Πετρίδης: Το παράπονο, τα ερωτήματα του, αποκαλύψεις για γήπεδο και μετεγγραφές

Καλεσμένος στην εβδομαδιαία εκπομπή «Χωρίς VAR», στo Cablenet Sports 1, στην οποία παραχωρούν συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παράγοντες του αθλητισμού και ποδοσφαιριστές, ήταν ο πρόεδρος της Εταιρείας ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομος Πετρίδης.

Στις πρώτες του τοποθετήσεις αναφέρθηκε στην κατάσταση της υγείας του φροντιστή του Αρχάγγελου, Αντωνάκη Λουκά, ο οποίος είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα: «Η “καρδιά” των αποδυτηρίων, είχε τροχαίο χθες το απόγευμα. Τραυματίστηκε και είναι στην εντατική σε καταστολή Με τις ευχές όλων των ΑΠΟΕΛιστών εύχομαι να το ξεπεράσει. Έγραψε τη δική του ιστορία στον ΑΠΟΕΛ περισσότερο από κάθε άλλο».

Σε ό,τι αφορά στη θέση του ΑΠΟΕΛ για το αν πρέπει να επαναρχίσει το πρωτάθλημα, είπε: «Από την πρώτη στιγμή, είχαμε πει ότι προέχει το θέμα υγείας για τον οποιοδήποτε στη μικρή χώρα που ζούμε και βλέποντας τα γεγονότα, πήγαμε αρκετά καλά. Κληθήκαμε να πάρουμε θέση στις αρχές του προβλήματος και είπαμε πως προέχει η υγεία. Ιδιαίτερα στη μικρή χώρα που ζούμε και ευχόμασταν όσο πιο γρήγορα να περάσει. Τονίσαμε πως πρώτος μας στόχος είναι αν το επιτρέψουν οι συνθήκες να τελειώσει το πρωτάθλημα. Πιστεύουμε ακράδαντα πως θα το διεκδικήσουμε με καλές πιθανότητες γιατί γνωρίζουμε την ομάδα μας και το βαθύ ρόστερ που έχουμε. Είναι το πλεονέκτημά μας. Ο ΑΠΟΕΛ δεν έχει ερωτηθεί αν θέλει να συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Ο ΑΠΟΕΛ δεν πήρε θέση. Είπαμε πως θέλει να τελειώσει στο γήπεδο. Βλέποντας όμως τον ιό, η ΚΟΠ έχει αποτεθεί στο Υπουργείο για να πάρει διευκρινήσεις για το πως θα είναι οι προπονήσεις και πως θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Δεν ήρθε στην αντίληψη μου η όποια απάντηση. Η ΚΟΠ θέλω να πιστεύω πως αύριο θα μας θέσει και τις προδιαγραφές αυτές για να μπορέσουμε να επανέλθουμε. Θέλω να πω κάτι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια δεδομένα της καθημερινότητας (μάσκες, γάντια, αποστάσεις). Εδώ είναι που μπαίνουν ερωτήματα και πρέπει να απαντηθούν για να διασφαλίζεται η υγεία των παικτών μας. Την περασμένη εβδομάδα η Κυβέρνηση είπε οι προπονήσεις θα αρχίσουν 18 του Μάη χωρίς αποδυτήρια και φυσιοθεραπευτές. Και ρωτώ. Όλοι αυτοί που λένε πως μπορούν να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, πως μπορεί μια ομάδα να κάνει μια ομάδα προετοιμασία 4-5 εβδομάδες και να παίξει; Πως μπορεί με αυτές τις συνθήκες να προετοιμαστεί μια ομάδα που θα πρέπει να προπονούνται 25 παίκτες, 6-7 φροντιστές και όχι μόνο».

Για το γεγονός ότι υπάρχει προθεσμία μέχρι τις 20 Ιουλίου για να δηλωθούν οι ομάδες στην Ευρώπη: «Αυτή η ημερομηνία έχει μπει στη τηλεδιάσκεψη της εκτελεστικής της UEFA και είπαν όσοι θα παίξουν από τον πρώτο γύρο, 16 και κάτω, να δηλωθούν ως τις 20 Ιουλίου. Οι άλλες χώρες έχουν άλλη ημερομηνία».

Αναφορικά με τα συμβόλαια των παικτών, επεσήμανε: «Δεν ξέρουμε και τι θα συμβεί με τα συμβόλαια, με τους δανεισμούς που λήγουν, με τις μετεγγραφές και όλα αυτά. Επίσης είναι το ξεκίνημα των πρωταθλημάτων. Είχαμε κάποιο πρωτάθλημα να δώσει ημερομηνία; Το ανέβαλε η Γερμανία για άλλες δυο βδομάδες. Αντίθετα εφτά χώρες το σταμάτησαν οριστικά. Πολύ δύσκολα θα δούμε χώρα να ξεκινά». Και σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα απάντησε: «Αυτό δείχνει πως θέλουμε να τελειώσει το πρωτάθλημα. Πάνω σε αυτό κάναμε την πρόταση. Υπάρχει μια διαφορά στα ποσοστά. Θα επανέλθουμε στο θέμα μετά την απόφαση της συνέλευσης. Οι ομάδες δε θα πάρουν την απόφαση, θα τοποθετηθούν. Βέβαια οι ομάδες έχουν τον εκπρόσωπό τους και δεν κρύβομαι δε θα πει άλλα ο δικός μας από εμάς. Εφόσον ακουστούν όλες οι απόψεις και από τους εμπειρογνώμονες, το ζήτησε η ΚΟΠ, τότε θα κρίνουμε και θα τοποθετηθούμε».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση και τι πιστεύει: «Για το πρωτάθλημα είναι συγχυσμένα τα πράγματα. Σήμερα είχαμε τη διαφωνία για το άνοιγμα των σχολείων. Είπε άλλα η κυβέρνηση και άλλα ο επιδημιολόγος. Είναι λίγο μπάχαλο. Πρέπει να πάρει απαντήσεις η ΚΟΠ. Να πάω ένα βήμα μπρος, στα παιχνίδια. Κάποιοι όροι του πρωτοκόλλου λένε πως στα παιχνίδια ίσως να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποδυτήριο της ομάδας που θα είναι έδρα και οι παίκτες θα πάνε με τα δικά τους αυτοκίνητα. Δηλαδή αν παίζουμε με την ΑΕΛ στη Λεμεσό να πάνε με τα δικά τους αυτοκίνητα οι παίκτες. Αυτό κατάλαβα. Ξέρω πως έχει δοθεί το πρωτόκολλο στην ΚΟΠ. Η θέση μας είναι πως ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να κερδίσει το πρωτάθλημα αν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Το θέλουμε στο γήπεδο».

«Ρωτώ τον ΠΑΣΠ. Μπορεί να μου εγγυηθεί ότι σε περίπτωση που επαναρχίσουν προπονήσεις και αγώνες δε θα πάθει τίποτα κάποιος παίκτης από τον ιό; Αν το πάθει, ποια θα είναι η θέση του ΠΑΣΠ έναντι στον ποδοσφαιριστή και πως θα είναι το μέλλον μιας ομάδας με  κρούσματα. Ζούμε σε ένα νησί και τα πάντα ακούγονται. Δε μένει τίποτα κρυφό. Ο ΑΠΟΕΛ είναι υπέρ της ολοκλήρωσης εντός του αγωνιστικού χώρου του πρωταθλήματος. Λένε πως ο ΑΠΟΕΛ θέλει να γλιτώσει τα λεφτά. Διαβεβαιώνω πως κάνουν μεγάλο λάθος. Ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να ανταποκριθεί με δικά του αποθέματα είτε των μετόχων του. Άσχετα αν έχει υποστεί ζημιά ύψους 2,5 εκατομμυυρίων αυτούς τους μήνες. Δε δέχομαι από κανένα να διαβάλλει τον ΑΠΟΕΛ και θέλω να περάσει το μήνυμα και προς τους παίκτες μου. Μαύρη και σκανδαλώδης θα είναι η επανέναρξη και μετά διακοπή αν υπάρξει πρόβλημα. Εγγυάται στους παίκτες του πως δε θα υπάρξει επίπτωση; Δεν μας απαντήθηκε. Για μένα, δεν αναγνωρίζω τον ΠΑΣΠ. Δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο και δεν έχει το δικαίωμα να εκπροσωπεί κανέναν παίκτη. Εγώ τους έχω συμφωνημένους με τα δικά μου δεδομένα και θα τα επανεξετάσουμε για το θέμα του ΠΑΣΠ επειδή το αναφέρει».

Για την ανάρτηση Ντε Βινσέντι: «Του Ντε Βινσέντι όπως και του κάθε Ντε Βινσέντι ξεκαθαρίσαμε την επιθυμία της διοίκησης να τελειώσει το πρωτάθλημα και την πίστη πως θα το κερδίσουμε. Είναι εσωτερικό θέμα και θα το δούμε στο συμβούλιο και αναλόγως θα πράξουμε. Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του να τοποθετείται. Πριν τοποθετηθώ θέλω να δω το πρωτόκολλο».

Για τις θέσεις της Ανόρθωσης και της ΑΕΚ που εξέφρασαν και επίσημα την επιθυμία τους για επανέναρξη του πρωταθλήματος, είπε: «Μπορώ να πω πως είχαμε αρκετές διασκέψεις όλοι μαζί και μετά χωριστήκαμε σε γκρουπ. Κυρίως για τα συμβόλαια. Μετά προέκυψαν και άλλες συζητήσεις για άλλα θέματα όπως η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Ανταλλάξαμε απόψεις. Δεν μπορώ να πω πως είχαμε μεγάλο χάσμα εκτός από την Ανόρθωση που ισχυρίζεται πως μπορούμε να παίξουμε. Η Κυβέρνηση δεν έδωσε πρόσταγμα μπαίνει η μπάλα στη σέντρα. Είπε 18 Μαίου να προπονηθούν οι παίκτες. Αν προπονηθούμε ομαδικά και με αποδυτήρια και όλα, να δούμε πότε θα παίξουμε. Όλες οι άλλες ομάδες έχουν άλλη προσέγγιση».

Αναφορικά με τις πληροφορίες που θέλουν αύξηση των ομάδων από 12 σε 14, είπε: «Είναι παρερμηνεία πως με 12 ομάδες είναι καλύτερο το πρωτάθλημα. Αυτό είναι ή επειδή έκαναν καλές ομάδες οι άλλοι δυο; Δεν είναι ο αριθμός των ομάδων το θέμα. Αν διακοπεί το πρωτάθλημα, θέλω να ακούσω με ποιους όρους θα διακοπεί και με ποιους όρους αρχίζει το πρωτάθλημα. Το επόμενο θα είναι πολύ πιο δύσκολο να τελειώσει. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα μετεγγραφικά, με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αν θα είναι μειωμένα τα ποσά και με κόσμο. Εμείς καυχιόμαστε πως έχουμε 8000 εισιτήρια διαρκείας που προεισπράτταμε Ιούνιο και Ιούλιο και πορευόμασταν μέχρι Νοέμβριο. Αυτή τη στιγμή θα τα στερηθούμε και αυτά. Ποια θα είναι τα μπάτζετ και ποια η ποιότητα;».

Για την συμφωνία που έχει ο ΑΠΟΕΛ με την Cablenet, είπε: «Με όλο το θάρρος, αν μπορείτε να απαντήσετε, παγιοποιήθηκε η πληρωμή σας; Ναι; Ευχαριστώ πολύ».

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά στο ενδεχόμενο που ομάδα να μείνει εκτός ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωησης, είπε: «Πέρσι είπα πως ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να αντέξει με εκείνο το μπάτζετ μέχρι και φέτος, μια σεζόν εκτός ομίλων. Έγινε πέρσι και αποδείξαμε πως αντέξαμε. Φέτος θα έχουμε πολλά προβλήματα που θα πρέπει να βρούμε τις λύσεις. Μπορώ να πω πως μπορούμε να βρούμε τις λύσεις. Δεν ξέρω πόση θα είναι η ζημιά αν δεν μπούμε, γιατί δεν ξέρω τα δεδομένα αυτής της χρονιάς. Τρομάζω και φοβάμαι για την επόμενη χρονιά αν δεν έχουμε σπόνσορες, αποκοπές από τα τηλεοπτικά και τα εισιτήρια διαρκείας. Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια και θέλουμε τολμηρές αποφάσεις. Θα πρέπει να το κατανοήσουν και οι υπάλληλοι, κυρίως οι ποδοσφαιριστές, και ο κόσμος».

Αναφορικά με το μέλλον του Μαρίνου Ουζουνίδη, σημείωσε: «Ανακοινώνω προσυμφωνία με Ουζουνίδη μένουν λεπτομέρειες. Βάλαμε και όριο στο μπάτζετ για την νέα σεζόν. Είναι προφορική συμφωνία και καταλήξαμε ότι θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί. Την επόμενη εβδομάδα θα τα πούμε και από κοντά και θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις».

Για το γηπεδικό: «Ήταν ένα όνειρο ζωής του κάθε ΑΠΟΕΛίστα. Ευτυχήσαμε φέτος και αναθέσαμε σε οικονομικό οίκο να μας κάνει μια μελέτη. Το δώσαμε σε οίκο του εξωτερικού για τη μελέτη. Για κατασκευή και συντήρηση. Βγήκε και ερωτηματολόγιο από τους κατόχους loyalty. Βγήκαμε και σε διαγωνισμό μέσω αρχιτεκτονικού γραφείου στην Κύπρο. Μεγάλο γραφείο αλλά καλύτερα να μην πω ονόματα. Πήραμε συμβουλές και από την UEFA. Βγήκαμε σε διεθνή διαγωνισμό για concept plans του γηπεδικού με τις προδιαγραφές που βάλαμε. Καταλήξαμε στους πέντε, μετά στους δυο και τώρα τα μελετάμε. Μας παρουσιάστηκαν το Δεκέμβριο. Θα ερχόντουσαν μέσα Μαρτίου για τα τελικά και στη συνέλευση να τα παρουσιάζουμε. Χωρητικότητα 14,500 με προοπτική να αυξηθεί με ακόμα 5600. Στόχος το 2021 να ξεκινήσει και σε δυο χρόνια να τελειώσει. Μας πήρε πίσω η πανδημία, όμως πιστεύω πως όταν όλοι οι συντελεστές επαναλειτουργήσουν και με καθυστέρηση ίσως ενός χρόνου, να το υλοποιήσουμε. Δεν είναι υποσχέσεις. Κανένας κακόπιστος δεν μπορεί να μας πιστώσει ως διοίκηση ή προσωπικά εμένα Είναι στην Κοκκινοτριμυθιά».

Αναφερόμενος στα λάθη που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, ανέφερε: «Είχα πει πως το παρακάναμε με τις αλλαγές προπονητών. Θεωρώ πως ήταν δεδομένη μέχρι και του κυρίου Ντολ. Το λάθος ήταν πως πήγαμε σε άλλη σχολή, τη Νορβηγική, με τον Κάρε. Ήταν το μεγάλο λάθος που κάναμε και δε διστάζω να πω πως ήταν προσωπικό μου λάθος γιατί ήμουν έντονος. Ίσως να ήταν καλύτερα να ερχόταν από τότε ο Μαρίνος και να ήταν διαφορετικά τα πράγματα τώρα. Το παραδεχόμαστε και προχωρώ. Όλες οι άλλες αλλαγές, το αποτέλεσμα εδώ και εφτά χρόνια μας δικαιώνουν. Φέτος το Καλοκαίρι, ακόμα και ο πιο έντονος επικριτής μου, ήταν ικανοποιημένος. Είτε με Πάβλοβιτς, Άλεφ κ.α. Στην πορεία δεν πήραμε αυτά που αναμέναμε. Όχι μόνο όσους ήρθα φέτος αλλά και όσους ήταν πέρσι. Δεν είμαι ικανοποιημένος από Τάμαρι, Ντέβι γνωρίζοντας ποιοι είναι. Ή τον Εφραίμ. Περιμέναμε περισσότερα. Είναι η ώρα της ομάδας του ΑΠΟΕΛ που αποδίδει. Μπορούμε να στεφθούμε για όγδοη σερί χρονιά πρωταθλητές».

Σε ότι αφορά στα του ρόστερ για τους δανεικούς που αγωνίζονται στον ΑΠΟΕΛ, για τον Ζαχίντ που επιστρέφει από τον δανεισμό του στον Παναθηναϊκό και για ενδεχόμενες προτάσεις σε παίκτες που ανήκουν στην ομάδα, είπε τα ακόλουθα: «Για τους Άλεφ, Πάβλοβιτς και Μάτιτς υπάρχουν ρήτρες, αλλά δεν υπάρχει θέμα να συζητήσουμε σε τέτοια ποσά. Αν θέλουμε να κρατήσουμε κάποιον, θα το κάνουμε σε πολύ διαφορετικά ποσά. Για τον Ζαχίντ υπάρχει ρήτρα, μίλησα μαζί του για να δω αν είναι καλά. Θα επιστρέψει Κύπρο και είναι στα πλάνα μας. Αν έρθει όμως μια καλή πρόταση, δε θα αρνηθούμε. Δεν ήρθε πρόταση για τον Τάμαρι, μόνο βολιδοσκόπηση. Μόνο για τον Σόουζα είχαμε και είναι επιτυχία που τον δώσαμε σε αυτό το ποσό. Συζητάμε καθημερινά με το τεχνικό τιμ για μετεγγραφές, ήταν και κ. Χατζηλούκας στη Βραζιλία. Η πρώτη μας μετεγγραφή είναι του Κωνσταντίνου Αποστολάκη. Λήγει το συμβόλαιο. Είναι ένας νεαρός παίκτης, 21 ετών που θα εγγραφεί στον κατάλογο Β’, πρόκειται για μια πολύ καλή περίπτωση».

Για τον Βάσο Ηλιάδη, ο οποίος προ μηνών είχε εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από το Δ.Σ: «Υπήρξε μια επιφύλαξη για επαγγελματικούς λόγους αλλά συνεχίζει ο κ. Ηλιάδης. Δεν ξέρω αν θα προκύψει κάτι στο μέλλον».

Κλείνοντας έστειλε και το δικό του μήνυμα ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ: «Θέλω να διαβεβαιώσω τον κάθε ΑΠΟΕΛίστα πως όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, το συμβούλιο εργάζεται με τους λειτουργούς για να βρει εκείνες τις λύσεις να ορθοποδήσει. Δε θα έχει επιπτώσεις ώστε να κινδυνέψει ο ΑΠΟΕΛ».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ