aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΒίντεο ντοκουμέντο από τον αγώνα Μπεσίκτας – ΑΠΟΕΛ που δεν έγινε ποτέ!

Βίντεο ντοκουμέντο από τον αγώνα Μπεσίκτας – ΑΠΟΕΛ που δεν έγινε ποτέ!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΙΜΟΣ ΠΑΦΙΤΗΣ

Αν εκδιδόταν μία ποδοσφαιρική βίβλος για το κυπριακό ποδόσφαιρο η 22ά Οκτωβρίου 1986 αναμφίβολα θα είχε ξεχωριστό κεφάλαιο σε αυτήν. Σαν σήμερα 33 χρόνια πριν ο ΑΠΟΕΛ δεν παρατάχθηκε στον εκτός έδρας αγώνα με την Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη για τον β’ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Ήταν η πρώτη φορά, μετά το 1963, όταν και ξεκίνησαν να παίζουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα οι κυπριακές ομάδες, που μια εκπρόσωπος της Μεγαλονήσου θα αντιμετώπιζε μια τουρκική ομάδα. Η είδηση προκάλεσε σοκ σ’ όλο το νησί και μετά από έντονο πολιτικό παρασκήνιο και πιέσεις από την τότε Κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού και την ηγεσία της εκκλησίας ο ΑΠΟΕΛ δεν ταξίδεψε ποτέ στην Τουρκία και έτσι η ΟΥΕΦΑ κατακύρωσε τον αγώνα με 3-0 υπέρ της Μπεσίκτας και τιμώρησε τους γαλαζοκίτρινους με αποκλεισμό δύο χρόνων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (στη συνέχεια η ποινή μειώθηκε σε έναν χρόνο).

Διαβάστε επίσης: Ομόνοια και ΑΚΕΛ τάχθηκαν υπέρ του ΑΠΟΕΛ και η Κυβέρνηση εναντίον!

Η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ υπό την προεδρία του Μιχαλάκη Ζιβανάρη αν και αποφάσισε σε συνεδρία της στις 16 Οκτωβρίου ότι θα παρατασσόταν κανονικά στο ματς εν τέλει η πίεση του Αρχιεπισκόπου άλλαξε την στάση και της Κυβέρνησης που επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας για να μην διεξαχθούν οι αγώνες. Λέγεται πως η θρησκευτική ηγεσία απείλησε τον ΑΠΟΕΛ πως θα του έπαιρνε το οίκημα και το προπονητικό κέντρο, τα οποία είναι σε γη της εκκλησίας. Ο ΑΠΟΕΛ δεν ταξίδεψε ποτέ στην Κωνσταντινούπολη για το πρώτο παιχνίδι που ήταν ορισμένο στις 22 Οκτωβρίου 2016.

Την ημέρα του αγώνα, η Μπεσίκτας παρατάχθηκε στο γήπεδο και σε αυτό υπήρχαν περίπου 7 χιλιάδες φίλαθλοι, οι οποίοι πανηγύριζαν ξέφρενα. Παρουσία του διαιτητή και παρατηρητή της ΟΥΕΦΑ μπήκε στο γήπεδο κανονικά, αναμένοντας τον ΑΠΟΕΛ, το οποίο δεν εμφανίστηκε ποτέ και αφού χαιρέτησαν τον κόσμο έκανε προπόνηση υπό τις ζητωκραυγές των Τούρκων στις εξέδρες.

Ο Τύπος της εποχής διχάστηκε: άλλοι έλεγαν ναι, άλλοι όχι. Η μη αναγνώριση της κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο «Αττίλας», το πώς θα πάει στην Τουρκία η ομάδα, το πώς θα γυρίσει, τι συνθήκες θα βρει επί τουρκικού εδάφους, όλα αυτά απασχολούσαν τον Τύπο, τους παίκτες, τον πρόεδρο, τα στελέχη.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πως γιόρτασαν οι Τούρκοι ποδοσφαιριστές, η πολιτική ηγεσία της χώρας και οι φίλαθλοι το γεγονός

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ