aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΠιέρος Σωτηρίου: Το καλύτερο, ίσως το κράτησε για το φινάλε

Πιέρος Σωτηρίου: Το καλύτερο, ίσως το κράτησε για το φινάλε

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Για να ακριβολογούμε, τον Ιανουάριο του 2016 και προερχόμενος από τραυματισμό, εισέβαλε για τα καλά το φαινόμενο «Πιέρος Σωτηρίου» στο ποδόσφαιρό μας και αναστάτωνε την ποδοσφαιρική Κύπρο, αρχικώς με τον τσαμπουκά και την αυτοπεποίθησή του. Αγωνιζόταν με άγνοια κινδύνου, σήκωσε με ευκολία το μεγάλο βάρος της φανέλας του βασικού επιθετικού σε έναν σύλλογο του βεληνεκούς του ΑΠΟΕΛ και αποθεώθηκε.

Μέσα στο γκρι έως μαύρο τοπίο του κυπριακού ποδοσφαίρου, ίσως και απρόσμενα, ξεπρόβαλε και έλαμψε ένα πραγματικό αστέρι, το οποίο πυροβολούσε την αντίπαλη εστία και πάντοτε πανηγύριζε με ξεχωριστό τρόπο. Ακόμη και όταν έχανε ανεπανάληπτη ευκαιρία για να χριστεί σκόρερ, ποτέ μα ποτέ δεν τα έβαζε κάτω και πήγαινε για την επόμενη, διαγράφοντας το τι είχε συμβεί προηγουμένως. Κυνηγούσε λυσσαλέα την επόμενη φάση και δικαιώθηκε αρκετές φορές. Ενάμιση χρόνο μετά, ο 24χρονος επιθετικός του ΑΠΟΕΛ αποτελεί πλέον τον νούμερο ένα παίκτη στην αθλητική επικαιρότητα, γοήτευσε με τις εμφανίσεις και την εκτελεστική δεινότητα, ανοίγοντας τα… φτερά του (ιστορική μετεγγραφή) για την Κοπεγχάγη.

Ο Σωτηρίου πήγε το καλοκαίρι του 2013 σε μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, συνάντησε ένα σύνολο στο προπονητικό κέντρο «Αρχάγγελος» με ξεκάθαρους ρόλους, μια οικογένεια που ο ένας σεβόταν τον άλλον. Το κλίμα που συνάντησε εν ολίγοις ήταν ιδανικό, πήρε κατευθείαν το μήνυμα πως όσοι διαφοροποιούνται απλά «απομονώνονται» και κατάλαβε πως θα έχει εν ευθέτω χρόνω τη δική του ευκαιρία για να «ξεπεταχθεί» ποδοσφαιρικά. Άπαντες τον αγκάλιασαν, ακόμη και παίκτες που είτε δεν είχε πολλά-πολλά μέχρι τότε είτε έπαιζαν στην ίδια θέση, ο προπονητής του είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή τη θέση του και του είπε πως «μόνο με σκληρή δουλειά θα καθιερωθείς».

Γιατί το φετινό μυστικό της επιτυχίας του ΑΠΟΕΛ των τελευταίων ετών δεν είναι ούτε οι μονάδες ούτε οι μεγάλες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες ούτε κάποιο… μαγικό ραβδάκι. Είναι η δημιουργία μιας ομάδας στην οποία είναι όλοι απαραίτητοι και άπαντες καλούνται να παίξουν τον ρόλο τους για την ομάδα. Ο Πιέρος είχε βρει συνάμα παίκτες γνώριμους, όπως οι Αλεξάνδρου, Χαραλαμπίδης, Αρτυματάς, αλλά και παίκτες έτοιμους να τον βοηθήσουν και μπήκε με το… καλημέρα στην ομάδα.

Ακολουθώντας μια συνεχή ανοδική πορεία, έπεισε ακόμη και τους ορκισμένους επικριτές του. Κι ας μην είναι ο στράικερ που έχει τη δυνατότητα να ντριμπλάρει αντίπαλο μέσα σε τηλεφωνικό θάλαμο. Είναι επιθετικός που όταν πάρει την μπάλα συστημένη στο πόδι ή στο κεφάλι θα σκοράρει, θα ανοίξει με τη δύναμή του διαδρόμους στους συμπαίκτες του και θα διεκδικήσει με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας βαθιές μπαλιές. Το πλέον σίγουρο για τον Πιέρο είναι πως συνεχώς βελτιώνεται και στο σημερινό τελευταίο παιχνίδι στον ΑΠΟΕΛ θέλει να πει «αντίο» χαρίζοντας τουλάχιστον έναν από τους ευφάνταστους πανηγυρισμούς του. Ποιος ξέρει; Το καλύτερο, ίσως το κράτησε για το φινάλε!

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ…

Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 6 χρόνων από την ακαδημία Ευθυμιάδη και εκεί έμεινε μέχρι το 2005. Αγωνιζόταν ως επιτελικός μέσος. Ήταν πολύ εργατικός στην προπόνηση, προσγειωμένος και είχε εξαιρετική αντίληψη του παιχνιδιού, όπως είπαν οι προπονητές με τους οποίους δούλεψε. Στην ακαδημία Ευθυμιάδη έπαιξε στο εξωτερικό σε τουρνουά που έγιναν σε Δανία, Φινλανδία και Αγγλία, παίρνοντας τα καλύτερα εφόδια για να προχωρήσει.

Εντάχθηκε στον Ολυμπιακό Λευκωσίας, ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του. Τον Οκτώβριο του 2009, σε ηλικία 16.5 χρόνων, έκανε ντεμπούτο στην ανδρική ομάδα σε αγώνα κυπέλλου κόντρα στην Ομόνοια.  Η μετεγγραφή του στον ΑΠΟΕΛ είχε ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2013. Μάλιστα ο ΑΠΟΕΛ τον είχε «κλέψει» από τα χέρια της Ανόρθωσης, ομάδα με την οποία είχε σχεδόν συμφωνήσει. Στο γαλαζοκίτρινο ρόστερ εντάχθηκε το καλοκαίρι του ίδιου έτους.

Το περιστατικό που του σημάδεψε τη ζωή έγινε όταν ήταν 19 ετών. Του είχαν πει πως θα έπρεπε να σταματήσει το ποδόσφαιρο λόγω ενός προβλήματος στη μέση, όμως ο ίδιος δεν τα παράτησε και με τη βοήθεια ειδικών ξεπέρασε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Δεν τα έβαλε ποτέ κάτω, όταν είχε περάσει στον ΑΠΟΕΛ από σοβαρούς τραυματισμούς.

Ανταμείφτηκε για τη σκληρή δουλειά του. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον ΑΠΟΕΛ έως το καλοκαίρι του 2020, τριπλασιάζοντας τις απολαβές του. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα σεζόν αποτέλεσαν το διαβατήριό του ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Κοπεγχάγης. Οι Δανοί πλήρωσαν 2.500.000. ευρώ για να τον κάνουν δικό τους, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για Κύπριο παίκτη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ