aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΟ Πρόδρομος δημιούργησε σχολή…

Ο Πρόδρομος δημιούργησε σχολή…

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Δεν ήταν έκπληξη η αποπομπή του Μάριο Μπέιν. Για την ακρίβεια, έκπληξη θα ήταν η παραμονή του… Ο ΑΠΟΕΛ και ιδιαίτερα ο Πρόδρομος Πετρίδης, έχουν δημιουργήσει σχολή στη διαχείριση κρίσεων παρόμοιας μορφής. Μόλις αρχίσει και στραβώνει το κλίμα, «καληνύχτα κύριε προπονητά»! Κάπως έτσι έφυγαν κι ο Δώνης στην προηγούμενη θητεία του κι ο Φινκ κι ο Πασένσια κι ο Κετσπάγια κι ο Κρίστιανσεν. Προ του φάσματος ενός οδυνηρότατου αποκλεισμού από τη Βιτόρουλ, ο Μάριο Μπέιν είχε τόσες πιθανότητες να παραμείνει όσες να αναλάβει τον… Άγιαξ και να τον οδηγήσει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Διότι κι ο Ολλανδός δεν είναι άμοιρος ευθυνών για τον ακατάσχετο πανικό που κυρίευσε την πλειονότητα της γαλαζοκίτρινης οικογένειας. Εδώ πλήρωσε το μάρμαρο ο Κρίστιανσεν που αναδείχθηκε πρωταθλητής και οδήγησε τον ΑΠΟΕΛ στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ εις βάρος της Μπιλμπάο. Ο Δανός, βέβαια, έχει να περηφανεύεται ότι άρχισε και τέλειωσε τη σεζόν, «επίτευγμα» που έχει να επιδείξει -τα τελευταία χρόνια- μόνο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Το σκηνικό λίγο-πολύ είναι γνωστό και ισχύει στις πλείστες μεγάλες ομάδες του τόπου μας. Μία, δύο, τρεις μέτριες έως κακές εμφανίσεις σε συνδυασμό με ένα κακό αποτέλεσμα κι όλοι πνίγονται σε ένα μισοάδειο ποτήρι νερό. Στον ΑΠΟΕΛ, είναι λίγο χειρότερα τα πράγματα, λόγω όγκου οπαδών, αλλά και λόγω των σπουδαίων σερί επιτυχιών. Όταν κατακτάς το πρωτάθλημα τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν είσαι μονίμως στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, μοιάζει με «έγκλημα» να μην βάλεις πέντε γκολ στην Ντουντελάνζ του Λουξεμβούργου. Κι αν χάσεις από «μία… Βιτόρουλ που ιδρύθηκε πριν από εννέα χρόνια», όχι μόνο θα «πέσουν» τα Social Media, αλλά κι αυτός ακόμη ο Ζούκερμπεργκ που έχει το Facebook θα διερωτάται «μύγα τους τσίμπησε τους Κύπριους;».

Όλα αυτά, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των διοικήσεων των σωματείων που αποφεύγουν τη «σύγκρουση» με τους οπαδούς τους, όπως ο διάολος το λιβάνι. Είναι κανόνας σε 4-5 σωματεία μας. Μόλις η άποψη των οπαδών γίνει «πλειοψηφία», η απαίτησή τους είναι… απόφαση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή για τη διοίκηση Πετρίδη. Η παραμονή Μπέιν θα έμοιαζε με ωρολογιακή βόμβα από την οποία θα κινδύνευε ολόκληρο το οικοδόμημα, μαζί κι οι διοικούντες.

Στον ΑΠΟΕΛ της τελευταίας πενταετίας η απόλυση του προπονητή είναι η εύκολη λύση. Πρωτίστως επειδή η «συνταγή» είναι πετυχημένη κι επιπρόσθετα «λεφτά υπάρχουν»! Οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα το σκεφτόταν διπλά και τριπλά, αλλά στη γαλαζοκίτρινη διοίκηση δεν έχουν τέτοιες επιφυλάξεις λόγω και της διαρκούς εισροής χρημάτων από τα σερί ευρωπαϊκά επιτεύγματα. Συνήθως, το μάρμαρο πληρώνει μόνο ο προπονητής, ενώ και κάποιοι άλλοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Στην περίπτωση των πρωταθλητών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει δυσαρέσκεια και για τον αρχισκάουτερ Χουάνχο Λορένθο, ο οποίος είναι πλέον υπό στενή «παρακολούθηση».

Όλα αυτά, βέβαια, μπορούν να ανατραπούν σε όλα τα επίπεδα αν έρθει η πρόκριση σε βάρος της Βιτόρουλ κι επιτευχθεί ο στόχος της πρόκρισης σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αν μάλιστα είναι στο Τσάμπιονς Λιγκ, σε μερικές εβδομάδες κανένας δεν θα θυμάται ούτε τον Μάριο Μπέιν, ούτε τις δηλώσεις του, ούτε τις εμμονές του…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ