aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΑπόλλων - ΑΕΛ 2-1: Χτύπησε σαν (Ν)Ίντζια! (vid)

Απόλλων – ΑΕΛ 2-1: Χτύπησε σαν (Ν)Ίντζια! (vid)

Θρυλική ανατροπή για τον πρωτοπόρο Απόλλωνα στο λεμεσιανό ντέρμπι επί της ΑΕΛ, με τον (Ν)Ίντζια να περνά ως αλλαγή (75′) και να χτυπά στο τέλος (90′), με το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα. Οι κυανόλεκοι, αν και έμειναν πίσω στο σκορ (Τσέποβιτς 38’), στο δεύτερο ημίχρονο κυριάρχησαν και κατάφεραν να φέρουν «τούμπα» το εξ αναβολής ντέρμπι της 15ης αγωνιστικής, παρά τις πολλές (13) απουσίες ποδοσφαιριστών. Ο Πίττας ισοφάρισε αρχικά στο 68’.

Σε συνήθεια έχει μετατρέψει το γκολ στα τελευταία λεπτά η ομάδα του Αλεξάντερ Τσόρνγικερ. Είναι η τέταρτη φορά στα πέντε τελευταία ματς, που καταφέρνει να «χτυπήσει» στο τέλος και να πάρει τη νίκη. Προηγήθηκαν τα «τρίποντα» γκολ απέναντι σε Πάφος FC και Ολυμπιακό, και η νίκη στο κύπελλο ξανά επί της ΑΕΛ. Πολύτιμη 14η φετινή νίκη στο πρωτάθλημα, για τη λεμεσιανή ομάδα που ανέβηκε στους 44 βαθμούς και άνοιξε τη ψαλίδα από τη δεύτερη ΑΕΚ στους οκτώ βαθμούς. Ακολουθεί το εκτός έδρας ματς με αντίπαλο την ΠΑΕΕΚ, την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου.

Ήταν καλή η ΑΕΛ στο πρώτο μέρος, κατάφερε να προηγηθεί, όμως στο δεύτερο αναγκάστηκε σε οπισθοχώρηση. Δέχτηκε μοιραία τη δέκατη φετινή ήττα της στο πρωτάθλημα και τέταρτη στα έξι τελευταία ματς. Έμεινε στους 21 βαθμούς και είδε τις πιθανότητες της για είσοδο στην πρώτη εξάδα σχεδόν να εξαφανίζονται, αφού πλέον διατηρεί μόνο μαθηματικές ελπίδες. Επόμενος αντίπαλος η Δόξα, την οποία θα φιλοξενήσει την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου.

Το ματς

Καλύτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου ήταν η ΑΕΛ. Οι γαλαζοκίτρινοι σταδιακά ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, είχαν την κατοχή της μπάλας και ήταν αυτοί που δημιούργησαν τις περισσότερες τελικές προσπάθειες (5), οι οποίες όμως ήταν άστοχες. Ο Απόλλωνα, από την άλλη, ήταν εμφανώς επηρεασμένος από τις απουσίες, δεν μπόρεσε να κρατήσει μπάλα και κατά συνέπεια ούτε να απειλήσει, πέραν ελάχιστων περιπτώσεων (2).

Στο 38ο λεπτό οι τυπικά φιλοξενούμενοι «εξαργύρωσαν» την υπεροχή τους με γκολ. Ο Παπαφώτης με όμορφη μπαλιά στην πλάτη της άμυνας των κυανολεύκων βρήκε τον Σάντος. Αυτός γύρισε την μπάλα με μιας, εκεί που ήταν ο Τσέποβιτς. Από κοντά και σε κενή εστία ο Σέρβος την έστειλε εύκολα στα δίκτυα, ανοίγοντας το σκορ.

Άλλαξαν άρδην τα δεδομένα στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Απόλλων με το «καλημέρα» έδειξε τις προθέσεις του να επιτεθεί, αγγίζοντας το γκολ της ισοφάρισης στο 46’, όταν το σουτ του Γιάνγκα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι το Κεραυνού. Σε αντίθεση με το πρώτο μέρος, οι κυανόλευκοι ήταν αυτοί που είχαν την μπάλα στα πόδια τους, στο μεγαλύτερο διάστημα και έφτασαν περισσότερες φορές κοντά στην ισοφάριση. Κάτι που κατάφεραν στο 68’, στη μοναδική φορά που έπιασαν στον «ύπνο» την άμυνα της ΑΕΛ. Οι παίκτες του Τσόρνιγκερ έφυγαν γρήγορα στην αντεπίθεση, τρεις εναντίον δύο, με τον Πίττα να επιτίθεται κατά μέτωπο και να κάνει το σουτ από το ύψος της περιοχής, φέρνοντας τα ματς στα ίσα (1-1).

Στα τελευταία λεπτά το ματς απέκτησε μια «άγρια» ομορφιά. Οι δύο ομάδες ήθελαν και έψαξαν το γκολ της νίκης. Αμφότερες δημιούργησαν μερικές καλές ευκαιρίες, με τους τυπικά φιλοξενούμενους να το «βρίσκουν» στο 90’, με τον Ίντζια, μετά από σένατρα του Χαμάς να σκοράρει με το κεφάλι, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1.


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Απόλλων (Αλεξάντερ Τσόργιγκερ): Α. Γιοβάνοβιτς, Μαυρίας (80′ Ντζουμ), Ρομπέρζ, Χ. Κυριάκου, Χαμάς, Κολ, Ψύχας, Ίλιεφ (75′ Ίντζια), Αλμπάνης, Πίττας, Γιάνγκα.

ΑΕΛ (Σάββας Παντελίδης): Κεραυνός, Σάντος, Σωτηρίου, Τεϊσέιρα, Ντάφερβελντ, Ριέρα (69′ Ρέινολντς), Παπαφώτης (90+3′ Ανδρέου), Ζντραφκόσκι, Τόρες, Έουλερ (86′ Αντωνίου), Τσέποβιτς.

Σκόρερ: Πίττας 68′, Ίντζια 90′ / Τσέποβιτς 38′

Κίτρινες: Ρομπέρζ, Τσόρνιγκερ, Πίττας, Ίντζια / Παπαφώτης, Ντάφερβελντ, Ριέρα, Παντελίδης.

Αποβολες: – / –

Στάδιο: Τσίρειο.

Α’ Βοηθός: Εγγλέζου Νίκος.

Β’ Βοηθός: Καλογήρου Μάριος.

4ος: Αντωνίου Μενέλαος.

VAR: Θεουλή Χρυσοβαλάντης.

AVAR: Ηροδότου Ξένια.

Παρατηρητής: Θεοδότου Κώστας.

ΤΟ LIVE ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

8′ Πρώτη καλή στιγμή στο ματς, με τον Πίττα να κάνει το σουτ από καλή θέση, έφυγε λίγο έξω.

11′ Κεφαλιά του Τεϊσέιρα, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Έουλερ, ήταν άστοχη.

– Ισορροπημένο το ματς στο ξεκίνημα, οι δύο ομάδες προσπαθούν να βρουν διαδρόμους προς την αντίπαλη περιοχή.

16′ Επικίνδυνη σέντρα του Σάντος από δεξιά, πήρε επικίνδυνη τροχιά η μπάλα αλλά έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Γιοβάνοβιτς.

21′ Με τακουνάκι προσπάθησε ο Τσέποβιτς, μετά από εκτέλεση φάουλ του Έουλερ, πολύ έξω.

22′ Ξανά απειλεί η ΑΕΛ με στημένη φάση. Ο Σωτηρίου έκανε την κεφαλιά, μετά από εκτέλεση φάουλ, επίσης άστοχη.

27′ Ωραία ομαδική προσπάθεια από την ΑΕΛ και επικίνδυνο γύρισμα από τον Τόρες, πρόλαβε και απομάκρυνε ο Μαυρίας.

29′ Έφυγε γρήγορα στην αντεπίθεση ο Απόλλων, έφτασε η μπάλα στον Χ. Κυριάκου που γέμισε στην περιοχή. Ο Χαμάς έκανε το σουτ στην κίνηση, πάνω από τα δοκάρια.

32′ Μακρινό σουτ του Ψύχα, απογοητευτικά άστοχο.

34′ Σουτ του Παπαφώτη από το ύψος της περιοχής, στην αγκαλιά του Γιοβάνοβιτς.

38′ ΓΚΟΛ 0-1 Ανοίγει το σκορ η ΑΕΛ με τον Τσέποβιτς. Όμορφη μπαλιά στην πλάτη της άμυνας του Απόλλωνα από τον Παπαφώτη, αποδέκτης ο Σάντος, που γύρισε με μιας στον Σέρβο επιθετικό. Σε κενή εστία αυτός δεν είχε πρόβλημα να στείλει την μπάλα στα δίκτυα. Έκτο γκολ στο πρωτάθλημα για τον Τσέποβιτς, ένατο συνολικά με τη γαλαζοκίτρινη φανέλα.

ΤΕΛΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ

– Καλύτερη η ΑΕΛ στο πρώτο ημίχρονο. Δημιούργησε πέντε τελικές προσπάθειες (δύο στον στόχο) έναντι δύο (μηδέν στον στόχο) του Απόλλωνα. Στο 60% η κατοχή της μπάλας υπέρ των γαλαζοκιτρίνων, στο 40% για τους κυανόλευκους.

ΕΝΑΡΞΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ

– Χωρίς αλλαγές οι δύο ομάδες.

46′ Τεράστια χαμένη ευκαιρία για τον Απόλλωνα με το καλημέρα στο δεύτερο ημίχρονο. Μετά από λάθος του Σωτηρίου, ο Ψύχας έκλεψε και έδωσε στον Γιάνγκα. Από το ύψος του πέναλτι αυτός, έκανε το δυνατό σουτ που τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι. Πήρε το ριμπάουντ ο Ίλιεφ, ήταν όμως άστοχος, το σουτ του έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Κεραυνού.

50′ Σουτ του Αλμπάνη, κόντραρε. Κόρνερ για τον Απόλλωνα.

53′ Κίτρινη κάρτα στον Παπαφώτη, για φάουλ στον Ψύχα. Πρώτη στο ντέρμπι.

57′ Από μια κίτρινη κάρτα σε Ρομπέρζ και Ντάφερβελντ, για μεταξύ τους αντιπαράθεση. Είναι η τρίτη κίτρινη για τον Γάλλο κεντρικό αμυντικό του Απόλλωνα, χάνει ένα από τα επόμενα δύο ματς της ομάδας του (ΠΑΕΕΚ ή Ανόρθωση).

60′ Κίτρινη και στον Ριέρα.

68′ ΓΚΟΛ 1-1 Φέρνει στα ίσα το ντέρμπι ο Απόλλων με τον Πίττα. Έφυγαν γρήγορα στην αντεπίθεση οι κυανόλευκοι, τρεις απέναντι σε δύο, με τον Κύπριο φορ να επιτίθεται κατά μέτωπο. Το πήρε πάνω του τελικά, δεν πάσαρε και έκανε το σουτ από το ύψος της περιοχής, νικώντας τον Κεραυνό. Αργή επιστροφή στην άμυνα από τους παίκτες της ΑΕΛ. Έβδομο γκολ στο πρωτάθλημα για τον Πίττα.

69′ Ρέινολντς αντί Ριέρα.

73′ Επικίνδυνο γύρισμα του Σάντος, τελευταία στιγμή πρόλαβε και απομάκρυνε σε κόρνερ ο Κυριάκου.

74′ Τεράστια απόκρουση από τον Γιοβάνοβιτς. Ο Σωτηρίου έκανε την καρφωτή κεφαλιά, μετά από εκτέλεση κόρνερ. Είχε την απάντηση ο Σέρβος, που έβγαλε εντυπωσιακά σε κόρνερ.

75′ Ίντζια στη θέση του Ίλιεφ.

– Ένταση στους δύο πάγκους ανάμεσα σε Παντελίδη και Τσόρνιγκερ, οι οποίοι είχαν λεκτική αντιπαράθεση. Από μια κίτρινη κάρτα στους δύο προπονητές.

80′ Ντζουμ αντί Μαυρία.

86′ Αντωνίου στη θέση του Έουλερ.

88′ Κίτρινη και στον Πίττα.

90′ ΓΚΟΛ 2-1 Γυρίζει το ματς ο Απόλλων με τον Ίντζια. Σέντρα του Χαμάς από αριστερά, ο Γεωργιανός επιθετικός νίκησε στον αέρα τον Σάντος και με κεφαλιά έφερε τούμπα το ντέρμπι. Κίτρινη κάρτα στον Ίντζια για τον πανηγυρισμό.

– Τρία λεπτά ο έξτρα χρόνος.

90+3′ Ανδρέου στη θέση του Παπαφώτη.

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ