aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Μπάσκετ Κύπρου | Νέα απο το Μπάσκετ στη ΚύπροΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΝικοδήμου: «Στον αθλητισμό έγινα καλύτερος άνθρωπος»

Νικοδήμου: «Στον αθλητισμό έγινα καλύτερος άνθρωπος»

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ

Δεν ήταν λίγοι οι φίλοι της γυναικείας καλαθόσφαιρας, που μάλλον θα ξαφνιάστηκαν από την απόφαση που πήρε η Κούλα Νικοδήμου, για να εγκαταλείψει την ενεργό δράση, παρά το ότι είναι μόλις στα 31 της χρόνια. Όμως, στη ζωή υπάρχουν και άλλες προτεραιότητες και η αλήθεια, είναι ότι η Κούλα Νικοδήμου ταλαντεύτηκε πολύ μέχρι να αποφασίσει.

Με την ευκαιρία της αποχώρησής της, στη συνέντευξη που ακολουθεί, παρουσιάζεται τυχερή από την ενασχόλησή της με το μπάσκετ: «Φεύγοντας από τα γήπεδα, αφήνω πίσω αρκετούς φίλους, τόσες πολλές όμορφες στιγμές που αρκούν για να σκεπάσουν όλες τις απογοητεύσεις, που ευτυχώς δεν ήταν πολλές. Ήμουν τυχερή»! Λίγα λόγια που όμως λένε πάρα πολλά…

-Τι πιστεύεις ότι ήταν αυτό που κέρδισες στα 20 σχεδόν χρόνια της πορείας σου μέσα στα γήπεδα;

«Το πιο σημαντικό, είναι ότι αυτά τα χρόνια με έκαναν καλύτερο ως άνθρωπο. Γνώρισα τόσους πολλούς ανθρώπους και άλλους τόσους διαφορετικούς χαρακτήρες. Από αυτό, έμαθα πολλά. Όπως έμαθα ότι στα παιχνίδια, υπάρχει και η ήττα και όχι μόνο η νίκη. Κέρδισα όμως και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό. Την επίγνωση του πόσο όμορφο είναι να αθλείται ένα παιδί και με την ευκαιρία, καλώ τους γονείς, να βοηθούν τα παιδιά τους να αθλούνται. Από αυτό, μόνο κέρδη για τα παιδιά τους, μπορούν να υπάρξουν. Τα παιδιά, μέσω του αθλητισμού, μαθαίνουν να είναι ταπεινά και να δουλεύουν. Εν κατακλείδι, για μένα αυτά που κέρδισα, αξίζουν περισσότερο από όσα τα τρόπαια που πήρα στην καριέρα μου».

-Αν και αποχωρείς κάπως νωρίς, νιώθεις ότι όλα σου τα καλαθοσφαιρικά όνειρα, εκπληρώθηκαν;

«Πιστεύω πως ναι! Πράγματι νιώθω ότι αποχωρώ γεμάτη, τόσο στο αθλητικό, όσο και στο ηθικό κομμάτι. Όπως είπα πριν, κέρδισα πολλούς φίλους σε αυτόν το χώρο και για μ ένα, το σημαντικότερο, είναι η εκτίμηση που αισθάνομαι ότι κέρδισα από αυτούς τους ανθρώπους».

 

-Αφήνεις πίσω στα γήπεδα πολλές νέες παίκτριες. Θέλεις να πεις κάτι γι’ αυτές;

«Έζησα πολλές όμορφες στιγμές. Εύχομαι, λοιπόν, στις νέες παίκτριες, να ζήσουν και καλύτερες και περισσότερες όμορφες στιγμές από εμένα».

-Στη διαδρομή σου, ένιωσες ποτέ ότι σου έλειψε κάτι;

«Αυτό που είχε λείψει, όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε όλες τις Κύπριες παίκτριες, ήταν η αδρανοποίηση της Εθνικής ομάδας μπάσκετ γυναικών. Σίγουρα στοίχισε πολύ σε όλες μας και δη, στο θέμα της εξέλιξής μας. Όμως για μένα, η συμμετοχή σε δυο διεθνείς διοργανώσεις πανεπιστημιακών αγώνων, καθώς και το πέρασμά μου από την ΑΕΚ, όπου είχα μιαν εξαιρετική -πιστεύω- παρουσία, ήταν τα στοιχεία εκείνα, που αναπλήρωσαν σχεδόν ολοκληρωτικά, αυτό το μεγάλο κενό».

-Μιας και αναφέρθηκες στο κεφάλαιο Εθνική ομάδα Γυναικών, τι έχεις να πεις για την επαναδραστηριοποίησή της;

«Θέλω να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τον πρόεδρο της ΚΟΚ κ. Λούη Δημητρίου, για το γεγονός αυτό! Έχουμε αρκετά ταλέντα ως Κύπρος και δεν πρέπει να πάνε χαμένα. Είδα από κοντά αυτά τα νέα κορίτσια και μπορώ να πω, ότι εκτός από καλές παίκτριες, είναι και πολύ καλοί χαρακτήρες. Τους αξίζει λοιπόν να έχουν ως προοπτική στην καριέρα τους, τη φανέλα με το εθνόσημο».

«Το πιο μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στους γονείς μου»

Με την ευκαιρία της αποχώρησής της η Κούλα Νικοδήμου δεν ξέχασε τους ανθρώπους που τη βοήθησαν περισσότερο: «Θέλω πρώτα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με βοήθησαν στην καριέρα μου. Τον Λάζαρο Παπαδημητρίου, τον Λίνο Γαβριήλ, τη Νικολίνα Κουζή. Για τη Νικολίνα, όπως και για τον Λίνο, θα ήθελα να πω ότι κατάφεραν να πάρουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μου και αυτό, με βοήθησε σε πολύ μεγάλο βαθμό! Ωστόσο, πρέπει να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους τους άλλους προπονητές, από τους οποίους πήρα πράγματα, που με βοήθησαν στην εξέλιξή μου. Μπορώ να πω, ότι είμαι αρκετά τυχερή που πήρα βοήθεια από προπονητές υψηλού επιπέδου. Θέλω όμως να ευχηθώ και στις συμπαίκτριες, όπως και στον προπονητή μου στον Κεραυνό, Χρίστο Στυλιανίδη να πετύχουν ό,τι και στη χρονιά που πέρασε! Όμως, το πιο μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στους γονείς μου! Τους ευχαριστώ για τη θαυμάσια ανατροφή που μου έδωσαν, ενώ ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στον αδελφό μου, με τον οποίο από τα έξι μου χρόνια άρχισα να παίζω καλαθόσφαιρα».

«Ομάδα της καρδιάς μου, ο ΑΠΟΕΛ»

Στην ηλικία των 13 η Κούλα Νικοδήμου γράφτηκε στην ομάδα της Ολυμπιάδας Νεαπόλεως και στη συνέχεια, μετάπηδησε στον ΑΠΟΕΛ, όπου και παρέμεινε για οκτώ χρόνια. Ακολούθως αγωνίστηκε στον Αχιλλέα Καϊμακλίου, στην ΑΕΚ, στον Κεραυνό κι επιστροφή στον ΑΠΟΕΛ για άλλα τρία χρόνια. Στον Κεραυνό έκλεισε την πολυετή καριέρα της. Το 2010 αναδείχθηκε κορυφαία Κύπρια καλαθοσφαιρίστρια, ενώ το 2007, είχε κερδίσει τον τίτλο της κορυφαίας νέας παίκτριας. Με την Εθνική ομάδα, μετείχε στους ΑΜΚΕ του 2009, όπως και το 2013 (Λουξεμβούργο) και φέτος, στο Σαν Μαρίνο.  «Ομάδα της καρδιάς» της Κούλας Νικοδήμου, ο ΑΠΟΕΛ. Τα έντεκα χρόνια που φόρεσε τη γαλαζοκίτρινη φανέλα, δεν ήταν και λίγα. «Εύχομαι κάθε επιτυχία στην ομάδα μου», ήταν το χαρακτηριστικό της σχόλιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ