aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΤιάγκο & Μάτιτς: H σύγκρουση μεγάλων ποδοσφαιρικών… εγκεφάλων!

Τιάγκο & Μάτιτς: H σύγκρουση μεγάλων ποδοσφαιρικών… εγκεφάλων!

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που υπήρχε τόσο μεγάλη ανυπομονησία για το «αιώνιο» ντέρμπι, όχι μόνο από τους οπαδούς της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ, αλλά από όλο τον φίλαθλο κυπριακό κόσμο. Φέτος είναι αλλιώς επειδή βάσει της εικόνας και της πορείας των δύο μεγάλων συλλόγων της Λευκωσίας, δεν υπάρχει φαβορί και θεωρητικώς, όλα τα αποτελέσματα είναι πιθανά.

Η Ομόνοια παρά τις ισοπαλίες με ΑΕΚ, Ανόρθωση και Ολυμπιακό, καθώς και την ήττα από την Πάφο, πραγματοποιεί πολύ καλή πορεία και η συγκομιδή βαθμών της θεωρείται αξιόλογη, νοουμένου ότι με την εικόνα της πείθει ότι μπορεί να διακριθεί.

Στην άλλη πλευρά του ρινγκ, ο ΑΠΟΕΛ που είχε και τα πάνω του και τα κάτω του φέτος, αλλά τον τελευταίο καιρό παρουσιάζεται ανεβασμένος και το ηθικό των οπαδών του είναι ακμαίο, λόγω της πρόκρισης της ομάδας του στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Οι γαλαζοκίτρινοι απώλεσαν βαθμούς μονάχα απέναντι σε ΑΕΚ (0-0) και Απόλλωνα (1-1), ενώ έχουν και τρία ματς στο χέρι.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 παίκτες με τις περισσότερες συμμετοχές στα ντέρμπι «αιωνίων»

Για ενδυναμωθεί η άποψη πως Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ, έχουν όλα τα φόντα και τη δίψα για διάκριση στην τρέχουσα περίοδο, έβαλαν το λιθαράκι τους κάποιοι παίκτες «κλειδιά», τους οποίους παρουσιάζουμε πιο κάτω σε ένα δυνατό crash test. Και κατά την άποψή μας, είναι ποδοσφαιριστές «εγκεφαλικοί» που από δικές τους επινοήσεις, ασίστ ή τέρματα μπήκαν πολλοί βαθμοί στο σακούλι! Ασχέτως αν βάσει της πορείας των «αιωνίων» υπάρχει πλειάδα παικτών για τους οποίους μπορούν να γραφτούν μεγάλα ρεπορτάζ.

Η ιστοσελίδα μας, Goal.com.cy, επέλεξε από πλευράς Ομόνοιας τον Τιάγκο Φερέιρα και από τον ΑΠΟΕΛ τον Ούρος Μάτιτς. Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια σημαντικά στοιχεία για τους δύο παίκτες που αφορούν στην προσφορά τους…

TIAΓΚΟ ΦΕΡΕΪΡΑ

Θα μπορούσε αντί του Τιάγκο να προτιμηθεί ο αρχηγός Ματ Ντάρμπισαϊαρ, ο οποίος πέτυχε κι εφτά γκολ σε ένδεκα ματς, τα πλείστα εξ αυτών καθοριστικά. Θα μπορούσε να ήταν και ο Τζόρντι Γκόμεθ, παίκτης-ηγέτης στη μεσαία γραμμή για την Ομόνοια. Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός αποτελεί τη μεγαλύτερη ευχάριστη μετεγγραφική έκπληξη στο φωτεινό πρωτάθλημα. Βάσει συμβολαίου και προηγούμενης θητείας του, αφού στην Κύπρο θυμόμαστε την αξιόλογη παρουσία του σε Οθέλλο και Νέα Σαλαμίνα, δύο ομάδες που απέχουν χιλιόμετρα σε ιστορία, τίτλους και δυναμικότητα από το «τριφύλλι.

Ο Βραζιλιάνος άσος δεν έτυχε, πέτυχε. Πρώτα η Σαλαμίνα, μετά η Ομόνοια και γενικώς η Κύπρος, στάθηκαν σαν λόγοι ο Τιάγκο να βρει τον καλό ποδοσφαιρικό εαυτό του που είχε χάσει σε Βραζιλία, Νότιο Κορέα, Βέλγιο, Ισραήλ και Ταϊλάνδη τα προηγούμενα χρόνια. Τα κάνει όλα και συμφέρει. Κι εκτός τούτου, τού πάνε όλα πρίμα και στην καριέρα του και στα προσωπικά του. Από τις μετεγγραφικές που έγιναν στις σημαντικότερες θέσεις, ο 32χρονος διαθέτει ένα από τα «μεσαία» συμβόλαια από οικονομικής άποψης και με τα πολλά και σημαντικά επιτεύγματά του, δικαιολογημένα εξελίσσεται στην πιο σημαντική προσθήκη των πρασίνων το περασμένο Καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης: Ομόνοια – ΑΠΟΕΛ: «Μύθοι» και σημεία αναφοράς!

Όσο για τις ικανότητές του. Κάποια βίντεο να παρακολουθήσει κανείς με τα γκολ τις Ομόνοιας, ή ολόκληρους τους αγώνες, επιβεβαιώνει πως ο Τιάγκο ταιριάζει γάντι στον χαρακτηρισμό «είναι Βραζιλιάνος παίκτης», ο οποίος αρκεί πολλές φορές να αναφερθεί για να φανερωθεί η αξία ενός παίκτη από τη χώρα του καφέ. Με γρήγορη κι έξυπνη αντίληψη, ο οποίος μπορεί να ντριμπλάρει εύκολα, να «ζαλίσει» αντιπάλους, να συνεργαστεί άψογα με τους συμπαίκτες του, να «τρυπήσει» άμυνες με τις ασίστ του και να σκοράρει με το «φαρμακερό» του πόδι, είτε με σουτ, είτε από στατικές φάσεις και γενικώς να ξεσηκώσει τον κόσμο. Αυτός λοιπόν είναι ο Φερέιρα και αναμφίβολα τα πιο πάνω ούτε υπερβολές είναι, ούτε αρκετά για να φανερώσουν την έως τώρα προσφορά του στην Ομόνοια.

ΟΥΡΟΣ ΜΑΤΙΤΣ

Όπως και στην περίπτωση του Τιάγκο, έτσι και ο Ούρος Μάτιτς δεν χρειάστηκε να μάς συστηθεί. Δεν επρόκειτο για άγνωστο παίκτη, ούτε ποδοσφαιριστής με σκαμπανεβάσματα στην καριέρα του είναι. Περισσότερο σταθερότητα υπάρχει στο βιογραφικό του και πολύ θετικές παρουσίες σε σπουδαίους συλλόγους στις χώρες όπου έπαιξε μπάλα. Το γεγονός πως ο ΑΠΟΕΛ τον απέκτησε και δανεισμό -αφού να τον αγόραζε από το περασμένο Καλοκαίρι- ήταν δύσκολο λόγω πολύ υψηλού κασέ, φανερώνει άλλωστε την αξία του Σέρβου. Πιο πάνω αναφερθήκαμε στο βραζιλιάνικο ποδοσφαιρικό ταμπεραμέντο του Τιάγκο. Για τον Μάτιτς ταιριάζει απόλυτα ο χαρακτηρισμός «σερβικό γρανάζι». Ανήκει στη γενεά παικτών που κουβαλούν μαζί τους τον τρόπο παιχνιδιού των παλαιότερων παικτών της Σερβίας ή ακόμη και της Γιουγκοσλαβίας προτού διαλυθεί και δημιουργηθούν οι σημερινές Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία.

Ο Ούρος Μάτιτς αποκτήθηκε στον ΑΠΟΕ για να υπάρχει ένας μυαλωμένος παίκτης που να μπορεί να δίνει λύσεις με τις «αστραπιαίες» σκέψεις του και τις φαεινές ιδέες του στο χορτάρι, όταν τα βαθμολογικά οφέλη δεν έρχονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ή όταν άλλοι παίκτες δυσκολεύονται να… βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Δεν είναι δα και κανένας σούπερ ήρωας της… Marvel, ούτε θεοποιείται. Προς Θεού… Ούτε θέμα μείωσης της ευφυΐας άλλων παικτών στον ΑΠΟΕΛ υπάρχει. Ο Σέρβος μέσος, όμως, επιβεβαιώνει πολλές φορές -περισσότερες από άλλους παίκτες-, αυτό που λέμε πως άμα υπάρχει ποιότητα και εμπειρία σε μία ομάδα, με τουλάχιστον 3-4 παίκτες που να διακρίνονται για το μυαλωμένο τους παιχνίδι, οι βαθμοί έρχονται ακόμη και στις μέτριες έως άσχημες εμφανίσεις.

Ο 29χρονος άσος, επίσης διαθέτει και καλό σουτ και «γλυκές» εκτελέσεις στις στατικές φάσεις. Εκτελέσεις που βολεύουν τους παίκτες που είναι καλοί στο ψηλό παιχνίδι. Συγκαταλέγεται στους παίκτες που εκτός από το ταλέντο τους και την επιθυμία συνεχώς να βελτιώνουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά μέσα από τη δουλειά, μαζί με άλλους 1-2 παίκτες ηγούνται στις ομάδες τους και ξέρουν πώς να μεταδώσουν στους υπόλοιπους συμπαίκτες τους την ωριμότητα και τον ορθό τρόπο σκέψης για την εξέλιξη ενός αγώνα…

Ο ΑΠΟΕΛ δικαιούται να αισθάνεται τυχερός που διαθέτει τον Μάτιτς στο ρόστερ του, έστω με τη μορφή δανεισμού από την Κοπεγχάγη. Παίκτης ο οποίος βάσει της ακρίβειας με την οποία σκέφτεται και υπολογίζει κάποια πράγματα μέσα στο παιχνίδι του, εάν δεν ασχολείτο με το ποδόσφαιρο, ίσως να ήταν Μαθηματικός ή Φυσικός.

ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τέτοια μυαλά όπως αυτά των Τιάγκο και Μάτιτς, σπανίζουν στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Ξέρουν πώς ακριβώς να διαχειριστούν τον ρυθμό μιας αναμέτρησης, πού ακριβώς βρίσκονται οι συμπαίκτες τους, πώς να μη χάσουν ούτε δευτερόλεπτο για να φτιάξουν μια καλή ευκαιρία για γκολ και φυσικά κατεβάζουν εμπνευσμένες ιδέες για ατομικές ενέργειες που κάνουν τη διαφορά. Και αναμφίβολα, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για νεαρότερους παίκτες στις ακαδημίες, τόσο με τις ικανότητές τους, όσο και με τον χαρακτήρα και την ταπεινότητά τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ