Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος Τραμετσάνι

Είναι για να τρελαίνεσαι με τις αντιδράσεις προς τον Ιταλό τεχνικό του ΑΠΟΕΛ...

TOY ANΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Οι επτά χαμένοι βαθμοί μέσα σε μόλις τέσσερις αγωνιστικές (Αλκή, Πάφος FC, ΑΕΚ) έφεραν αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του. Εκτός αυτού ήρθε και το περιστατικό με τον Εμίλιο Ενσούε για να «διχάσει» τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ. Ο Πάολο Τραμετσάνι, όμως, έριξε «εξάρες» στο ντέρμπι με τον Απόλλωνα και αποθεώθηκε, με τον Πρόδρομο Πετρίδη να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο και να τον σφικταγκαλιάζει. Κίνηση αυθόρμητη ή συμβολική; Τίποτα από τα δύο;

Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι άλλο: Μετά τη νίκη επί της ΑΕΛ (1-0), ο Ιταλός προπονητής μήπως επαναπαύτηκε, τα άφησε όσα στην τύχη, υπερεκτίμησε τις δυνατότητες των παικτών του ή ζόρισε όντως πάρα πολύ το μυαλό του, ώστε να βρει τις καλύτερες λύσεις, με βάση τα πεπραγμένα στις προπονήσεις και το δύσκολο αγωνιστικό πρόγραμμα;

Ρίχνοντας μια ματιά στις αντιδράσεις των οπαδών του ΑΠΟΕΛ, κυρίως, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μετά από τα εν λόγω παιχνίδια, σχηματίζεται η εντύπωση πως δεν μιλάνε για τον ίδιο προπονητή! Δηλαδή, άλλος προετοίμασε την ομάδα για να παίξει με την Πάφος FC, άλλος με την ΑΕΚ και άλλος με τον Απόλλωνα. Αλαλούμ!

Προφανώς αυτός «γύρισε τα χαρτιά» του αρχικού σχήματος σε όλα τα ματς, με τη βασική σημείωση ότι δεν διαφοροποίησε την αγωνιστική φιλοσοφία του. Διατήρησε το σύστημα 3-5-2, με το οποίο διατήρησε για 48 μέρες σε νικηφόρα τροχιά την ομάδα, με εξαίρεση την επαναληπτική αναμέτρηση με τη Δόξα (3-0) λόγω πάρα πολλών απουσιών (4-2-3-1). Επίσης, ουδόλως άλλαξε τη φιλοσοφία του, παραμένοντας πιστός στη γρήγορη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, στην πίεση από ψηλά, στο επιθετικό πνεύμα και στους διεμβολισμούς από τις πτέρυγες. Ανεξαρτήτως προσώπων στην ενδεκάδα, έστω κι αν κάποιοι αισθάνθηκαν παραγκωνισμένοι.

Το ίδιο πλάνο εφήρμοσε ο Πάολο Τραμετσάνι και με την Πάφος FC και εναντίον της ΑΕΚ και κόντρα στον Απόλλωνα. Απλά στα δύο πρώτα ματς τα πράγματα δεν κύλησαν όπως ήθελε και όπως τα σχεδίασε. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο, με την ήττα από τη νίκη (και αντίστροφα) να απέχουν ελάχιστα. Για παράδειγμα, με την ομάδα της Λάρνακας έκανε το 0-2 σε 2-2, με τις αλλαγές να αποδεικνύονται χρυσές. Το ίδιο και το περασμένο Σάββατο στη Λεμεσό. Οι αλλαγές απέδωσαν και το σύνολο έφερε τα κάτω-πάνω (0-1, 2-1).

Εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι πως όταν ο ΑΠΟΕΛ «υποδυθεί» τον ρόλο που διδάσκει ο Ιταλός κόουτς, εύκολα-δύσκολα φτάνει στον στόχο του. Αντιθέτως, όταν το παίξει «κάποιος άλλος» ή καλύτερα ρόλο που του είναι άγνωστος, γίνεται εύκολος στόχος για τον αντίπαλο.

Υ.Γ.: Ο Πάολο Τραμετσάνι δεν είναι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου. Έχει τις στραβές του, όπως η αποχώρηση από τη συνέντευξη Τύπου στο ντέρμπι με την ΑΕΚ χωρίς καν να γίνει μετάφραση και χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις. Αγωνιστικά, οι λανθασμένες επιλογές έως τώρα και όσα μπορούν να του χρεωθούν μειονεκτούν σε σχέση με τα θετικά του.