aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΒίντεο στη Γαλλία για τις πολιτικές-κοινωνικές διαφορές Ομόνοιας-ΑΠΟΕΛ

Βίντεο στη Γαλλία για τις πολιτικές-κοινωνικές διαφορές Ομόνοιας-ΑΠΟΕΛ

Γαλλική ιστοσελίδα ονόματι «FootPol», εγκαινιάζει το διαδικτυακό της κανάλι στο Youtube και κάνει αρχή με ένα σύντομο βίντεο που αφορά στο ντέρμπι ανάμεσα στην Ομόνοια και στον ΑΠΟΕΛ, αλλά δεν μένει στο αγωνιστικό μέρος.

Αναφέρεται στη σημασία που έχει το «αιώνιο» ντέρμπι για τους υποστηρικτές των δύο ομάδων, ενώ δημοσιεύει πλάνα και αναφέρεται επίσης στην (πολιτική) ιστορία του αποψινού αγώνα (πως ιδρύθηκε ο ΑΠΟΕΛ και πως η Ομόνοιας…).

Αυτό αφορά στο γεγονός πως η εν λόγω ιστοσελίδα έχει ως κύρια θεματολογία της την πολιτική στο ποδόσφαιρο. Κι επειδή οι ρίζες του «αιώνιου» ντέρμπι φτάνουν πολύ βαθιά στο χρόνο, οι Γάλλοι συνάδελφοι θεώρησαν σωστό να θυσιάσουν το χρόνο τους για το Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ.

Χαρακτηρίζεται ως ιστορικός και πολιτικός ο αγώνας, ενώ αναφέρεται στην Ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 στην πλειοψηφία των κατοίκων που ήταν Ελληνοκύπριοι, στην τουρκική μειονότητα και στους Βρετανούς εποίκους.

«Στη δεκαετία του 1926 δημιουργήθηκε ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος των Ελλήνων της Λευκωσίας. Το ακρωνύμιο του; ΑΠΟΕΛ. Αντιπροσωπεύει την ελληνική κοινότητα, περίπου το 75% του νησιού. Το 1948, ένας εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στην Ελλάδα μεταξύ μοναρχιών και κομμουνιστών, σε αντίδραση της η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ στέλνει ένα τηλεγράφημα στην ελληνική ομοσπονδία αθλητισμού που επιθυμεί να σταματήσουν οι εξεγέρσεις. Μερικοί παίκτες αντιτίθενται θεωρώντας ότι βλέπουν το επεισόδιο ως πολιτική επίδειξη. Διαχωρίστηκαν από τον ΑΠΟΕΛ και δημιούργησαν μια νέα λέσχη: την Ομόνοια. Η λέσχη αναπτύσσει μια προλεταριακή ταυτότητα κοντά στο Προοδευτικό Εργατικό Κόμμα (ΑΚΕΛ). Σε αντίθεση των διαφορών με τον ΑΠΟΕΛ στον τομέα της πολιτικής σκακιέρας, η Ομόνοια είναι ακόμα υποχρεωμένη να μοιραστεί το γήπεδο με τον αντίπαλό της. Και οι δύο ομάδες είναι οι πιο επιτυχημένες στην Κύπρο όσον αφορά στο ποδόσφαιρο: 28 φορές κατέκτησε το πρωτάθλημα ο ΑΠΟΕΛ, 20 φορές η Ομόνοια», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στους υποτίτλους.

Στο βίντεο επίσης, υπάρχουν αναφορές σε όλα όσα προέκυψαν από το 1960 και μετά και στο γεγονός πως το κυπριακό Κράτος ήταν εύθραυστο μετά από την Ανεξαρτησία.

Όσο για το ψευδοκράτος, αναφέρεται και προς τα πού γέρνουν οι οπαδοί των δύο ομάδων σχετικά με το ενδεχόμενο της επανένωσης: «Το βόρειο τμήμα διακηρύσσει την ανεξαρτησία του το 1983 κι αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Έτσι, μόνο τα κλαμπ του νότου συμμετέχουν στο κυπριακό πρωτάθλημα. Σήμερα οι σχέσεις μεταξύ βορρά και νότου του νησιού παραμένουν περίπλοκες, ενώ ένα δημοψήφισμα για την επανένωση της Κύπρου απορρίφθηκε από τον πληθυσμό της Κύπρου το 2004. Η πόλωση της χώρας ενισχύει λίγο περισσότερο το χάσμα μεταξύ των δύο συλλόγων στο πολιτικό σχέδιο. Η μεγάλη μερίδα των οπαδών του ΑΠΟΕΛ είναι γνωστό ότι ευνοούν ένωση με την Ελλάδα, ενώ οι υποστηρικτές της Ομόνοιας, τάσσονται υπέρ της επανένωσης της Κύπρου».

Και καταληκτικά αναφέρεται: «Ενώ η Ομόνοια δεν κατάφερε να κερδίσει τον μεγαλύτερο αντίπαλο της σε 25 αγώνες, το ντέρμπι της Λευκωσίας είναι κάτι περισσότερο από ένας ποδοσφαιρικός αγώνας».

Ευχαριστίες στον Γαλλοκύπριο φίλο κι αναγνώστη της ιστοσελίδας μας Στέφανο Μέγερ για τη βοήθεια σχετικά με τη μετάφραση μερικών αναφορών στο βίντεο!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ