aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΝεύρα ο Δίπλαρος, φανφάρες ο Ιωνάς, πάρτι οι χούλιγκαν

Νεύρα ο Δίπλαρος, φανφάρες ο Ιωνάς, πάρτι οι χούλιγκαν

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ

Όταν ο εκ Λεμεσού ορμώμενος βουλευτής κρίνει ότι πρέπει κάποιοι στην Αστυνομία να παραιτηθούν και να πάνε σπίτι τους, πρέπει να μελετήσουμε το θέμα. Διότι το εν λόγω πόρισμα δεν προέρχεται από οποιονδήποτε, αλλά από μια πολιτική ιδιοφυία, που «ανακάλυψε» τις αιμομιξίες των αγρινών.

Βεβαίως, το θέμα δεν είναι κατά πόσο πρέπει να πάνε σπίτι τους κάποιοι αξιωματούχοι του αστυνομικού σώματος. Άλλωστε, αυτή η Κυβέρνηση μετράει ήδη την καρατόμηση Αρχηγού και Υπαρχηγού του σώματος. Γιατί, όμως, κύριε Δίπλαρε, δεν κάλεσες και τον αρμόδιο υπουργό σου να πάει σπίτι του; Όπως ο ίδιος είπες, το φαινόμενο των συγκρούσεων των χούλιγκανς στην πόλη σου συμβαίνει κατ’ επανάληψη.

Μάλιστα, δεν συμβαίνουν μόνο στην πόλη σου αλλά και σε άλλες. Γιατί περιορίζεις την ευθύνη μόνο στους υπηρεσιακούς; Υπάρχει ή δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη στον αρμόδιο υπουργό ο οποίος μετά από τέσσερα χρόνια -και παρά τις κατά καιρούς βαρύγδουπες εξαγγελίες του- δεν μπόρεσε να ελέγξει το τραγικό αυτό φαινόμενο; Γιατί δεν τον καλείς να αναλάβει την πολιτική του ευθύνη;

Τον έβλεπα οργισμένο και τον ένιωσα τον άνθρωπο. Του προκαλεί «εκνευρισμό και νεύρα» είπε η επανάληψη τέτοιων εκτρόπων, αν και δεν είναι νευρικός. Σιγά Ευθύμιε μου, μην πάθεις και τίποτα. Και εκνευρισμό και νεύρα βρε παιδί μου; Ταυτόχρονα. Επικίνδυνο το βρίσκω. Φαντάζομαι πόσο «εκνευρισμό και νεύρα» σου προκάλεσε ο Ιωνάς όταν σχολίασε την απαίτηση σου να παραιτηθούν.

Μα τον είδες με τι «θράσος» αναφέρθηκε σ’ έναν συναγωνιστή του; «Δεν είναι θέμα για το οποίο ο κ. Δίπλαρος έπρεπε να προβεί σε σχόλια», είπε. Θα του επιβάλει και λογοκρισία; Υπουργός ο ένας, απλός βουλευτάκος ο άλλος. Προφανώς, εμπίπτει στο πρωτόκολλο της Πινδάρου αυτού του είδους η λογοκρισία… Άντε τώρα, όμως, μετά από τόσο «εκνευρισμό και νεύρα» να ηρεμήσει ο Ευθύμιος. Ούτε και με γάλα τριαντάφυλλο δεν πέφτει η πίεση…

Πέρα από την πλακίτσα, όμως, υπάρχει και η σοβαρή πλευρά του θέματος. Διότι η τοποθέτηση του Ιωνά για τα πρόσφατα πολύ σοβαρά επεισόδια στη Λεμεσό είναι άκρως εξοργιστική. Επισφραγίζει τον λόγο για τον οποίο η Πολιτεία αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον χουλιγκανισμό. Θα αξιολογηθούν (τα επεισόδια) από την Αστυνομία, είπε, και εφόσον προκύψει οτιδήποτε θα τους ενημερώσει.

Τι ακριβώς θα αξιολογηθεί, Ιωνά μου; Πόσοι ήταν οι Ράμπο-χούλιγκαν που έδρασαν στο πεδίο της μάχης; Πόσοι και πού τους την είχαν στημένη οι αντιράμπο; Πόσες είναι οι ζημιές; Μα όλα αυτά είναι ξεκάθαρα. Ένα σωρό βίντεο απεικονίζουν σε όλο τους το μεγαλείο τις μονομαχίες στην αρένα του Εναέριου. Το μόνο ερώτημα είναι γιατί η αστυνομική δύναμη δεν έλαβε τα δέοντα μέτρα αφού γνώριζε την πορεία. Και γιατί εσύ ως πολιτικός προϊστάμενος δεν μερίμνησες να υπάρχει η δέουσα αντίδραση σε τέτοια περιστατικά αφού συμβαίνουν κατ’ επανάληψη.

Όσο για το άλλο εξοργιστικό που είπες. «Η Κυβέρνηση έδειξε την αποφασιστικότητά της με το νομοσχέδιο που κατέθεσε και ψηφίστηκε σε νόμο», είπες. Και μας θύμισες ότι η περιβόητη κάρτα φιλάθλου έχει τρία χρόνια που την περιμένουμε. Τείνει να ξεπεράσει και αυτή την πλατεία Ελευθερίας. Μας είπες ότι η ΚΟΠ αρνήθηκε να αναλάβει την εφαρμογή της. Ότι ο ΚΟΑ ανέλαβε την ευθύνη, η διαδικασία δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου σου και ότι υπήρχαν διαδικαστικά προβλήματα στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών (ΑΑΠ).

Μα ο ΚΟΑ διορίζεται και ελέγχεται από την Κυβέρνηση. Η ΚΟΠ υπάγεται στον ΚΟΑ, που ελέγχεται από την Κυβέρνηση. Την ΑΑΠ την διορίζει η Κυβέρνηση. Αν η Κυβέρνηση και οι διοριζόμενοι της πελαγοδρομούν επί τρία χρόνια, πρόβλημα δικό σας είναι. Και στην τελική, πώς η κάρτα θα απέτρεπε τα έκτροπα της περασμένης Τρίτης; Στον Εναέριο έγιναν, από κουκουλοφόρους. Όχι στο Τσίρειο…

Επιτέλους, ας αντιληφθούν οι κυβερνώντες ποια είναι η ουσία. Ότι ο χουλιγκανισμός αυτού του τύπου, αποτελεί κοινωνική μάστιγα. Ότι απαιτείται επιτέλους εθνική στρατηγική για αντιμετώπιση του, με τη συμμετοχή πολλών υπουργείων, υπηρεσιών, ΜΚΟ και άλλων ειδικών. Απαιτείται εστίαση στην παιδεία, πάλη κόντρα σε όσα δηλητηριάζουν την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους. Επιμονή μεγάλη και υπομονή για να έρθουν αποτελέσματα. Πριν και πάνω απ’ όλα, απαιτούνται τα κατάλληλα πρότυπα, που θα εφαρμόσουν μια τέτοια στρατηγική. Και αποφασιστικότητα. Τα νευράκια του Δίπλαρου και οι φανφάρες του Ιωνά είναι προς λαϊκή κατανάλωση!

Σημείωση: To πιο πάνω σχόλιο του Γιώργου Καλλινίκου δημοσιεύτηκε στην έκδοση του Φιλελεύθερου της 25ης Μαΐου και την ίδια μέρα στο Philenews.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ