aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΟ «ποιος είναι αυτός;» είναι ο ΜVP του πρωταθλήματος!

Ο «ποιος είναι αυτός;» είναι ο ΜVP του πρωταθλήματος!

TΟΥ ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Το καλοκαίρι του 2005 ο Ολυμπιακός Πειραιώς ανακοίνωνε την απόκτηση του Γιάγια Τουρέ. Ο Ιβοριανός πήγαινε στον Πειραιά με την προοπτική να καλύψει το τεράστιο κενό που άφηνε στη μεσαία γραμμή των ερυθρόλευκων λίγο ενωρίτερα ο Κριστιάν Καρεμπέ. «Μα ποιος είναι αυτός;», «πήραμε έναν άγνωστο επειδή είναι ο αδελφός του Κόλο Τουρέ», ήταν μερικά από τα σχόλια αρκετών στο άκουσμα της είδησης, προτού καν δουν αγωνιζόμενο τον 22χρονο, τότε, ποδοσφαιριστή.

Ο Γιάγια Τουρέ από την πρώτη μέρα που φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα εντυπωσίασε. Σε ένα φιλικό με την Βαλένθια στο «Μεστάγια», στο ανεπίσημο ντεμπούτο του, είχε τέτοια απόδοση που ανάγκασε κόσμο και δημοσιογράφους (Ελλαδίτες και ξένους) να αναρωτιούνται που ήταν αυτός ο ποδοσφαιριστής.

Η πορεία του πανύψηλου μέσου ήταν συνεχώς ανοδική και πολύ γρήγορα είχαν αρχίσει τα αποθεωτικά σχόλια και τα σενάρια πώλησής του. Ο ίδιος σε δηλώσεις του έδειχνε να μην έχει «ταβάνι» στις προσδοκίες του. Δεν φοβήθηκε να πει με σιγουριά ότι θα ξεπεράσει τον αδελφό του (αγωνιζόταν στην Άρσεναλ) και θα γίνει ο κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής.

Διαβάστε επίσης: «Δεν θα φύγει ο Τάαμαρι, είπα στη διοίκηση να περιμένει για μετεγγραφές»

Η ιστορία γνωστή. Ένα χρόνο αργότερα πήρε μετεγγραφή στην Μονακό και από εκεί το καλοκαίρι του 2007 «μετακόμισε» στην Μπαρσελόνα. Ο δεύτερος γιος της οικογένειας Τουρέ (ο μικρότερος Ιμπραήμ Ογιαλά, ο οποίος δοκιμάστηκε ανεπιτυχώς στον Ολυμπιακό Πειραιώς το 2006, πέθανε το 2014 σε ηλικία 29 ετών μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο) σε διάστημα λίγων χρόνων έγινε εκ των κορυφαίων ανασταλτικών μέσων του κόσμου και αναδείχθηκε καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής για τρεις συνεχόμενες χρονιές (2011, 2012, 2013) αγωνιζόμενος στην Μάντσεστερ Σίτι.

13 χρόνια μετά ένα ταξίδι του προέδρου του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομου Πετρίδη στην Ιορδανία μάς έκανε γνωστό… κάποιον Μούσα Αλ-Τάαμαρι. Έναν 21χρονο εξτρέμ τον οποίοι οι γαλαζοκίτρινοι επέλεξαν ως βασικό δεξιό εξτρέμ. Τα… Μέσι της Ιορδανίας ακουγόντουσαν στ’ αυτιά των πλείστων στην Κύπρο ως υπερβολές των συμπατριωτών του.

Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και στην μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου αν ψάξει κανείς τους κορυφαίους Ιορδανούς ποδοσφαιριστές στα ελληνικά η Google σου βγάζει διόρθωση στο Ιoρδανός με άλλες επιλογές όπως Ιρλανδός, Ιρανός ή Γερμανός.

Μιλώντας στο Goal.com.cy ο πρώην επιθετικός της Ομόνοιας και της ΑΕΛ, Λούκας Γκιγκίεβιτς τον περασμένο Μάη δήλωνε με σιγουριά ότι ο αν ΑΠΟΕΛ αποκτήσει τον Τάαμαρι αυτός όχι μόνο θα καθιερωθεί στους γαλαζοκίτρινους, αλλά θα είναι ο κορυφαίος παίκτης του πρωταθλήματος.

Διαβάστε επίσης: Ούτε σελίδα στη Wikipedia δεν υπήρχε για τον Τάαμαρι!

Πριν μας αποχαιρετήσει το 2018 ο Ιορδανός δικαιούται τον τίτλο του ΜVP στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Κουβαλάει στις «πλάτες» του κοτζάμ εξάκις σερί πρωταθλητή λες και ήρθε από άλλο πλανήτη. Και προσέξτε, δεν το κάνει σε ματς με υποδεέστερους αντιπάλους, αλλά σε ντέρμπι με την Ανόρθωση στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», με τον Απόλλωνα και την Ομόνοια.

«Θέλω να γίνω ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο», είπε μετά το ντέρμπι αιωνίων με την Ομόνοια ο Μούσα Αλ-Τάαμαρι. Λόγια από ένα παιδί που όλοι στον «Αρχάγγελο» έχουν να λένε για το πόσο συνεσταλμένος και δουλευταράς είναι. Ποιος, όμως, έχει το δικαίωμα να του απαγορεύσει να ονειρεύεται; Το παρελθόν (σ.σ. περίπτωση Γιάγια Τουρέ) απέδειξε ότι στο ποδόσφαιρο όποιος και να είσαι, απ’ όπου και αν προέρχεσαι αν το αξίζεις θα επιβραβευθείς.

Διαβάστε επίσης: Ντε Βινσέντι: «Έχουμε δύο “ζώα”, προσέχουμε τον Τάαμαρι γιατί μας δίνει λεφτά»

Και τα όσα κάνει στο γήπεδο ο Τάαμαρι ουδέποτε άλλος ποδοσφαιριστής στην ηλικία του τα έκανε στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Ο Ιορδανός βελτιώνεται σε θέματα τακτικής, προσθέτει μυϊκή μάζα και σε συνδυασμό με το αστείρευτο ταλέντο του αφήνει άφωνους συμπαίκτες και αντιπάλους.

Το αν θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο του θα το δείξει ο χρόνος. Πλέον δεν είναι (μόνο) ο «Μέσι» της Ιορδανίας, αλλά και ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κυπριακού πρωταθλήματος και ένας εξτρέμ που έχουν σημειωμένο στο μπλοκάκι τους δεκάδες ατζέντηδες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ