aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Αθλητικοί Αρθρογράφοι της Κύπρου | ΑΠΟΨΕΙΣΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΛΑΝΙΔΗΣΘέλει να κάνει «μικρή Μπάρσα» τον ΑΠΟΕΛ, σκοντάφτει στους μέσους

Θέλει να κάνει «μικρή Μπάρσα» τον ΑΠΟΕΛ, σκοντάφτει στους μέσους

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Ο Τόμας Κρίστιανσεν το λέει με κάθε ευκαιρία ότι η φιλοσοφία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με όσα διδάχτηκε στην Μπαρσελόνα. Ωστόσο, το ποδόσφαιρο κατοχής δεν βγαίνει στους γαλαζοκίτρινους μέχρι στιγμής, όταν απέναντί τους έχουν αντιπάλους αξίας.

Το είπε όσο πιο κομψά μπορούσε στις 17 Οκτωβρίου, μιλώντας στην ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ. «Ο 43χρονος τεχνικός μετά από δύο σεζόν στην ΑΕΚ προσελήφθη από τον ΑΠΟΕΛ τον Μάιο, παρουσιάζοντας στην κυπριακή ομάδα μεθόδους που είχε μάθει από τον Γιόχαν Κρόιφ στη Βαρκελώνη. «Ήθελα να συνεχίσω αυτό τον τρόπο στον ΑΠΟΕΛ, αλλά λόγω ορισμένων ποδοσφαιριστών που έχω στην ομάδα έπρεπε να βρω άλλα συστήματα. Τη δεδομένη στιγμή παίζουμε λίγο διαφορετικά, αλλά με την ίδια νοοτροπία», ανέφερε.

Πάμε λίγο πίσω… Πρώτη μετεγγραφική κίνηση επί των ημερών του Δανού τεχνικού ο Αντρέ Ορλάντι. Δεύτερη ο Ρενάν Μπρεσάν. Δύο ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούν να χαρακτηριστούν «οκταροδεκάρια». Δημιουργικοί μέσοι, δηλαδή, οι οποίοι ταιριάζουν στο 4-3-3. Αργότερα, με τη φυγή του επιτελικού Τομάς ντε Βινσέντι, αποκτήθηκε ο Φακούντο Μπερτόλιο. Στην παρουσία των ανασταλτικών κεντρώων, Νούνο Μοράις, Βινίσιους Ολιβέιρα και Κωστάκη Αρτυματά, η μεσαία γραμμή είναι πλήρης στη θεωρία.

Η πράξη, όμως, αποδείχθηκε πολύ διαφορετική. Διότι οι τρεις νεοαποκτηθέντες δημιουργικοί μέσοι παραμένουν στα ρηχά. Ο Ορλάντι, προτού τραυματιστεί, είχε μόνο ένα καλό 20λεπτο στο Λέρκενταλ με τη Ρόζενμποργκ. Ο Μπρεσάν έδειξε μέρος της αξίας του απέναντι στη Δόξα και τον Εθνικό, όταν πέρασε αλλαγή στα τελευταία στάδια του αγώνα.

Όσο για τον Μπερτόλιο, εκτός του ότι δεν έδειξε ακόμα ικανός να αντικαταστήσει τον «Ντέβι», ψάχνει έστω ένα γεμάτο πειστικό 90λεπτο. Συνεπώς, οι παίκτες που επωμίζονται πρωτίστως το οργανωτικό κομμάτι παραμένουν σε χαμηλές πτήσεις. Αποτέλεσμα οι Μοράις και Βινίσιους να αναλαμβάνουν πολλές φορές δουλειές πέραν των δυνατοτήτων τους.

Πάρτε λοιπόν στο μυαλό σας τα παιχνίδια με τη Ρόζενμποργκ (στη Νορβηγία), την Κοπεγχάγη (μέσα-έξω), την Αστάνα, τον Ολυμπιακό και τη Γιανγκ Μπόις. Τις πιο σοβαρές ομάδες δηλαδή που αντιμετώπισε ο ΑΠΟΕΛ μέχρι στιγμής.

Με εξαίρεση την αναμέτρηση με τους Καζάκους (όπως και το εντός έδρας με τη Ρόζενμπουργκ), που είχε εκπληκτική απόδοση, στα άλλα παρουσίασε την ίδια εικόνα (ανεξαρτήτως αποτελέσματος): μαζική άμυνα, αδυναμία κυκλοφορίας της μπάλας και απειλή κυρίως μέσω αντεπιθέσεων των ακραίων επιθετικών. Καμία σχέση δηλαδή με το ποδόσφαιρο που διδάχτηκε ο Κρίστιανσεν από τον Κρόιφ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ