aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΟ τραπεζικός υπάλληλος που έγινε «ψαράς» παικτών και φλερτάρει με τον ΑΠΟΕΛ

Ο τραπεζικός υπάλληλος που έγινε «ψαράς» παικτών και φλερτάρει με τον ΑΠΟΕΛ

Η θέση του Τεχνικού Διευθυντή στον ΑΠΟΕΛ θα είναι αυτή που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα βρει πρώτα τον κάτοχό της, αφού οι επαφές τις διοίκησης των γαλαζοκιτρίνων με τους εκλεκτούς έχουν προχωρήσει αρκετά. Ως πρώτο φαβορί για πρόσληψη στο συγκεκριμένο πόστο παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή ο Άρναρ Γκρέταρσον, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο και μάλιστα παρακολούθησε τον αγώνα Σούπερ Καπ, ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ.

Ποιος είναι όμως ο Ισλανός τεχνικός διευθυντής που απασχολεί τους γαλαζοκίτρινους. Ανατρέξαμε στο αρχείο μας και εντοπίσαμε ένα παλαιότερο ρεπορτάζ του «Goal», στο οποίο παρουσιάζεται η ζωή του Αρναρ Γκρέταρσον κατά τη διάρκεια και μετά το πέρασμά του από την ΑΕΚ Αθηνών. Το παραθέτουμε αυτούσιο…

Διαβάστε επίσης: Τι διδάσκει η ιστορία στον ΑΠΟΕΛ…

Αλλά παιδιά της γενιάς του είχαν ως χόμπι το ψάρεμα, ως παραδοσιακά ισλανδόπουλα. Ο Αρναρ Γκρέταρσον προτίμησε να… ψαρεύει τους αντιπάλους του και να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο.

Πήγε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1997 για λογαριασμό της ΑΕΚ, ύστερα από πρόταση του γνωστού μάνατζερ Πασχάλη Παπαδόπουλου. Ο τελευταίος τον είχε προτείνει στον Αντρέα Σταματιάδη, ο οποίος ταξίδεψε στην Ισλανδία για να τον παρακολουθήσει αγωνιζόμενο με τη φανέλα της Λεϊφτούρ. Μάλιστα, σε εκείνο το ταξίδι, που είχε διαρκέσει 42 ώρες και χρειάστηκαν να διανυθούν και 500 χιλιόμετρα οδικώς από το αεροδρόμιο μέχρι το Ρέικιαβικ, ο Σταματιάδης συνοδευόταν από τον τότε προπονητή των ακαδημιών της ΑΕΚ, Γιάννη Καραγιάννη, ο οποίος ήξερε αγγλικά και μπόρεσε να συνεννοηθεί με τον παίκτη.

Διαβάστε επίσης: Ενδιαφερόμενος για τον ΑΠΟΕΛ ο Φρανσέσκ Αρναού

Ένα παιχνίδι ήταν αρκετό για να πειστούν οι δύο άντρες πως αυτή η «φτηνή» επιλογή μπορεί να αποδειχθεί… λαβράκι για την Ενωση, όπως και έγινε. Βλέπετε, ο Γκρέταρσον ήταν από τους μέσους που έβλεπε γήπεδο, έπαιζε με το μυαλό και ήταν πολύ αθόρυβος και πειθαρχημένος. Ο 25χρονος τότε κεντρικός μέσος έγινε αποδεκτός σε κλίμα έντονης αμφισβήτησης. Βλέπετε, το βιογραφικό του δεν έπειθε τους οπαδούς της ΑΕΚ. Αλλωστε, τόσο οι φίλαθλοι όσο και η ίδια η ομάδα προσπαθούσαν τότε να βρουν τη χαμένη τους ταυτότητα από τη μετακόμιση του Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό. Παρ’ όλα αυτά, με το ήρεμο και μεστό παιχνίδι του, την απλότητα, τις σωστές τοποθετήσεις και το αδιάκοπο τρέξιμό του ο Γκρέταρσον κατάφερε να αποτελέσει βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της «κιτρινόμαυρης» ενδεκάδας και ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας.

Διαβάστε επίσης: «Πέρασα ωραία στον ΑΠΟΕΛ, απολαμβάνω την παρουσία του Μπολτ»

Παρέμεινε στην ΑΕΚ για τρία χρόνια και μάλιστα πρόλαβε τρεις διαφορετικές διοικήσεις. Η πρώτη αυτή του Κούγια με μεγαλομέτοχο τον Τροχανά, ακολουθεί η αλλαγή του Οκτώβρη του 1997 με τον Λάκη Νικολάου και την Εnic, για να αναλάβει ένα χρόνο αργότερα το μάνατζμεντ ο Μελισσανίδης με πρόεδρο τον Γενεράκη. Ακολουθεί το 1999 η Nedment με τις διοικήσεις των Μαματζή και Σιρχάουζ, με τον Γκρένταρσον να ολοκληρώνει την καριέρα του με τα κιτρινόμαυρα το 2000. Μέχρι τότε είχε συνεργαστεί αρχικά με τον Ντιμιτρίου στον πάγκο, για να ακολουθήσουν διαδοχικά οι Στεπάνοβιτς, Μπλαχίν, Τουμπάκοβιτς και Παθιακάκης.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΕΛ: Στην Κύπρο οι νέοι υποψήφιοι

Το καλοκαίρι του 1998 και ενώ έχει πραγματοποιήσει πολύ καλή χρονιά έρχεται η αμφισβήτηση για τον Γκρέταρσον. Μάλιστα, ο τότε προπονητής του, Στεπάνοβιτς, είχε δηλώσει πως ο Ισλανδός «είναι σαν το χιόνι που λιώνει», για να δείξει πως είναι παίκτης που δεν έχει διάρκεια. Η άφιξη του Ακη Ζήκου ήταν αυτή που ουσιαστικά σήμανε το τέλος του Γκρέταρσον με τα κιτρινόμαυρα, με τον Ελληνα άσο να κερδίζει την εμπιστοσύνη του προπονητή του και τον Ισλανδό να μένει στον πάγκο. Ο Γκρέταρσον πήγε στην Ελλάδα στα 25 του χρόνια και τότε ο γιος του, Ζίγκι, ήταν ήδη 6 ετών. Ο συνονόματος με τον γιο του αδερφός του ήταν ο πρώτος Ισλανδός που ήρθε στην Ελλάδα και αγωνίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 στον μεγάλο Ηρακλή των Χατζηπαναγή και Κωφίδη.

Διαβάστε επίσης: Ούτε σεντ…

Όταν επέστρεψε στην Ισλανία, επειδή εκεί το ποδόσφαιρο είναι ερασιτεχνικό έπιασε δουλειά σε τράπεζα για να βγάζει τα προς το ζην. Μάλιστα, η τράπεζα Landsbanki όπου εργαζόταν ο Αρναρ αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα και πέρασε υπό κρατικό έλεγχο προκειμένου να μην πτωχεύσει. Δέκα χρόνια αργότερα ήρθε η ώρα της επιστροφής του Γκρέταρσον στην Ελλάδα και την αγαπημένη του ΑΕΚ, την οποία όμως υπηρέτησε από το πόστο του τεχνικού διευθυντή για δύο σεζόν. Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του είχαν να που πως πρόκειται για ένα καταπληκτικό παιδί, μορφωμένο και με πανεπιστημιακό πτυχίο στις οικονομικές επιστήμες, με πολύ καλή αντίληψη για το ποδόσφαιρο, με ιδέες και γνώσεις πολύ πιο πάνω από το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην πατρίδα του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ