aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛ«Πριν από την Ομόνοια μου είπαν να φύγει ο Μοράις»

«Πριν από την Ομόνοια μου είπαν να φύγει ο Μοράις»

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Ο Νούνο Μοράις δημιούργησε τον δικό του θρύλο στον ΑΠΟΕΛ, αφού μετράει 451 συμμετοχές και είναι έτοιμος να ξεπεράσει τον Κούλλη Παντζιαρά που έχει 463 και είναι δεύτερος στη λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές όλων των εποχών. Επίσης, αν συνεχίσει και στη νέα σεζόν, θα «κυνηγήσει» και ίσως ξεπεράσει τον Γιάννο Ιωάννου που είναι πρώτος με 504 συμμετοχές.

Διαβάστε επίσης: «Φούρπος, φουκού και φορητό»!

Πως ο Νούνο βρέθηκε στην Κύπρο; Γιατί από την τεράστια αμφισβήτηση και από το κατώφλι της εξόδου, έμεινε στους γαλαζοκίτρινους ξεπέρασε τη μία δεκαετία παρουσίας του στον Αρχάγγελο και έγραψε ιστορία. Το… κουβάρι της Ιστορίας με τη μετεγγραφή του Πορτογάλου άσου, ξετύλιξε το πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΑΠΟΕΛ, Γιώργος Απέγητος, ο οποίος μίλησε χθες στον Active (107.4 & 102.5) στην εκπομπή «Καφές με μπάλα» με τον Γιώργο Κυριάκου.

Διαβάστε επίσης: Έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Ντελατόρε (pics/vids)

Πως αυτός ο τεράστιος παίκτης βρέθηκε στην Κύπρο; Απάντησε το εξής ο Απέγητος: «Ήταν μία μετεγγραφή που έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες. Τότε, στόχος μας ήταν να “μπολιάσουμε” την ομάδα με παίκτες οι οποίοι θα έφερναν νοοτροπία από μεγάλους συλλόγους για να κτίσουμε μία ομάδα που να στοχεύσει να πάει καλά στην Ευρώπη. Είχαν έρθει τότε την ίδια μετεγγραφική περίοδο (καλοκαίρι 2007) και οι Χρήστος Κόντης, Νίκος Μαχλάς, Ρόναλντ Γκόμες, Μιχάλης Καψής. Παίκτες με περγαμηνές από ξένα και μεγάλα πρωταθλήματα».

Διαβάστε επίσης: Το… αινιγματικό like του Ντελατόρε (pic)

Ο Γιώργος Απέγητος

Και μπήκε στο ψητό αναφορικά με το μετεγγραφικό στόρι: «Ένα μεσημέρι κτύπησε το τηλέφωνο μας και ήταν ένας Ισραηλινός μάνατζερ, ο οποίος ήταν συνεργάτης του γραφείου του γνωστού Πορτογάλου ατζέντη, Ζόρζε Μέντες. Αυτός που με πήρε μου πρότεινε έναν παίκτη από τη Τσέλσι νεαρό, ο οποίος έπαιξε στην Εθνική Ελπίδων της Πορτογαλίας και έμενε ελεύθερος. Τον ρώτησα αν έπαιξε στην Τσέλσι και μου απάντησε πως έπαιξε σε τρεις αγώνες πρωταθλήματος και ότι ήταν στην 18άδα σε κάποιους αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τον ρώτησα σε τι θέσεις αγωνίζεται και μου είπε πως παίζει ως δεξιός ακραίος μπακ, ως αριστερός ακραίος μπακ και ως αμυντικός χαφ. Του είπα ΟΚ, τον κλείνουμε… Και τον κλείσαμε χωρίς να δούμε ούτε DVD’s, ούτε βιογραφικά ούτε τίποτα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ταξίδεψα στο Λονδίνο και το απόγευμα της επομένης ήταν παίκτης του ΑΠΟΕΛ.

Διαβάστε επίσης: «Μίστερ, τον Σπόλιαριτς βρήκες να με βάλεις να κυνηγάω;»

Ακολούθως, είπε κι άλλα ωραία ο Απέγητος: «Θυμάμαι μάλιστα ούτε καν τον συναντήσαμε τον ποδοσφαιριστή. Το συμβόλαιό του ήταν ήδη υπογραμμένο. Είχε τυφλή εμπιστοσύνη στο γραφείο του Μέντες. Πήραμε τηλέφωνο τον τότε προπονητή μας Μαρίνο Ουζουνίδη και του είπαμε πως κλείσαμε παίκτη. Μου λέει ο προπονητής “ποιον παίκτη; Από πού τον κλείσατε χωρίς να τον δούμε;”. Και του είπα είναι ο Νούνο Μοράις και έναν παίκτη που έπαιξε στην Τσέλσι σε τέτοια ηλικία (σ.σ. 22-23) δεν χρειαζόταν καν να τον δούμε. Κι έτσι έκλεισε ο Μοράις στον ΑΠΟΕΛ. Χωρίς καν να τον δούμε να αγωνίζεται».

Διαβάστε επίσης: Βουτσέκοβιτς για «Μπίδη»: «Σαν ένα δικό μου παιδί…»

Παιδεύτηκε ο Ουζουνίδης με τον Μοράις τον πρώτο καιρό, όπως και ο Ιβάν Γιοβάνονβιτς που ανέλαβε στη συνέχεια όταν αποχώρησε ο πρώτος. Παιδεύτηκαν μέχρι να βρουν τη θέση στην οποία θα απέδιδε καλύτερα ο Μοράις. Μάλιστα, βρέθηκε και στο κατώφλι της εξόδου ο Μοράις.

Διαβάστε επίσης: Ούτε «κιχ»… για Ρεάλ

Για όλα αυτά, ο Απέγητος αποκάλυψε: «Νομίζω η παραμονή του Νούνο στον ΑΠΟΕΛ κρίθηκε από μία ατυχία άλλου παίκτη. Από μία λεπτομέρεια. Εγώ τότε είχα αποχωρήσει από το Δ.Σ.. Δέχθηκα, όμως, ένα τηλεφώνημα κάποια φάση από μέλος του Δ.Σ. (σ.σ. το οποίο δεν ονόμασε), δεν θυμάμαι πότε ακριβώς, και μου είπε “αφού γνωρίζεις τον μάνατζερ του Νούνο, κάνε μία επαφή να δούμε πως μπορούμε να λύσουμε το συμβόλαιό του”. Συμβόλαιο το οποίο ήταν υψηλό περίπου €150.000-€200.000. Ήταν παραμονές ενός ντέρμπι με την Ομόνοια και του είπα να περάσει πρώτα το ματς με την Ομόνοια και να τον πάρω τηλέφωνο τον μάνατζερ του Μοράις να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Αν θυμάστε, ο Μαρίνος Σατσιάς σε αυτό το παιχνίδι είχε έναν σοβαρό τραυματισμό, νομίζω μετά από μαρκάρισμα του Μούσα Εμγκούνι αν θυμάμαι καλά και ο Νούνο μπήκε αλλαγή για να τον αντικαταστήσει. Μάλιστα, αν δεν με απατά η μνήμη μου σκόραρε κιόλας και από τότε νομίζω δεν ξαναβγήκε από την ενδεκάδα του ΑΠΟΕΛ».

Διαβάστε επίσης: Επιστρέφει νωρίτερα ο Σάλαϊ, αναμένεται νέα συμφωνία

Ακολούθως, μίλησε για την πορεία του Μοράις και το μεγάλο κατόρθωμά του με τις συμμετοχές παρόλο που έχουν αυξηθεί οι αγώνες. Ο Γιάννος Ιωάννου κατέγραψε 504 συμμετοχές σε μια 20ετία, ενώ ο Νούνο Μοράις σε μια δεκαετία 451 και βρέθηκε σε σημείο κυνηγά τον παλαίμαχο άσο επειδή αυξήθηκαν οι αγώνες του ΑΠΟΕΛ σε πρωτάθλημα και Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Ο «Μπίδης»… είναι στιγμές

«Το τι έχει πετύχει ο Μοράις με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ είναι εντυπωσιακό. Για μένα πιο σημαντικό στοιχείο είναι η τεράστια συμβολή του και συνεισφορά του στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Παρακολουθώντας τα ματς στην Ευρώπη, ο ΑΠΟΕΛ έχει μία συμπαγή αμυντική θωράκιση και παίζει σημαντικό ρόλο η ανασταλτική συμπεριφορά. Το γεγονός πως η ομάδα στέκει καλά ανασταλτικά, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον Μοράις. Έφερε παραστάσεις από μεγάλο σύλλογο όπως η Τσέλσι και επίσης ήταν παίκτης της Εθνικής Ελπίδων της Πορτογαλίας. Τότε ήταν και ο Έλιο Πίντο ο οποίος βοήθησε κι αυτός στο στήσιμο και κτίσιμο του ΑΠΟΕΛ. Έπαιξε κι αυτός στις Ελπίδες της Πορτογαλίας. Συνέθεσαν ένα σπουδαίο δίδυμο στο κέντρο του ΑΠΟΕΛ και βοήθησαν και στην αναβάθμιση της ομάδας και σε πολλούς τομείς. Χαριτολογώντας, ήταν μεγάλο το άγχος μας για το πως θα αντιδρούσε ο Μοράις με την παρουσία του στον Αρχάγγελο. Το 2007 ο Αρχάγγελος δεν ήταν αυτός που είναι σήμερα και ένας παίκτης που ερχόταν από τις εγκαταστάσεις της Τσέλσι σκεφτείτε τι θα σκεφτόταν να έβλεπε ένα πολύ μέτριο αθλητικό κέντρο», είπε.

Διαβάστε επίσης: Φιλόδοξος ο Σάλαϊ, έκανε την «τέλεια επιλογή»

Και κατέληξε: «Πέρασε από μεγάλη περίοδο αμφισβήτησης ο Μοράις όπως πολλοί άλλοι παίκτες που ήρθαν στην Κύπρο, αλλά τελικά μέσα από ένα ατυχές γεγονός καθιερώθηκε και βοήθησε στην βελτίωση του ιδίου, αλλά και του ΑΠΟΕΛ. Κι έγραψε Ιστορία και είναι αυτός που είναι σήμερα».

Διαβάστε επίσης: Τοποθέτησαν (και) τον Δώνη στους υποψήφιους αντι-Σκίμπε

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ