Ο… βηματισμός στο Άμστερνταμ

Το πάθημα του ΠΑΟΚ μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό για τον ΑΠΟΕΛ…

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Στο μυαλό πολλών, πρόκριση του ΑΠΟΕΛ επί του Άγιαξ παρέπεμπε σε ναυτικό κόμπο, από αυτούς που δεν λύνονται ούτε με… προσευχές. Αφέλεια ή κάτι άλλο, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Έρικ ντεν Χαχ είδε το «τυρί» στο ΓΣΠ, αλλά όχι και τη «φάκα» του συναδέλφου του. Ο κόμπος ξέσφιξε, γεννώντας αυτομάτως πολλά συναισθήματα και ελπίδες. Προσοχή, όμως, ας είμαστε ρεαλιστές ενόψει του επαναληπτικού.

Οι Ολλανδοί εντός έδρας θα παρουσιαστούν πολύ διαφορετικοί και ασφαλώς, πολύ πιο απαιτητικοί μπροστά σε 50.000 και πλέον φιλάθλους τους. Και στο λεγόμενο σετ παιχνίδι και στην κόντρα επίθεση. Ιδιαίτερα στο δεύτερο σκέλος «σκοτώνουν». Κάπως έτσι ισοπέδωσαν τον ΠΑΟΚ. Ο Τόμας Ντολ,  έχει πλήρη αντίληψη για τον τρόπο παιχνιδιού του Άγιαξ, τα δυνατά του σημεία και το λιγότερο που μπορεί να ζητήσει είναι η ισορροπία στις γραμμές και να μη δοθεί η δυνατότητα στον αντίπαλο να παίξει στην κόντρα επίθεση.

Εννοείται πως υπάρχουν και τα αδύναμα σημεία, πάνω στα οποία θα επενδύσουν οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ, αλλά θα φροντίσουν να μην αιφνιδιαστούν και μετά να «χτυπήσουν». Αν το κάνουν όπως πήγε να το πράξει ο ΠΑΟΚ, μπορεί να βρεθούν εκτός πρόκρισης χωρίς να το καταλάβουν. Όπως, δεν το πήρε χαμπάρι ο ΠΑΟΚ. Ο «Αίαντας» μπορεί να σε… ξεράνει στο πι και φι.

Ειδικά εάν χάσεις τη συγκέντρωσή σου ή πεις «τον  έχω». Ο Άγιαξ μπορεί σαν ομάδα να μην είναι η ίδια με πέρσι, αλλά δεν παύει να στερείται ποιότητας. Στη φάση που βρίσκεται φέτος θα έλεγε κανείς ότι η άμυνα και γενικότερα η ανασταλτική λειτουργία είναι το προβληματικό κομμάτι του. Ο ΑΠΟΕΛ μέσα στο «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» δεν θα έχει λόγο να βγει μπροστά και να ρισκάρει. Πίσω θα καθίσει και θα περιμένει. Για το λόγο αυτό χρειάζεται υπομονή και ανάπτυξη όλου του επιθετικού ρεπερτορίου που διαθέτουν οι πρωταθλητές μας, για να δημιουργήσουν κάτι καλό στην επίθεση. Σε αυτό ξεχωριστή θέση έχουν οι στατικές φάσεις. Πέρα από κάθε αμφισβήτηση εκεί είναι που έχουν θεματάκια οι Ολλανδοί. Θα ήταν ευχής έργο, η μαχητικότητα του ΑΠΟΕΛ στον αέρα να του δώσει πλεονέκτημα και οι παίκτες του «Αίαντα» υποχρεωτικά να ρισκάρουν πολύ περισσότερο.

Εν κατακλείδι: Ο δρόμος για την… ευτυχία στο ποδόσφαιρο δεν έχει μαγικά φίλτρα, αλλά δουλειά, αφοσίωση, υπομονή και πίστη. Η αλλαγή προπονητή στον ΑΠΟΕΛ συνέβαλε ώστε να ανακαλύψουν αρκετοί παίκτες τις κρυμμένες τους δυνατότητες, καταβάλλοντας όση προσπάθεια απαιτείτο για να ανατραπεί το σκηνικό και η ευρωπαϊκή πορεία να επεκταθεί έως τον Δεκέμβριο. Οπότε, όποια και να είναι η κατάληξη της μάχης στην Ολλανδία, ο Θρύλος είναι ήδη κερδισμένος. Κανείς δεν θα τον κατηγορήσει εάν αποκλειστεί από τον Άγιαξ, αν και οι πρωταθλητές μας θα πουλήσουν ακριβά το τομάρι του. Αυτό είναι, βεβαίως, το μόνο σίγουρο.