aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΟμόνοια και ΑΚΕΛ τάχθηκαν υπέρ του ΑΠΟΕΛ και η Κυβέρνηση εναντίον!

Ομόνοια και ΑΚΕΛ τάχθηκαν υπέρ του ΑΠΟΕΛ και η Κυβέρνηση εναντίον!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΙΜΟΣ ΠΑΦΙΤΗΣ

Στη σημερινή εποχή το σενάριο να τεθούν αντιμέτωπες μία κυπριακή με μία τουρκική ομάδα σε παιχνίδι ευρωπαϊκής διοργάνωσης ακόμα και σε εθνικό επίπεδο σε αρκετά αθλήματα δεν είναι δα και τόσο απομακρυσμένο.

Για περίπου 30 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή το 1974, όμως, κάτι τέτοιο έμοιαζε αδιανόητο. Το 1986 οι αναμετρήσεις του ΑΠΟΕΛ με την Μπεσίκτας για το Κύπελλο Πρωταθλητριών (μετέπειτα Τσάμπιονς Λιγκ) δεν διεξήχθησαν καθώς η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επέτρεψε στους γαλαζοκίτρινους της Λευκωσίας να λάβουν μέρος.

Εν τέλει, το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα σε κυπριακή και τουρκική ομάδα διεξήχθη το 1991 με την Εθνική Κύπρου Ανδρών Καλαθόσφαιρας να αντιμετωπίζει την αντίστοιχη της Τουρκίας για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ, με το παιχνίδι να πραγματοποιείται στην Ελβετία. Εκ τότε ακολούθησαν πάμπολλες αναμετρήσεις σε σωματειακό, εθνικό και ατομικό επίπεδο σε αρκετά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το χάντμπολ, το τένις και τον στίβο.

«Παγωμάρα» στην κλήρωση

Ο ΑΠΟΕΛ με γκολ του Ίαν Μουρς κερδίζει 1-0 την Ελσίνκι στο Μακάρειο στις 17/9/1986 και βάζει βάσεις πρόκρισης στον β’ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Στον επαναληπτικό της Φινλανδίας οι πρωταθλητές Κύπρου πέρασαν δύσκολες στιγμές, όμως πήραν το εισιτήριο της πρόκρισης με ήττα 3-2. Σκόρερ για τον ΑΠΟΕΛ οι Ιωάννου και Προκόπη.

Αρχές Οκτώβρη, ο ΑΠΟΕΛ μαθαίνει τον αντίπαλό του στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Με το άκουσμα του ονόματος επικράτησε «βουβαμάρα» σε όλη την Κύπρο: Μπεσίκτας…

12 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και τις μνήμες ακόμα νωπές από την βαρβαρότητα του κατακτητή προκαλούσε τρόμο και μόνο η σκέψη μίας τέτοιας αναμέτρησης. Οι αντιδράσεις προέρχονταν κυρίως από την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου, παρά τους αθλητικούς φορείς. Μάλιστα, η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ ήταν υπέρ της διεξαγωγής του αγώνα και κατακρίθηκε για την επιμονή της. Το σενάριο διεξαγωγής των δύο αναμετρήσεων σε ουδέτερο γήπεδο που προτάθηκε από την κυπριακή πλευρά κατόπιν πιέσεως της τότε Κυβέρνησης του Σπύρου Κυπριανού δεν το αποδέχθηκαν οι Τούρκοι.

Ήταν η πρώτη φορά, μετά το 1963, όταν και ξεκίνησαν να παίζουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα οι κυπριακές ομάδες, που μια εκπρόσωπος της Μεγαλονήσου θα αντιμετώπιζε μια τουρκική ομάδα. Η είδηση προκάλεσε σοκ σ’ όλο το νησί.

Ο Τύπος της εποχής διχάστηκε: άλλοι έλεγαν ναι, άλλοι όχι. Η μη αναγνώριση της κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο «Αττίλας», το πώς θα πάει στην Τουρκία η ομάδα, το πώς θα γυρίσει, τι συνθήκες θα βρει επί τουρκικού εδάφους, όλα αυτά απασχολούσαν τον Τύπο, τους παίκτες, τον πρόεδρο, τα στελέχη.

Σε συνεδρία του στις 16 Οκτωβρίου το διοικητικό συμβούλιο του ΑΠΟΕΛ, υπό την προεδρία του Μιχαλάκη Ζιβανάρη αποφάσισε πως η ομάδα θα παραταχθεί κανονικά στο γήπεδο για τη διεξαγωγή των αγώνων με την Μπεσίκτας. Στο πλευρό των γαλαζοκιτρίνων, όπως σημειώνει ο Τύπος της εποχής, τάχθηκε η Ομόνοια, το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

Την ίδια άποψη είχαν τόσο η ΚΟΠ, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα, όμως μετά από πιέσεις του Αρχιεπισκόπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού και τα κόμματα της Κυβέρνησης (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αναβληθούν οι αγώνες. Λέγεται πως η θρησκευτική ηγεσία απείλησε τον ΑΠΟΕΛ πως θα του έπαιρνε το οίκημα και το προπονητικό κέντρο, τα οποία είναι σε γη της εκκλησίας.

Η πίεση του Αρχιεπισκόπου άλλαξε την στάση και της Κυβέρνησης που επικαλέστηκε στη συνέχεια λόγους ασφαλείας για να μην διεξαχθούν οι αγώνες. Ο ΑΠΟΕΛ δεν ταξίδεψε ποτέ στην Κωνσταντινούπολη για το πρώτο παιχνίδι που ήταν ορισμένο στις 22 Οκτωβρίου 1986 και η ΟΥΕΦΑ κατακύρωσε το ματς με 3-0 υπέρ των Τούρκων και τιμώρησε τον ΑΠΟΕΛ με διετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αν και στη συνέχεια η ποινή μειώθηκε στον ένα χρόνο.

Στο γήπεδο η Μπεσίκτας, 7 χιλιάδες Τούρκοι πανηγύριζαν

Την ημέρα του αγώνα, η Μπεσίκτας παρατάχθηκε στο γήπεδο και σε αυτό υπήρχαν περίπου 7 χιλιάδες φίλαθλοι, οι οποίοι πανηγύριζαν ξέφρενα. Παρουσία του διαιτητή και παρατηρητή της ΟΥΕΦΑ μπήκε στο γήπεδο κανονικά, αναμένοντας τον ΑΠΟΕΛ, το οποίο δεν εμφανίστηκε ποτέ και αφού χαιρέτησαν τον κόσμο έκανε προπόνηση υπό τις ζητωκραυγές των Τούρκων στις εξέδρες. Για την ιστορία να πούμε ότι η Μπεσίκτας αποκλείστηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης από τη Ντιναμό Κιέβου με δύο ήττες, 0-5 και 0-2.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ