aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Νέος θρόνος για τον… Δώνη της Αραβίας

O μύθος του Λόρενς της Αραβίας ήθελε έναν αξιωματικό του βρετανικού στρατού, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, να γοητεύεται από το πνεύμα της ερήμου, να ενώνει τις αντιμαχόμενες αραβικές φυλές σε τακτικό στρατό και να τις οδηγεί σε νικηφόρες μάχες εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας…

Ο σύγχρονος μύθος του… Δώνη της Αραβίας θέλει τον Ελληνα προπονητή να αναλαμβάνει την Αλ Χιλάλ της Σαουδικής Αραβίας στις 28 Φεβρουαρίου του 2015 και μέσα σε 1,5 σεζόν:

1.Να την επαναφέρει στους τίτλους (κέρδισε μαζί της τρία τρόπαια, ενώ βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από άλλους τρεις τίτλους, μεταξύ αυτών και το ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ!)

2.Να γίνει ο μακροβιότερος ξένος προπονητής στην ιστορία της, κάτι που θεωρήθηκε… επίτευγμα για το ποδόσφαιρο της χώρας, αφού 15 μήνες στην Αλ Χιλάλ είναι σαν να κάθεται κάποιος 5 χρόνια στον Ολυμπιακό (Σαουδική Αραβία και Βραζιλία κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ ως προπονητοφάγες χώρες)

3.Το όνομά του να φιγουράρει στο τοπ 10 των κορυφαίων προπονητών στον κόσμο

4.Να είναι ο δημοφιλέστερος – πιο περιζήτητος κόουτς στον Κόλπο (από τον περασμένο Ιανουάριο έχει δεχτεί συνολικά προτάσεις από 9 διαφορετικές ομάδες της Σαουδικής Αραβίας, των Η.Α.Ε. και του Κατάρ)

5.Να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας τεχνικός σε όλα τα σπορ, με ποσό ρεκόρ (από 2,7 εκατ. δολάρια που έπαιρνε στην Αλ Χιλάλ υπέγραψε την Πέμπτη στη Σαρτζάχ με 3 εκατ. ετησίως για κλειστό διετές συμβόλαιο), που πολύ δύσκολα θα το σπάσει στο μέλλον κάποιος Έλληνας.

donis

Το κισμέτ

Πώς ανακάλυψαν όμως οι Άραβες τον Γιώργο Δώνη, αφού αντικειμενικά… Eλληνας προπονητής ποδοσφαίρου δεν αποτελεί «εξαγώγιμο είδος»; Μάλλον ήταν θέμα… κισμέτ. Τουλάχιστον αυτό είπαν και οι σεΐχηδες που διοικούν την Αλ Χιλάλ στον Ελληνα τεχνικό όταν έδωσαν τα χέρια πριν από 1,5 χρόνο.

Είχαν παρακολουθήσει τους αγώνες του ΑΠΟΕΛ (στο οποίο ήταν τότε προπονητής) στο Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Μπαρτσελόνα, εντυπωσιάστηκαν από την τακτική συμπεριφορά και το… ανάστημα που σήκωσε η κυπριακή ομάδα. Μάλιστα το «τρένο» μέχρι και από… κάστινγκ πέρασε από το πριγκιπικό συμβούλιο της Αλ Χιλάλ, που για αυτόν τον λόγο μεταφέρθηκε στο γειτονικό Ντουμπάι!

Εκεί δηλαδή όπου υπογράφηκαν και τα συμβόλαια, αφού ο Ελληνας κόουτς είχε γυναίκα δικηγόρο (τη Λίνα Σουλούκου) και οι πολύ αυστηροί νόμοι της Σαουδικής Αραβίας προέβλεπαν ολόκληρη (χρονοβόρα) διαδικασία για να της επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.

Μάλιστα ο Γιώργος Δώνης υπέγραψε συμβόλαιο 6 (δοκιμαστικών) μηνών συν δύο χρόνων (ως το καλοκαίρι του 2017) που ενεργοποιήθηκε, αλλά δεν έμελλε να ολοκληρωθεί.

donis2

Ο… αμερικανικός τρόπος ζωής

«Ζω την καλύτερη φάση της ζωής μου. Τόσα ευχαριστώ δεν είχα ξανακούσει στην καριέρα μου. Είναι κάτι το μοναδικό, σαν παραμύθι…», μας έλεγε προ έτους ο Δώνης. Πάντως ο Δώνης είχε φροντίσει να πάρει μαζί του και όλο το πολυμελές πενταμελές επιτελείο του, στο οποίο λειτουργούν πρώτα ως φίλοι και μετά ως συνεργάτες (γι’ αυτό και δεν τους αλλάζει σε όποια ομάδα κι αν πηγαίνει).

Δηλαδή, τον βοηθό του Μάκη Αγγελίνα, τον γυμναστή Γρηγόρη Γεωργίτσα (τον έκανε και κουμπάρο στον δεύτερο γάμο του), τον γυμναστή τερματοφυλάκων Παναγιώτη Μαλιαρίτση, τον σκάουτ Μίκι Μένταν και τον (πρώην συμπαίχτη του στον ΠΑΟ) Γιώργο Γεωργιάδη (του Σάββα). Εννοείται πως όλη η παρέα μετακόμισε τώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για λογαριασμό της Σαρτζάχ…

Το μέγεθος της Αλ Χιλάλ (ως σύλλογος θεωρείται η Μπαρτσελόνα της Ασίας και η πλουσιότερη της χώρας) και η γρήγορη επιτυχία του σε αυτή βοήθησαν τον Δώνη να απογειώσει τη φήμη του στον αραβικό ποδοσφαιρικό κόσμο. Σε βαθμό που κάποια στιγμή πήγε να γίνει και… μόδα ο Ελληνας προπονητής, με αποτέλεσμα να βρεθεί και ο Τάκης Λεμονής σε σαουδαραβικό πάγκο!

Με την Αλ Χιλάλ έφτασε τον περασμένο Μάιο να δει το όνομά του στη 10η θέση των καλύτερων προπονητών διεθνώς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «www. coachworld ranking.com» που αξιολογεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους τεχνικούς όλου του κόσμου. Πιο πάνω από αυτόν βρίσκονταν οι Αλέγκρι, Μπλαν, Βαλβέρδε, Μαρθελίνο (Βιγιαρεάλ), Τούχελ, Εμερι, Σιμεόνε, Γκουαρδιόλα και Λουίς Ενρίκε (πρώτος). Κανένας άλλος Ελληνας συνάδελφός του στο παρελθόν δεν έπιασε αυτήν τη θέση και πάρα πολύ δύσκολα θα βρεθεί κιόλας στο προσεχές μέλλον.

donis3

Το παράδοξο ήταν πως περίπου 10 ημέρες ύστερα από αυτήν την τεράστια επιτυχία… απολύθηκε! «Ηταν η καλύτερη εξέλιξη για μένα εκείνη την εποχή το διαζύγιο με την Αλ Χιλάλ. Δεν πήγαινε άλλο η κατάσταση έτσι όπως είχε διαμορφωθεί…» δήλωνε πριν από 2 μήνες ο κορυφαίος Ελληνας κόουτς.

Koντά στην έξοδο

Η σχέση του με τον σεΐχη πρόεδρο του συλλόγου τον είχε κουράσει, αφού συχνά-πυκνά μπλεκόταν στα πόδια του. Σύμφωνα με τον… αστικό μύθο τον περασμένο Φεβρουάριο έφτασε στα όριά του, ήθελε να τα βροντήξει και να φύγει. Τελικά κατάφεραν να τον συγκρατήσουν οι συνεργάτες του με τη δικηγόρο του, με βασικό επιχείρημα τη ρήτρα ύψους 1 εκατ. ευρώ. Το διετές συμβόλαιο του Δώνη με την Αλ Χιλάλ προέβλεπε για όποια πλευρά το έσπαγε τη συγκεκριμένη αποζημίωση.

Στον Γιώργο Δώνη η Αλ Χιλάλ έδωσε… «τη μεγαλύτερη χαρά και τη μεγαλύτερη στεναχώρια συγχρόνως στη μέχρι τώρα προπονητική μου καριέρα». Στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση είδε τους περισσότερους παίχτες του να κλαίνε και η… επίθεση αγάπης συνεχίστηκε και στις αναρτήσεις τους στα social media, με σπασμένες κόκκινες καρδούλες και αφιερώσεις – αποχαιρετισμούς «στον καλύτερο προπονητή που γνωρίσαμε»!

Ο ίδιος τους είπε: «Οι πρόεδροι μπορεί να σπάνε τα συμβόλαια, δεν μπορούν όμως να σπάνε τις μνήμες». Δεν προκρίθηκε στον τελικό του ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ εξαιτίας γκολ που δέχθηκε στο 95′, έχασε το πρωτάθλημα στον «τελικό» του Μαρτίου από την Αλ Αχλί (του Φετφατζίδη), παρότι προηγήθηκε και έπαιζε με παίχτη λιγότερο, ενώ αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου τον Απρίλιο από την ίδια ομάδα στην παράταση (3-2).

donis4

Το «ψηστήρι» του σεΐχη και η προίκα για μεταγραφές

Αρχές καλοκαιριού ο Γιώργος Δώνης επέστρεψε… άνεργος αλλά όχι αγχωμένος στην Ελλάδα. Ηξερε πως θα ξαναέφευγε γρήγορα με επαγγελματικό προορισμό του πάλι τον Κόλπο, αφού οι προτάσεις από εκεί… περίσσευαν. Οχι για Σαουδική Αραβία, όπου για τον επόμενο χρόνο δεν θα μπορούσε να εργαστεί, αλλά για Η.Α.Ε. ή Κατάρ, που είναι πολύ πιο «ευρωπαϊκά κράτη, με λιγότερους περιορισμούς» (και στην καθημερινότητα)! Ενα παράδειγμα: στη Σ. Αραβία οι ποδοσφαιριστές είναι υποχρεωμένοι στα ματς να… κρύβουν τα τατουάζ τους, ενώ υπάρχει και περιορισμός στο μήκος των μαλλιών τους!!

Πόσο… άνετος ήταν ο Δώνης αποδείχθηκε από το «όχι» που είπε στην αρχική πρόταση των 5,2 εκατ. δολαρίων (γα διετές συμβόλαιο) που του έκανε η Σαρτζάχ.

Περίμενε κάτι καλύτερο

Τα αγωνιστικά της στάνταρ (μικρομεσαία ομάδα που δεν μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό) δεν τον κάλυπταν, αφού ήθελε να περιμένει την «κλήση» κάποιας από τις κορυφαίες ομάδες του Κατάρ ή των Η.Α.Ε… Τα 800.000 δολάρια παραπάνω, η επιμονή του σεΐχη προέδρου που του τηλεφωνούσε σχεδόν καθημερινά για να τον «ψήσει», η… προίκα για τρεις πρωτοκλασάτες μεταγραφές ξένων (έχει ήδη αποκτηθεί ο Βενεζουελάνος φορ Ρίβας με 1 εκατ. ευρώ από την Αλ Ιτιχάντ) και το φιλόδοξο πρότζεκτ να εξελίξει παιδιά από τις Ακαδημίες της ομάδας (είναι πρώτη στη σχετική κατηγορία, στα Η.Α.Ε.), με απώτερο στόχο έπειτα από 2 χρόνια η ομάδα να μπει σφήνα στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος, ήταν που έπεισαν τελικά το «τρένο» ώστε να γίνει κάτοικος του Εμιράτου του Σαρτζάχ (με 900.000 πληθυσμό είναι το τρίτο μετά το Αμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι).

Για να πει τελικά το «ναι» πάντως ο Γιώργος Δώνης έπαιξε ρόλο και ότι είναι καλά πλέον ο τέταρτος γιος του, ο οποίος γεννήθηκε πρόωρα (50 ημέρες νωρίτερα) και βρισκόταν στην εντατική του «ΙΑΣΩ» στη θεσσαλική πόλη. Εκεί όπου, όπως λένε, μεταξύ αστείου και σοβαρού, πως όταν γυρίσει για μόνιμα στην Ελλάδα δεν θα το κάνει ως προπονητής αλλά ως ιδιοκτήτης ομάδας. Της αγαπημένης του Λάρισας!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ