aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΟ ΑΠΟΕΛ στον κωδικό: Ξεκουρδίστε το ελβετικό ρολόι!

Ο ΑΠΟΕΛ στον κωδικό: Ξεκουρδίστε το ελβετικό ρολόι!

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Οποιοσδήποτε κι αν ισχυριστεί πως η κλήρωση για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ γύρισε την πλάτη στον ΑΠΟΕΛ, μάλλον δεν θα βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Με βάση το εκτόπισμα και το αγωνιστικό βεληνεκές των υποψήφιων αντιπάλων, απέφυγε τα μεγαθήρια και στο διάβα του βρήκε ένα σύνολο, το οποίο κάλλιστα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια. Η Βασιλεία, ασφαλώς, είναι εκ των κορυφαίων κλαμπ στην Ελβετία, με ένα σωρό παραστάσεις στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, ωστόσο εάν ο ΑΠΟΕΛ φορέσει το αστραφτερό ευρωπαϊκό κοστούμι, πραγματοποιώντας δύο πολύ καλές εμφανίσεις, έχει το αγωνιστικό υπόβαθρο για να… ξεκουρδίσει το ελβετικό ρολόι και να εκτοξευτεί στα προημιτελικά της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η τύχη τα έφερε έτσι, ώστε η ευρωπαϊκή πορεία της αντιπάλου του ΑΠΟΕΛ να περνά για δεύτερη σερί αγωνιστική περίοδο από την Κύπρο. Πέρσι, υπενθυμίζουμε, αποκλείστηκε από τον Απόλλωνα στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Κάτι που μοιάζει με παρένθεση καθώς από το 2004 έως σήμερα, η εν λόγω αποτυχία αποτελεί τη μοναδική σε όσες φορές επιχείρησε να «πετάξει» στους ευρωπαϊκούς ομίλους. Εν ολίγοις, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο σταθερών ομάδων στη Γηραιά Ήπειρο.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΕΛ: Ανακοινώθηκαν οι ώρες έναρξης των αγώνων με τη Βασιλεία

Η Βασιλεία, φέτος, ξεκίνησε την πορεία από το Τσάμπιονς Λιγκ. Όπως και ο ΑΠΟΕΛ, δηλαδή. Απέκλεισε την Αϊντχόφεν (2-3, 2-1), αλλά στον 3ο προκριματικό γύρο απέτυχε να προσπεράσει το εμπόδιο της ΛΑΣΚ (1-2, 1-3). Ανασυντάχθηκε, όμως, πραγματοποιώντας εξαιρετική πορεία στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, παρόλο που απουσίαζε το «βαρύ» όνομα (Χετάφε, Κράσνονταρ, Τραπεζούντα). Με τέσσερις νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα, μάζεψε 13 βαθμούς, κόβοντας το νήμα του τερματισμού από την πρώτη θέση.

Διαβάστε επίσης: Πετεβίνος: «Υπάρχουν προπονητές ιεραρχικά πιο ψηλά στη λίστα»

Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές της επιτυχίες ήταν η πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ 1973-1974, ενώ το 2012-2013 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ και τη σεζόν μέχρι τα προημιτελικά το 2013-2014. Επίσης, πήγε μέχρι τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ τις σεζόν 2011-2012, 2014-2015 και 2017-2018.

Η αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ, αν και τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν στέφθηκε πρωταθλήτρια, σε καμία περίπτωση δεν μειώθηκε το… εκτόπισμά της. Πανηγύρισε 20 φορές το πρωτάθλημα, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως από τη σεζόν 2009-10 έως το 2016-17 κατέκτησε οκτώ σερί τίτλους. Η Βασιλεία, όμως, δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο στη λήξασα σεζόν να αμφισβητήσει την ανωτερότητα της Γιανγκ Μπόις, μένοντας αρκετά νωρίς εκτός διεκδίκησης του τίτλου. Η κακή περσινή χρονιά είχε ξεκινήσει από νωρίς, όταν είχε μείνει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων από τον Αύγουστο. Στο τέλος έσωσε τα προσχήματα με την κατάκτηση του κυπέλλου, κερδίζοντας στον τελικό την Τουν.

Αυτή τη στιγμή, η Βασιλεία βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος της χώρας, με 36 βαθμούς, δύο λιγότερους από την πρωτοπόρο Γιανγκ Μπόις. Σε 18 αγώνες μετρά 11 νίκες, τρεις ισοπαλίες και τέσσερις ήττες (το πρωτάθλημα έχει διακοπεί για ένα μήνα). Η χρηματιστηριακή της αξία ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του transfermarkt.

Το προφίλ της Βασιλείας

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Παρά την κακή χρονιά σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, ο 58χρονος Ελβετός Μάρσελ Κόλερ (φωτό)

παρέμεινε στον πάγκο κι έτσι του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία για να φέρει τον σύλλογο και πάλι στην κορυφή. Το καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιό του κι αν δεν τα καταφέρει μοιάζει βέβαιο ότι θα αποχαιρετήσει.

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

Οι επιστροφές παικτών που αγωνίσθηκαν με τη μορφή δανεισμού είναι περισσότερες από τις προσθήκες. Δεν υπήρξε, δηλαδή, μεγάλη κινητικότητα στο μετεγγραφικό παζάρι της θερινής περιόδου. Η πιο «δυνατή» και παραλλήλως δαπανηρή προσθήκη αφορούσε τον Αλντερέτε (1 εκατ. ευρώ). Ξεχωρίζει επίσης η μετεγγραφή του Αντέμι, ο οποίος πέτυχε φέτος 10 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.  Έχασε από το κέντρο της άμυνας τον Σούτσι, ο οποίος πήγε στην Άουγκσμπουργκ.

ΓΗΠΕΔΟ «ΣΤΟΛΙΔΙ»

Έχει ως έδρα το στάδιο Ζανκτ Γιάκομπ-Παρκ, με την κατασκευή του να διαρκεί τρία περίπου χρόνια. Το σύγχρονο αθλητικό κέντρο έχει κατασκευαστεί εντός των διεθνών προδιαγραφών της ΟΥΕΦΑ, κατηγορίας τεσσάρων αστέρων. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 1998 και ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2001. Η χωρητικότητά του είναι 38.512 θέσεων.

Έδρα: Ζανκτ Γιάκομπ-Παρκ

Ιδρύθηκε: 1893

Χρώματα: μπλε-κόκκινο

Παλμερές: 20 πρωταθλήματα, 12 κύπελλα, 1 Λιγκ Καπ

Πιο κάτω το ρόστερ της ελβετικής ομάδας

ΟΝΟΜΑ ΘΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ ΥΠΗΚ.
Ντόρτζε Νίκολιτς Τ 22 Σερβία
Γιόνας Ομλιν Τ 25 Ελβετία
Γιόζεφ Πουκάι Τ 19 Ελβετία
Κων/νος Δημητρίου Α 20 Ελλάδα
Εράι Κομέρτ Α 21 Ελβετία
Σίλβαν Βίντμερ Α 26 Ελβετία
Ομάρ Αλντερέτε Α 22 Παραγουάη
Μπλας Ριβέρος Α 21 Παραγουάη
Φάμπιαν Φράι Α 30 Ελβετία
Ραούλ Πετρέτα Μ 22 Ιταλία
Εμίλ Μπέργκστρομ Α 26 Σουηδία
Ελις Ιζούφι Α 19 Ελβετία
Ιβ Καϊζέρ Α 21 Ελβετία
Λούκα Τσούφι Μ 29 Ελβετία
Ζντράβκο Κουζμάνοβιτς Μ 32 Σερβία
Σαμουέλε Κάμπο Μ 24 Ελβετία
Νόαχ Οκαφόρ Μ 19 Ελβετία
Βαλεντίν Στόκερ Μ 30 Ελβετία
Ερικ Ραμίρες Μ 19 Βραζιλία
Εντόν Ζεγκρόβα Μ 20 Κόσοβο
Γιανίκ Μαρσάν Μ 19 Ελβετία
Κέβιν Μπία Μ 26 Ελβετία
Ταουλάντ Τζάκα Μ 28 Αλβανία
Ρίκι φαν Βόλφσβίνκελ Ε 30 Ολλανδία
Γιούλιαν Φονμόος Ε 18 Ελβετία
Αφιμίκο Πουλούλου Ε 20 Ελβετία
Τίτσαν Τούσι Ε 18 Ελβετία
Αρτούρ Καμπράλ Ε 21 Βραζιλία
Κέμαλ Αντέμι Ε 23 Ελβετία

               

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ