aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥΧάμπος στο «Goal»: «Είχαμε το κακό σενάριο στο πίσω μέρος του μυαλού μας»

Χάμπος στο «Goal»: «Είχαμε το κακό σενάριο στο πίσω μέρος του μυαλού μας»

Αν η αναμονή, η προσδοκία, η αγωνία, ο αγώνας, η έκρηξη χαράς, να ανέβεις και πάλι στην κορυφή μετά από 16 χρόνια είχαν πρόσωπο, δεν θα ήταν άλλα απ’ αυτά του Νίκου Κίρζη και του Χάμπου Κυριακού. Σε πρώτο πλάνο τουλάχιστον. Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αρχηγός ταυτίστηκαν με την προσπάθεια να ανεβάσουν και πάλι τον… Απόλλωνα στον Όλυμπο. Εκεί που σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός της μουσικής τραγουδούσε στα ολονύχτια συμπόσια μαζί με τις Μούσες. Το τραγούδι προχθές βράδυ ακουγόταν σ’ όλη τη Λεμεσό που ξαγρύπνησε κι απολάμβανε το μεθύσι της χαράς που προσφέρει η κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 16 ολόκληρα χρόνια.

Ο πάντα σεμνός και προσγειωμένος Χάμπος Κυριάκου έσυρε πρώτος τον χορό των ξέφρενων πανηγυρισμών, λες κι απελευθερώθηκαν… τόνοι συσσωρευμένης ενέργειας. Στους ώμους των φίλων του Απόλλωνα, τραγούδησε, φώναξε, άναψε βεγγαλικά κι έδωσε το σύνθημα για το γλέντι που ακολούθησε σε ολόκληρη την πόλη. «Είναι φυσιολογικό. Είμαι ο πιο παλιός στην ομάδα, συμμετείχα στην προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, πολύ λίγοι γνωρίζουν τι έχουμε περάσει ως άτομα και ως ομάδα. Ήταν μεγάλη και η πίεση. Τώρα που τα καταφέραμε, δικαιούμαστε να πανηγυρίσουμε. Είναι οι πιο όμορφες, οι καλύτερες στιγμές στην καριέρα μου», δήλωσε χθες στο «Goal» ο διεθνής άσσος. Ο λιγομίλητος και συνήθως επιφυλακτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ακουγόταν λες κι έλαμπε από χαρά και μοιράστηκε μαζί μας το κουβάρι των αναμνήσεών του απ’ αυτόν τον ισχυρό δεσμό που υπάρχει ανάμεσα στον Απόλλωνα και τον Χάμπο Κυριάκου. Ή αν θέλετε ανάμεσα στον Χάμπο Κυριάκου και τον Απόλλωνα.

Μία διαδρομή με περισσότερες ανηφόρες παρά κατηφόρες, με πανύψηλα εμπόδια παρά στρωμένη με ροδοπέταλα, διανθισμένη με μπόλικο πόνο από δύο σοβαρές εγχειρήσεις… Πατάει στα 27 του χρόνια, αλλά μετράει 22 χρόνια ποδοσφαιρικής εμπειρίας! Η αναζήτηση των μυστικών της στρογγυλής θεάς άρχισε σε ηλικία πέντε χρονών στις Ακαδημίες «Campus Sportivo» στη Λεμεσό.

Μόνο που στη ζωή δεν είναι όλα εύκολα. Ο Λεμεσιανός πατέρας οικοδόμος, η μητέρα με καταγωγή την Αχερίτου Αμμοχώστου στο οικογενειακό σούπερ μάρκετ στο Ζύγι, δεν είχαν τη δυνατότητα να «τρέχουν» τον Χάμπο και τον αδελφό του στις προπονήσεις. Έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ό,τι έχει κάνει στο ποδόσφαιρο οφείλεται κατά κύριο λόγο στον παππού του.

«Αλήθεια τι σου είπε χθες βράδυ ο παππούς;» τον ρώτησα. «Δεν μιλήσαμε ακόμη, αλλά είναι η πραγματική αλήθεια. Από το Ζύγι όπου διαμένει η οικογένειά μας, από τα πέντε μου χρόνια μέχρι που ενηλικιώθηκα, καθημερινά, με έπαιρνε στη Λεμεσό για προπόνηση, με περίμενε εκεί όση ώρα χρειαζόταν και μετά επιστροφή στο Ζύγι. Όταν μεγάλωσα αρκετά κατάλαβα γιατί ο παππούς ήθελε να είμαστε πρώτοι στην προπόνηση…».

Ένας άλλος άνθρωπος που σημάδεψε τη διαδρομή του Χάμπου Κυριάκου ήταν και ο παλιός άσος του Απόλλωνα, ο Αντώνης Αντρελλής. Προπονητής του στην ακαδημία, έπιασε δουλειά στον Απόλλωνα και μαζί με τους πλέον ταλαντούχους μεταξύ των οποίων ήταν ο Νικόλας Εγγλέζου και ο Γιώργος Αρέστη, εισηγήθηκε να ενταχθούν στις αναπτυξιακές ομάδες.

«Είδα χθες (σ.σ.: προχθές) βράδυ τον προπονητή μου στην Κ15, τον Πανίκο Κίμωνος και χάρηκα πολύ. Ο Αντρελλής, όμως ήταν ο άνθρωπος που μου έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση. Αρχές του 2012, ήταν τραυματίας ο Μπακούρα κι έπρεπε να “ανέβουν” πιτσιρικάδες για έναν φιλικό. Ούτε τον αντίπαλο δεν θυμάμαι. Πήγα καλά κι έμεινα…», μας είπε χαρακτηριστικά.

Κι επειδή το ταλέντο του ξεχείλιζε, μετά από δύο μήνες (3 Μαρτίου 2012), σε ηλικία 17 ετών έκανε το ντεμπούτο του σε επίσημο αγώνα, όταν μπήκε ως αλλαγή στη θέση του Αμπτανί, σε ένα ματς στη Λάρνακα με αντίπαλο την Αλκή. Από τότε είναι μέλος της κυανόλευκης οικογένειας, με εξαίρεση τον δανεισμό του στην Εστορίλ στη σεζόν 2017-18. Από τότε συμμετέχει στην προσπάθεια η Λεμεσός να ντυθεί στα γιορτινά της για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου πρωταθλήματος από τον Απόλλωνα. Σε κάποιες περιόδους έφτανε στην πηγή, αλλά δεν μπορούσε να πιει νερό. Δεν ήταν μόνο η ατυχία και η γκαντεμιά, σύμφωνα με την πλειονότητα των κυανόλευκων.

«Δεν θέλω να αναφερθώ στα παλιά, ούτε να αναλύσω τους λόγους που δεν κατακτήσαμε το πρωτάθλημα προηγουμένως. Πλησιάζαμε τόσο κοντά, αλλά πέφταμε.. Την ώρα που πέφτεις είναι πολύ άσχημο συναίσθημα, πιστέψετέ με», είπε ο Χάμπος Κυριάκου στο «Goal» και του υπενθυμίσαμε το κακό ξεκίνημα των πλέι οφ όταν δεν μπορούσαν να σταυρώσουν νίκη:

«Επειδή βιώσαμε την αποτυχία στο παρελθόν, είχαμε το κακό σενάριο στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Λες και παρακολουθείς μία ταινία που είχες δει και πέρυσι. Όταν χάθηκε πέρυσι ο τίτλος ήταν πολύ άσχημο το συναίσθημα. Σε ένα παιχνίδι στην έδρα μας, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, χάσαμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε σε ένα ματς (σ.σ. με την Ομόνοια) το πρωτάθλημα. Ήταν οδυνηρό… Φέτος, όμως, ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Ήρθε η ώρα να πανηγυρίσουμε, ζούμε τη στιγμή και θέλουμε να κρατήσει αρκετά…».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ