aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΟμόνοια: Οι 14 τελευταίοι πράσινοι θριαμβευτές

Ομόνοια: Οι 14 τελευταίοι πράσινοι θριαμβευτές

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Πριν από πέντε χρόνια και εννιά ημέρες, η Ομόνοια θριάμβευσε επί του ΑΠΟΕΛ με 3-0. Νίκη που έμελλε να ήταν η τελευταία επί του συμπολίτη της ώς σήμερα. Την 6η Απριλίου 2013, το «τριφύλλι» άνθισε στο ΓΣΠ και οι φίλοι του έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας. Οι πρωταγωνιστές έτυχαν θερμών εκδηλώσεων από τους εκστασιασμένους οπαδούς των νικητών. Τι κάνουν, όμως, σήμερα οι 14 ποδοσφαιριστές, που υπέγραψαν την τελευταία πράσινη επιτυχία σε «αιώνιο» ντέρμπι; Το «Goal» έψαξε και βρήκε την απάντηση.

Άλλοι είναι παλαίμαχοι, άλλοι αγωνίζονται είτε σε δυνατά είτε σε υποβαθμισμένα πρωταθλήματα, άλλος βρίσκεται στα αζήτητα και μόνο λίγοι παραμένουν ακόμα στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Μοναδικός στο υφιστάμενο έμψυχο δυναμικό που ξέρει πώς είναι να νικάς στο πρωτευουσιάνικο ντέρμπι, ο Δημήτρης Χριστοφή. Θα μπορούσε να συμπεριλαμβανόταν και ο Ρενάτο Μαργκάσα, αν δεν τον έθετε προσφάτως εκτός ομάδας ο πρώην προπονητής της Ομόνοιας, Ιβάιλο Πέτεφ.

Από εκεί και πέρα, σε πρωταθλήματα Α’ Κατηγορίας αγωνίζονται άλλοι έξι ποδοσφαιριστές, κάποιοι σε πιο δυνατά και ορισμένοι σε χαμηλότερου επιπέδου. Ο Ζοσέ Μορέιρα υπερασπίζεται την εστία της πορτογαλικής Εστορίλ, ο Μάρκο Σοάρες αγωνίζεται στην ΑΕΛ, ο Γιουβάλ Σπούνγκιν στη Μακάμπι Τετ Αβίβ, ο Λεάντρο Μαρκολίνι στη Φερεντσβάρος, ο Γιώργος Εφραίμ στον ΑΠΟΕΛ και ο Ρασίντ Αλαμπί στη Βίκινγκουρ (Φαρόε).

Έπειτα συναντάμε δύο αμυντικούς, οι οποίοι είναι αντίπαλοι στην πορτογαλική Γ’ Κατηγορία. Ο Ζοάο Πάουλο Αντράδε είναι πρωταθλητής με τη Μαρινιένσε, ενώ ο ποδοσφαιριστής που τον αντικατέστησε σε εκείνο το ντέρμπι, Ντάνιελσον Φερέιρα, ανήκει στη Σαλγκέιρος. Σε Γ’ Κατηγορία αγωνίζεται και ο Άντονι Σκαραμοντσίνο, ο οποίος βρίσκεται στο ρόστερ της γαλλικής Λαβάλ 2.

Στα αζήτητα βρίσκεται από τον περασμένο Ιανουάριο ο Αντρέ Άλβες, όταν τέθηκε εκτός Ανόρθωσης, ενώ δύο ποδοσφαιριστές είναι πλέον παλαίμαχοι. Πρόκειται για τους Νούνο Ασίς και Φρέντι ντος Σάντος. Όσο για τον «αρχιτέκτονα» της τελευταίας νίκης της επί του ΑΠΟΕΛ, Τόνι Σαβέφσκι, μετά την αποχώρησή του από την Ομόνοια δεν εργάστηκε ξανά ως πρώτος προπονητής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ