aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑBASKET LEAGUEΤόνι: «Σπουδαία πορεία με Κορμέντ, τραγική η κατάσταση στην Κύπρο»

Τόνι: «Σπουδαία πορεία με Κορμέντ, τραγική η κατάσταση στην Κύπρο»

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΒΡΙΗΛ

Είναι από τους πλέον επιτυχημένους Κύπριους προπονητές, με μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό και η φήμη του να φθάνει μέχρι το πρωτάθλημα της Ελλάδας (Α1). Ο λόγος για τον Αντώνη Κωνσταντινίδη, ο οποίος οδηγεί την Κορμέντ Ουγγαρίας σε πορεία πρωταθλητισμού.

Ο «Τόνι» εργάστηκε στην Ροβινάρι Ρουμανίας και κατάφερε να την οδηγήσει έως το φάιναλ φορ του πρωταθλήματος της χώρας, αλλά και στους «4» του Γιούροτσαλεντς, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί ο πολυτιμότερος προπονητής. Επιπρόσθετα, δούλεψε στην Πρίστινα (Κόσσοβο), καταφέρνοντας να κερδίσει το νταμπλ, αλλά και το πρωτάθλημα της βαλκανικής λίγκας, πραγματοποιώντας το τριπλ-κράουν.

Διαβάστε επίσης: Κωνσταντινίδης: «Ο ΑΠΟΕΛ θα είναι εκεί μέχρι το τέλος…»

Σε επίπεδο εθνικών ομάδων έχει διατελέσει προπονητής στην Εθνική Κύπρου Κ-16 (2008), αλλά και της ανδρικής ομάδας (2012), ενώ εκτέλεσε χρέη πρώτου προπονητή στην Εθνική Αλβανίας. Μία από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του, ήταν η παρουσία του σε πάγκο της Α1 και συγκεκριμένα στην ομάδα του Ρέθυμνου (2016).

Διαβάστε επίσης: Τόνι: «Εγώ και πολύς κόσμος απλήρωτος στον ΑΠΟΕΛ, θα λυθεί δικαστικώς»

Με αφορμή λοιπόν την μέχρι στιγμής επιτυχημένη πορεία του στην Ουγγαρία, ο Κύπριος τεχνικός μίλησε στο Goal.com.cy, αναλύοντας τους φετινούς στόχους της ομάδας του, την ατμόσφαιρα στα γήπεδα και τις διαφορές του πρωταθλήματος μας με το δικό τους. Επίσης, ο 44χρονός προπονητής ανέφερε ότι είναι απόλυτα αφοσιωμένος στην Κορμέντ Ουγγαρίας, ωστόσο αποκάλυψε τους δύο μακροπρόθεσμους του στόχους στην προπονητική του καριέρα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης: Ξενιτεύεται και πάλι ο Αντώνης Κωνσταντινίδης

Αναλυτικά:

-Κόουτς, η Κορμέντ πραγματοποιεί εξαιρετική πορεία μέχρι στιγμής, βρίσκεται στην 3η θέση του Ουγγρικού πρωταθλήματος (4-2) και απέχει μόλις μια ήττα μακριά από την πρώτη θέση.

«Η φετινή ομάδα είναι πολύ δυνατή! Υπάρχουν εξαιρετικοί Αμερικάνοι καλαθοσφαιριστές όπως ο Κένιον Μακνέιλ, ο Πρις, ο Χάμος και Μπράντφορντ. Είναι όλοι τους εντυπωσιακοί και πολύ καλοί παίκτες. Σ’ αυτούς, ρισκάραμε οικονομικά και προσθέσαμε ένα μεγάλο όνομα όσο αφορά τα δικά μας δεδομένα, τον Μάριο Ντέλας, ο οποίος έχει παραστάσεις από την Ευρωλίγκα, καθώς αγωνίστηκε αρκετά χρόνια τόσο με την Τσεντεβίντα όσο και με την Ζαλγκίρις. Ο Ντέλας άλλαξε αρκετά την ομάδα μας τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά και γίναμε ακόμα πιο δυνατοί. Στην έδρα μας είναι δύσκολο να μας κερδίσουν, πάντα ήταν καυτή η έδρα της Κόρμεντ, πόσω μάλλον φέτος που είναι και άλλη η δυναμική της ομάδας.

Το ούγγρικο πρωτάθλημα  είναι πολύ δυνατό και ανταγωνιστικό, αν δεν έχεις το νου σου μπορείς να χάσεις και από την τελευταία ομάδα. Οι περισσότερες ομάδες εδώ σκέπτονται επιθετικά και εμείς προσπαθούμε να δώσουμε βαρύτητα στην άμυνα με κάποια συστήματα πιέσεων σε όλα τα μήκη του γηπέδου. Είμαστε στο σωστό δρόμο, έχουμε τρεις αγώνες συνεχόμενους στην έδρα μας και αυτό θεωρώ θα μας δώσει άλλη δυναμική».

-Μέχρι που μπορεί να φτάσει η Κορμέντ και ποιοι είναι οι φετινοί της στόχοι;

«Η Κορμέντ είναι παραδοσιακή ομάδα στην Ουγγαρία. Είναι ομάδα που βρίσκεται συνήθως στην 5αδα μεταξύ 4ης και 5ης θέσης. Ιστορικά κέρδισε τρία πρωταθλήματα και επτά κύπελλα. Τα τελευταία χρόνια της λείπει πολύ ένας τίτλος είτε κυπέλλου είτε πρωταθλήματος και είναι αυτό που προσπαθούμε να κατακτήσουμε φέτος. Είναι η πιο δημοφιλής ομάδα στην Ουγγαρία, είναι μικρή η πόλη αλλά είναι ένα τεράστιος σύλλογος. Οι Ούγγροι αγαπούν πάρα πολύ το μπάσκετ. Έχουμε με διαφορά τους πιο ένθερμους οπαδούς στην Ουγγαρία. Όλα τα παιχνίδια είναι sold out δεν μπορεί κάποιος να βρει εισιτήριο την μέρα του αγώνα».

-Μπορεί να υπάρξει σύγκριση του κυπριακού πρωταθλήματος με του ουγγρικού;

«Σε καμία περίπτωση, όσον αφορά στην οργάνωση. Ο κόσμος στα γήπεδα, αυτό που βλέπουμε ειδικά φέτος δεν υπάρχει, δεν μπορείς να έχεις μέλλον. Στο ΑΕΚ – Κεραυνός είχε 10 άτομα, είναι τραγικό. Φυσικά είναι και το επίπεδο, ΑΕΚ και Κεραυνός θα μπορούσαν να ήταν στην 5αδα του ουγγρικού πρωταθλήματος αλλά γενικά δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, είναι τρομερά ανταγωνιστικό».

Επίσης, πάνω σ’ αυτό πρόσθεσε: «Πέρα του αγωνιστικού, εμείς στην Κόρμεντ θέλουμε να αναδείξουμε καλαθοσφαιριστές. Η διοίκηση με πιέζει να βάλω τους Ούγγρους, είναι κάτι που δεν βλέπεις στην Κύπρο. Έχω δύο καλαθοσφαιριστές που χρησιμοποιώ αρκετά και είναι νεαροί. Ειδικά ο ένας είναι η αλλαγή του πόιντ-γκαρντ και μέχρι στιγμής ανταποκρίνεται εξαιρετικά. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουν οι προπονητές στην Κύπρο, πρέπει να ρισκάρουν και να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν 35 και 36 χρονών καλαθοσφαιριστές. Πέραν της τακτικής είναι η δουλειά του προπονητή να αναδεικνύει καλαθοσφαιριστές. Είναι δουλειά των προπονητών. Ο ίδιος νιώθω ικανοποίηση όταν βάζω νεαρά παιδιά και παράλληλα καταφέρνω να εκπληρώνω τους στόχους της ομάδας μου».

-Ποιο είναι το ταβάνι της προπονητικής σου καριέρας;

«Θέλει πολλή προσαρμογή για κάποιο που εργάζεται στο εξωτερικό να έρθει στην Κύπρο κυρίως για θέματα οργάνωσης αλλά και οικονομικού θέματος. Αυτή τη στιγμή είμαι πλήρως αφοσιωμένος στην Κόρμεντ, θέλω η ομάδα να πιάσει το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Αυτό που πραγματικά θα ήθελα είναι να προπονήσω ομάδα που θα βρίσκεται στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Από το κυπριακό μπάσκετ κέρδισα πάρα πολλά και θέλω να κάνω την υπέρβαση με μια κυπριακή ομάδα στην Ευρώπη. Το ιδανικό είναι να αγωνιστώ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ με μια κυπριακή ομάδα».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΟΕΛ

-Ποιά η σχέση σου με τον ΑΠΟΕΛ; Είχατε κάποιες οικονομικές διαφορές;

«Είμαι πολύ απογοητευμένος κυρίως από την περσινή διοίκηση. Ποιός από την περσινή διοίκηση δέχεται να δουλεύει και να μην τον πληρώνει; Η υπόθεση είναι στο Εργατικό δικαστήριο, το θέμα έχει πάει δικαστικώς. Η σχέση μου με τον ΑΠΟΕΛ είναι πολύ καλή, στον ΑΠΟΕΛ ήμουν χρόνια προπονητής εκεί πήρα το τελευταίο μου πρωτάθλημα έκανα αρκετή υπομονή. Είμαι πάρα πολύ απογοητευμένος και στεναχωρημένος από την τροπή που πήρε γενικά το όλο θέμα, ωστόσο δεν είχα άλλη επιλογή από το να προσφύγω στα πολιτικά δικαστήρια. Είναι απαράδεκτο επί έτη 2018 να μένουν καλαθοσφαιριστές και προπονητές απλήρωτοι. Δυστυχώς πέρσι στον ΑΠΟΕΛ έμεινε αρκετός κόσμος απλήρωτος».

-Όσο αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, πώς βλέπεις τον φετινό ΑΠΟΕΛ; Μπορεί να μπει σφήνα σε ΑΕΚ και Κεραυνό;

«Ο ΑΠΟΕΛ αυτή τη στιγμή έχει ένα κορυφαίο προπονητή, τον κύριο Ζιάγκο, ο οποίος γνωρίζει το πρωτάθλημα, εργάστηκε σε Πανιώνιο και ΑΕΚ, και από θέμα πίεσης δεν έχει πρόβλημα. Είναι ευχάριστο γιατί πέραν τον πέντε ξένων έχει νέο αίμα (Γιανναράς, Ζντράβιτς, Παπέ, Ιερονυμίδης) και αν συνεχίσει με αυτό τον τρόπο σε μια διετία τριετία θα έχει πλεονέκτημα από τις άλλες ομάδες γιατί οι Κύπριοι των άλλων ομάδων είναι μεγάλοι σε ηλικία. Έχει ανεβάσει και τον προϋπολογισμό του και θεωρώ ότι θα είναι μέχρι το τέλος σφήνα στους δύο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ