Μουρς-Μπάλογκ: Παίζουν και οι ψηλοί μπάλα!

Συνειρμικά και σε ό,τι έχει σχέση με τις ομοιότητες με τις πρώτες εμφανίσεις τους στον ΑΠΟΕΛ...

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Όταν ένας παίκτης επιλέγεται -εννοείται μετά από σκάουτινγκ- από ιταλική ομάδα στα 20 του χρόνια και μετακομίζει σε ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το εν ολίγον δεν πρόκειται για τυχαίο ποδοσφαιριστή ή έστω για άλλο ένα ταλέντο.

Όταν μάλιστα ο πιτσιρικάς αυτός προέρχεται από μια χώρα με παράδοση στο ποδόσφαιρο, ασφαλώς και θα πρέπει αν μη τι άλλο να το ψάξουμε λίγο το πράγμα προτού βγάλουμε αυθαίρετα συμπεράσματα. Για τον Νόρμπερτ Μπάλογκ ο λόγος, που ασφαλώς και δεν πρόκειται για κάτι «super» ή «special», γιατί αν ήταν έτσι θα συνέχιζε στην Ιταλία σε κάποια ομάδα με μεγαλύτερους και ψηλότερους στόχους από την Παλέρμο.

Κατηφορίζοντας κατά τα μέρη μας ο Μαγυάρος και από τις πρώτες του εμφανίσεις κάποιοι βιάστηκαν να τον κρίνουν από το… ύψος του, όπως έκαναν κάποιοι πριν από πολλά-πολλά χρόνια με τον αείμνηστο Ίαν Μουρς (ένας παίκτης που είχε φορέσει τη φανέλα της Στόουκ Σίτι, της Μπόλτον και της Τόττεναμ) και προσέξτε η σύγκριση έχει να κάνει (προς το παρόν…) μόνο με τα βιαστικά συμπεράσματα! Αδιαφορώντας πως ήρθε σε ένα άγνωστο (και ποδοσφαιρικά και γεωγραφικά) μέρος, αλλά κυρίως αδιαφορώντας πως επρόκειτο για έναν ταλαντούχο και προικισμένο ποδοσφαιρικά παίκτη. Βέβαια, και ο ίδιος δεν έδειξε πολλά πράγματα στις πρώτες του εμφανίσεις, με αποτέλεσμα ο Μπαλταζάρ να τον βάλει στη «ναφθαλίνη». Ώσπου ήρθε ο Πάολο Τραμετσάνι και τον έβγαλε από τα αζήτητα, όπου και έδειξε πολύ περισσότερα.

Κάποια στιγμή, ο Μαγυάρος και πάλι δεν χωρούσε στην ενδεκάδα (με εξαίρεση κάποια παιγνίδια κυπέλλου) και στον αγώνα με την ΑΕΚ, «τσουπ», όταν ο Ιταλός τα χρειάστηκε τον έριξε στον αγώνα και ο Μπάλογκ έκανε το θαύμα του, στη φάση του πρώτου γκολ του ΑΠΟΕΛ (ασφαλώς και όλοι είδατε τι έκανε, για να μην τα επαναλαμβάνουμε). Τα ίδια έκανε και στον επαναληπτικό κυπέλλου με τη Δόξα, πετυχαίνοντας δύο γκολ και γενικά έχοντας πολύ καλή απόδοση. Για μένα δεν έχει σημασία αν ο Τραμετσάνι τον έχει ή όχι στα υπόψη για τον αγώνα της Κυριακής με τον Απόλλωνα. Αυτός είναι ο προπονητής, αυτός θα κρίνει.

Το σημαντικό στην περίπτωση του 23χρονου φορ είναι πως ο ΑΠΟΕΛ έχει στο «οπλοστάσιό» του ένα επιθετικό όπλο που μπορεί να του δώσει τις λύσεις που ψάχνει και θέλει στο γκολ. Και όχι μόνο αυτό: Έχει έναν ποδοσφαιριστή στον οποίο μπορεί να επενδύσει και μακροπρόθεσμα ή και μεσοπρόθεσμα να αποδεικτεί «λίρα εκατό». Για τον απλούστατο λόγο πως δεν γίνεται Ούγγροι (έχει αγωνιστεί σε όλες τις εθνικές της χώρας του) και Ιταλοί να έχουν πέσει τόσο έξω με τον εξαιρετικά ταλαντούχο άσο, ενώ άλλο τόσο σίγουρο είναι πως θα πρέπει και ο ίδιος να βοηθήσει τον εαυτό του για να βρει ποδοσφαιρικά τον δρόμο του.