aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΣτα χνάρια του Θρύλου (θέμα)

Στα χνάρια του Θρύλου (θέμα)

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Η ολοκλήρωση της μισής διαδρομής στην πρώτη φάση του πρωταθλήματος αποτέλεσε αυτομάτως την αφετηρία για να βαδίσουμε στα χνάρια του ΑΠΟΕΛ. Ξεκινήσαμε από τα γκολ υπέρ και όλα όσα στοιχεία απορρέουν από την έως τώρα πορεία του στον μαραθώνιο, κάναμε ενδιάμεσο σταθμό στα τέρματα που δέχθηκε και… φρενάραμε στον χρόνο συμμετοχής των ποδοσφαιριστών.

Καταρχάς, από τους 39 βαθμούς που διεκδίκησε δεν πίστωσε στο ταμείο μονάχα εννέα εξ αυτών. Και μιλάμε για τον ΑΠΟΕΛ που μπήκε από νωρίς στη νέα σεζόν, «τρέχοντας εκατοστάρι» εδώ και μήνες σε Κύπρο και Ευρώπη. Μετρά τους περισσότερους επίσημους αγώνες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα (έφτασε αισίως στους 25) και ασφαλώς ο πήχης των απαιτήσεων ήταν και είναι σε ψηλό σημείο.  

Ο «Θρύλος» διαθέτει την παραγωγικότερη επιθετική γραμμή του μαραθωνίου. Έχει στείλει την μπάλα στο βάθος της αντίπαλης εστίας 30 φορές, δηλαδή 2,3 μέσο όρο τερμάτων ανά ματς. Δεν σκόραρε μονάχα απέναντι στην Ανόρθωση (0-0) και στην ΑΕΛ (0-1). Τα γκολ πέτυχαν 11 ποδοσφαιριστές, κάτι που φανερώνει την πολυφωνία της ομάδας στο σκοράρισμα.

Ο Σωτηρίου βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού πίνακα με εννέα τέρματα (στο αμέσως επόμενο ισοφαρίζει το ρεκόρ καριέρας). Ακολουθεί ο Εφραίμ με έξι και οι Βινίσιους, Γιαννιώτας που σκόραραν από τρεις φορές. Οι Ντε Καμάργκο και Μπερτόλιο μετρούν από δύο γκολ και οι Μπρεσάν, Μοράις, Βάντερ, Αλωνεύτης, Μερκής από ένα.

Τα ακόλουθα δύο σημεία αποτελούν τα πλέον αξιοσημείωτα όσον αφορά στην ανατομία των τερμάτων: Α) Τα 21 από 30 γκολ τα πέτυχε στο δεύτερο μέρος, με την πλειοψηφία να είναι από το 75ο λεπτό και εντεύθεν. Συγκεκριμένα 14 τέρματα. Β) Η ομάδα σκόραρε με όλους τους τρόπους πλην της απευθείας εκτέλεσης φάουλ. Ένδεκα φορές με κάθετες πάσες, επτά με πλαγιοκοπήσεις, τέσσερις με κόρνερ, τρεις από λάθη αντιπάλων, δύο μετά από εκτέλεση φάουλ και από μία με πέναλτι, ριμπάουντ από πέναλτι και μακρινό σουτ.

Πάμε πιο κάτω: Ο ΑΠΟΕΛ διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος καθώς έχει μαζέψει την μπάλα από το πλεκτό του έξι φορές, μία δηλαδή περισσότερη από την ΑΕΛ. Στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές είχε επιτρέψει μόλις μία φορά παραβίαση της εστίας (7η αγωνιστική με την ΑΕΖ), αλλά στ’ άλλα πέντε ματς σε κανένα δεν διατήρησε το μηδέν παθητικό. Άξιο αναφοράς αποτελεί το στοιχείο πως καμία ομάδα δεν βρήκε τον τρόπο να παραβιάσει δύο ή περισσότερες φορές την εστία του ενώ τα πέντε από τα έξι γκολ που δέχθηκε ήταν στο δεύτερο ημίχρονο!

Από τους 21 ποδοσφαιριστές που χρησιμοποίησε ο Κρίστιανσεν, κανένας εξ αυτών δεν αγωνίσθηκε και στις 13 αγωνιστικές. Αν και θα μπορούσε να γίνει αυτό με τους Βάτερμαν, Μιλάνοφ, Μοράις και Βινίσιους, έκρινε σκόπιμο σε ένα παιχνίδι να τους αφήσει εκτός για λόγους ξεκούρασης αφού ακολουθούσε σημαντικός ευρωπαϊκός αγώνας.

Οι δύο πρώτοι μετρούν τα περισσότερα λεπτά στα πόδια (1.080) και την πρώτη ενδεκάδα συμπληρώνουν οι Μοράις (1.053), Καρλάο (1.036), Βινίσιους (995), Σωτηρίου (951), Αστίθ (946), Γιαννιώτας (740), Εφραίμ (706), Αλεξάνδρου (662) και Βάντερ (614). Έπονται οι Λάγο (494) Μπερτόλιο (490), Αλωνεύτης (372), Μερκής (358), Μπρεσάν (340), Ντε Καμάργκο (307), Ορλάντι (267) και στην… ουρά βρίσκονται οι Αρτυματάς (182), Σέρζιο (107), Πάρντο (90).

Εν κατακλείδι: Στις 9 Ιουνίου, όταν δηλαδή ξεκίνησε η προετοιμασία, αν έλεγες στον ΑΠΟΕΛίστα ότι αρχές Δεκεμβρίου θα έβλεπε την ομάδα ν’ απογειώνεται στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, μία αγωνιστική (μάλιστα) πριν από το φινάλε στη φάση των ομίλων, ενώ με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου στην πρώτη φάση του πρωταθλήματος θα ήταν μόλις στο -2 από την πρωτοπόρο, ποια θα ήταν η αντίδρασή του;

Έχουμε την εντύπωση πως η εικόνα της ευχαρίστησης θα ζωγραφιζόταν στον πρόσωπό του. Ε, ναι, εκεί βρίσκεται η ομάδα, με τα περιθώρια βελτίωσης ασφαλώς να υπάρχουν, θέτοντας άπαντες στον σύλλογο στην… πρίζα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ