aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΤο ΑΠΟΕΛ ή ο ΑΠΟΕΛ; Ποιο είναι το σωστό;

Το ΑΠΟΕΛ ή ο ΑΠΟΕΛ; Ποιο είναι το σωστό;

stoiximan ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ: Stoiximan.gr

Είναι η ομάδα που προφέρεται με αρσενικό και με ουδέτερο. Αν ρωτήσεις το προφανές «γιατί ρε παιδιά;», η απάντηση είναι του στυλ «γιατί… έτσι». Το Sport24.gr ρώτησε και έμαθε (;) για το/ν ΑΠΟΕΛ και το πώς πρέπει να προφέρεται.

Αναλυτικά: «Όταν ο Μπάμπης ο Σουγιάς έσπαγε με μίσος το αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου και ο αφελής δημοσιογράφος ήθελε πραγματικά να μάθει «γιατί ρε άνθρωπε του Θεού σπας την περιουσία του ανθρώπου;», ο χούλιγκαν απαντούσε με περισσή ειλικρίνεια «γιατί έχει αθηναϊκές πινακίδες».

Όταν, δε, ο δημοσιογράφος επέμενε στην ερώτηση, γιατί προφανώς χανόταν στην μετάφραση και κάτι δεν καταλάβαινε από την απάντηση, ο Μπάμπης ο Σουγιάς επικαλούνταν τον Πεταλούδα τον Νίκο για να κάνει ακόμα πιο πειστικό το επιχείρημά του (το λένε και άλλοι με λίγα λόγια), λέγοντας ότι έσπαγε το αμάξι «ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ, ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;».

Τι δουλειά έχουν οι ΑΜΑΝ ρε φίλε; Τι θέλεις να μας πεις; Εύλογο και λογικό το ερώτημα. Πάμε, λοιπόν, στο προκείμενο. Ο/To ΑΠΟΕΛ είναι ο αποψινός αντίπαλος του Ολυμπιακού για την 2η αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Διαλέγετε και παίρνετε, αρσενικό ή ουδέτερο. Ποιο από τα δυο είναι το σωστό; Πώς προφέρεται σωστά η ομάδα της Μεγαλονήσου; Για ποιο λόγο στην Κύπρο λένε το ΑΠΟΕΛ; Υπάρχει κάποια ιστορία από πίσω ή γιατί… έτσι όπως στην περίπτωση του Μπάμπη του Σουγιά; Ρωτήσαμε και μάθαμε…

Κατ’ αρχάς, πρόκειται για Όμιλο. Αναλύοντας τα αρχικά του συλλόγου, είναι Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας. Όπερ σημαίνει ότι αφού μιλάμε για Όμιλο, το σωστό είναι “ο ΑΠΟΕΛ”. Έτσι πρέπει να προφέρεται, έτσι είναι το σωστό, αυτό επιτάσσει η κοινή λογική. Δεν είναι τι μας αρέσει και τι όχι, αλλά ποιο είναι το σωστό. Από ‘κει και πέρα, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αρκεί να ξέρει ότι αυτό που λέει, είναι λάθος. Δεκτόν και πάμε παρακάτω.

Για ποιο λόγο όμως λένε και γράφουν «Το ΑΠΟΕΛ» οι Κύπριοι; Διότι καλά να λες κάτι στον προφορικό λόγο, το να το μεταφέρεις και στον γραπτό, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Φανταστείτε στο κάθε χωριό της Ελλάδας, που στο καθένα απ’ αυτά έχουν το… δικό τους λεξιλόγιο, όλοι να έγραφαν όπως μιλούσαν. Το απόλυτο χάος!

“Το ΑΠΟΕΛ” προφέρεται στη λογική του σωματείου και όχι του Ομίλου από τους Κύπριους. Αν θεωρηθεί ότι η ομάδα είναι σωματείο, τότε χρησιμοποιείται το ουδέτερο. Φαντάζεστε όμως να έλεγαν οι φίλοι του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού “η Ολυμπιακός, η Παναθηναϊκός”, θεωρώντας τις ομάδες τους εταιρείες; Ούτε ως αστείο. Ο ΟΣΦΠ είναι Σύνδεσμος και ο ΠΑΟ είναι Όμιλος οπότε η χρήση του άρθρου είναι σωστή.

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Κοσμά, φίλαθλο του ΑΠΟΕΛ, ο οποίος προφέρει την ομάδα του ως «το ΑΠΟΕΛ» και τον ρωτήσαμε το απλό «γιατί το λες έτσι; Ξέρεις το λόγο; Υπάρχει κάτι από πίσω;». Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Όχι… Έτσι μάθαμε, έτσι το λέμε. Το σωστό είναι ο ΑΠΟΕΛ, αλλά εμείς έχουμε μάθει να το λέμε και να το γράφουμε το ΑΠΟΕΛ. Δεν υπάρχει κάποια παραπάνω εξήγηση γι’ αυτό.

Δεν ξέρουμε να το προφέρουμε σωστά, το λέμε εν γνώσει μας λάθος. Ο μόνος που το λέει ‘ο ΑΠΟΕΛ’ είναι ο Νεκτάριος Πετεβίνος, γραφείο Τύπου της ομάδας. Έτσι μας το έμαθαν, έτσι το λέμε από μικροί και έτσι θα συνεχίσουμε. Μην ψάχνεις κάτι βαθύτερο. Ξέρουμε το σωστό, αλλά το λέμε… λάθος”.

Απευθυνθήκαμε και στη συνάδελφο, Ειρήνη Σπυροπούλου, η οποία μένει και εργάζεται μόνιμα στην Κύπρο, η οποία μας έδωσε ακριβώς την ίδια απάντηση και μάλιστα απηύθυνε το ερώτημα και σε συναδέλφους της που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο: Παιδιά, γιατί ενώ το σωστό είναι ο ΑΠΟΕΛ, εσείς το λέτε το ΑΠΟΕΛ;”. Η απάντηση δεν ήταν… βαθύτερη, δεν υπάρχει κάποια μεγάλη ιστορική εξήγηση, πέραν του ότι ότι το σωστό άρθρο είναι το αρσενικό, ασχέτως αν κυρίως χρησιμοποιείται το ουδέτερο.

Εν ολίγοις, επικρατεί μια σύγχυση και στην Κύπρο. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς το “γιατί” και το “πώς”. Δεν γνωρίζουν επακριβώς το τι πρέπει να απαντήσουν, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, η οποία να βασίζεται κάπου. Και όπως είπε και ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομος Πετρίδης, σε σύντομη ομιλία του στην ομάδα U-16 και απευθυνόμενος στον αρχηγό της: “Φώναξε το ΑΠΟΕΛ δαμέ να το ακούσει όλο το αεροδρόμιο”».

Παίξε στο Stoiximan το Ολυμπιακός – ΑΠΟΕΛ με 0% γκανιότα και τις καλύτερες αποδόσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ