aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΥπάρχει πάντα η πρώτη φορά για τον ΑΠΟΕΛ 

Υπάρχει πάντα η πρώτη φορά για τον ΑΠΟΕΛ 

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Πρόκειται για ομολογουμένως αξιοθαύμαστο κατόρθωμα, με βάση τα μεγέθη της χώρας μας. Ο ΑΠΟΕΛ, μετά την πρόκρισή του επί της Βιτόρουλ, θα δώσει για ένατη συνεχόμενη σεζόν το «παρών» του στη φάση των πλέι οφ ευρωπαϊκής διοργάνωσης! Δηλαδή, μιλάμε για ομάδα που στη… σκηνή της Ευρώπης δείχνει μια συνέπεια στο πέρασμα των ετών, κάτι που αντικατοπτρίζει πολλά.

Η προχθεσινή κλήρωση, λοιπόν, έφερε τον ΑΠΟΕΛ αντιμέτωπο με τη Σλάβια Πράγας, με τον πρώτο αγώνα να διεξάγεται στις 15 Αυγούστου στο ΓΣΠ και τον επαναληπτικό στις 23 του μήνα στο «Έντεν Αρένα». Πότε είχε ξανασυμβεί κάτι τέτοιο; Κοφτή η απάντηση: Ποτέ! Ναι, καλά διαβάσατε, επομένως επί στατιστικής απόψεως δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Και στις οκτώ προηγούμενες φορές που βρέθηκε στα πλέι οφ των διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ, στο πρώτο 90λεπτο αγωνιζόταν πάντοτε εκτός έδρας.

Έκανε, εν κατακλείδι, ένα είδος… επένδυσης στην πρώτη μονομαχία (ενόψει ρεβάνς στο «σπίτι» του), κάτι που θέλει να κάνει άλλη μια φορά απέναντι στους Τσέχους της Σλάβια, αυτή τη φορά όμως έχοντας ως αφετηρία το στάδιο της πρωτεύουσας, προκειμένου να περάσει στους ομίλους της δόξας και των τεράστιων οικονομικών ωφελημάτων.  Τώρα κατά πόσο θα τα καταφέρει, αυτό θα φανεί ασφαλώς εντός των τεσσάρων άσπρων γραμμών.

Όπως πηγάζει από τον πίνακα που παραθέτουμε, στη φάση των αγώνων στα πλέι οφ έχει απολογισμό τρεις προκρίσεις (Κοπεγχάγη 2009-10, Βίσλα 2011-12, Άαλμποργκ 2014-15) και πέντε αποκλεισμούς (Χετάφε 2010-11, Νέφτσι Μπακού 2012-13, Ζούλτε Βάρεγκεμ 2013-14, Αστάνα 2015-16, Κοπεγχάγη 2016-17). Στο εν λόγω σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως στις έξι από τις εννέα φορές, συμπεριλαμβανομένης και της φετινής, είχε εξασφαλισμένο το Γιουρόπα Λιγκ. Το πιο ανησυχητικό στην όλη ιστορία, είναι πως στις τελευταίες πέντε φορές που αγωνίσθηκε στα πλέι οφ, μία μόλις φορά κατάφερε να περάσει στην επόμενη φάση.

Αυτή με την Άαλμποργκ (1-1, 0-4). Σε δύο αναμετρήσεις που αξίζει να υπογραμμιστεί πως στον πάγκο του συλλόγου καθόταν ο Γιώργος Δώνης, στην πρώτη ουσιαστικά θητεία του στον ΑΠΟΕΛ. Και τα συμπεράσματα δεν σταματούν εδώ, με βάση πάντοτε τον πίνακα που παραθέτουμε: Ο ΑΠΟΕΛ δέχεται πάντα ένα γκολ στο πρώτο παιχνίδι στη συγκεκριμένη φάση.

Όχι δύο, τρία ή περισσότερα, αλλά μόνο ένα και αυτό πάντοτε. Στη ρεβάνς του ΓΣΠ, τώρα, μόνο μία φορά διατήρησε απαραβίαστη την εστία του (από την Άαλμποργκ)  και παραλλήλως εντός έδρας πάντα πετυχαίνει τουλάχιστον ένα τέρμα. Τέλος, άλλο ένα στατιστικό στοιχείο που αντλείται είναι πως στις έξι από τις οκτώ προηγούμενες φορές που βρέθηκε στη φάση των πλέι οφ, το ένα εκ των δύο αποτελεσμάτων ήταν 1-1!

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ