aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΠετρίδης: «Αδικαιολόγητη η ποινή στον Σα Πίντο - Δεν σκεφτόμαστε να λύσουμε τη συνεργασία»

Πετρίδης: «Αδικαιολόγητη η ποινή στον Σα Πίντο – Δεν σκεφτόμαστε να λύσουμε τη συνεργασία»

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Πρόδρομος Πετρίδης. Ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ είναι φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Γκολ και Θέαμα» στο ΡΙΚ1 και κάνει τον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του ΑΠΟΕΛ στο πρωτάθλημα και απαντά σε… καυτά ερωτήματα που αφορούν τους γαλαζοκίτρινους.

Αναλυτικά τα σημαντικότερα σημεία

Για το αγωνιστικό: «Δεν αρχίσαμε καλά, αλλά όλοι δούλεψαν και βλέπουμε την ομάδα να αποδίδει καλό ποδοσφαίρου και επιθετικό. Προχωράμε κάθε εβδομάδα με στόχο τη νίκη

Η απόδοση με τη Νέα Σαλαμίνα ήταν πολύ καλή: «Πέραν από το δεύτερο ημίχρονο με την Ανόρθωση ήμασταν καλύτεροι από τους αντιπάλους. Δεν θα συμπεριλάβω το παιχνίδι με την Ομόνοια. Ήταν ένα τρελό παιχνίδι με εκείνη την διαιτησία και για τις δύο ομάδες».

Για το επιθετικό πρόβλημα: «Ναι, υπάρχει, δεν κρυβόμαστε. Όμως, έχουμε πλουραλισμό στο σκοράρισμα. Δεν είναι φετινό το πρόβλημα. Προσπαθήσαμε φέτος να το διορθώσουμε. Ακόμα οι παίκτες που φέραμε στην επίθεση ακόμα δεν βοήθησαν. Είδαμε τον Φετφατζίδη που αρκετοί τον γιουχάισαν και τον χαρακτήρισαν ως μη επαρκή μετεγγραφή, να προσπαθεί και θα αρχίσει να ανεβαίνει περισσότερο. Περιμένουμε και από τους άλλους, τον Τομανέ και τον Γουίλσον.

Συνειδητά δώσαμε τον Πολυκάρπου και τον Γαβριήλ πέρσι για να είναι πολύ πιο έτοιμοι φέτος. Όντως ο Γαβιρήλ είναι μια ευχάριστη έκπληξη, ένα νεαρό δικό μας παιδί να διεκδικεί θέση στο αρχικό σχήμα. Είναι ένα πλάνο που θέσαμε σαν διοίκηση τις επόμενες χρονιές να μειώσουμε το μέσο όρο ηλικίας και με τα δικά μας παιδιά και με παίκτες που θα έχουμε πάρει από το εξωτερικό. Παραδείγματος χάρη ο Ζέφτε και ακόμη έναν Βραζιλιάνο (σ.σ. Τζέφερσον) που θα ενσωματωθεί στην ομάδα μας τον Ιανουάριο».

Σας πείθει η ομάδα; «Μας πείθει η εικόνα της ομάδας, από βδομάδα σε βδομάδα. Γίνεται καλή δουλειά. Περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα και απόδοση από τα μετεγγραφικά αποκτήματα. Το ρόστερ είναι καλό, εάν εξαιρέσουμε μία θέση μόνο. Ήταν συνειδητή απόφαση, διότι υπάρχουν δύο – τρεις παίκτες που αναπληρώνουν το κενό. Έχουμε παίκτες πολυθεσίτες, είναι σημαντικό αυτό για τον ΑΠΟΕΛ. Πάντως, πάντοτε υπάρχουν οι βλέψεις για καλυτέρευση, όμως διορθωτικές κινήσεις θα γίνουν τον Γενάρη. Για να πάρουμε παίκτη του καταλόγου Α’ πρέπει να φύγει κάποιος και προς το παρόν δεν βλέπω κάποιον που πρέπει να φύγει από την ομάδα».

Για το εμπάργκο στις μετεγγραφές και εάν υπάρχει: «(γέλιο). Το έχω πει πάρα πολλές φορές. Τις τελευταίες τρεις μετεγγραφικές περιόδους, πληρώσαμε πάνω από 3.000.000 ευρώ λόγω του εμπάργκο. Τη διαδικασία την εξήγησα πάρα πολλές φορές. Οι ποδοσφαιριστές προσφεύγουν γιατί θέλουν να πάρουν νωρίτερα τα λεφτά τους, δίνεται ένα διάστημα για να πληρωθούν και εμείς όταν δεν υπάρχει πίεση χρόνου λόγω και της οικονομικής στενότητας περιμένουμε ως τη τελευταία στιγμή. Δεν έχει στερηθεί καμία μετεγγραφή ο ΑΠΟΕΛ, λόγω του εμπάργκο».

Για την ποινή στον Σα Πίντο: «Αδικαιολόγητη η ποινή του Σα Πίντο. Δεν μπορώ να ξέρω την έκβαση της απόφασης. Η ποινή είναι βαριά και δίχως δικαιολογίες. Δεν θυμάμαι να έχει γίνει ξανά κάτι ανάλογο. Ο Σα Πίντο εκτός από ότι κτύπησε τις πινακίδες, τίποτα άλλο δεν έχει κάνει. Ο κ. Σα Πίντο είναι παθιασμένος προπονητής και το χρειάζεται ο ΑΠΟΕΛ αυτό. Δεν δικαιολογείται η τιμωρία».

Αν δεν μειωθεί η ποινή σκέφτεστε να τον αποδεσμεύσετε; «Όχι. Βλέποντας το τι γίνεται στην ομάδα και το ότι δουλεύει το μοντέλο Σα Πίντο στην κερκίδα και Ντομίνγκες στον πάγκο με την ομάδα να κοντρολάρεται δεν το σκεφτόμαστε. Περιμένουμε να μειωθεί η ποινή. Αν όχι συνεχίζουμε κανονικά. Δεν κάναμε καμιά σκέψη έστω και αν ακούστηκαν διάφορα. Θα τον υπερασπιστούμε με δικό μας δικηγόρο και έρχεται και δικηγόρος του προπονητή από την Πορτογαλία».

Για τη σχέση με τον Σα Πίντο: «Είναι αρκετά καλή η σχέση με τον Σα Πίντο. Μας λείπει το εύκολο τέρμα και αυτό θέλουμε να το λύσουμε άμεσα. Το δουλεύει ο προπονητής, η συνεργασία είναι άψογη, γνωρίζαμε τον εκρηκτικό χαρακτήρα του, αν και είναι διαφορετικό να το ζεις από κοντά, όμως δεν διστάσαμε να πάρουμε τον προπονητή και δεν το μετανιώσαμε καθόλου».

Ποιες ομάδες είναι φαβορί για τον τίτλο; «Οι ομάδες που είναι εκεί κοντά και θα παραμείνουν κοντά είναι τα φαβορί. Οι συνάδελφοι σας έχρισαν φαβορί. Χρίσαμε φαβορί ομάδες που είδαμε ότι υστέρησαν, χρίσαμε προπονητές καθηγητές και προφεσόρους. Τα κρίνουν όλα χωρίς να μιλήσεις, βγάζουν ειδήσεις αναληθείς και γι’ αυτό αποφασίσαμε να μην μιλάμε πολύ. Οι ομάδες που θα διεκδικήσουν είναι αυτές που είναι σήμερα από την 1η μέχρι την 7η θέση».

Ο ΑΠΟΕΛ θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα; «Βεβαίως και θα το διεκδικήσει, το έκανε και τα προηγούμενα δύο χρόνια μέχρι την προτελευταία αγωνιστική. Μόνο τη χρονιά που ήμασταν στο β’ γκρουπ δεν το διεκδικήσαμε και ούτε θέλω να σκέφτομαι εκείνη τη σεζόν. Έχει τρία χρόνια να πάρουμε τίτλο και δεν μπορεί ο ΑΠΟΕΛ να συμβιβάζεται με αυτό. Στόχος του ΑΠΟΕΛ είναι οι τίτλοι και οι βιωσιμότητα μέσω των ευρωπαϊκών ομίλων. Αυτό είναι το χειρότερο από όλα. Από το 2016 το λέω ότι ο ΑΠΟΕΛ θα άντεχε ένα χρόνο εκτός Ευρώπης. μας κατακρίνουν ότι δεν ρίχνουμε το μπάτζετ αλλά ήρθαν οι άλλοι, μας βρήκαν και μας ξεπέρασαν Μένουμε για τέταρτο χρόνο εκτός Ευρώπης. Τα έσοδα μας είναι 6-7 εκατομμύρια και το μπάτζετ είναι 13 εκατομμύρια. Ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός κατά 7-8 εκατομμύρια τον χρόνο. Στα τέσσερα χρόνια είναι κοντά στα 32 εκατομμύρια. Δουλεύουμε για να βρίσκουμε τις λύσεις. Κάνουμε λάθη, έχουμε στενότητα, δεν το κρύψαμε ποτέ. Να διερωτηθούν κάποιοι πως τα βγάζει πέρα ο ΑΠΟΕΛ. Είναι θυσίες μελών του συμβουλίου, κάποιων διεργασιών του ΑΠΟΕΛ».

Πόσο είναι το φετινό μπάτζετ; «Κάθε χρόνο είναι μειωμένο κατά 800.000 – 1.000.000 ευρώ. Είναι κοντά στα 11,5 εκατομμύρια».

Θα βγει η χρονιά στο οικονομικό; «Η χρονιά θα βγει με δυσκολίες, όπως βγήκαν οι προηγούμενες τρεις σεζον. Έχουμε κάποιες καθυστερήσεις».

Νιώθετε γεμάτος από τη θητεία σας στον ΑΠΟΕΛ; «Έχω να προσφέρω ακόμα όσο είμαι εκεί. Όταν αποφασίσει η πλειοψηφία των μετόχων να αλλάξει η διοίκηση θα πάω στο σπίτι μου. Δεν είναι κοτσιανιασμένη η θέση. Έχω προσκαλέσει όποιον θέλει και έχει τους πόρους να βγάλει τον ΑΠΟΕΛ από την κατάσταση να κοπιάσει και να μας αναλύσει το πλάνο. Εργαζόμαστε για το μεγαλείο του ΑΠΟΕΛ».

Υπάρχει αντιπολίτευση στον ΑΠΟΕΛ; «Το να έχει κάποιος αντίθετη άποψη ναι, αντιπολίτευση όχι. Πριν μερικά χρόνια είχαμε όταν βρέθηκε μια ομάδα που προσπάθησε να αναλάβει, δεν προχώρησε και είμαστε εκεί».

Το πλάνο της διοίκησης: «Το πλάνο της διοίκησης είναι, μικρότερης ηλικίας ποδοσφαιριστές και εκμετάλλευση των ακαδημιών του ΑΠΟΕΛ. Η χρονιά μπορεί να βγει με δυσκολίες. Έχουμε κάποιες καθυστερήσεις στους ποδοσφαιριστές, έπειτα από συνεννόηση με τους ποδοσφαιριστές, προς το παρόν υπάρχει κατανόηση. Δεν είναι εύκολο, να έχουμε έλευση ρευστότητας όμως δεν θα αφήσουμε τον ΑΠΟΕΛ να μην είναι πρωταγωνιστής. Με προσωπικές κινήσεις και θυσίες τα καταφέρνουμε ως ομάδα».

Για τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ και την κριτική: «Υπάρχει κόσμος που δεν είναι υπέρ μου, δεν με ενοχλεί αυτό πλέον. Με ενοχλούσε η κακόβουλη κριτική. Δεν μπορώ να είμαι αρεστός σε όλους. Δεν μπορεί ο κόσμος να έχει παράπονα με τόσους τίτλους, τι να πουν οι άλλοι; Έχουμε πάει κάτω, όμως θα επανέλθουμε, θα μπούμε σε ομίλους».

Εάν κουράστηκε ο ίδιος και για το κεφάλαιο επενδυτής: «Κούραση υπάρχει λόγω του οικονομικού, όμως είμαστε ενωμένοι ως διοίκηση και προσπαθούμε να βρίσκουμε τις λύσεις. Έχουμε πλάνο και όραμα. Θέλουμε τίτλους και ευρωπαϊκούς ομίλους. Αντέχουμε, όμως εάν υπάρχει κάτι άλλο στο οικονομικό θα το δούμε, πάντως το προσπαθούμε πολύ. Θέλουμε σύμμαχο, συνέταιρο ή ιδιοκτήτη στον ΑΠΟΕΛ. Έψαχνα κάποιον εδώ και πέντε χρόνια να βάλει χρήματα στον ΑΠΟΕΛ. Οι προσπάθειες και τα ταξίδια, δεν έχουν προχωρήσει, φεύγω και απόψε από την καρέκλα μου. Δεν έχω κόλλημα. Θέλουμε όποιος έρθει να διασφαλίσει το Σωματείο και την Εταιρεία, όμως δεν είναι απλό. Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως τη δεδομένη χρονική στιγμή για το λειτουργικό του ποδοσφαιρικού τμήματος. Για να έρθει κάποιος και να πάρει μερίδιο του ΑΠΟΕΛ πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα πράγματα».

Ποιο είναι το χρέος του ΑΠΟΕΛ; «Το χρέος του ΑΠΟΕΛ είναι γύρω στα 32 εκατομμύρια ευρώ, όμως δεν είναι άμεσα που πρέπει να τα πληρώσουμε ως ομάδα. Ένα μέρος είναι προς το Κράτος, άλλα είναι προς μέλη του συμβουλίου και γνωρίζετε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι… δανεικά και αγύριστα. Το χρέος είναι δύσκολο σε διαχείριση, αλλά το αντιμετωπίζουμε καλά, δεν μπορεί ο ΑΠΟΕΛ να πτωχεύσει σε καμία περίπτωση. Το χρέος αυξήθηκε με τη μη παρουσία σε ευρωπαϊκούς ομίλους».

Θα πτωχεύσει το ΑΠΟΕΛ; Ανησυχούν κάποιοι φίλοι της ομάδας: «Δεν θα πτωχεύσουμε, δεν μπορεί το ΑΠΟΕΛ να πτωχεύσει. Υπάρχουν οι άνθρωποι που θα διατηρήσουμε την λειτουργία»

Τι λάθη έγιναν και έφτασε το χρέος σε αυτά τα επίπεδα; «Δεν θα έπρεπε να ξεφεύγαμε σε θέματα συμβολαίων και μετεγγραφών. Σε κάποιες αποδεσμεύσεις ίσως να έπρεπε να περιμένουμε περισσότερο για να πάρουμε αποφάσεις».

Οι οφειλές προς το σωματείο είναι τακτοποιημένες; «Όχι, είναι καθυστερημένες τα τελευταία δύο χρόνια. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο συμβούλιο του σωματείου γιατί υπάρχει άψογη συνεργασία. Δίνουμε ένα ποσό, δεν είναι το συμφωνημένο»

Για το γήπεδο: «Το είπα ξανά και στην συνέλευση και στα ΜΜΕ. Είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Έχει ολοκληρωθεί η τεχνοοικονομική μελέτη σε επενδυτή που ενδιαφέρεται και περιμένουμε την απάντηση του μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν είπα ποτέ ότι στα 100χρονο θα είναι τελειωμένο το γήπεδο. Είπαμε ότι ελπίζουμε μέχρι το 2026 να είναι προχωρημένα τα έργα για το στάδιο. Αν δεν υπάρξει θετική απάντηση από τον επενδυτή τότε ξανά από την αρχή. Ο επενδυτής καλύπτει το 50%. Τα υπόλοιπα είναι από μια επιδότηση από το κράτος και από την εταιρεία».

To μεγαλύτερο λάθος σας πιο ήταν; «Το μεγαλύτερο λάθος ήταν που συναίνεσα επί καιρό κορωνοϊού να διακοπεί το πρωτάθλημα. Πίστευα ότι ήταν το καλύτερο να γίνει. Εκ των υστέρων λέω ότι κάναμε λάθος. Δεν κρύβομαι ποτέ πίσω από το δάκτυλο μου. Ήμασταν τρίτοι στη βαθμολογία και είχαμε παιχνίδι με την Ανόρθωση που αν το κερδίσαμε να ανεβαίναμε στην 2η ή την 1η θέση»

Το όραμά σας: «Είναι το γήπεδο και η επίλυση του οικονομικού προβλήματος»

Γιατί ΑΠΟΕΛ εναντίον όλων; «Γιατί αυτό ισχύει. Γιατί ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε ότι δεν κατάφερε να πετύχει άλλη ομάδα. Είναι μια άλλη κατηγορία ανθρώπων ο ΑΠΟΕΛ και καταπολεμάται από όλους. Αυτό μας ενώνει τους ΑΠΟΕΛίστες. ‘Έχει παραγίνει το πράγμα. Το ΑΠΟΕΛ πολεμήθηκε και από την διαιτησία. Είχαμε έντονα παράπονα τις τελευταίες δύο σεζόν. Μας δικαίωνε ο τηλεοπτικός φακός αλλά δεν άλλαζε κάτι».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ