aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΠιέρος: Στη 2η πιο παγωμένη πρωτεύουσα με τα σύμβολα της μασονίας (pics)

Πιέρος: Στη 2η πιο παγωμένη πρωτεύουσα με τα σύμβολα της μασονίας (pics)

ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Ποδοσφαιριστής της Αστάνα πρέπει να θεωρείται ο Πιέρος Σωτηρίου. Ο Κύπριος επιθετικός αποχαιρέτησε με δάκρυα στα μάτια το πρωί της Τρίτης (18/2) τους πρώην συμπαίκτες του στην Κοπεγχάγη και τις επόμενες ώρες θα βάλει υπογραφή σε συμβόλαιο συνεργασίας με την Αστάνα. Από το κρύο της Κοπεγχάγης στην παγωνιά της Αστάνα.

Μίας εντυπωσιακής και φουτουριστικής πόλης, η οποία μόνο τυχαία δεν απέσπασε το 1999 το βραβείο της «Πόλης του Κόσμου». Στην πρωτεύουσα της 9ης μεγαλύτερης σε έκταση χώρας στον κόσμο επικρατεί ηπειρωτικό κλίμα με ζεστά καλοκαίρια και μεγάλους, κρύους και ξηρούς χειμώνες. Οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού περιστασιακά φτάνουν τους 35°C, ενώ από -30°C ως -35°C αγγίζει το θερμόμετρο μεταξύ των μέσων Δεκεμβρίου και των αρχών Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης: Πέντε φορές μικρότερο το ποσό για Πιέρο, αποκάλυψε το κόστος μετεγγραφής

Η Αστάνα είναι μια πανέμορφη -αρχιτεκτονικά- πόλη στο ανατολικό τμήμα του Καζακστάν, στην ασιατική στέπα. Δεν είναι παρά η πραγματοποίηση των μεγαλεπήβολων στόχων του προέδρου της χώρας, Ναρσουλάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος οραματίστηκε τη δημιουργία μιας πόλης που θα αποτελούσε το παγκόσμιο κέντρο της «Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Τεράστια κτήρια σε απόλυτη διάταξη, με περίεργα και μυστικιστικά σύμβολα, που παραπέμπουν σε… μασονία. Γνωστή είναι η πυραμίδα της Ειρήνης και ο πύργος Μπαϊτερέκ, ο οποίος έχει κατασκευαστεί για να τιμηθεί η αρχαιότερη θρησκεία του ανθρώπου, ο Ήλιος.

Όταν το Καζακστάν έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1991, η πόλη και η περιοχή μετονομάστηκε σε Ακμόλα, που σημαίνει Λευκό Νεκροταφείο. Το 1995 ορίστηκε ως η μελλοντική πρωτεύουσα της νεοσύστατης ανεξάρτητης χώρας. Η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε επισήμως από το Αλμάτι στις 10 Δεκεμβρίου 1997. Το νέο όνομα Αστάνα (μεταφράζεται ως πρωτεύουσα) δόθηκε στην πόλη το 1998. Τότε, ουσιαστικά ξεκίνησε και η δημιουργία μιας πόλης στη μέση του πουθενά, μέσα στην απέραντη ασιατική στέπα.

Πέρα από το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την Αστάνα, δε λείπει ούτε η επίδειξη του πλούτου και της χλιδής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατασκευή παραλίας μέσα στην καρδιά της στέπας. Τι κι αν η κοντινότερη ακτή είναι στην Κασπία θάλασσα και απέχει 1.450 χιλιόμετρα, οι Καζάκοι καταφέρνουν να νιώσουν… καλοκαίρι, ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες είναι στους -20 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε επίσης: Δάκρυσε στο αντίο του o Πιέρος: «Φεύγω, ταξιδεύω στην Αστάνα»

Στο κέντρο της πόλης, περήφανο ορθώνεται το KhanShatyr Entertainment Center, το αγαπημένο mall των περισσότερων κατοίκων, που εκτείνεται σε 127 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή μεν, τεχνητή δε παραλία.

Η άμμος έχει έρθει από τις Μαλδίβες και οι Καζάκοι απολαμβάνουν το μπάνιο τους στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για ένα δημιούργημα του Σερ Νόρμαν Φόστερ και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως βρίσκεται στη λίστα του Forbes με τα 10 πιο εντυπωσιακά κτήρια του κόσμου.

Για να είμαστε πιο σωστοί ο Πιέρος Σωτηρίου δεν θα ζει στην Αστάνα, αλλά στην πόλη Νουρ-Σουλτάν. Μπερδευτήκατε; Λογικό. Μιλάμε για την ίδια πόλη καθώς το Καζακστάν  μετονόμασε από τον περασμένο Μάρτιο την πρωτεύουσά του (την Αστάνα δηλαδή) σε Νουρ-Σουλτάν προς τιμήν του βετεράνου ηγέτη της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδίως έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια στην εξουσία.

Είναι η τέταρτη φορά μέσα σε έξι δεκαετίες που αλλάζει το όνομα της πόλης και μερικοί κάτοικοι και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης έχουν διαμαρτυρηθεί για την τελευταία μετονομασία της, η οποία επισημοποιήθηκε με διάταγμα που υπογράφηκε από τον προσωρινό πρόεδρο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ.

Η ανεμοδαρμένη αυτή πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων ονομαζόταν προηγουμένως Ακμολίνσκ, Τσελινογκράντ και Ακμόλα, πριν γίνει Αστάνα, που σημαίνει «πρωτεύουσα», όταν το 1997 ο Ναζαρμπάγεφ μετέφερε εκεί την πρωτεύουσα της χώρας από το Αλμάτι.

Η ομάδα

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Αστάνα είναι ένα «δημιούργημα» της συγχώνευσης δύο ομάδων από το Αλμάτι. Τον Δεκέμβριο του 2008 η Megasport και η Alma-Ata έγιναν… ένα. Συγκεκριμένα, η ομάδα που ιδρύθηκε ονομάστηκε Λοκομοτίβ, ενώ το 2011 το όνομα πήρε τη σημερινή του μορφή, δηλαδή Αστάνα


Το γήπεδο της Αστάνα φωτίζεται εξωτερικά τα βράδια. Είναι ακριβώς δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο και σε απόσταση λίγω λεπτών από το κέντρο της πόλης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ