aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΟ πρωταθλητής Ευρώπης «Βαρώνος» του ΑΠΟΕΛ

Ο πρωταθλητής Ευρώπης «Βαρώνος» του ΑΠΟΕΛ

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Μία από τις σπουδαιότερες και πιο ιστορικές αφίξεις παικτών στα κυπριακά γήπεδα καταγράφηκε στην αρχή της περιόδου 1993-94 και ήταν για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ. Η τότε διοίκηση Μιχαλάκη Ιωαννίδη είχε αναλάβει το δύσκολο έργο της εξεύρεσης ενός στράικερ εφάμιλλης κλάσης του Σίνισα Γκόγκιτς, ο οποίος είχε πάρει μετεγγραφή στην Ανόρθωση.

Η αρχική επιλογή, ο Βάσκο Γκούνεφ, δεν ήταν αυτός που έψαχναν οι γαλαζοκίτρινοι, οι οποίοι μετά τα πρώτα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια, εντόπισαν λαβράκι: έμαθαν ότι ένα ηχηρό όνομα της μεγάλης των πλάβι σχολής, ο 32χρονος τότε Ντράγκισα Μπίνιτς, έμενε ελεύθερος από τη Σλάβια Πράγας. Δεν έχασαν την ευκαιρία και τον έφεραν αμέσως στον Αρχάγγελο, όπου είχε ήδη μετακομίσει μερικούς μήνες νωρίτερα, ένας άλλος σπουδαίος Σέρβος παίκτης, ο μεσοεπιθετικός Βέσκο Μιχάιλοβιτς.

Ο Μπίνιτς ήταν για χρόνια βασικό μέλος του Ερυθρού Αστέρα, με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1991 με το 5-3 στα πέναλτι επί της Μαρσέιγ. Ο ΑΠΟΕΛ εκμεταλλεύθηκε το τότε -απαράδεκτο- εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας και επειδή η Κύπρος ήταν ένας από τους επιτρεπόμενους μετεγγραφικούς προορισμούς, του έδωσε 100.000 δολάρια ετήσιο συμβόλαιο και τον έντυσε στα γαλαζοκίτρινα. Επρόκειτο για έναν στράικερ που όταν είχε όρεξη, μπορούσε να διαλύσει μιαν άμυνα και να κερδίσει μιαν ομάδα μόνος του.

Με τον διασκελισμό, το μπάσιμο και τη δύναμή του, ο υψηλόσωμος επιθετικός μπορούσε ανά πάσα στιγμή να δώσει τελική πάσα ή να σκοράρει. Επί των ημερών του Τόζα Βεσελίνοβιτς, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η ομάδα της Λευκωσίας, παρότι δεν είχε αρχίσει καλά εκείνη τη σεζόν, έκανε ένα μεγάλο νικηφόρο σερί που λίγο έλειψε να τη φέρει ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου (Απόλλωνα και Ανόρθωση).

Για όσους τον έζησαν από κοντά, εάν ο σκληρός Μπίνιτς δεν ήταν λίγο ατίθασος, εντός κι εκτός γηπέδων, θα μπορούσε να κάνει πράγματα και θαύματα. Όταν έληξε το συμβόλαιό του, διάλεξε το ασιατικό χρήμα για τα τελευταία χρόνια της σταδιοδρομίας του. Για τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ, όμως, θα είναι για πάντα ο θρυλικός «Βαρώνος».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ