aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛO Προύντζος για το θέμα δημιουργίας γηπέδου από τον ΑΠΟΕΛ

O Προύντζος για το θέμα δημιουργίας γηπέδου από τον ΑΠΟΕΛ

Με αφορμή τις δηλώσεις του Πρόδρομου Πετρίδη για τη δημιουργία γηπέδου από πλευράς ΑΠΟΕΛ, ο πρώην υπεύθυνος Επικοινωνίας της ποδοσφαιρικής εταιρείας, Χαράλαμπος Προύντζος, τοποθετήθηκε επί του θέματος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook.

Aναλυτικά τα όσα έγραψε:

“Η δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου από την ΑΕΚ Λάρνακας είναι τεράστιο επίτευγμα. Ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος πόσο γρήγορα και συστηματικά τούτο υλοποιήθηκε. Όμως είναι αδόκιμη η σύγκριση με τον ΑΠΟΕΛ. Μπορούσε να είχε φτιάξει ο ΑΠΟΕΛ δικό του γήπεδο με τα έσοδα που είχε η ομάδα από το 2009;

Αν και η εύκολη απάντηση είναι “ναι” η πραγματικότητα είναι οτι το γήπεδο για το οποίο συζητάμε απαιτεί πολύ σοβαρά ποσά. Η μελέτη της KPMG ανεβάζει το κόστος στα 23 περίπου εκατομμύρια. Τούτο αφορά γήπεδο κατηγορίας 4, 15.000 θέσεων πλήρως στεγασμένο, σύγχρονο και με πολύ υψηλότερο βαθμό τεχνικής πολυπλοκότητας και πολυτελείας από το γήπεδο της ΑΕΚ. Μιλάμε για ένα γήπεδο πιο υψηλού επιπέδου από το Καραϊσκάκη με μικρότερη χωρητικότητα.

Στην ερώτηση “γιατί υψηλότερου επιπέδου από το Καραϊσκάκη” η απάντηση απλή: για να παρέχει μια γηπεδική εμπειρία κλάσεις ανώτερη από την απογοητευτική εμπειρία που προσφέρει σήμερα το ΓΣΠ. Σε ένα τέτοιο επίπεδο γηπέδου οι μελέτες δείχνουν τα 12.000 εισιτήρια διαρκείας ορατό και απόλυτα εφικτό στόχο. Αυτό σημαίνει αύξηση 4000 εισιτηρίων διαρκείας από το σημερινό αριθμό. Σήμερα ο ΑΠΟΕΛ παίρνει ΜΗΔΕΝ έσοδα από το ΓΣΠ πλην μέρους του τιμήματος του εισιτηρίου. Ναι, καλά ακούσατε. Μηδέν.

Το κεντρικό ερώτημα είναι πόσα χρήματα πρέπει να καταβληθούν ως κεφάλαιο από τον ΑΠΟΕΛ, πόσα από επενδυτές (συμπεριλαμβανομένων και οπαδών, όπως έγινε και με την ΑΕΚ), πόσα από χορηγία του Κράτους/ΚΟΑ και πόσα από άλλες πηγές (π.χ δανειοδότηση). Ο άγνωστος Χ είναι η χορηγία Κράτους/ΚΟΑ.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο ΑΠΟΕΛ θα πρέπει να επενδύσει ένα σοβαρό πόσον και να εξεύρει και τα υπόλοιπα από τις πηγές που ανέφερα ανωτέρω. Οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί του ΑΠΟΕΛ (περίπου 5-7 εκ το χρόνο πλην εσόδων Ευρώπης) καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την επένδυση σε γήπεδο εκτός αν μια ισοσκελισμένη χρόνια (π.χ. φέτος) ακολουθηθεί από είσοδο στους Ομίλους CL.

Εκεί δημιουργείται ένα έσοδο 17εκ το οποίο αρκεί για κάλυψη δυο ελλειμματικών προϋπολογισμών με περίπου 3 εκ να είναι διαθεσιμα για επένδυση σε εγκαταστάσεις. Μόνο μια χρόνια υπήρχε περίπτωση να γίνει αυτό. Το 2011. Το 2014 τα έσοδα από το CL κάλυψαν το πολύ μεγάλο έλλειμμα που προϋπήρχε και το έλλειμμα της επόμενης χρονιάς.

Η ΑΣΤΑΝΑ ήταν μεγάλη τροχοπέδη στους σχεδιασμούς για γήπεδο. Μια μεγάλη ευκαιρία δυστυχώς χάθηκε εκείνη τη συγκυρία. Αν περνούσαμε την Αστανα το 2015 σήμερα το γήπεδο θα ευρισκοταν σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό όμως τέλειωσε και στο ποδόσφαιρο τέτοιες αποτυχίες είναι πιθανές.

Με τη φετινή συγκομιδή βαθμών και τις ενέργειες που γίνονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο, το ιδιόκτητο γήπεδο είναι χειροπιαστή πιθανότητα. Είναι όμως έργο πολύ μεγαλύτερων απαιτήσεων από το ΑΕΚ Αρένα χωρίς ίχνος υποτίμησης προς τον άθλο που πέτυχε η ΑΕΚ. Αν όμως η ΑΕΚ μάζεψε 800.000 από τους οπαδούς που επένδυσαν στο γήπεδο ο ΑΠΟΕΛ πρέπει να έχει πολλαπλάσιο στόχο.

Πιστεύω οτι όταν το πλάνο οριστικοποιηθεί και αποκαλυφθεί, μια συνολική επένδυση 7-10 εκατομμυρίων από εταιρεία και οπαδούς θα είναι απόλυτα εφικτή για να γίνει το γήπεδο πραγματικότητα. Όλοι οι ΑΠΟΕΛΙΣΤΕΣ να συμπαραταχθούμε σε αυτό τον ζωτικής σημασίας στόχο για την ομάδα μας”.

prountzos

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ