aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΟμόνοια – ΑΠΟΕΛ: Ο πλανήτης έχει… ζωή και ελπίδα

Ομόνοια – ΑΠΟΕΛ: Ο πλανήτης έχει… ζωή και ελπίδα

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Ήρθε στον ΑΠΟΕΛ στη χειρότερη ίσως περίοδο του την τελευταία εικοσαετία. Πολύ πιθανόν, μάλιστα, να περνούσε συχνά απ’ το μυαλό του το… γνωστό «μα πού ήρθα;». Ωστόσο, είναι ο άνθρωπος που έδωσε «ζωή» στον ΑΠΟΕΛ της σεζόν 2020-21. Ο λόγος για τον 22χρονο Φακούντο Σαμπάλα, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του στην πρόκριση επί της Ομόνοιας στους «4» του Κυπέλλου Coca-Cola. Ο 22χρονος Αργεντινός αριστερός οπισθοφύλακας, ήταν στη σωστή θέση κι έκανε τη σωστή ενέργεια στο 81’. Έστειλε την μπάλα στο πλεκτό του Φαμπιάνο και ταυτόχρονα τους φίλους των γαλαζοκιτρίνων στον… πλανήτη ελπίδα. Ελπίζουν, πλέον, βάσιμα, ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μια θέση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας σεζόν. Κυρίως χάρις στο χρυσό γκολ του Σαμπάλα, για τον οποίο ο Σάββας Πουρσαϊτίδης ανέφερε «μπορεί να παίξει πολύ καλύτερα».

Με βάση την εικόνα του επαναληπτικού (στο πρώτο ματς οι δύο ομάδες εξήλθαν ισόπαλες 1-1), ο ΑΠΟΕΛ άξιζε την πρόκριση 100%. Χωρίς ίχνος υποτίμησης της προσπάθειάς του, σε αυτό ενδεχομένως να βοήθησαν και οι πολλές αλλαγές της Ομόνοιας στο αρχικό σχήμα. Ούτε οι Πρόδρομος Πετρίδης και Σάββας Πουρσαϊτίδης δεν μπορούσαν να ονειρευτούν ένα τόσο μεγάλο «δώρο» από τον Χένινγκ Μπεργκ. Με απλά λόγια ο Νορβηγός τεχνικός άλλαξε τα 9/11 της ενδεκάδας των πρασίνων, και χρησιμοποιήθηκαν στην 11άδα μόνο οι Φαμπιάνο και Λούφτνερ! Όπως ο ίδιος ανέφερε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ακολουθεί το ντέρμπι με την ΑΕΛ, το Σάββατο. Το γεγονός ότι πήραν φανέλα βασικού, παίκτες οι οποίοι έχουν μήνες ολόκληρους να πάρουν αγωνιστικά λεπτά, σίγουρα επηρέασε την ομάδα του κ. Μπεργκ. Δεν είχε ρυθμό, δεν είχε ποιοτική ανάπτυξη, δεν είχε ευκαιρίες, είχε παίκτες που δεν βοήθησαν καθόλου και σε τελική ανάλυση, η ήττα με 1-0 ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να πάρει.

Η κυριαρχία του ΑΠΟΕΛ ήταν εμφανέστατη σε ολόκληρο το α’ ημίχρονο. Με Ζαχίντ σε μεγάλα κέφια σφυροκόπησε ανελέητα την εστία του Φαμπιάνο με όλους τους τρόπους κι ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος στις στατικές φάσεις. Κι όταν ο Βραζιλιάνος  τερματοφύλακας δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, η εστία των πρασίνων είχε άλλον έναν… ισάξιο φύλακα άγγελο. Χωρίς υπερβολή, οι «αποκρούσεις» του Τζιωνή επί της γραμμής σε δύο περιπτώσεις ήταν εφάμιλλης αξίας με αυτές του Φαμπιάνο. Χοντρά – χοντρά, στο πρώτο 45λεπτο, οι γαλαζοκίτρινοι θα μπορούσαν να σκοράρουν πέντε- έξι φορές με πρωταγωνιστές τους Ζαχίντ, Κλωναρίδη, Σάντος και Ενσούε, ενώ ζήτησαν πέναλτι σε δύο περιπτώσεις, αλλά διαιτητής και VAR είπαν «όχι».  Στο αντίστοιχο διάστημα η Ομόνοια ήταν ανύπαρκτη δημιουργικά και στη μοναδική φορά που… απείλησε η φάση ήταν ως μη γενόμενη, αφού προηγήθηκε οφσάιντ!

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΕΛ: Δεν είναι λίγο να παίζεις την -αλλαγμένη έστω- Ομόνοια σαν τη γάτα με το ποντίκι

Στην επανάληψη, το γήπεδο δεν ήταν τόσο κατηφορικό για τον ΑΠΟΕΛ. Η Ομόνοια κέρδισε κάποια μέτρα και βελτίωσε το ποσοστό κατοχής της (για λίγο από το 29% στο 34%), αλλά με εξαίρεση το δοκάρι του Τζιωνή στο 75’ δεν δημιούργησε ούτε μία ευκαιρία. Οι γαλαζοκίτρινοι δεν είχαν τον ίδιο επιθετικό οίστρο, όπως στο α’ μέρος. Στο 76’ έχασαν μια καταπληκτική ευκαιρία (ο Εντονγκαλά εντελώς μόνος, ενώ είχε δύο επιλογές τους Γκάρνερ και Κατσαντώνη έκανε «ήρωα» τον Λανγκ, ο οποίος έδιωξε σε κόρνερ) και λίγο αργότερα ο Φακούντο Σαμπάλα έγραψε ιστορία. Ο Μπεργκ προσπάθησε να διορθώσει τις ανορθογραφίες με αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αλλά ήταν πλέον αργά…

Διαβάστε επίσης: Ομόνοια: Αποτυχία με υπογραφή του Μπεργκ και δύο δρόμοι 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ