aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΟ Πρόδρομος… μονάχα ξέρει

Ο Πρόδρομος… μονάχα ξέρει

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Ο θρίαμβος από την αποτυχία, ειδικότερα στο ποδόσφαιρο, απέχουν ελάχιστα. Φέτος για παράδειγμα στον ΑΠΟΕΛ, ήταν θέμα μερικών μόλις λεπτών στο φινάλε μάλιστα του μαραθωνίου. Και άλλο τόσο σίγουρο είναι πως στον αθλητισμό η ήττα είναι ορφανή, ενώ η νίκη έχει πολλούς πατέρες. Σε άλλη μια σεζόν, η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους γαλαζοκίτρινους, είχε τον δικό της ξεχωριστό πρωταγωνιστή, παίζοντας προφανώς (μπόλικη) «μπαλίτσα» εκτός των τεσσάρων άσπρων γραμμών: Τον πρόεδρο της Εταιρείας ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομο Πετρίδη!

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΕΛ: Ένα κερδισμένο «λαχείο» αξίας 100 χιλιάδων ευρώ

Έκανε το «αγροτικό» του στην πρώτη του θητεία στο τιμόνι του υπερωκεανίου, με πολλά σωστά και αρκετά λάθη. Μα στο δεύτερο πέρασμά του, η θάλασσα τον βγάζει σε άλλο ένα ταξίδι στη στεριά με την κούπα του πρωταθλητή και βεβαίως, τα «φώτα» έπεσαν πάνω του μετά το ιστορικό επίτευγμα της κατάκτησης του έκτου σερί πρωταθλήματος.

Ο οπαδός και ιδιαίτερα στον ΑΠΟΕΛ πάντα κρίνει εκ του αποτελέσματος και ενίοτε η κριτική στις διοικήσεις είναι σκληρή. Ο Πρόδρομος Πετρίδης, άκουσε και προφανώς θα ακούσει πολλά, αλλά αυτό που έχει να λέει είναι ότι με τα λάθη και τις όποιες παραλείψεις, το αποτέλεσμα έως τώρα δικαιώνει απόλυτα για τις επιλογές του. Έστω και αν παίρνει υψηλά ρίσκα. Η αλήθεια είναι πως αυτός και οι συνεργάτες του, έχουν «στηθεί» στον τοίχο από μεγάλη μερίδα του κόσμου. Δέχτηκαν έντονη κριτική, ιδίως ο πρόεδρος, κυρίως για τον προγραμματισμό που γίνεται το καλοκαίρι, αλλά και την οικονομική πολιτική.

Οπωσδήποτε, όμως, στον Πετρίδη απονέμονται τα εύσημα αφού αποτέλεσε σημαντικό κρίκο της αλυσίδας που λέγεται ΑΠΟΕΛ. Εκτός από την αποφασιστικότητά του, έκανε και άλλα πολλά μέσα στη χρονιά, έχοντας τα μάτια συνεχώς ορθάνοιχτα. Έδιωξε τον Μάριο Μπέιν μετά την ήττα στον πρώτο αγώνα με τη Βιτόρουλ (0-1), εξέλιξη που όχι μόνο έσωσε την πρόκριση στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και τη σεζόν. Δεν δίστασε να απομακρύνει τον Γιώργο Δώνη μετά την εκτός έδρας ήττα από τον Απόλλωνα (2-4, 29η αγωνιστική) ώστε να πάρει το πρωτάθλημα και δικαιώθηκε. Κράτησε ενωμένο τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ, τη στιγμή που η απογοήτευση στα αρχικά στάδια των πλέι οφ ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Ο κοινός στόχος της κατάκτησης του πρωταθλήματος μπήκε μπροστά και έγινε οδηγός για όλους, με τον πρόεδρο να είναι ο εκφραστής μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε.

Επιπρόσθετα, οι ποδοσφαιριστές είναι πάντα πληρωμένοι στην ώρα τους, άρα και απόλυτα συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους μέσα στο γήπεδο. Η ψύχραιμη αντιμετώπιση και διαχείριση των αποτυχιών (μέσα στη χρονιά) ήταν επίσης ο οδηγός για τη διατήρηση των κεκτημένων.

Το αν θα παραμείνει για πολλά ακόμη χρόνια στη θέση του, κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Όμως, κανείς, επίσης, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πετυχαίνει στο έργο του έστω κι αν… τζογάρει.

Το χατ-τρικ του προέδρου

Δεν φοβάται να παίρνει ρίσκα ο Πρόδρομος Πετρίδης. Δεν διστάζει να παίρνει πάνω του την κατάσταση, προχωρώντας στα τελευταία στάδια του πρωταθλήματος σε αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας και εν τέλει να δικαιώνεται. Τον Μάιο του 2015, είχε δείξει την πόρτα της εξόδου στον Τόρστεν Φινκ, δίνοντας τα ηνία στους Γκουστάβο Μαντούκα και Μαρίνο Σατσιά. Σε δύο ανθρώπους που δεν είχαν προπονητική εμπειρία, αλλά έφεραν εις πέρας τον στόχο που τους ανατέθηκε. Ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2016, ήταν η σειρά του Τιμούρ Κεσπάγια να απολυθεί και να δοθούν τα ηνία στους Μαρίνο Σατσιά και Γιώργο Κωστή, με τους γαλαζοκίτρινους να κατακτούν και πάλι το πρωτάθλημα. Και φέτος, απέλυσε τον Γιώργο Δώνη στα πλέι οφ και εμπιστεύτηκε τον άπειρο σε πρωταθλητισμό Μπρούνο Μπαλταζάρ, φτάνοντας στην πολυπόθητη Ιθάκη.

Τα σερί και το ιστορικό επίτευγμα

Ο πρόεδρος της Εταιρείας ΑΠΟΕΛ έφτασε τα επτά συνολικά πρωταθλήματα στις δύο θητείες του στον ΑΠΟΕΛ. Συγκεκριμένα κατά την πρώτη του παρουσία πανηγύρισε δύο φορές τον τίτλο (2002, 2004) και στη δεύτερη μετρά πέντε συνεχόμενες (2014, 2015, 2016, 2017, 2018). Ο Πρόδρομος Πετρίδης. ξεπέρασε τις επιδόσεις των ιστορικών προέδρων της Ομόνοιας, Κωστάκη Κωνσταντινίδη και Κώστα Λυμπουρή (πανηγύρισαν έξι φορές τον τίτλο του πρωταθλητή) και έγινε ο δεύτερος πολυπρωταθλητής πρόεδρος στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας. Έβαλε πλέον πλώρη για ένα ρεκόρ που έμοιαζε για δεκαετίες άπιαστο και κατέχει ο εκ των ιδρυτών του ΑΠΟΕΛ, Γεώργιος Πούλιας, ο οποίος οδήγησε την ομάδα της Λευκωσίας σε εννέα τίτλους πρωταθλήματος. Παραλλήλως, έχει στο ενεργητικό του δύο προκρίσεις σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, δύο σε ομίλους Γιουρόπα Λιγκ, ενώ επί προεδρίας του οι γαλαζοκίτρινοι έφτασαν μέχρι και στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ. Κάτι που προφανώς λέει πάρα πολλά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ