aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΣτην αντεπίθεση και ο ΑΠΟΕΛ: Επιστολή Πετρίδη στον ΠτΔ για κάρτα φιλάθλου

Στην αντεπίθεση και ο ΑΠΟΕΛ: Επιστολή Πετρίδη στον ΠτΔ για κάρτα φιλάθλου

Συνεχίζεται η πίεση από πλευράς ομάδων για την κάρτα φιλάθλου καθώς ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομος Πετρίδης, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, μέσω της οποίας παραθέτει δύο ζητήματα. Πρώτον, την μη εφαρμογή της κάρτας σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες κυπριακών ομάδων, αλλά και την τροποποίηση του νόμου. Υπενθυμίζουμε πως προ ημερών ο πρόεδρος της ΑΕΛ, Αντρέας Σοφοκλέους, έστειλε επιστολή στην ΚΟΠ μέσω της οποίας ζητά τροποποίηση ή κατάργηση του νόμου.

Αναλυτικά:

Προς: ΠΤΔ κ. Νίκο Αναστασιάδη
Υπόψη: ΥΠ.ΔΙΚ. κ. Γιώργο Σαββίδη
Κοινοποίηση: Πρόεδρο Βουλής
Πρόεδρους Κοινοβουλευτικών κομμάτων
Πρόεδρο ΚΟΠ

ΘΕΜΑ: ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ

Εξοχότατε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Μετά από 16 μήνες πλήρους εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου στα κυπριακά γήπεδα σε ότι αφορά σε αγώνες πρωταθλήματος, κυπέλλου και ευρωπαϊκούς αγώνες είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτό το μέτρο συνέτεινε στην ραγδαία μείωση της προσέλευσης του κόσμου στις κερκίδες των σταδίων.

Έχουμε κατά την διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, διαπιστώσει ότι η μείωση της προσέλευσης του φίλαθλου κόσμου στα γήπεδα έχει φθάσει σε ποσοστό μέχρι και το 50% σε πάρα πολλούς αγώνες της ομάδας μας ενώ οι αριθμοί παρουσιάζονται ακόμα πιο τραγικοί στην τρέχουσα περίοδο.

Σημειώνουμε ότι την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 όταν και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η κάρτα φιλάθλου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τα συνολικά εισιτήρια έφθασαν τις 259,722. Είναι η πρώτη φορά στη νέα χιλιετία που ο συνολικός αριθμός έχει κατέβει όχι κάτω από τις 403,207 εισιτήρια που ήταν το χειρότερο ρεκόρ από το 2000 (2016-2017) αλλά και κάτω από τις 300,000! Την αμέσως προηγούμενη ποδοσφαιρική περίοδο 2017-2018, ο συνολικός αριθμός εισιτηρίων για τους αγώνες πρωταθλήματος είχε φθάσει τις 414,651. Άρα μέσα σε μια χρονιά υπήρξε μείωση 37,4% κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν 4 στους 10 φιλάθλους έχουν σταματήσει να έρχονται στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο.

Μπορούμε να σημειώσουμε εδώ και την μείωση προσέλευσης που αφορά σε όλα τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα όπως αυτά του ποδοσφαίρου σάλας και καλαθόσφαιρας όπου η μείωση έχει ξεπεράσει το 80% και τα πλείστα διεξάγονται στην παρουσία συγγενών και φίλων.

Επειδή πολλοί από όσους εκφράζουν άποψη περί κάρτας φιλάθλου και επί το πλείστο ρίχνουν την ευθύνη για την μείωση στην έλλειψη ενδιαφέροντος για το πρωτάθλημα, θέλουμε να θέσουμε ενώπιον σας για πρώτη φορά και άλλους αριθμούς που αφορούν στους ευρωπαϊκούς αγώνες της ομάδας μας. Αγώνες όπου το ενδιαφέρον υπάρχει στον μέγιστο βαθμό και που ποτέ δεν προέκυψε οποιοδήποτε φαινόμενο βίας στα κυπριακά γήπεδα.

Την περίοδο 2016-2017, ο ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκό όμιλο του UEFA Europa League μέσω των προκριματικών γύρων του UEFA Champions League. Είχε δηλαδή ακριβώς την ίδια πορεία όπως και στην τρέχουσα περίοδο. Να σας αναφέρουμε ότι στους πρώτους 5 εντός έδρας αγώνες ο ΑΠΟΕΛ είχε μέσο όρο εισιτηρίων τις 13,259 εισιτήρια σε ένα σύνολο 66,294 εισιτηρίων. Φέτος στους ίδιους ακριβώς αγώνες και με την προοπτική πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης να είναι ακόμα υπαρκτή, ο μέσος όρος εισιτηρίων σε 5 αγώνες είναι στις 10,070 εισιτήρια σε ένα σύνολο 50,354 εισιτηρίων. Υπάρχει δηλαδή μείωση της τάξης του 24,9%. Είναι πλέον καταφανές ότι η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου έχει καταφέρει να «αποβάλει» από τα γήπεδα στα μεγαλύτερου ενδιαφέροντος παιχνίδια που είναι αυτά της Ευρώπης, 25 από τους κάθε 100 φιλάθλους που πήγαιναν για να παρακολουθήσουν ένα αγώνα.

Απευθυνόμαστε σε εσάς ζητώντας την θετική παρέμβαση σας σε ένα θέμα που για εμάς που εκπροσωπούμε το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι ζωτικής σημασίας. Παρακαλούμε να ανακινήσετε την συζήτηση για τις αλλαγές στο νόμο που δυστυχώς παρά το ότι από την Βουλή θεωρήθηκε ως μείζονος σημασίας τον περασμένο Μάιο, δυστυχώς μετά τις καλοκαιρινές διακοπές κόλλησε στα συρτάρια και δεν τολμά κανένας να τον αγγίξει.

Υπάρχουν βασικά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Όπως είναι η εξαίρεση της εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου στους ευρωπαϊκούς αγώνες των ομάδων μας καθώς και της Εθνικής Κύπρου. Υπάρχει το θέμα των ποινικών αδικημάτων που ακόμα και ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει αναγνωρίσει ότι τα πλείστα πρέπει να αλλάξουν και να χαρακτηριστούν ως πειθαρχικά.

Υπάρχει το ζήτημα των εταιρικών εισιτηρίων που είναι ένα από τα βασικά έσοδα των ομάδων και που δυστυχώς με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου και τις δυσλειτουργίες του συστήματος, πάρα πολλές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται πλέον για να δίνουν εισιτήρια σε πελάτες τους για να παρακολουθούν ποδόσφαιρο. Υπάρχει ακόμα η εισήγηση του τέως Υπουργού για μεταφορά του αρχείου Μητρών Φιλάθλων, στην διαχείριση των ίδιων των ομάδων. Τροποποίηση που μπορεί να βοηθήσει σε ότι αφορά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου ως προς την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων. Και άλλα πολλά ζητήματα που άπτονται των παραπάνω και ο νόμος όπως έχει σχεδιαστεί, δυστυχώς δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Ενδεικτική είναι και η πρόσφατη επιστολή από πλευράς ΑΕΛ προς την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ενός ακόμα μεγάλου Σωματείου του κυπριακού αθλητισμού που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά στην οικονομική βιωσιμότητα των ποδοσφαιρικών μας ομάδων. Σημειώνοντας ταυτόχρονα την έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς των αρμοδίων να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές που θα βοηθήσουν τα αθλήματα να ορθοποδήσουν και πάλι. Εσωκλείουμε προς γνώση σας και την επιστολή της ΑΕΛ. (Έγγραφο 1).

Είναι πραγματικά τραγικό ότι μετά την εφαρμογή του νόμου με την παρουσία της κάρτας φιλάθλου δεν υπήρξε από πλευράς του Υπουργείου και της Βουλής καμία σοβαρή έρευνα συμπερασμάτων για το κατά πόσο η εφαρμογή του Νόμου είναι τελικά θετική ή ζημιογόνα για το ίδιο άθλημα που υποτίθεται ότι θέλει να προστατεύσει.

Έχουμε σχεδόν φθάσει στο σημείο να συγκρίνουμε εποχές και η κατάσταση να είναι καταθλιπτική. Από την ποδοσφαιρική περίοδο 2009-2010 και το ρεκόρ συνολικών εισιτηρίων που είχε ξεπεράσει τις 600,000 εισιτήρια φθάσαμε 10 χρόνια μετά να έχουμε καταποντιστεί πλέον στις 250,000 εισιτήρια και αντί να βρίσκουμε λύσεις, εφαρμόζουμε νόμους και κανονισμούς που όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά πληγώνουν ανεπανόρθωτα και οικονομικά όλα τα σωματεία μας.

Πρέπει αυτή η συζήτηση και οι αλλαγές που χρειάζονται, να πραγματοποιηθούν όσο πιο άμεσα για να προλάβουμε πριν η κατάσταση που διαμορφώνεται, γίνει μη αναστρέψιμη.
Μετά Τιμής

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ