aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΠιέρος: «Δεν ξέρω τι με περιμένει»

Πιέρος: «Δεν ξέρω τι με περιμένει»

Γουρλώνει τα μάτια όταν του λέω ότι διάβασα πως η ποδοσφαιρική του αξία εκτιμάται πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Για τον Πιέρο, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς γνωρίζει ότι είναι μεγάλη η διαδρομή που καλείται να διανύσει. Προς το παρόν, ψάχνει το σπίτι που θα τον στεγάσει, τα επόμενα πέντε χρόνια, στην Κοπεγχάγη, μαζί με την αγαπημένη του Μαρία.

Από την Κωνσταντίνα Γεωργίου (συνέντευξη στο Down Town).

Το να αγωνιστείς στο εξωτερικό, ήταν ένα μεγάλο σου όνειρο. Ωστόσο, πόσο δύσκολο ήταν να πάρεις την απόφαση να μετακομίσεις στην Κοπεγχάγη; Ακόμη δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Μάλλον, αυτό θα συμβεί όταν πλησιάσουν οι μέρες για να φύγω. Ζύγισα όλα τα δεδομένα κι επέλεξα την ομάδα της Κοπεγχάγης για συγκεκριμένους λόγους. Είναι το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί στο εξωτερικό. Τώρα που το πραγματοποιώ, συνεχίζω με νέους στόχους.

Με ποιο κριτήριο επέλεξες τη συγκεκριμένη ομάδα;  Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα με προοπτικές, με την οποία έχω υπογράψει πενταετές συμβόλαιο. Από εκεί και πέρα, από μένα εξαρτάται πώς θα προχωρήσω.

Οι συμπαίκτες σου, πώς αντέδρασαν όταν τους ενημέρωσες;  Χάρηκαν που κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου. Ξέρουν ότι δεν θα χαθούμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε επαφή. Ελπίζω, ιδιαίτερα οι συνομήλικοι συμπαίκτες μου, να κάνουν κι αυτοί αντίστοιχα βήματα.

Τι θα κρατήσεις, φεύγοντας από τον ΑΠΟΕΛ;  Τις καλές στιγμές που πέρασα στην ομάδα. Και ήταν πολλές. Τέσσερα πρωταθλήματα, δύο κύπελλα, Champions League, Europa League.

Σε αγχώνουν όσα έχεις να αντιμετωπίσεις; Νέα ομάδα, νέος προπονητής, νέοι συμπαίκτες, εντελώς διαφορετικός τρόπος ζωής… Τα σκέφτομαι συνεχώς όλα. Κάθε αρχή, είναι δύσκολη. Δεν ξέρω ακριβώς τι με περιμένει. Πιστεύω, όμως, ότι θα τα καταφέρω, έχοντας στο πλευρό μου και τη σύντροφό μου Μαρία (σ.σ. Κορτζιά).

Ήσουν σίγουρος ότι θα σε ακολουθούσε ή μέχρι να στο ανακοινώσει, είχες τις αμφιβολίες σου; Το είχαμε συζητήσει αρκετές φορές, μιας και ακούγαμε από καιρό ότι διάφορες ομάδες του εξωτερικού εξέφραζαν ενδιαφέρον για το άτομό μου. Μου είχε πει πως θα με ακολουθούσε, όπου κι αν πήγαινα.

Πάντως, άλλο να σε αγαπά κάποιος κι άλλο να αφήνει τα πάντα πίσω του για σένα. Αυτή η κίνησή της σού έδειξε ότι είναι η γυναίκα της ζωής σου; Η Μαρία πήρε μια μεγάλη απόφαση. Αντιλαμβάνομαι πόσα πράγματα αφήνει πίσω της, γι’ αυτό και το εκτιμώ αφάνταστα.

Φαινομενικά, δείχνετε δυο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Τι είναι αυτό που σας κρατά ενωμένους τόσα χρόνια;  Κι όμως, έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Μας αρέσει να κάνουμε διάφορα αθλήματα μαζί -όπως το να παίζουμε μπάσκετ- και να ταξιδεύουμε όποτε μας το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μας.

Όταν την πρωτογνώρισες, τι σε κέρδισε σ’ εκείνη; Ο χαρακτήρας της. Το ότι ήταν αληθινή απέναντί μου, από την αρχή. Ό,τι έλεγε, το εννοούσε.

Συνήθως, ποιος από τους δυο κάνει τις περισσότερες υποχωρήσεις; Η Μαρία. Όταν φταίω, όμως, το αναγνωρίζω.

Υποθέτω, όλοι σας ρωτάνε πότε θα κάνετε το επόμενο βήμα στη σχέση σας. Πιστεύεις ότι ο γάμος θ’ αλλάξει τα πράγματα, από τη στιγμή που συγκατοικείτε ήδη;  Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Με τη Μαρία μένουμε κάτω από την ίδια στέγη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Προς το παρόν, προέχει η μετακόμισή μας στην Κοπεγχάγη. Είναι, όμως, και ο γάμος στα πλάνα μας.

Οι άνθρωποι που συνήθως είναι κλειστοί χαρακτήρες, όπως εσύ, κάποια στιγμή, κάνουν ένα μεγάλο μπαμ. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωσή σου;  Σπάνια κάνω εκρήξεις. Δεν αντέχω, όμως, την αδικία. Ακόμη κι όταν δεν αφορά εμένα, αλλά κάποιον άλλο.

Είσαι τόσο ρομαντικός, όσο λέει η Μαρία;  Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω εγώ.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν σε είχα για ρομαντικό τύπο.  Γιατί το λες αυτό; Επειδή είμαι απλός; Καμιά φορά, τα φαινόμενα απατούν.

Όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις επιτυχίες, αποφεύγεις τις συνεντεύξεις και είσαι φειδωλός στις δηλώσεις σου. Αισθάνεσαι άβολα; Όχι, αλλά θεωρώ πως δεν χρειάζεται να δίνω συνέχεια συνεντεύξεις. Η δουλειά μου είναι στο γήπεδο κι όλα τ’ άλλα, για μένα, είναι δευτερεύοντα.

Η Μαρία έχει πει ότι είσαι απρογραμμάτιστος. Παρόλα αυτά, δίνεις την εντύπωση πως κάνεις καλά μελετημένες κινήσεις σε ό,τι αφορά την καριέρα σου. Τι ισχύει; Ίσως, η Μαρία το λέει, επειδή μπορεί να βαριέμαι να πάμε κάπου. Δεν θέλω να έχω πρόγραμμα, δηλαδή τη μια μέρα να πρέπει πάμε εδώ και την άλλη εκεί. Στον επαγγελματικό τομέα, όμως, μελετώ το καθετί.

Κάπου διάβασα ότι η ποδοσφαιρική σου αξία εκτιμάται πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Αυτό για σένα, πώς μεταφράζεται; Δεν σημαίνει τίποτα. Η αξία ενός ποδοσφαιριστή εξαρτάται από την απόδοση που έχει κάθε χρόνο. Φέτος, για παράδειγμα, που είχα μια εξαιρετική χρονιά, ανέβηκε η αξία μου σε σχέση με πέρσι. Αν πέσει η απόδοσή μου, θα πέσει και η αξία μου.

Στην τελική, οι τίτλοι και οι διακρίσεις που έχεις πάρει, είναι ένα επιπλέον κίνητρο ή θεωρείς ότι έχεις αποδείξει τι αξίζεις; Κάθε μέρα προσπαθώ να δουλεύω για να φθάσω στον στόχο μου. Μετά από κάθε παιχνίδι, κάνω την αυτοκριτική μου. Για να πετύχεις, χρειάζεται να βάζεις διαρκώς νέους στόχους.

Πάντως, δεν είναι πολλοί οι ποδοσφαιριστές που προνοούν για το μέλλον τους, καθώς στην Κοπεγχάγη -εκτός από τα προσωπικά σου αντικείμενα- θα πάρεις και το πτυχίο σου στο sports science. Τι σε οδήγησε στα φοιτητικά έδρανα; Η μητέρα μου με παρακίνησε να σπουδάσω, παράλληλα με το ποδόσφαιρο. Θεωρώ πως ήταν σωστή απόφαση να έχω ένα πτυχίο στα χέρια μου, καθώς κάνω ένα επάγγελμα με ημερομηνία λήξης.

Να φανταστώ ότι ήσουν ένα ήσυχο παιδί, που συνεχώς έπαιζε μπάλα;  Ακριβώς. Σε ηλικία έξι ετών, ήθελα να γραφτώ σε μια ποδοσφαιρική ακαδημία. Και οι δικοί μου, δεν μου χάλασαν χατίρι.

Μεγάλωσες σε αυστηρό περιβάλλον;  Σχετικά, ναι. Θεωρώ ότι στάθηκα τυχερός, γιατί η οικογένειά μου, μου πρόσφερε μια καλή αγωγή, με σωστές αξίες.

Έχεις κι άλλα αδέλφια; Έναν αδελφό -ο οποίος είναι, επίσης, ποδοσφαιριστής και αγωνίζεται με τον Ολυμπιακό Λευκωσίας- και μια αδελφή. Εγώ είμαι ο μεγαλύτερος.

Ποια είναι η πιο έντονη εικόνα που έχεις από τα παιδικά σου χρόνια; Το παιχνίδι με τις ώρες στις αλάνες, μαζί με τ’ άλλα παιδιά της γειτονιάς.

Στην ηλικία των 19, είχες μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία σου και μάλιστα οι γιατροί σού είχαν ανακοινώσει πως δεν θα μπορούσες να παίξεις ξανά ποδόσφαιρο. Τι κράτησες από εκείνη τη δυσάρεστη περίοδο; Σ’ εκείνη την ηλικία, άρχισα να έχω έντονους πόνους στη μέση. Διαγνώστηκα με σπονδυλόλυση και σπονδυλολίσθηση. Έπρεπε να κολυμπώ και να ακολουθήσω μια σειρά ασκήσεων. Περισσότερο, θυμάμαι τη στιγμή που οι γιατροί μού είπαν ότι δεν θα έπαιζα ξανά ποδόσφαιρο.

Ένα χρόνο μετά, χτύπησες τατουάζ τη φράση: «Ποτέ μη χάνεις την ελπίδα σου». Εσένα, τι σε έκανε εκείνη την περίοδο να μη χάσεις την ελπίδα σου; Η οικογένεια και οι φίλοι μου. Ήταν όλοι συνεχώς δίπλα μου κι αυτό με βοήθησε να συνεχίσω τη σκληρή δουλειά, διαψεύδοντας τη διάγνωση των γιατρών. Υπήρχε μια φάση που χάθηκα, αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι υπήρχε λύση στο πρόβλημα. Γι’ αυτό και πείσμωσα.

Είναι να μην τα βάλει κάποιος μαζί σου;  Είμαι πεισματάρης, με την καλή έννοια. Αυτό που θέλω, θα το κάνω.

Το άλλο τατουάζ που έχεις, είναι η φράση: «Ζωή χωρίς ποδόσφαιρο δεν αξίζει». Αντιλαμβάνομαι το πάθος σου για το άθλημα, αλλά δεν υπάρχουν κι άλλες χαρές στη ζωή; Εξαρτάται με το τι εννοείς χαρές. Για μένα, το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα που αγάπησα, το ακολούθησα ως επάγγελμα και με αυτό πορεύομαι στη ζωή.  Έχω σκοπό να υπάρχει στην καθημερινότητά μου και μετά που θα κρεμάσω τα ποδοσφαιρικά μου παπούτσια, γι’ αυτό και οι σπουδές μου είναι σχετικές με το αντικείμενο. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο ποδόσφαιρο, αλλά επιλέγω να κρατώ μόνο τις χαρές. Για έναν επιθετικό, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από εκείνη που βάζει γκολ!

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής

Styling: Shona Muir

Assistant Stylist: Χριστιάνα Πασχάλη

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ