aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥΑπόλλων: Τρία στα τέσσερα, απόψε η 5η φορά

Απόλλων: Τρία στα τέσσερα, απόψε η 5η φορά

Πόσες φορές έχει φτάσει ο Απόλλων στην ιστορία του σε αντίστοιχο ματς, όπως το αποψινό με τον Άρη, που το αποτέλεσμά του μπορεί να του δώσει τον τίτλο; Η «Goal News» ανέτρεξε στο αρχείο της και βρήκε την απάντηση: Τέσσερα παιχνίδια μπορούσαν να του δώσουν μαθηματικά το πρωτάθλημα στο παρελθόν και η προσπάθειά του στέφθηκε επιτυχημένη τις τρεις. Στα αξιοσημείωτα ότι τη μοναδική φορά που δεν τα κατάφερε ήταν εκτός Τσιρείου.

Απόψε λοιπόν είναι η πέμπτη απόπειρα και όλοι στις τάξεις του ελπίζουν ότι θα είναι επιτυχημένη. Στο αφιέρωμά μας θα θυμίσουμε τις άλλες φορές, που βρέθηκαν οι κυανόλευκοι της Λεμεσού σε θέσης βολής με στόχο το πρωτάθλημα.

Η ιστορία αρχίζει τη δεκαετία του 1990. Επί προεδρίας Ντίμη Κίρζη, του πατέρα του νυν διοικητικού ηγέτη του Απόλλωνα, Νίκου Κίρζη, ο Λεμεσιανός «θεός» γιγαντώθηκε και στο πρώτο μισό της δεκαετίας των 90s ήταν σταθερός πρωταγωνιστής. Πανηγύρισε δύο τίτλους, ενώ στη συνέχεια οπισθοχώρησε για περίπου μία δεκαετία.

Επανήλθε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 για να πάρει τον τρίτο του τίτλο με διοικητικό ηγέτη τον Φρέντι Τζον Πολ το 2006. Μετά, τα επόμενα χρόνια, πάλι έμεινε στη σκιά των ανταγωνιστών του, ώσπου ανέλαβε τα ηνία ο Νίκος Κίρζης το καλοκαίρι του 2012. Ο Απόλλων έγινε πάλι πρωταγωνιστής και έφτασε σε τρεις σεζόν πολύ κοντά στον τίτλο (2014-15, 2017-18, 2020-21). Φέτος όλα συνηγορούν πως ήρθε η σειρά του και μένει απλώς να κάνει άλλο ένα αποφασιστικό βήμα.

1990 – 1991: Πρώτη στέψη κόντρα στη συμπολίτισσα

Yiagkoudakis Giangoudakis

Μία από τις καλύτερες γενιές Κυπρίων παικτών του Απόλλωνα, μα και γενικά του ποδοσφαίρου μας, παρέλαβε ο Γερμανός προπονητής Ντίτελμ Φέρνερ, την περίοδο 1990-91. Παίκτες που στελέχωναν την Εθνική Ανδρών, όπως οι Γιαγκουδάκης (φωτό), Πάμπος Πίττας (πατέρας του Ιωάννη Πίττα), Ιωάννου, Ιωσηφίδης, Τσολάκης, Χριστοφή, πλαισιωμένοι από τον Πολωνό Ευγένιο Πτακ και τον αείμνηστο Σλοβένο Σουάτ Πεσίροβιτς, αποδείχτηκαν ικανοί να φέρουν τον πρώτο τίτλο πρωταθλητή στους κυανόλευκους της Λεμεσού.

Η μεγάλη μέρα ήταν στις 5 Μαΐου 1991 και μάλιστα κόντρα στη συμπολίτισσα, ΑΕΛ. Ο Απόλλων νίκησε 2-0 με γκολ των Πίττα (50’), Πεσίροβιτς (60’) και στέφθηκε πρωταθλητής για πρώτη φορά στην ιστορία του. Εκείνη τη σεζόν δόθηκε σκληρή μάχη με την Ανόρθωση, η οποία επίσης επανήλθε σε πρωταγωνιστικό ρόλο μετά από πολλά χρόνια. Το πρωτάθλημα κρίθηκε στους τρεις βαθμούς (με σύστημα βαθμολογίας 2-1-0).

4
 

1992 – 1993: Πικρό ποτήρι στο Μακάρειο

1

Η μοναδική φορά έως τώρα που έχασε ο Απόλλων σε παιχνίδι που έκρινε μαθηματικά τίτλο ήταν και η μόνη που έτυχε εκτός Τσιρείου. Σε έναν από τους συγκλονιστικότερους μαραθωνίους, ο τίτλος κρίθηκε σε έναν από τους σπάνιους «τελικούς πρωταθλήματος».

Η ομαδάρα του Ντίτελμ Φέρνερ με τους Σέρβους Μιλένκο Σπόλιαριτς και Σλάτζιαν Τσέποβιτς, οι οποίοι αντικατέστησαν τους Σουάτ Πεσίροβιτς και Ευγένιο Πτακ, άγγιξε τον δεύτερο τίτλο της. Πήγε στο Μακάρειο πρωτοπόρος στις 30 Μαΐου 1993, έχοντας προβάδισμα ενός βαθμού (57-56) από την Ομόνοια του Ιόντσο Άρσοφ. Ωστόσο, γνώρισε την ήττα 0-2 (πρώτη φορά καθιερώθηκε σύστημα βαθμολογίας 3-1-0).

1993 – 1994: Το χτύπημα του Σπόλιαριτς

2

Την περίοδο 1993 – 94 αυξήθηκαν οι ξένοι από δύο σε τρεις και για τον Απόλλωνα, στους Σπόλιαριτς και Τσέποβιτς προστέθηκε ο Κρισμάρεβιτς. Μια εκπληκτική τριπλέτα, από τις καλύτερες στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου. Άλλο ένα συγκλονιστικό πρωτάθλημα, με την ομάδα της Λεμεσού να παλεύει πάλι με την Ανόρθωση κυριολεκτικά έως το τελευταίο δευτερόλεπτο!

Ήταν 7 Μαΐου 1994 στην 26η αγωνιστική και το ενδιαφέρον εστιαζόταν σε δύο γήπεδα. Η «Μεγάλη Κυρία» κέρδισε 5-0 την ΕΠΑ στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» και οι οπαδοί της μπήκαν πρόωρα στον αγωνιστικό χώρο να πανηγυρίσουν, καθώς στο Τσίρειο το σκορ ήταν 1-1 ανάμεσα σε Απόλλωνα και Ομόνοια. Μάταια, όμως, καθώς οι πανηγυρισμοί μεταφέρθηκαν στη Λεμεσό επειδή ο Σπόλιαριτς έκανε την ολική ανατροπή (2-1) με απευθείας εκτέλεση φάουλ σχεδόν από το κόρνερ στο 88’ (το «τριφύλλι» προηγήθηκε στο 47’ με τον Κιζιλασβίλι, ενώ ο Ιωάννου ισοφάρισε στο 67’).

2005 – 2006: Από τις περιπέτειες στον αήττητο τίτλο

3
 

Χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια από το 1994, για να φτάσει ο Απόλλων στη διεκδίκηση πρωταθληματικού τίτλου. Τη σεζόν 2005-06 διεξήχθη πολύ ανταγωνιστικός μαραθώνιος, με την Ομόνοια και τον ΑΠΟΕΛ να αποτελούν τους κύριους συνδιεκδικητές.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ο Φρέντι Τζον Πολ ανέλαβε τα ηνία σε διοικούσα επιτροπή, με τον τίτλο του επικεφαλής ποδοσφαιρικού τμήματος, στα μέσα της περιόδου 2004-05. Η πορεία στο πρωτάθλημα ήταν κακή και τον Ιανουάριο του 2005 προσελήφθη ο Μπερτ Στάγκε στη θέση του Ολλανδού Γκέραρντ φαν ντερ Λεμ. Η ομάδα της Λεμεσού απέφυγε τις περιπέτειες και την επόμενη σεζόν στελεχώθηκε καταλλήλως ώστε να καταστεί πρωταγωνίστρια. Με οδηγό λοιπόν τον Πολωνό σέντερ φορ Λούκας Σόσιν, των 28 γκολ παρακαλώ (!), οι κυανόλευκοι κατέκτησαν αήττητοι το πρωτάθλημα.

Μία αγωνιστική πριν από το τέλος, ο ΑΠΟΕΛ έχασε βαθμούς στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» από την Ανόρθωση (2-2) και ο Απόλλων ήταν πλέον μόνος στην πρώτη θέση. Στις 6 Μαΐου 2006 φιλοξένησε τη «Μεγάλη Κυρία», τη νίκησε 3-1 και κατέκτησε τον τρίτο και τελευταίο —μέχρι νεοτέρας— τίτλο πρωταθλητή της ιστορίας του. Τα γκολ πέτυχαν οι Σόσιν (32’, 66’ πέν.) και Πάιβα (39’), ενώ για την ομάδα της Αμμοχώστου σκόραρε ο Κιάσσος (13’).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ