aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛMιχαηλίδης: «Σπάσαμε τα ταμπού δεξιών - αριστερών. Τώρα θα σου πει “ρε δεν πας να…”»

Mιχαηλίδης: «Σπάσαμε τα ταμπού δεξιών – αριστερών. Τώρα θα σου πει “ρε δεν πας να…”»

Μοιρασμένες πιθανότητες σε ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια ενόψει του σημερινού ντέρμπι «αιωνίων» έδωσε ο Αντρέας Μιχαηλίδης. Μιλώντας στον Active (107,4 & 102,5) και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» με τους Ιάκωβο Κακουρή και Πανίκο Θεοδοσίου ο πρόεδρος του ΚΟΑ και πρώην τεχνικός των δύο ομάδων ξετύλιξε το κουβάρι των αναμνήσεων και υπογράμμισε ότι ο ίδιος και ο Ανδρέας Μουσκάλλης ήταν οι πρώτοι που έσπασαν τα πολιτικά ταμπού.

Αρχικά, ο Αντρέας Μιχαηλίδης κλήθηκε ν’ απαντήσει εάν υπάρχει κάποιο απωθημένο για τον ίδιο από την προπονητικού καριέρα: «Θα έπρεπε να είχα δουλέψει και στον Ολυμπιακό, είχαμε σχεδόν κλείσει αλλά έμεινα πίσω. Όπως και στην ΕΝΠ, στην Αλκή και τον Εθνικό. Ήταν η απόσταση που με έκανε να μην πάω εκεί. Στον Εθνικό είχα πολύ καλή σχέση με τον Κίκη Φιλίππου, ενώ στο Παραλίμνι υπάρχουν ιδανικές συνθήκες και ένας προπονητής μπορούσε να δουλέψει απρόσκοπτα. Σαν σήμερα που δεν έχω πρόταση αν ερχόταν θα πήγαινα (γέλια). Τότε, είχα πολλές προτάσεις», απάντησε και ακολούθως παραδέχθηκε πως υπάρχει μία επιλογή ομάδας για την οποία μετάνιωσε χωρίς να την κατονομάσει:  «Υπάρχει μία που μετάνιωσα πολλά, αλλά δεν θα την πω στον αέρα. Θα τη διαβάσετε στο βιβλίο μου, αλλά δεν το άρχισα ακόμα (γέλια)».

Δηλαδή, εάν δεχόσασταν πρόταση να επιστρέψετε στους πάγκους θα λέγατε ναι; «Η απάντηση είναι ότι δεν μπορώ να μετά βεβαιότητας να πω ναι ή όχι, αλλά ότι μου λείπει ναι μου λείπει».

Αυτή τη στιγμή είστε υφυπουργός αθλητισμού του κράτους και πραγματικά θα το σκεφτείτε στα αλήθεια; Είναι τόσο δυνατό το «σκουλήκι» του πάγκου; «Ναι, θα το σκεφτώ. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να μην πάω, αλλά αν υπάρχει κάτι που θα με συγκλονίσει θα πάω. Τώρα που παρακολουθώ αγώνες στην τηλεόραση ταυτίζομαι με τον πάγκο. Προβλέπω τις κινήσεις από τον πάγκο, τα αποτελέσματα κάποτε και η αλήθεια είναι πως λίγες φορές το βρίσω το αποτέλεσμα».

Τα ματς της Ομόνοιας είναι λίγο ανιαρά που πολλές φορές δεν γίνονται αλλαγές; Να έχεις τη δυνατότητα να κάνεις πέντε αλλαγές και να μην τις κάνεις; Όπως τον Γκουαρδιόλα που για πρώτη φορά στην καριέρα του δεν έκανε ούτε μία και μάλλον το έκανε επίτηδες για πίκκα επειδή η Πρέμιερ Λιγκ δεν αποδέχθηκε τις πέντε αλλαγές… «Εγώ έλεγα ότι δεν καταλάβαινα γιατί η ΚΟΠ δεν προχωρούσε στις πέντε αλλαγές αφού το έκανε η ΟΥΕΦΑ. Ευτυχώς έγινε, βλέπετε πως υποφέρουν οι παίκτες με μυϊκούς τραυματισμούς. Είναι φυσιολογικό μετά την πολύμηνη απραξία των αθλητών. Με τις τρεις αλλαγές που είχαμε εμείς άλλαζες τα πάντα, τώρα με τις πέντε αν έχεις πάγκο αναποδογυρίζεις τα πάντα. Δεν ξέρω αν το έκανε από πίκκα ο Γκουαρδιόλα, όμως το να μην κάνεις αλλαγή δείχνει ένα μήνυμα ότι δεν εμπιστεύεσαι τους παίκτες από τον πάγκο».

Κάνω λάθος ότι ο Πίττας τζούνιορ είναι εξαιρετικός παίκτης; «Είναι ένας εξαιρετικός αθλητής. Είναι αθλητής αυτό το παιδί. Είναι ένα σημαντικότατο εργαλείο για έναν προπονητή. Τρέχει ασταμάτητα, έχει αντίληψη, παίζει μυαλωμένα».

Εσύ που θα τον έβαζες; Είναι πολυθεσίτης εκτός των άλλων… «Εγώ θα τον έβαζα στα άκρα επιθετικό, γιατί τρέχει ασταμάτητα και ο μπακ που είναι απέναντι του θα έχει δύσκολη δουλειά να τον ελέγχει και θα περιορίζεται στις επιθετικές του ενέργειες.  Χθες έβαλε δύο γκολ, έχασε άλλα 4-5 και θα μπορούσε να φτάσει τον Κισσονέργη με έξι γκολ. Παλιά, όταν έφευγε ένας παίκτης ως δανεικός δύσκολα γύριζε πίσω. Τώρα, είναι μια πολύ χρήσιμη τακτική των προπονητών, όταν βλέπεις ένα παιδί με προοπτική και δεν μπορείς να του δώσεις παιχνίδια είναι καλύτερα να τον δώσεις δανεικό. Ο Πίττας είναι το καλύτερο παράδειγμα. Πήγε στο Παραλίμνι, έκανε εξαιρετική σεζόν με συμμετοχές και γκολ και ήρθε πίσω πιο έτοιμος και ώριμος για να πάρει την ευκαιρία του. Στέλνω το μήνυμα στους νεαρούς μέσω της δημοφιλούς εκπομπής σας ότι πρέπει να χρησιμοποιούν ωφέλιμα τους δανεισμούς».

Πάμε στο ντέρμπι «αιωνίων». Πώς το βλέπετε; «Αυτά τα παιχνίδια είναι πάντοτε τριπλής παραλλαγής και δεν μετρά η βαθμολογική θέση και η φόρμα. Υπήρχαν περιπτώσεις που μία ομάδα πελαγοδρομούσε και η άλλη ήταν στην 1η θέση και κέρδιζε αυτή που ήταν χαμηλά. Δίνουν δυναμική αυτοί οι αγώνες. Ο ΑΠΟΕΛ προέρχεται από δύο νίκες και εάν κερδίσει την Ομόνοια θα πάρει τεράστια δυναμική. Η Ομόνοια έχει ταρακουνηθεί τον τελευταίο καιρό με το Κύπρος-Ευρώπη και το ροτέισον του Μπεργκ. Εάν κερδίσει τον ΑΠΟΕΛ θα μπει σε άλλη πορεία. Δυστυχώς θα απουσιάζει ο κόσμος και επειδή το έζησα και από τους δύο πάγκους ήταν κάτι απίστευτο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια εικόνα που έχω χαραγμένη στη μνήμη μου, με μια μοτοσυκλέτα που ήταν δύο άτομα ένας οπαδός της Ομόνοιας και έναν του ΑΠΟΕΛ».

Ασπάζεστε τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών που δίνουν ως φαβορί τον ΑΠΟΕΛ; «Εν ΑΠΟΕΛίστας αυτός που έχει την εταιρεία (γέλια). Παιδιά, δεν το ασπάζομαι. Είναι 50-50. Το καρπούζι είναι στη μέση ακριβώς. Αυτό το παιχνίδι συνεπαίρνει. Έχει μεγάλη μαγεία, έστω κι αν πολλοί παίκτες δεν το έχουν ξαναζήσει. Όλη τη βδομάδα στα αποδυτήρια αυτό συζητάνε. “Χάστε όλα τα παιχνίδια και κερδίστε αυτό”, αυτό έλεγαν οι Κύπριοι παίκτες στους ξένους όταν ήμουν εγώ προπονητής των δύο ομάδων».

Βέβαια, δεν ήταν μόνο στιγμές μαγείας, αλλά και εντάσεων ενίοτε και επεισοδίων και όλα αυτά με φόντο την πολιτική παρέμβαση και τη κομματικοποίηση. Σε όλο τον πλανήτη αυτό εγκαταλείφτηκε σε εμάς όμως όχι. Έχετε άποψη για αυτό; «Παλιά συνέβαινε. Τώρα υπάρχει επαγγελματισμός νομίζω. Οι παίκτες δεν επηρεάζονται. Παλιά, πολύ παλιά για να έπαιζες στον ΑΠΟΕΛ έπρεπε να ήσουν δεξιός και στην Ομόνοια αριστερός. Ο Μουσκάλλης και εγώ σπάσαμε τα ταμπού. Τα διαλύσαμε. Εγώ από μια οικογένεια του ΔΗ.ΣΥ έμεινα τόσα χρόνια στην Ομόνοια και ήταν εκπληκτικό. Το ίδιος και ο Μουσκάλλης. Υπήρχε ένα ταμπού που δύσκολα ξεπερνιόταν. Τώρα, τι να πεις σε έναν Βέλγο ή έναν από τη Σιέρα Λεόνε ότι παίζουμε με τους δεξιούς και τους αριστερούς; Θα σου πει, “ρε δεν πας να…”».

Που θα κριθεί το ντέρμπι; «Έχω μια προαίσθηση ότι η ομάδα που θα σκοράρει πρώτα δεν θα χάσει. Δεν είναι και σπουδαία πρόβλεψη, αλλά πιστεύω. Θα αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα γιατί και οι δύο ομάδες είναι προβληματικές. Ο ΑΠΟΕΛ έκανε δύο νίκες συνεχόμενες, αλλά έχει οκτώ ομάδες από πάνω του. Η Ομόνοια άρχισε να ταρακουνιέται και αν αμφισβητείται και ο Μπεργκ, αν είναι δυνατό, όμως ήρθε η νίκη επί του ΠΑΟΚ που βοήθησε την Ομόνοια και την Κύπρο. Είναι εκπληκτικό το ότι θα πάνε δύο ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ σε δύο χρόνια. Οι ομάδες που δούλεψαν αυτά τα πέντε χρόνια για να δώσουν τους βαθμούς πρέπει να τιμηθούν».

Ο κορωνοϊός αδικεί πολύ τη Λεμεσό γιατί θα είχαμε πολλά τραπεζώματα και πανηγυρικές συνάξεις με την πορεία ΑΕΛ και Απόλλωνα. Θυμάστε τις λεμεσιανές ομάδες 1-2 στη βαθμολογία; «Ετοιμάζουμε εδώ στη Λεμεσό υπόμνημα στη Κυβέρνηση για να διακοπεί το πρωτάθλημα από τώρα (γέλια). Η ΑΕΛ είναι ομάδα του προπονητή. Δεν ξεχωρίζω κανένα εκτός από τον Αβραάμ τους άλλους δεν τους ξέρω. Είναι ομάδα συνόλου. Μου άρεσε ο Μαέ, έλειπε αυτός και ο μπήκε ο μικρός ο Μπάμπιτς και σκοράρει συνέχεια».

Ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα η ΑΕΛ ή ο Απόλλων; «Και οι δύο μαζί (γέλια)».

Κάτι δεν πάει καλά στην Ανόρθωση με το φίλο σου τον Τιμούρ Κετσπάγια; «Μα, δεν είναι ψηλά η Ανόρθωση; Θα γυρίσει τον τροχό η Ανόρθωση. Ο Κετσπάγια είναι σκληροτράχηλος θα τα καταφέρει».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ