aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΣτα στενά της Μπρατισλάβας

Στα στενά της Μπρατισλάβας

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Η αποφυγή του συναπαντήματος με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ κατά την προκλήρωση, ισχυρότερη υποψήφια αντίπαλος στον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, δημιούργησε αρχικώς κλίμα αισιοδοξίας στον ΑΠΟΕΛ.

Τρεις όμως ώρες αργότερα «κουμπώθηκαν», όταν πληροφορήθηκαν πως εν τέλει ξεκινούν το ευρωπαϊκό οδοιπορικό είτε από τη Σλοβακία είτε από το Μαυροβούνιο, καθώς αντιμετωπίζουν τον νικητή του ζευγαριού ανάμεσα σε Σλόβαν Μπρατισλάβας και Σουτζέσκα. Η χθεσινή κλήρωση στη Νιόν της Ελβετίας, λοιπόν, έφερε τους πρωταθλητές μας να κάνουν βουτιά στα δύσκολα με το «καλημέρα».

Οι Σλοβάκοι που θεωρούνται ως το φαβορί για να βρεθούν στον δρόμο των γαλαζοκιτρίνων, κάθε άλλο παρά εύκολη λεία θα αποτελέσουν. Για να καταβάλουν την αντίστασή τους, όταν φτάσει εκείνη η ώρα των διπλών αναμετρήσεων, καλούνται να επαναλάβουν τον προ οκταετίας εαυτό τους. Όταν, δηλαδή, έπαιξαν με τη Σλόβαν τη σεζόν 2011/12 στον 3ο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Εξήλθαν ισόπαλοι στο ΓΣΠ (0-0) και πήραν «διπλό» στην Μπρατισλάβα (2-0), στη χρονιά που μετέπειτα έφτασαν στα προημιτελικά. Η Σλόβαν, λοιπόν, είναι από τις ισχυρότερες διαχρονικά ομάδες της χώρας, καθώς κατέκτησε 8 πρωταθλήματα Τσεχοσλοβακίας και άλλα 13 πρωταθλήματα Σλοβακίας (15 κύπελλα, 4 σούπερ καπ).

Έχουν υψηλές φιλοδοξίες στις εκτός συνόρων υποχρεώσεις, θέτοντας ως βασικό στόχο την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πιστεύουν πάρα πολύ στο έμψυχο δυναμικό, με τις προσδοκίες να αυξάνονται ένεκα της περσινής εκπληκτικής σεζόν. Η ομάδα της Μπρατισλάβας επέστρεψε στην κορυφή μετά από απουσία πέντε ετών, παίρνοντας εύκολα τον τίτλο με 80 βαθμούς σε 32 παιχνίδια (+17 από τη δεύτερη Στρέντα).

Ο 43χρονος Σλοβάκος προπονητής, Μάρτιν Σεβέλα, που προηγουμένως εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στην επίσης σλοβακική Τρέντσιν, χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τη διοίκηση.

Αστέρι της ομάδας είναι ο Άντραζ Σποράρ, ο οποίος σκόραρε 34 φορές την περσινή σεζόν σε συνολικά 36 αναμετρήσεις! Ο 25χρονος Σλοβένος που αγοράστηκε από τη Βασιλεία έναντι 1.250.000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2018, πέτυχε 19 γκολ σε 20 αγώνες στην πρώτη φάση του πρωταθλήματος, 10 γκολ σε 10 ματς στα πλέι οφ και 5 τέρματα σε 6 αγώνες στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Έπαιξε επίσης σε Αρμίνια Μπίλεφελντ και Ολίμπια Λιουμπλιάνας. Παρενθετικά, το ρόστερ της Σλόβαν εκτιμάται από το transfermarkt στα 10,2 εκατ. ευρώ. Διαθέτει πλειάδα ξένων παικτών, με έναν εξ αυτών να είναι ο 19χρονος Ελλαδίτης επιθετικός Γιώργος Τζοβάρας, ο οποίος αγωνιζόταν στις μικρές ομάδες του ΠΑΟΚ και ανακοινώθηκε προσφάτως.

Στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, «πέταξε» δύο φορές στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Τη σεζόν 2011/12, όταν αποκλείστηκε από τον ΑΠΟΕΛ στον 3ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, απέκλεισε στα πλέι οφ του Γιουρόπα τη Ρόμα (1-0, 1-1). Στον όμιλο έπαιξε με Μπιλμπάο, Παρί και Σάλτσμπουργκ, παίρνοντας έναν βαθμό από τους Γάλλους.

Τρία χρόνια μετά, απέκλεισε στα πλέι οφ την ΜΠΑΤΕ (1-1, 3-1), αλλά απέναντι σε Γιανγκ Μπόις, Σπάρτα Πράγας και Νάπολι δεν πήρε ούτε έναν βαθμό. Τη σεζόν 2015/16 αποκλείστηκε στον 3ο γύρο του Γιουρόπα Λιγκ από την Κράσνονταρ (0-2, 3-3), το 2016/17 στον 2ο γύρο από τη Γελγκάβα (0-0, 0-3), το 2017/18 στον 2ο γύρο από τη Λιούνγκμπι (1-2, 1-2) και πέρσι στον 3ο γύρο από τη Ραπίντ Βιέννης (2-1, 0-4).

Ψάχνει ακόμη την πρώτη πρόκριση

Προφανώς και η Σουτζέσκα δεν αποτελεί φόβητρο, γι΄αυτό άλλωστε θα θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη εάν πετάξει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ τη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Η ομάδα του Μαυροβουνίου παρόλο που ιδρύθηκε το 1927, την τελευταία επταετία άρχισε να κάνει σταδιακά όλο και πιο έντονα την εμφάνισή της στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας. Μόλις το 2012 στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια, κάτι που επανέλαβε την αμέσως επόμενη σεζόν. Προ διετίας επέστρεψε στην κορυφή και ασφαλώς στη λήξασα αγωνιστική περίοδο ξαναφόρεσε το στέμμα της πρωταθλήτριας. Μάζεψε 74 βαθμούς σε 36 αγώνες, 9 περισσότερους από τη δεύτερη Μπούντουτσνοστ.

Συμμετέχει στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ για έβδομη φορά και δεν έχει ακόμη πάρει πρόκριση. Μόνο πέρσι αγωνίσθηκε με δεύτερο αντίπαλο. Συγκεκριμένα αποκλείστηκε στον 1ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ από την Αστάνα (0-1, 0-2) και μεταφέρθηκε στον 2ο του Γιουρόπα Λιγκ, χάνοντας από την Αλασκέρτ (0-1, 0-0). Ο Σέρβος Νικολά Ρακόγεβιτς είναι ο προπονητής, ενώ το έμψυχο δυναμικό αποτελείται κατά πλειοψηφία από Μαυροβούνιους. Διαθέτει επίσης τρεις Σέρβους κι έναν Λιβεριανό. Ο μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ είναι 25.8 και η αξία του εκτιμάται από το transfermarkt στα 4,1 εκατομμύρια ευρώ. Αγωνίζεται στο «Kraj Bistrice» χωρητικότητας 5.200 θεατών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ