aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΟμόνοια - ΑΠΟΕΛ: Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν

Ομόνοια – ΑΠΟΕΛ: Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Aπό τα γεννοφάσκια του το ντέρμπι ανάμεσα σε Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ έκανε κάτι περισσότερο από τη μισή Κύπρο να αναστενάζει. Από την περίοδο 1953-54, που καταγράφεται η πρώτη τους συνάντηση μέχρι σήμερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά…

Ναι, τα ντέρμπι ανάμεσα σε Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ δεν διεξάγονται πια στο ανεπαρκές παλιό ΓΣΠ ή το πεπαλαιωμένο Μακάρειο. Ναι, σήμερα οι οπαδοί μαθαίνουν σε χρόνο ρεκόρ αν ήταν πέναλτι ή οφσάιντ, μέσω των sms. Ναι, σήμερα μπορείς μετά το ντέρμπι να ανεβάσεις δικά σου βίντεο στο youtube. Ναι, σήμερα φεύγοντας από το γήπεδο, μπορείς στο αυτοκίνητο να διαβάσεις μέσω του κινητού σου πώς περιγράφουν οι ιστοσελίδες το ματς. Ναι, στην μοντέρνα εποχή η χορογραφία (choreo) κλέβει την παράσταση στις εξέδρες (τουλάχιστον ίσχυε πριν μπει στη ζωή μας η κάρτα οπαδού). Ναι, σήμερα υπάρχει απευθείας τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη, ενώ παλιά άκουγες μόνο το δεύτερο ημίχρονο από το ραδιόφωνο του ΡΙΚ και τον αείμνηστο Ντίνο Κωνσταντινίδη. Ναι, σήμερα οι ξένοι που αγωνίζονται στην «αιώνια» μάχη είναι κατά κανόνα περισσότεροι.

Διαβάστε επίσης: Ο «Μάλε», ο «Βάκου», ο Χαπέσιης, ο Μακρίδης και τα στριγκ (vids)

Όλα αυτά λίγη σημασία έχουν για τον τρόπο που οι οπαδοί των δύο ομάδων αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτού του ματς είτε βρίσκονται στις εξέδρες του γηπέδου, είτε όχι. Οι νικητές του αιώνιου ντέρμπι θα αισθάνονται πάντοτε Ρωμαίοι κατακτητές και οι ηττημένοι σαν άλλοι Αντώνιοι που αποχαιρετούν την Αλεξάνδρεια…  Ο απόηχος θα είναι πάντοτε ο ίδιος, έστω και αν σήμερα μπορείς να τον αντιληφθείς και μέσω του facebook.

Από το ΓΣΠ στο Μακάρειο

Στην πρώτη φωτογραφία η Ομόνοια κάνει την είσοδό της για ένα «αιώνιο» ντέρμπι της δεκαετίας του ’70. Η διάταξη των οπαδών τότε ήταν κάπως έτσι: Στο κέντρο οι επίσημοι, αριστερά της κεντρικής οι φανατικοί των «πρασίνων» (φαίνονται στα δεξιά της φωτό) και αριστερά οι φανατικοί του ΑΠΟΕΛ.

Διαβάστε επίσης: «”Θύμωσα” τον Κοντολεύτερο, σκόραρε με ΑΠΟΕΛ και με πίκαρε»

Το ένα πέταλο, αυτό πίσω από τον Γιαπανά, καλυπτόταν στην πλειονότητά του από φίλους της Ομόνοιας και το απέναντι, αυτό πίσω από τον Κυριλλή, από φίλους των «γαλαζοκιτρίνων».Το σκηνικό από την περίοδο 1978-79 μεταφέρθηκε στο νεόδμητο τότε Μακάρειο. Στη δεκαετία του ’80 από τη μέση της κεντρικής εξέδρας και δεξιά, μέχρι και το μισό πέταλο δίπλα καταλαμβανόταν από οπαδούς του ΑΠΟΕΛ. Όλο το υπόλοιπο γήπεδο, όμως, ήταν ντυμένο στα πράσινα. Η δεκαετία του ’90 άλλαξε άρδην τα δεδομένα, αφού σημαδεύτηκε από τη μεγάλη των οπαδών του ΑΠΟΕΛ επιστροφή και η διάταξη σιγά-σιγά έφτασε το πενήντα-πενήντα…

Το… μοντέρνο, κλασικό ντέρμπι

Η πρώτη δεκαετία του 2000 χαρακτηρίστηκε από την ανέγερση του νέου ΓΣΠ. Από τα τσιμέντα και τα συρματοπλέγματα του παλιού ΓΣΠ και του Μακαρείου, περάσαμε σε πιο κυριλέ εποχή. Τα πάντα είναι μοντέρνα, από τις εγκαταστάσεις μέχρι και τα δημοσιογραφικά θεωρεία, ενώ οι εξέδρες καλύπτονται από άνετα καθίσματα. Υπάρχουν αίθουσες για επίσημους προσκεκλημένους, καφετερία και πολλά άλλα κομφόρ. Βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία δεν είναι σε θέση να χαλάσουν την… πολεμική ατμόσφαιρα της μητέρας των μαχών του κυπριακού ποδοσφαίρου. Όσο για τη διάταξη των οπαδών στις κερκίδες, πέρασε από δύο φάσεις.

Στα πρώτα χρόνια οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ καταλάμβαναν τη μισή κεντρική εξέδρα, το νότιο πέταλο (οργανωμένοι) και τη μισή ανατολική. Αυτοί της Ομόνοιας έπαιρναν το άλλο μισό γήπεδο, με τους οργανωμένους να βρίσκονταν στη βόρεια. Από τα μέσα της δεκαετίας αποφασίστηκε να αλλάξει αυτό. Ο γηπεδούχος παίρνει την κεντρική, ο φιλοξενούμενος την ανατολική, ενώ οι μόνες «αξίες» που παραμένουν σταθερές στη δεύτερη δεκαετία είναι η νότια και η βόρεια, με τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να είναι μισοάδειες εξαιτίας της απουσίας των οργανωμένων οπαδών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ