάδες μίλησαν μαζί μου τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά δεν με ενδιαφέρει. Δεν επικεντρώνομαι σε καμία άλλη ομάδα, επικεντρώνομαι μόνο στην ομάδα μου, στη δουλειά μου και σε πράγματα που μπορώ να διαχειριστώ. Δεν θέλω να μιλήσω πολύ για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Θέλω να κερδίσω το πρωτάθλημα και δεν υπάρχει τίποτα που να θέλω περισσότερο από αυτό.

Στην Den Bosch αγωνίστηκες μαζί με τον Ραούνο Σάπινεν, έναν παίκτη για τον οποίο γράφτηκε ότι ενδιαφέρει άλλες κυπριακές ομάδες. Επικοινώνησε μαζί σου για να ρωτήσει κάτι για το ποδόσφαιρο εδώ; Όχι, ξέρω όμως ότι αγωνίστηκε απέναντι σε Ομόνοια και Ανόρθωση το καλοκαίρι στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αλλά μου έστειλε ένα μήνυμα το καλοκαίρι και με ρώτησε πως μπορώ να αγωνίζομαι σε αυτή τη χώρα όταν έχει 40 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία; (γέλια). Αυτό είναι το μόνο πράγμα που μου έστειλε και γελούσα. Και ναι, έχει αρκετή ζέστη εδώ.

Μεγάλωσες σε μια χώρα που έχει μερικές από τις καλύτερες ακαδημίες στον κόσμο. Πώς βλέπεις τους νεαρούς παίκτες εδώ στην Κύπρο; Πραγματικά δεν ξέρω πολλούς νέους παίκτες να βρίσκονται και αγωνίζονται στην Κύπρο. Νομίζω ότι οι περισσότεροι παίκτες στην Κύπρο είναι μεγαλύτερης ηλικίας, δεν ξέρω. Υπάρχει αυτός ο τύπος που πήγε τώρα στο MLS από την Ομόνοια, ο Μαρίνος Τζιωνής. Και ξέρω και τον Λοΐζο Λοΐζου για τον οποίο υπήρχε προσφορά από την Κλαμπ Μπριζ και είχαμε μάλιστα και μιλήσει.

Σε ρώτησε για την Βελγική ομάδα; Ναι. Και για αυτόν, η Κλαμπ Μπριζ είναι ένας καλός σύλλογος. Του είπα ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να πάει εκεί. Εντάξει, τώρα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί με την περί- πτωσή του. Νομίζω ότι είναι ένας πολύ ταλαντούχος παίκτης. Δεν λέω ότι το κυπριακό πρωτάθλημα είναι κακό για αυτόν, είναι καλό. Αγωνίζεται στην Ομόνοια, μια μεγάλη ομάδα. Αλλά νομίζω ότι θα ήταν καλό για αυτόν αν πήγαινε στην Κλαμπ Μπριζ, μιλάμε για μια ομάδα που παίζει στο Champions League κάθε χρόνο. Υπάρχουν κάποιοι νεαροί παίκτες που παίζουν στην Κύπρο, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι είναι βασικά στελέχη της ομάδας τους. Στο Βέλγιο κάθε ομάδα έχεις 3-4 νεαρούς παίκτες που ξεκι- νούν σε κάθε παιγνίδι.

«Με εντυπωσίασε ο Ρόμπι, σε αυτή την ηλικία και να παίζει με αυτή την εμπειρία και ποιότητα»

Στο Βέλγιο οι ομάδες έχουν επιχειρηματικό προσανατολισμό και είναι ο τρόπος προώθησης των νεαρών παικτών αυτός. Ναι αυτό είναι αλήθεια. Αν τους βάζουν βασικούς και τους έχουν στο προσκήνιο, τότε έχουν “φύγει” για άλλο πρωτάθλημα.

Ποιοι παίκτες σε εντυπωσίασαν εδώ στην Κύπρο; Από τον Απόλλωνα με εντυπωσίασε ο Ρόμπι, σε αυτή την ηλικία και να παίζει με αυτή την εμπειρία και ποιότητα.

Νομίζω ότι και ο Κολ τα πάει καταπληκτικά. Από άλλες ομάδες δεν ξέρω, δεν ξέρω πραγματικά. Ποιον λαμβάνεις περισσότερο υπόψη στις αποφάσεις που παίρνεις. Τον πατέρα σου ή τον μάνατζερ σου; Ξέρεις, έχεις τον μάνατζερ μου και μετά έχεις και τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου είναι τα πάντα για μένα. Ο μάνατζερ μου ήταν επίσης ποδοσφαιριστής. Άρα σκέφτεται πραγματικά τι είναι το καλύτερο για εμένα. Και φυσικά ακούω αρκετά και τον πατέρα μου, δεν παίρνω καμία απόφαση χωρίς να ξέρω τη γνώμη του.

Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος σε όλη σου την καριέρα; Έπαιξα απέναντι στον Εμπαμπέ εναντίον της Γαλλίας όταν ήμουν νεότερος.

Ήταν στο άκρο μαζί σου; Όχι, έπαιζε επιθετικός (γέλια). Έπαιξα και εναντίον του Κι- έζα όταν αγωνιστήκαμε εναντίον της Ιταλίας, επίσης ένας πολύ μεγάλος παίκτης.

Ποιος πιστεύεις όμως ότι είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο αυτή τη στιγμή; Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Μέσι. Νομίζω ότι δεν υπάρ- χει καλύτερος παίκτης από αυτόν. Αλλά νομίζω ότι τώρα γερνάει. Τώρα είναι ο Εμπαμπέ. Για μένα, ο Εμπαμπέ εί- ναι με διαφορά ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ