aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΖουέλα: «Ο Μουρίνιο με εκπαίδευσε για να επιβιώσω στο ποδόσφαιρο»

Ζουέλα: «Ο Μουρίνιο με εκπαίδευσε για να επιβιώσω στο ποδόσφαιρο»

Ο υπεύθυνος των ελληνικών ακαδημιών της Σπόρτινγκ και ιδρυτής της Stars Of The Future, Φρανκ Ζουέλα έκανε ένα flash back στα πρώτα βήμα της καριέρας του, φτάνοντας μέχρι την σημερινή εποχή όπου δραστηριοποιείται ως επιχειρηματίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του πρώην παίκτη των Ακράτητου, Ξάνθης, ΠΑΟΚ, Ατρομήτου, Απόλλωνα Σμύρνης και ΑΠΟΕΛ στη Record.

Γεννήθηκε στη Λουάντα, μεγάλωσε στη Λειρία, υπερέβη τον εαυτό του στην Αθήνα, κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και εγκαταστάθηκε στον επιχειρηματικό κόσμο.
O Φρανσίσκο Ζουέλα είναι η τέλεια απόδειξη ότι η αξία των μεθόδων του Ζοζέ Μουρίνιο δεν εξαντλείται στις τέσσερις γραμμές.

«Ήταν ο δάσκαλός μου, ο μέντορας μου, που με προετοίμασε για τον κόσμο», λέει ο πρώην διεθνής με την Εθνική Αγκόλα, που εκπαιδεύτηκε στην Ουνιάο Λεϊρία κάνοντας επίσης καριέρα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρωσία. Η Ζουέλα γνώρισε τον Μουρίνιο το 2001.

«Με δίδαξε πολλά από αυτά που γνωρίζω σήμερα. Η διαφορά μεταξύ του Ζοζέ Μουρίνιο και των άλλων είναι ότι είναι δάσκαλος, ενώ οι άλλοι είναι μόνο προπονητές», λέει ο παλαίμαχος αμυντικός, για μια σχέση που διαρκεί μέχρι σήμερα. Ο Ζουέλα ήταν ένας παίκτης που πάντα παρακολουθούσε τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα. Πλέον θέλει να βοηθά τους νέους ποδοσφαιριστές, αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα μη μπορώντας να διαχειριστούν σωστά την καριέρα τους.

«Θέλησα να δημιουργήσω θέσεις εργασίας, να βοηθήσω τους νέους και να προστατεύσω τις οικογένειες. Κάνω ό,τι δεν μπορούν να κάνουν τα κλαμπ », λέει με περηφάνια. »Εκπαιδεύω σημαίνει αρχίζω και τελειώνω. Ο νεαρός μπαίνει, μαθαίνει και ολοκληρώνεται. Αν δεν ολοκληρωθεί, είναι επειδή δεν εκπαιδεύτηκε σωστά. Όταν οι γονείς αλλάζουν διαρκώς τις ακαδημίες των παιδιών τους, καταλήγουν να συμβάλλουν στην κακή εκπαίδευση. Οι νέοι πρέπει να μαθαίνουν να ξεπερνούν τους εαυτούς τους, καθώς σπάνε μόνοι τους τα εμπόδια όταν πρέπει να τα αντιμετωπίσουν».

Η Stars of the Future είναι μια εταιρεία αφοσιωμένη στη «στήριξη και καθοδήγηση των νέων και των οικογενειών τους», που δημιουργήθηκε «χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε επενδυτικού κεφαλαίου».

«Είναι χρήματα από την τσέπη μου», λέει, επεκτείνοντας την παρουσίαση της εταιρείας. «Δεν αρκεί να λέμε στους νέους ότι πρέπει να σπουδάσουν ούτε να τους μιλήσουμε και να τους χτυπήσουμε στην πλάτη. Μπορεί να σπουδάσουν, αλλά οι περισσότεροι θα παραμείνουν ανεπαρκώς καθοδηγούμενοι», προειδοποιεί, γεγονός που υποδηλώνει τη μέθοδό του: «Θα βοηθήσουμε ακόμη και με ψυχομετρικά τεστ που βοηθούν να κατανοήσουμε ποια επαγγέλματα ταιριάζουν πιο πολύ στα παιδιά και πού μπορούν να αναπτυχθούν.

Οι περισσότεροι γονείς και ακαδημίες πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο βοηθάει μόνο για να ξεφύγεις από το σχολείο ή κάτι τέτοιο … Δεν είναι έτσι, γιατί όταν τελειώσουν την καριέρα τους δεν θα είναι έτοιμοι για τον κόσμο! Ούτε είναι λογικό να πούμε στα παιδιά να εξοικονομήσουν χρήματα. Πρέπει να τους εξηγήσουμε πώς να σώσουν τον εαυτό τους, να μάθουν πού και πώς μπορούν να επενδύσουν στους ίδιους.. Πόσοι άνθρωποι χάνουν τα πάντα στην τράπεζα επειδή τους έχουν συμβουλέψει λάθος; Εάν οι γονείς, οι σύζυγοι, οι επιχειρηματίες, έχουν βαθιά γνώση, μπορούν να βοηθήσουν τον παίκτη όχι μόνο να είναι ποδοσφαιριστής. Σε αυτό μπορώ να βοηθήσω».

Η έξοδος του Μουρίνιο θα οδηγούσε σε άλλη μία αποχώρηση από την Ουνιάο Λεϊρία, αυτή του Ζουέλα.

«Ζήτησα να φύγω από τη Λειρία και επέλεξα την Ακαντέμικα γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να σπουδάσω», λέει.

Ο Ζουέλα έπαιξε επίσης για τη Σερτανένσε και τη Σάντα Κλάρα, προτού φύγει για την Ελλάδα.

Εκεί αγωνίστηκε σε Ακράτητο, Ξάνθη, ΠΑΟΚ, Ατρόμητο και Απόλλωνα Σμύρνης, με δανεισμούς στους Ρώσους της Κούμπαν Κρασνοντάρ και Σπαρτάκ Βλαδικάβκαζ και τους Κύπριους του ΑΠΟΕΛ. Ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Τροφένσε το 2014/15, αϕού επέστρεψε στην πατρίδα του για να φορέσει τη φανέλα της Καμπουσκόρπ.

«Αποφάσισα ότι έπρεπε να παίξω στην Αγκόλα πριν αποσυρθώ οριστικά επειδή ήθελα να καταλάβω γιατί ο Αϕρικανός παίκτης έχει τόσα πολλά προβλήματα στην Ευρώπη. Και συνειδητοποίησα ότι το πρόβλημα όλων είναι στην εκπαίδευση», λεει ο ίδιος.

«Δεν έχω αϕήσει ποτέ έναν επιχειρηματία ή έναν πρόεδρο να αποφασίσει πού θα παίξω. Πάντα επέλεγα εγώ! »

Ο θαυμασμός του Ζουέλα για τον Μουρίνιο φαίνεται σε κάθε ιδέα που υπερασπίζεται και το πιο περίεργο είναι ότι η σχέση είχε τα πάντα για να… ξινίσει.

«Ποτέ δεν έπαιξα ούτε ένα λεπτό με το Μουρίνιο, αλλά δεν ήταν απαραίτητο για να συνειδητοποιήσω ότι βρισκόμουν δίπλα στον καλύτερο στον κόσμο», εξομολογείται, αναφερόμενος στην έναρξη της σχέσης: «Ήμουν στην Κ20, αλλά με έπαιρνε για προπόνηση μαζί του στην πρώτη ομάδα κάθε μέρα. Με συμπαθούσε πάρα πολύ.

Λίγο πριν πάει στην Πόρτο, μου είπε ότι θα έπαιζα πολύ μαζί του την επόμενη σεζόν. Έκλαψα τόσο πολύ. Ήξερα ήδη ότι ο Μουρίνιο δεν θα έμενε στη Λεϊρία για πολύ καιρό … », υποστηρίζει.

«Αποφάσισα ότι έπρεπε να προσπαθήσω να απορροφήσω στο μέγιστο όλες τις ιδέες του σε κάθε προπόνηση. «Καθώς προετοιμάζει τους Sila, Maciel, Derlei, Nuno Valente, εγώ μαθαίνω για το τι θα κάνω αύριο. Κάθε προπόνηση ήταν ένα πρακτικό μάθημα. Είχα συμπαίκτες που δεν καταλάβαιναν το πώς μου άρεσε τόσο πολύ ενώ δεν έπαιζα. Πώς θα εξηγούσα στον Laranjeiro, τον Joao Paulo και τους υπόλοιπους στην ηλικία μου; Δεν θα κατάλαβαν. Έλεγαν ότι ήμουν γιος του Μουρίνιο», θυμάται γελώντας:

«Έμαθα πώς να διαχειρίζομαι τους ανθρώπινους πόρους. Το ποδόσφαιρο είναι ο κόσμος των εγωισμών των προέδρων, των προπονητών και των παικτών. Πρέπει να γνωρίζουμε να το διαχειριζόμαστε. Ο Μουρίνιο ήταν ειλικρινής, έλεγε την αλήθεια, ενώ το 98% των ανθρώπων του ποδοσϕαίρου βρίσκονται στο χώρο για να βγάλει λεφτά».

«Τυχερός που πήγα στην Ελλάδα»

Μετά από μια πολύ καλή σεζόν στη Σάντα Κλάρα και παρά τις «διάφορες προτάσεις από ομάδες της Α΄ Πορτογαλίας», ο Ζουέλα αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να μεταναστεύσει ξανά. Ο «προορισμός δεν επιλέχθηκε τυχαία. Η μετάβαση στην Ελλάδα ήταν η τύχη μου», παραδέχεται.

«Πήγα, έμαθα, έπαιξα πολύ, συναντήθηκα με ανθρώπους που με βοήθησαν να γίνω καλύτερος άνθρωπος», υπογραμμίζει. «Σταδιακά συνειδητοποίησα το πώς η Ελλάδα κέρδισε το EURO το 2004 στην Πορτογαλία … Παρατήρησα επίσης ότι η Πορτογαλία κέρδισε το Euro 2016 επειδή ο Φερνάντο Σάντος εκπαιδεύτηκε από τον ελληνικό λαό. Δεν είναι τυχαίο ότι αφιέρωσε ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην Ελλάδα μετά την κατάκτηση του τροπαίου. Ο Ρανιέρι κέρδισε την Πρέμιερ Λιγκ με τη Λέστερ, διότι επίσης εκπαιδεύτηκε από τον ελληνικό λαό και τις αξίες του πλουσιότερου πολιτισμού στον κόσμο».

Ο Ζουέλα δεσμεύεται πως θα υποστηρίξει τις οικογένειες των παικτών και φέρνει ως παράδειγμα τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Εστιάζοντας στην υποστήριξη οικογενειών, δηλώνει ότι θα μπορούσε να ενεργεί σαν ατζέντης, αλλά ο στόχος του δεν είναι να ‘‘πουλήσει’’ κανένα παιδί. «Μπορώ να πετύχω μια συμφωνία, αλλά απώτερος στόχος μου είναι να βοηθήσω τον πατέρα και τη μητέρα ενός παίκτη, να τους διδάξω, να τους δώσω τη γνώση, επειδή δεν είναι έτοιμοι να είναι μέσα στο χώρο».

Ο Ζόρζε Μέντες είναι ο καλύτερος ατζέντης στον κόσμο, επειδή είναι πολύ δυνατός στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων, αλλά ο Κριστιάνο Ρονάλντο δε θα ήταν εκεί αν δεν υπήρχε η συνεισφορά της μητέρας του, κυρίας Ντολόρες”, λέει, τονίζοντας τις αξίες της οικογένειας Αβέιρο: Η Κάτια, η οποία είναι και συνεργάτης μου, είναι ακριβώς όπως ο Ρονάλντο. Ταπεινή και σκληρή στη δουλειά».

Ο Ζουέλα είναι ο CEO των Sporting CP Soccer Academies σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Έστειλα ένα e-mail για να εκδηλώσω αυτή μου την πρόθεση, με κάλεσαν σε συνέντευξη, τους άρεσαν αυτά που άκουσαν και προχωρήσαμε», λέει.

«’Ημουν ενθουσιασμένος επειδή θα μπορούσα να παίξω σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των ανθρώπων. Αφοσιώθηκα σε αυτό το σκοπό και το κάνω με την καρδιά μου. Ο Μουρίνιο με εκπαίδευσε για να επιβιώσω στο ποδόσϕαιρο και η Σπόρτινγκ με καθοδήγησε στο υψηλότερο επίπεδο», προσθέτει.

«Δεν χρειάστηκε να παίξω στη Σπόρτινγκ! Απλώς έπρεπε να καταλάβω την ιδέα. Συνειδητοποίησα ότι ήταν η μόνη σχολή ποδοσφαίρου στον κόσμο που προετοιμάζει έναν παίκτη για να είναι πραγματικά ο καλύτερος σε όλα, για τη ζωή, για τον πραγματικό κόσμο. Είχα αυτή την αντίληψη από το 2014, όταν τελείωσα την καριέρα μου και άρχισα να εμβαθύνω τη γνώση σε άλλους τομείς».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ