aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛ«Θρύλος» ετών 92: Από το ζαχαροπλαστείο στην οδό Λήδρας στην ελίτ της Ευρώπης

«Θρύλος» ετών 92: Από το ζαχαροπλαστείο στην οδό Λήδρας στην ελίτ της Ευρώπης

Η Ιστορία του ΑΠΟΕΛ άρχισε στις 8 Νοεμβρίου 1926 όταν κάπου 40 άτομα μαζεύτηκαν στο ζαχαροπλαστείο του Χαράλαμπου Χ΄Ιωάννου στην οδό Λήδρας με σκοπό τη δημιουργία του ΠΟΕΛ (ο οποίος μετονομάστηκε 2 χρόνια αργότερα σε ΑΠΟΕΛ), της ομάδας που δίκαια στη πορεία του χρόνου θα αποκτούσε τον τίτλο του “θρύλου”.

Οι εμπνευστές και μετέπειτα ιδρυτές του ΑΠΟΕΛ (Γεώργιος Πούλιας, Α. Αρτέμης, Χρ. Πικής, Χρ. Συμεωνίδη, Χρ. Καρδίτσας και Οθ. Κυριακίδης) τον Οκτώβριο του 1926 συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Α. Αρτέμη και θεμελίωσαν το σύλλογο της Λευκωσίας. Προτού όμως φτάσουμε στην γενέθλια για τον ΠΟΕΛ ημερομηνία της 8ής Νοεμβρίου 1926, προηγήθηκαν κάποια άλλα γεγονότα.

Το 1922 ο αείμνηστος Γεώργιος Πούλιας, ήλθε στη Κύπρο από την Ελλάδα προκειμένου να αναλάβει τη διαχείριση της επιχείρησης “Καπνοβιομηχανίας Διανέλλου και Βεργόπουλου” αντικαθιστώντας τον Βεργόπουλο.

Ο Γεώργιος Πούλιας λίγες βδομάδες μετά την άφιξη του στην Κύπρο αναμείχθηκε στα εσωτερικά προβλήματα των υπαρχόντων εκείνη την εποχή ποδοσφαιρικών σωματείων, δηλαδή του Τράστ και του Πανεργατικού. Η δυσαρέσκεια του Πούλια όμως ως προς τον τρόπο επιλογής των μελών του Τραστ αποτέλεσε την αφορμή για να ιδρύσει αργότερα ένα καινούργιο σωματείο.

Η μεγάλη αγάπη του Γεώργιου Πούλια για το ποδόσφαιρο τον έσπρωξε να παρακολουθεί συχνά-πυκνά τους αγώνες που διοργανώνονταν στις περιοχές γύρω από τον Προμαχώνα, ανάμεσα σε συνοικιακές ομάδες. Μια από τις συνοικιακές αυτές ομάδες ήταν και ο αετός. Στον Αετό αγωνίζονταν εκείνη την εποχή μεταξύ άλλων, οι αδελφοί Συμεωνίδη, Διομήδης και Χρίστος, με τον πρώτο να αποτελεί το μεγάλο αστέρι της ομάδας. Ο Γεώργιος Πούλιας μαγεύτηκε από το ταλέντο του Διομήδη Συμεωνίδη και φρόντισε να τον γνωρίσει από κοντά. Η γνωριμία αυτή οδήγησε σε μια μεγάλη ειλικρινή φιλία.

Ο Συμεωνίδης ήταν αυτός που εμπνεύστηκε αρχικά τη δημιουργία νέου ποδοσφαιρικού σωματίου στη Λευκωσία, ιδέα την οποία ασπάστηκε αργότερα και ο Πούλιας, με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν οι ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη μεταξύ ατόμων που συμφωνούσαν με τους δύο φίλους. Αυτή η σύσκεψη κατέληξε μετέπειτα στην Ιδρυτική Συνέλευση της 8ης Νοεμβρίου του 1926. Στη συνέλευση αυτή αποφασίστηκε το όνομα του νέου σωματείου (ΠΟΕΛ) καθώς και ο πρώτος πρόεδρος του σωματείου (εκλέγηκε ομόφωνα ο Γεώργιος Πούλιας) και ο πρώτος γενικός γραμματέας (Χριστόδουλος Πικής).

Πρώτος χώρος στέγασης του νεοσυσταθέντως σωματείου ορίστηκε η λέσχη Αθηναίων, ένα οίκημα στο τέρμα της οδού Λήδρας.

Ο ΑΠΟΕΛ ανέδειξε τεράστιους αθλητές, αλλά σημάδεψε την ζωή του τόπου με την έντονη κοινωνική του δράση. Σε δύσκολες εποχές για την Κύπρο, διοικούντες, αθλητές και οπαδοί του συλλόγου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή δίνοντας τα πάντα για την ελευθερία. Εν καιρώ πολέμου αρκετοί θυσιάστηκαν, κάποιοι απαγχονίστηκαν για τα ιδεώδη του ελληνισμού και για τα όσα πρεσβεύει ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί των τμημάτων του ΑΠΟΕΛ

07 Νοεμβρίου 1934: Μια ημέρα προτού ο ΑΠΟΕΛ συμπληρώσει 18 χρόνια ζωής, πέτυχε την πρώτη του νίκη στο κυπριακό ποδόσφαιρο υπό την αιγίδα της ΚΟΠ. Επικράτησε της ΕΠΑ στο ΓΣΖ με 1-0 για τον 1ο γύρο του κυπέλλου. Ο αείμνηστος Πάμπος Αβρααμίδης σκόραρε το πρώτο τέρμα του Θρύλου.

9 Δεκεμβρίου 1934: Ο ΑΠΟΕΛ σημείωσε την πρώτη του νίκη στο παγκύπριο πρωτάθλημα επί του Ολυμπιακού με 3-0 και έδωσε το έναυσμα για τις εκατοντάδες που ακολούθησαν. Η ομάδα μας ξεπέρασε τις 1000 νίκες και είναι η πρώτη στη σχετική βαθμολογία.

1936: Ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το πρώτο από τα 26 πρωταθλήματα.

28 Φεβρουαρίου 1937: Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε στον τελικό κυπέλλου την ΤΡΑΣΤ 2-1 με τέρματα των Αρχοντίδη και Μοίρη και πανηγύρισε το πρώτο του νταμπλ.

1945: Ο ΑΠΟΕΛ συμμετείχε στους διασωματικούς αγώνες στίβου και κέρδισε σε όλες τις διοργανώσεις, εκτός από μια.

23 Μαΐου 1948: Ο ΑΠΟΕΛ με αφορμή των πανελλήνιων αγώνων στίβου έστειλε τηλεγράφημα προς τον ΣΕΓΑΣ και ευχήθηκε να τερματιστεί η εθνοκτόνος ανταρσία. Σε κάποιους αριστερούς δεν άρεσαν οι ευχές και αποχώρησαν από τον Θρύλο.

1948: Ο ΑΠΟΕΛ δημιούργησε ισχυρή ομάδα στο Χόκεϊ, αλλά την επόμενη χρονιά λόγω διάφορων συγκυριών, το τμήμα έκλεισε.

25 Φεβρουαρίου 1951: Ο ΑΠΟΕΛ πετυχαίνει τη μεγαλύτερη του νίκη σε τελικό κυπέλλου, επί της ΕΠΑ με 7-0. Γρηγοριάδης, Μίκης, Κώτσιος, Ανδρέας (2) και Σιαντρής (2) οι σκόρερ.

08 Σεπτεμβρίου 1963: Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε τη Νορβική Γιόβικ Λιν από τη Νορβηγία με 6-0 και σημείωσε την 1η νίκη ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη.

29 Σεπτεμβρίου 1963: Ο ΑΠΟΕΛ σφραγίζει την πρώτη πρόκριση ελληνικής ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προκρίθηκε στον επόμενο γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών με 2η νίκη, 1-0. Ήταν επίσης η 1η εκτός έδρας νίκη για ελληνική ομάδα.

19 Δεκεμβρίου 1965: Στο Σωματείο ΑΠΟΕΛ πραγματοποιήθηκε η ιστορική σύσκεψη με παρούσες 14 ομάδες και ίδρυσαν Παγκύπρια Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών.

1966/67: Ο ΑΠΟΕΛ σημειώνει τη μεγαλύτερη του νίκη στο πρωτάθλημα, σε βάρος του Άρη με 17-1.

1972/73: Ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε τους πρώτους τίτλους στην Καλαθόσφαιρα Ανδρών, την ασπίδα και το κύπελλο.

1973/74: Ο ΑΠΟΕΛ πανάξια κερδίζει την παραμονή του στην Α’ Εθνική, αλλά λόγω της βάρβαρης τουρκικής εισβολής δεν κατάφερε να αγωνιστεί για 2η συναπτή χρονιά. Η ΚΟΠ δεν επέτρεψε στην ομάδα μας να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα, παρά μόνο ανεπίσημα. Ο ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκε με όλες τις ομάδες και η τελική βαθμολογία τον έδειξε στην 1η θέση.

1974: Ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα στην επιτραπέζια αντισφαίριση.

1976: Ο αθλητής στίβου του ΑΠΟΕΛ Αντώνης Γιωργαλλίδης πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στη Γυμνασιάδα της Ορλεάνης στα 200μ., με χρόνο 21,40.

1975/76: Ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα στην Καλαθόσφαιρα Ανδρών.

1978: Η γυναικεία ομάδα του ΑΠΟΕΛ κατέκτησε τον πρώτο και μοναδικό της τίτλο στην Πετόσφαιρα. Κέρδισε την ΑΕΛ στον τελικό του κυπέλλου με 3-2 σετ.

1978/79: Οι γαλαζοκίτρινοι πανηγύρισαν το πρώτο τους νταμπλ στην Καλαθόσφαιρα.

30 Οκτωβρίου 1979: Ο ΑΠΟΕΛ έκανε πρεμιέρα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση της FIBA απέναντι στην ΤΣΚΑ Σόφιας.

1979: Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε το πρώτο του πρωτάθλημα στην ποδηλασία.

1979/80: Ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα στην Πετόσφαιρα.

1985/86: Ο ΑΠΟΕΛ σημείωσε 116 πόντους στην ήττα αποκλεισμό από την Ζαντάρ, αλλά πέτυχε τους περισσότερους πόντους ομάδας από την Κύπρο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

1986/87: Ο ΑΠΟΕΛ απέκλεισε την Ελσίνκι και κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Μπεσίκτας. Η πολιτική ηγεσία του τόπου ήταν κάθετα αντίθετη και άσκησε ασφυκτική πίεση στην ομάδα μας να μην ταξιδέψει στην Τουρκία. Ο ΑΠΟΕΛ αποκλείστηκε για δυο χρόνια από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και στην πορεία η ποινή μειώθηκε στον ένα χρόνο.

1995/96: Ο ΑΠΟΕΛ δημιούργησε ίσως την κορυφαία ομάδα στην κυπριακή Καλαθόσφαιρα. Κατέκτησε το τρεμπλ και έγινε η πρώτη ομάδα από την Κύπρο που προκρίθηκε στον επόμενο γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Απέκλεισε με δυο νίκες την Αυστριακή Σαν Πέλτεν.

2002/03: Ο ΑΠΟΕΛ γίνεται η πρώτη κυπριακή ομάδα που αγωνίζεται σε 10 παιχνίδια στην Ευρώπη.

26 Αυγούστου 2009: Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε την Κοπεγχάγη με 3-1 και προκρίθηκε για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League.

15 Σεπτεμβρίου 2009: Ο ΑΠΟΕΛ εξήλθε ισόπαλη 0-0 με την Ατλέτικο στη Μαδρίτη και πήρε τον πρώτο της βαθμό στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

25 Νοεμβρίου 2009: Ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε τον πρώτο του εντός έδρας βαθμό στους ομίλους σε βάρος της Ατλέτικο Μαδρίτης.

08 Δεκεμβρίου 2009: Οι γαλαζοκίτρινοι αποχαιρετούν με ψηλά το κεφάλι το Champions League. Εξήλθαν ισόπαλοι 2-2 εκτός έδρας με την Τσέλσι.

23 Αυγούστου 2011: Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε τη Βίσλα με 3-1 και έγινε η πρώτη ομάδα από την Κύπρο που προκρίθηκε για 2η φορά στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

13 Σεπτεμβρίου 2011: Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε τη Ζενίτ έπειτα από ανατροπή με 2-1 και σημείωσε την πρώτη νίκη της σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

06 Δεκεμβρίου 2011: Ο ΑΠΟΕΛ πανηγυρίζει την πρωτιά στον 7ο όμιλο του Champions League και γίνεται η πρώτη ομάδα από την Κύπρο που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

07 Μαρτίου 2012: Ο ΑΠΟΕΛ κάνει την Ευρώπη να παραμιλά. Κερδίζει τη Λυών στη διαδικασία των πέναλτι και προκρίνεται στους «8» του Champions League.

19 Σεπτεμβρίου 2013: Ο ΑΠΟΕΛ κάνει ντεμπούτο στους ομίλους του Europa League και παίρνει τον πρώτο της βαθμό στη διοργάνωση σε βάρος της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

07 Νοεμβρίου 2013: Ο ΑΠΟΕΛ πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στους ομίλους του Europa League σε βάρος της Μπορντό με 2-1.

26 Αυγούστου 2014: Νίκη σε βάρος της Άαλμποργκ με 4-0 και νέα πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Η τρίτη στην τρισένδοξη ιστορία του Συλλόγου.

03 Απριλίου 2014: Ο ΑΠΟΕΛ πανηγυρίζει και επίσημα τον πρώτο του τίτλο στο ποδόσφαιρο σάλας. Λίγες ημέρες μετά η ομάδα μας πανηγυρίζει και το νταμπλ.

27 Αυγούστου 2014: Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε την Άνζι Ταλίν με 5-3 και σημείωσε την πρώτη του ευρωπαϊκή νίκη στο ποδόσφαιρο σάλας.

30 Αυγούστου 2014: Ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε της Γερμανικής Στουτγάρδης με 10-1 και προκρίθηκε για πρώτη φορά στο Main Round.

17 Σεπτεμβρίου 2015: Ο ΑΠΟΕΛ κάνει πρεμιέρα στους ομίλους του Europa League.

15 Σεπτεμβρίου 2016: Οι γαλαζοκίτρινοι κάνουν πρεμιέρα για 3η φορά στους ομίλους του Europa League.

29 Σεπτεμβρίου 2016: Ο ΑΠΟΕΛ κερδίζει στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» τον Ολυμπιακό Πειραιώς με 1-0 και πανηγυρίζει την πρώτη του εκτός έδρας νίκη σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

24 Νοεμβρίου 2016: Ο ΑΠΟΕΛ προκρίνεται στους «24» του FIBA Europe Cup

08 Δεκεμβρίου 2016: Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε τον Ολυμπιακό Πειραιώς στο ΓΣΠ με 2-0 και προκρίθηκε στους «32» του Europa League ως πρώτη στον όμιλο της.

23 Φεβρουαρίου 2017: Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε την Αθλέτικ Μπιλμπάο με 2-0, ανέτρεψε το 3-2 του πρώτου αγώνα και προκρίνεται για πρώτη φορά στους «16» του Europa League.

23 Αυγούστου 2017: Ο ΑΠΟΕΛ παίρνει ισοπαλία στην Πράγα απέναντι στη Σλάβια με 0-0 και προκρίνεται για τέταρτη φορά στους ομίλους του Champions League και έβδομη συνολικά σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ